U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ambulancemedewerker

Ambulancemedewerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ambulancemedewerker? Lees de functieomschrijving.

De Ambulancemedewerker is vaak dé eerstelijns hulpervelener binnen de zorg. Een zorgbehoeftige komt in noodgevallen als eerste met deze persoon in aanraking. Vaak is de situatie bij op de plaats van het ongeval, o.i.d. paniekerig, stressvol en emotioneel. Als Ambulancemedewerker moet je daarom snel en adequaat reageren en volgens protocol handelen.

De Ambulancemedewerker verleent ter plaatse en in de ambulance directe zorg aan de patiënt. Daarbij tilt en legt hij de zorgbehoeftigen op brancards om hen naar het ziekenhuis te vervoeren. Hij verleent eerste hulp zoals onder meer het verbinden, spalken, stabiliseren (van bijv. nek), eventueel toedienen van zuurstof aan of het reanimeren van de patiënt. De Ambulancemedewerker zorgt er tevens voor dat de ambulance en medische apparatuur en instrumenten steriel zijn en bruikbaar.

Soms komt men ook in aanraking met agressieve of onrustige patiënten. Deze moet men dan bedwingen en eventueel zelfs vastbinden.

Als de patiënt eenmaal bij het ziekenhuis is aangekomen ondersteunt de Ambulancemedewerker het ziekenhuispersoneel bij het transport van de patiënt en rapporteert hij over de medische status van de patiënt.

Soms worden ambulances ingezet bij andere dan spoedgevallen, zoals het vervoeren van patiënten van ziekenhuis naar revalidatiecentrum.

Mensen vonden ons op: Job Ambulancemedewerker, Baan Ambulancemedewerker, Ambulancemedewerker Worden, Functie-eisen Ambulancemedewerker, Verantwoordelijkheden Ambulancemedewerker, Functieprofiel Ambulancemedewerker, Wat doet een Ambulancemedewerker, Werken als Ambulancemedewerker.

Ambulancemedewerker worden: Opleiding tot ambulancemedewerker

Om Ambulancemedewerker te worden dien je over een MBO of HBO opleiding Verpleegkunde te beschikken. Je diploma Verpleegkunde moet bij voorkeur de differentiatie Klinische Zorg hebben.

In de praktijk vraagt daarnaast vrijwel iedere ambulancedienst in Nederland een aanvullende opleiding op het gebied van spoedeisende hulpverlening. Denk aan interne opleidingen/cursussen Intensive Care Verpleegkundige,   Spoedeisende Hulp Verpleegkundige of Anesthesie.

Verder heb je je rijbewijs B nodig en moet je ingeschreven zijn in het BIG-register.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ambulancemedewerker, Ambulancemedewerker Worden, Opleidingsniveau Ambulancemedewerker, Scholing Ambulancemedewerker, Studie Ambulancemedewerker, Bijscholing Ambulancemedewerker, Omscholing Ambulancemedewerker.

Organisaties waar een ambulancemedewerker doorgaans werkzaam is

Als Ambulancemedewerker kom je te werken bij grote organisaties: ziekenhuizen (non-profit/semi-profit) of je kunt aan de slag bij particuliere ambulancediensten, die in opkomst geraken (profit bedrijven).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ambulancemedewerker, Ambulancemedewerker Worden, Opleidingsniveau Ambulancemedewerker, Scholing Ambulancemedewerker, Studie Ambulancemedewerker, Bijscholing Ambulancemedewerker, Omscholing Ambulancemedewerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ambulancemedewerker

Als Ambulancemedewerker is het instapniveau qua salaris bruto €2400 per maand. Bij voldoende ervaring en het behalen van vervolgdiploma's kun je doorgroeien naar maximaal €3700 bruto per maand.

De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per ambulancedienst/ziekenhuis. Bonussen, auto van de zaak, laptop/telefoon zijn uitgesloten. Wel zijn er vaak ATV dagen, een 13de maand en vakantietoeslag.

Mensen vonden ons op: Salaris Ambulancemedewerker, Loon Ambulancemedewerker, Wat verdien je als Ambulancemedewerker, Salarisschaal Ambulancemedewerker, Salarisindicatie Ambulancemedewerker, Bonus Ambulancemedewerker, CAO Ambulancemedewerker, Brutoloon Ambulancemedewerker, Nettoloon Ambulancemedewerker, Vakantiedagen Ambulancemedewerker, Pensioen Ambulancemedewerker.

Competenties, skills & vaardigheden ambulancemedewerker

 • Klantgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Conflicten beheersen
 • Sensitiviteit
 • Inzicht in omgeving
 • Eerste hulp kunnen verlenen
 • Snel, adequaat en onder druk kunnen handelen
 • Kennis van medische apparatuur, tools en protocollen
Mensen vonden ons op: Kennis Ambulancemedewerker, Vaardigheden Ambulancemedewerker, Attitude Ambulancemedewerker, Kwalificaties Ambulancemedewerker, Competentieprofiel Ambulancemedewerker.

Boeken voor het beroep ambulancemedewerker

Wil je meer weten over het beroep ambulancemedewerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ambulancemedewerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ambulancemedewerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Ambulancemedewerker, Ambulancemedewerker ebooks, boek Ambulancemedewerker.

Persoonstypen ambulancemedewerker

Als Ambulancemedewerker moet je onder alle omstandigheden, snel en op professionele afstand opereren. Dit vereist een zekere mate van precisie, vastberadenheid en snelheid (Succesvolle werker). Maar, in de eerste plaats ben je toch vooral een hulpverlener, iemand die zorg verleent aan zorgbehoeftigen. Je moet het leuk vinden om met mensen om te gaan, zelfs als je ze meemaakt in stressvolle, emotionele, soms onmenselijke situaties (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ambulancemedewerker, Karakter Ambulancemedewerker.

Netwerk ambulancemedewerker

Een Ambulancemedewerker komt het meest in contact met patiënten. Vervolgens communiceer je continu met de chauffeur en eventueel met een collega in de ambulance. Eenmaal aangekomen bij het verzorgingstehuisof ziekenhuis rapporteer je bevindingen en status aan de eerste hulpverlener en/of medisch personeel binnen het ziekenhuis (operatiekamer, spoedeisende hulp).

Mensen vonden ons op: Collega’s Ambulancemedewerker, Medewerkers Ambulancemedewerker.

Is het beroep ambulancemedewerker iets voor jou?

Zou je graag ambulancemedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ambulancemedewerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ambulancemedewerker, beroepskeuzetest Ambulancemedewerker, beroep Ambulancemedewerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ambulancemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief voor de Ambulancemedewerker is goed. De laatste tijd hadden er veel trieste gebeurtenissen plaats rondom Ambulancepersoneel, met name in de vorm van agressie en geweld tegen deze medewerkers. Dit maakt het beroep steeds minder aantrekkelijk. Sowieso zijn maar weinig mensen geschikt voor deze functie omdat je soms verschrikkelijke dingen meemaakt.

Doorgroeimogelijkheden:
* MMT
* Werkbegeleider
* Docent

Arbeidsmarktperspectief score ambulancemedewerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ambulancemedewerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ambulancemedewerker, Promotie mogelijkheden Ambulancemedewerker, Carriere Ambulancemedewerker.

Solliciteren op de functie ambulancemedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ambulancemedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ambulancemedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ambulancemedewerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ambulancemedewerker, CV Ambulancemedewerker, sollicitatie Ambulancemedewerker.

Interviews met ambulancemedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ambulancemedewerker

Vacatures ambulancemedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Ambulancemedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ambulancemedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Ambulancemedewerker is vaak dé eerstelijns hulpervelener binnen de zorg. Een zorgbehoeftige komt in noodgevallen als eerste met deze persoon in aanraking. Vaak is de situatie bij op de plaats van het ongeval, o.i.d.

Beoordeling Ambulancemedewerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ambulancemedewerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ambulancemedewerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

zijn er ook opleidingen tot Motor ambulancemedewerker?

Door: Juul

weinig perspectief!

en waarom geen big registratie voor de ambulance chauffeur?  hoor deze er niet bij?   ook weinig doorgroemogelijkheden hierdoor!

Door: john

Goed alle advertenties lezen,volhouden en alert zijn.Zo is het mij gelukt om weer aan de slag te gaan als ambulancemedewerker.

Door: Fred

Salaris klopt van geen kanten meer, is sterk verouderd

Door: Gert

Die salarisindicatie is helemaal niet correct. Het eindsalaris ligt op max 3700€ en hier komen nog toeslagen bovenop.

Door: Kaj

Prima omschrijving,gr.

Door: Toon

Reageer op dit beroep