Apotheker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Apotheker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep apotheker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je apotheker wordt.

 

Wat is een Apotheker?

Een Apotheker is verantwoordelijkheid voor het uitgeven van geneesmiddelen aan cliënten en patiënten. Een Apotheker moet duidelijke voorlichting kunnen geven aan cliënten over het gebruik en de werking van geneesmiddelen. Er kan eventueel advies gegeven worden aan de cliënt over de therapie die gevolgd wordt. Een Apotheker moet problemen kunnen signaleren en moet goed luisteren naar de klachten van cliënten. Daar moet op worden ingespeeld bij het zoeken naar de juiste geneesmiddelen.

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Apotheker?

Een belangrijke taak is het controleren en interpreteren van recepten die voorgeschreven zijn voor cliënten. De Apotheker moet de combinatie en dosering van geneesmiddelen controleren en voert wanneer nodig overleg met de betrokken arts. Hij onderhoudt ook contacten met collega’s en verzekeraars. Binnen de apotheek kan een Apotheker leiding moeten geven aan apotheekassistenten.

Verder kan een Apotheker de verantwoordelijkheid hebben over de bereiding van geneesmiddelen, mits deze binnen de apotheek zelf gemaakt worden. In dit geval moeten er protocollen worden opgesteld over de bereidingsmethoden.

Een Apotheker kan op veel verschillende plaatsen werken zoals een zelfstandige apotheek, in het ziekenhuis, bij de overheid of in een laboratorium. In een zelfstandige instelling is de Apotheker verantwoordelijk voor de organisatorische kant ervan (zoals inkoop, opslag van materialen en financieel beheer) en moet er leiding aan het personeel gegeven worden.

Een Apotheker moet op de hoogte blijven van het aanbod aan geneesmiddelen.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Apotheker

 • apotheekgegevens bewaren
 • controles op therapeutische geneesmiddelen uitvoeren
 • dosissen van geneesmiddelen voorbereiden volgens de behoeften van de patiënt
 • farmaceutisch advies geven
 • cliënten en patiënten advies geven over geneesmiddelen
 • gegevens van cliënten en patiënten beheren
 • geneesmiddelen bereiden op voorschrift
 • geneesmiddelen verstrekken
 • geneesmiddelen vervaardigen
 • geneesmiddelen voor patiënten beheren
 • informatie over de medische status van cliënten en patiënten verkrijgen
 • informatie over geneesmiddelen geven
 • juiste bewaaromstandigheden voor geneesmiddelen handhaven
 • leiding geven aan farmaceutische medewerkers
 • medicinale producten testen
 • wetenschappelijke gegevens over geneesmiddelen beoordelen
 • zorgen voor de veiligheid van cliënten en patiënten
 • zorgen voor voldoende voorraad in de apotheek

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Apotheker?

Werk je al als Apotheker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Apotheker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Apotheker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Apotheker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3450 tot €6400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

92


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Apotheker

Wat verdient een Apotheker?

Het salaris van een Apotheker ligt tussen de €3450 en €4600. Dit is de salarisindicatie van een Apotheker die niet in een ziekenhuis werkt.

Een Ziekenhuisapotheker verdient ongeveer €4500 bruto per maand, dit kan zelfs oplopen tot €7595 bruto per maand. Dit is afhankelijk van de grootte van het ziekenhuis en de onregelmatigheidstoeslag 

Een zelfstandige Apotheker is afhankelijk van de omzet  van de apotheek. Het gemiddelde inkomen ligt tussen de €80.000 en €90.000 bruto per jaar.

CAO Apothekers in Loondienst:

Voor Apothekers in loondienst is er een CAO afgesproken die sinds 2017 van kracht is. Hierin staan zaken als afspraken over winstdeling, opleidingskosten, onregelmatigheidstoeslag

 

Salarisschaal Apotheker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Apotheker

Op zoek naar een nieuwe baan als Apotheker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Apotheker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Apotheker vacatures

Vacature Productie Apotheker Individuele Bereidingen
Derks & Derks B.V.
Aanbodconcreet bijdragen aan verschillende farmaceutische processen;werken in een prettige, proactieve en collegiale werkomgeving;meegroeien met een ambitieuze organisatie;marktconform salaris.FunctieAls Productie Apotheker Individuele Bereidingen sta je midden in de …
Vacature Apotheker GGD IJsselland
Tempo-Team
Functieomschrijving Wil jij jouw expertise mag inzetten om de huidige processen binnen het vaccinatieproject te verbeteren? Naast het pionierswerk waar jij je tanden in mag zetten, ontvang je een mooi …
Vacature Apothekersassistent Flexpoule diverse regio’s in Nederland
TMI
Ben jij als apothekersassistent af en toe of met meer regelmaat beschikbaar en vind jij het leuk om binnen verschillende omgevingen ervaring op te doen? Dan zoeken wij jou voor …
Vacature Apothekersassistent Bereidingen in Utrecht
TMI
Ben jij apothekersassistent en heb jij minimaal twee jaar werkervaring in een ziekenhuisapotheek op de afdeling bereidingen? Ben jij daarnaast stressbestendig, ga jij uitdagingen niet uit de weg en heb …
Vacature Apotheker in Zuid-Holland
TMI
Ben jij apotheker en heb jij minimaal drie jaar werkervaring in een openbare en/of ziekenhuisapotheek? Ben jij daarnaast stressbestendig, ga jij uitdagingen niet uit de weg en heb je interesse …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Apotheker

Wat zijn de baankansen voor een Apotheker?

Door vergrijzing neemt de vraag naar Apothekers toe en er wordt een tekort aan Apothekers verwacht.

Na verdere specialisatie kan een Apotheker Ziekenhuisapotheker worden. Binnen een apotheek is er de mogelijkheid om door te groeien tot afdelingshoofd. Ook is het mogelijk om later een eigen apotheek te beginnen als je in loondienst werkt.

De actuele kans op werk voor een Apotheker

Het beroep Apotheker is onderdeel van de beroepsfamilie Apothekers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Apothekers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

92

Baankans Apotheker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Apotheker worden: Opleidingen tot Apotheker

Wil je Apotheker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Apotheker.

Hoe word je een Apotheker? 

Voor dit beroep heb je de WO opleiding Farmacie nodig. Deze opleiding bestaat uit driejarige Bachelor en een eveneens driejarige Master.

Het is altijd belangrijk om bij te scholen, cursussen en voorlichtingen te volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de farmaceutische wereld, zoals de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Apotheker

Er zijn geen opleidingen Apotheker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Apotheker in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Apotheker

Als je je wilt omscholen tot Apotheker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Apotheker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Apotheker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Apotheker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Apotheker

Als je Apotheker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Apotheker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Apotheker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Apotheker?

Competenties en Vaardigheden Apotheker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Apotheker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Apotheker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Apotheker

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Apotheker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Apotheker. Als Apotheker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Apotheker:


zie volledige beschrijving persoonstype Apotheker

Vakkennis voor een Apotheker

Het is voor een Apotheker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Apotheker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Apotheker


Werkervaring Apotheker

Het is voor een startend Apotheker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Apotheker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Laborant, Anesthesist, Technisch Geneeskundige .

Iets anders leren?

Is Apotheker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Apotheker

Met wie werkt een Apotheker samen? 

Een Apotheker werkt samen in een praktijk met assistenten en ondersteunende medewerkers. De Apotheker geeft leiding aan deze groep medewerkers. Ook komt hij in aanraking met geneesmiddelenfabrikanten en leveranciers.

De doelgroep van een Apotheker bestaat uit cliënten van alle leeftijden met lichamelijke en geestelijke klachten, waarvoor medicijnen nodig zijn.


Apotheker


Organisaties waar een Apotheker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Apotheker meestal werkt.

Waar werkt een Apotheker?

Je komt te werken bij een:

 • Zelfstandige Apotheker
 • Openbare apotheker
 • Bedrijf in de farmaceutische industrie
 • Universiteit
 • Zorgverzekeraar
 • Overheid (bv inspectiediensten)
 • Ziekenhuisapotheek
 • Klinisch laboratorium
 • Gezondheidscentrum

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Apotheker

Waar kun je het beste werken als Apotheker? Hieronder vind je de best door de Apotheker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Apotheker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Apotheker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Apotheker.

Welke competenties heeft een Apotheker nodig?

Een Apotheker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Apotheker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Apotheker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Apotheker nodig? 

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Je moet verantwoordelijk en betrouwbaar zijn (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Apotheker


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Apotheker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Apotheker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Apotheker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Apotheker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Apotheker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Apotheker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Apotheker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Apotheker iets voor je?

Zou je graag Apotheker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Apotheker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Apotheker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar