Verpleeghulp Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verpleeghulp? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verpleeghulp. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verpleeghulp wordt.

 

Wat is een Verpleeghulp?

De Verpleeghulp helpt mee met het verlenen van basiszorg aan mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Hij helpt mensen in alle dagelijkse bezigheden. De Verpleeghulp assisteert dus bij het wassen, aankleden, eten en drinken, het opmaken en verschonen van bedden, houdt kasten schoon, vult voorraden aan en is de hulp in de keuken. 

De Verpleeghulp zorgt er ook voor dat de patiënten of bewoners naar artsen en therapeuten worden gebracht. Eveneens verricht hij zelf eenvoudige medische handelingen. Een voorbeeld hiervan is het verschonen van verband. De verpleegkundige kant van het werk van de Verpleeghulp bestaat verder uit het signaleren en rapporteren van veranderingen in de conditie van de patiënt. Hij past interventieprocedures toe bij gedragsproblemen of dementie van de patiënt. Hij meet de bloeddruk en brengt bandages aan. De Verpleeghulp kan ook monsters verzamelen als urine, ontlasting of speeksel. Hij is de assistent bij rehabilitering, basisbehandelingen en medicatie. Als laatste zorgt de Verpleeghulp ook voor het medische gereedschap. Het steriliseren en onderhouden van gebruikte hulpmiddelen bijvoorbeeld. 

Naast de dagelijkse zorg en medische zorg voert de Verpleeghulp ook andere werkzaamheden uit. Het voorbereiden van patiënten voor een operatie door hen te verzorgen, wassen of scheren. Hij draait en verplaatst bedlegerige patiënten om doorliggen te voorkomen. De Verpleeghulp is verantwoordelijk voor alle dagelijkse huishoudelijke klusjes tijdens zijn werkzaamheden. 

Dan is er ook nog een onderdeel van het beroep van Verpleeghulp dat niet onderschat mag worden. Het sociaal contact met de patiënten of bewoners. Voor veel patiënten is de Verpleeghulp de gesprekspartner die voor afleiding kan zorgen. De Verpleeghulp biedt met een luisterend oor belangrijke zorg aan de patiënt. Wil je werken als Verpleeghulp?

Werk je al als Verpleeghulp en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verpleeghulp worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verpleeghulp, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verpleeghulp in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Verpleegkundige
  • Medisch specialist
  • Verzorgende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1579 tot €2180

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

52


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verpleeghulp

Wat verdient een Verpleeghulp?

Voor het loon van de Verpleeghulp is het afhankelijk in welke zorgsector hij werkt. Werkt hij in een ziekenhuis dan geldt het startsalaris van €1579 wat kan oplopen tot een bruto maandsalaris van €2172. In de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen CAO staat een startsalaris vermeld van €1588 bruto per maand. Het eindsalaris is daar €2180. 

Verder kan de Verpleeghulp een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag van 8 procent tegemoet zien. De Verpleeghulp kan ook onregelmatige diensten draaien. Daarvoor krijgt de hulp een onregelmatigheidstoeslag. Die ligt tussen de 25 en 45 procent. 

Salarisschaal Verpleeghulp

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Verpleeghulp

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleeghulp? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleeghulp. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verpleeghulp vacatures

Vacature Medewerker vaccinatieprogramma
Olympia
In deze functie ga je in het Amphia ziekenhuis in Breda mensen vaccineren tegen het COVID- virus. Hier wordt een speciale afdeling voor ingericht en vaccineer je mensen die een …
Vacature Bijbaan in de thuiszorg bij Amstelring
Aethon
Ben jij op zoek naar een flexibel in te plannen bijbaan in de zorg? Ga dan via Aethon als medewerker thuiszorg aan de slag bij Amstelring in Hoofddorp. Je verdient
Vacature Verpleeghulp
New business
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp in Heemstede en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en kleinschalig wonen? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten …
Vacature Verpleeghulp (medicatie)
Zorgwerk Leiden
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp (medicatie) in Wassenaar en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en somatiek? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten …
Vacature Verpleeghulp
Flexira B.V.
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp in Uithoorn en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en psychogeriatrie? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten veilig …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verpleeghulp

Wat is de toekomst van Verpleeghulp?

Als startend Verpleeghulp kan men direct aan de slag gaan. Er is veel werkgelegenheid in de zorgsector en veel instellingen zijn op zoek naar gediplomeerde Verpleeghulpen. In vakantieperiodes worden ook studenten die een medische opleiding volgen ingezet als Verpleeghulp. Er is dus volop ruimte op de arbeidsmarkt voor de Verpleeghulp. Hij kan bovendien in zowel ziekenhuizen, verzorgingstehuizen als thuiszorginstellingen komen te werken. 

De Verpleeghulp kan bij veel instelling terecht en kan dus ook switchen van locatie mocht die mogelijkheid zich voordoen. Ook zou hij kunnen doorgroeien naar Verpleegkundige. Hij moet dan echter wel de benodigde papieren halen door bijvoorbeeld een cursus te volgen. In principe is de Verpleeghulp alleen als zodanig inzetbaar. 

Baankans Verpleeghulp

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

52


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Verpleeghulp worden: Opleidingen tot Verpleeghulp

Wil je Verpleeghulp worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verpleeghulp.

Hoe word je een Verpleeghulp? 

De Verpleeghulp kan aan de slag als hij de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 (MBO) heeft afgerond. In een enkel geval kan men ook als Verpleeghulp werkzaam zijn door het opbouwen van veel werkervaring. Het komt ook voor dat studenten Verpleegkunde (HBO) of Geneeskunde (WO) ingezet worden als Verpleeghulp. Uiteraard gebeurt dat alleen als de student al voldoende kennis en stage-ervaring heeft. 

De basisopleiding voor de Verpleeghulp behelst dus de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 (MBO). Dit is een nieuwe competentiegerichte opleiding. In 2011 verdween de opleiding Helpende Gezondheidszorg niveau 2 (MBO) en kwam deze opleiding Zorg en Welzijn daarvoor in de plaats. Met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 (MBO) kan men vele kanten op.  De opleiding duurt naargelang eerdere ervaringen en kennis gemiddeld 2 jaar. Daarna kan men doorstromen naar een niveau 3 of 4 beroepsopleiding. Anderen kiezen ervoor om direct aan de slag te gaan. Verpleeghulp is dan een logische keuze. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Verpleeghulp

Er zijn geen opleidingen Verpleeghulp aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Verpleeghulp in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Verpleeghulp

Als je Verpleeghulp wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verpleeghulp zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verpleeghulp

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verpleeghulp?

Competenties en Vaardigheden Verpleeghulp

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verpleeghulp nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verpleeghulp nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verpleeghulp

Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Verpleeghulp

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verpleeghulp. Als Verpleeghulp wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verpleeghulp:


zie volledige beschrijving persoonstype Verpleeghulp

Vakkennis voor een Verpleeghulp

Het is voor een Verpleeghulp ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verpleeghulp zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verpleeghulp


Werkervaring Verpleeghulp

Het is voor een startend Verpleeghulp die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verpleeghulp is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Verpleegkundige, Verzorgende, Wijkverpleegkundige .

Iets anders leren?

Is Verpleeghulp het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verpleeghulp

Met wie werkt een Verpleeghulp samen? 

De Verpleeghulp is geen Verpleegkundige maar werkt wel veel samen met de Verpleegkundige om de mensen te verzorgen. Hij werkt onder leiding van de Verpleegkundige. Echter, heeft de Verpleeghulp veel een grote mate van zelfstandigheid in zijn werkzaamheden. Het belangrijkste contact wat een Verpleeghulp tijdens zijn werk heeft is dat met de patiënten en bewoners. Daarnaast komt hij ook in contact met verplegend personeel, artsen en bezoekers. Afhankelijk van het type organisatie waar de Verpleeghulp werkt komt hij verschillende verplegend personeel tegen. In een instelling van de thuiszorg zal hij de Verzorgende tegen komen. In ziekenhuizen komt hij de Medisch specialist tegen op de werkvloer. De Verpleeghulp neemt deel aan teambesprekingen en werkoverleg op de afdeling waar hij werkt. Hij staat dus in direct contact met andere Verpleeghulpen, Verpleegkundigen, Medisch specialisten, Verzorgenden en overige artsen. 

De Verpleeghulp werkt voor een afdelingshoofd. Hij werkt dus onder leiding van een Verpleegkundige en rapporteert aan het afdelingshoofd. 


  • Verpleegkundige
  • Medisch specialist
  • Verzorgende
Verpleeghulp


Organisaties waar een Verpleeghulp werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verpleeghulp meestal werkt.

Waar werkt een Verpleeghulp?

De Verpleeghulp werkt in een organisatie waar de patiënt voorop staat. Er wordt niet gestreefd naar winst maar naar een goede gezondheid voor de patiënten. Hij werkt dus in de non-profit sector. 

De Verpleeghulp kan op verschillende plekken werken. Zoals al eerder vermeld moet je daarbij denken aan ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. De Verpleeghulp kan in algemene (medische) ziekenhuizen werken maar ook in psychiatrische ziekenhuizen. In dat soort ziekenhuizen worden soms ook mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie of het syndroom van Korsakov, verpleegd. 

Het komt ook voor dat Verpleeghulpen in de wijk worden ingezet. Daarbij kan hij zelfstandig of met de Verpleegkundige mensen in de wijk bezoeken die zorg behoeven. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verpleeghulp

Waar kun je het beste werken als Verpleeghulp? Hieronder vind je de best door de Verpleeghulp beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Verpleeghulp.

Competenties, Skills en Vaardigheden Verpleeghulp:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verpleeghulp.

Welke competenties heeft een Verpleeghulp nodig?

Een Verpleeghulp heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verpleeghulp

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verpleeghulp passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verpleeghulp nodig? 

De belangrijkste eigenschap van een Verpleeghulp zit al in de naam. Hulp. Daar draait het om. De Verpleeghulp is behulpzaam en staat altijd klaar voor zijn patiënten. Hij denkt altijd aan de behoeften van hen en wil deze behoeften graag waarmaken. De Verpleeghulp is sociaal erg vaardig en kan zich erg goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is ondersteunend en kan anderen erg goed helpen. (Gever

De Verpleeghulp is erg goed in luisteren. Zoals vermeld is hij aardig en goed in het helpen van anderen. De Verpleeghulp heeft een groot empatisch vermogen. Hij streeft naar een goede werkomgeving. Hij heeft een neutrale houding en is daardoor ook erg geduldig met anderen en specifiek met de patiënten. (Bemiddelaar)

Bekijk de persoonstypen voor Verpleeghulp


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Verpleeghulp

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verpleeghulp

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verpleeghulp

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verpleeghulp

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verpleeghulp dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verpleeghulp belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verpleeghulp. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verpleeghulp iets voor je?

Zou je graag Verpleeghulp willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verpleeghulp bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Verpleeghulp?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Verpleeghulp

Vacature Verpleeghulp
Zorgwerk Schiedam
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp in Rozenburg en omstreken en je hebt affiniteit met Thuiszorg en ouderen? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten veilig …
Vacature Verpleeghulp
Zorgwerk Schiedam
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp in Wateringen en omstreken en je hebt affiniteit met Thuiszorg en ouderen? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten veilig …
Vacature Verpleeghulp
Zorgwerk Schiedam
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp in Zuid-Beijerland en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en psychogeriatrie? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten veilig …
Vacature Verpleeghulp
Zorgwerk Dordrecht
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp in Sliedrecht en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en psychogeriatrie? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten veilig …
Vacature Verpleeghulp
Zorgwerk Dordrecht
Je zoekt leuk werk als Verpleeghulp in Lage Zwaluwe en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en ouderen? Bekijk dan snel deze vacature en schrijf jezelf binnen 8 minuten …

Actuele blogposts


reacties op Verpleeghulp

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar