Ambulancemedewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ambulancemedewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ambulancemedewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ambulancemedewerker wordt.

 

Wat is een Ambulancemedewerker?

De Ambulancemedewerker is vaak dé eerstelijns hulpervelener binnen de zorg. Een zorgbehoeftige komt in noodgevallen als eerste met deze persoon in aanraking. Vaak is de situatie bij op de plaats van het ongeval, o.i.d. paniekerig, stressvol en emotioneel. Als Ambulancemedewerker moet je daarom snel en adequaat reageren en volgens protocol handelen.

Een ambulance mederwerker wordt ook vaak Ambulanceverpleegkundige genoemd omdat hij/zij een gespecialiseerd verpleegkundige is. 

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Ambulancemedewerker?

De Ambulancemedewerker verleent ter plaatse en in de ambulance directe zorg aan de patiënt. Daarbij tilt en legt hij de zorgbehoeftigen op brancards om hen naar het ziekenhuis te vervoeren. Hij verleent eerste hulp zoals onder meer het verbinden, spalken, stabiliseren (van bijv. nek), eventueel toedienen van zuurstof aan of het reanimeren van de patiënt. De Ambulancemedewerker zorgt er tevens voor dat de ambulance en medische apparatuur en instrumenten steriel zijn en bruikbaar.

Soms komt men ook in aanraking met agressieve of onrustige patiënten. Deze moet men dan bedwingen en eventueel zelfs vastbinden.

Als de patiënt eenmaal bij het ziekenhuis is aangekomen ondersteunt de Ambulancemedewerker het ziekenhuispersoneel bij het transport van de patiënt en rapporteert hij over de medische status van de patiënt.

Soms worden ambulances ingezet bij andere dan spoedgevallen, zoals het vervoeren van patiënten van ziekenhuis naar revalidatiecentrum.

Wil je werken als Ambulancemedewerker?

Werk je al als Ambulancemedewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ambulancemedewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ambulancemedewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ambulancemedewerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Ambulancechauffeur
  • Eerste Hulpverlener
  • OK Medewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2600 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

71


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ambulancemedewerker

Wat verdient een Ambulancemedewerker?

Als Ambulancemedewerker is het instapniveau qua salaris bruto €2600 per maand. Dit omdat je als Ambulance Verpleegkundige al gespecialiseerd bent. Bij voldoende ervaring en het behalen van vervolgdiploma's kun je doorgroeien naar maximaal €4200 bruto per maand. 

Het salaris voor de Ambulancemedewerker ligt wat hoger dan de gemiddelde zorgsalarissen. Dit heef tongetwijfeld verband met de zwaarte van dit beroep, je moet echt stevign in je schoenen staan om op de Ambulance te werken.

De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per ambulancedienst/ziekenhuis. Er zijn er vaak ATV dagen, een 13de maand en vakantietoeslag.

Salarisschaal Ambulancemedewerker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Ambulancemedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Ambulancemedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ambulancemedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ambulancemedewerker vacatures

Vacature Vacature Opleidingsplek Ambulanceverpleegkundige in Amsterdam
TMI
Opleidingsplek AmbulanceverpleegkundigeBen jij gediplomeerd Spoedeisende Hulp verpleegkundige, Intensive Care verpleegkundige of Anesthesiemedewerker met verpleegkundige achtergrond? En droom jij ervan om je verder te specialiseren tot Ambulanceverpleegkundige? Dan bieden wij
Vacature Ambulanceverpleegkundigen gezocht
TMI
Ambulanceverpleegkundigen gezocht die klaar zijn voor een nieuwe stap. Wij zoeken nieuwe collega’s in regio Rotterdam en hebben je zeer veel te bieden, waaronder de hoogste salarisgarantie en een leaseauto! …
Vacature Ambulanceverpleegkundige in Flevoland
TMI
Ambulanceverpleegkundigen gezocht die klaar zijn voor een nieuwe stap. Wij zoeken nieuwe collega’s in regio Flevoland en hebben je zeer veel te bieden, waaronder de hoogste salarisgarantie en een leaseauto! …
Vacature Ambulanceverpleegkundige Den Haag
TMI
Ambulanceverpleegkundigen gezocht die klaar zijn voor een nieuwe stap. Wij zoeken nieuwe collega’s in regio Den Haag en hebben je zeer veel te bieden, waaronder de hoogste salarisgarantie en een …
Vacature Ambulanceverpleegkundige detachering
TMI
Ambulanceverpleegkundigen gezocht die klaar zijn voor een nieuwe stap. Wij zoeken nieuwe collega’s in regio Amsterdam en hebben je zeer veel te bieden, waaronder de hoogste salarisgarantie en een leaseauto! …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ambulancemedewerker

Wat zijn de baankansen voor een Ambulancemedewerker?

Het arbeidsmarktperspectief voor de Ambulancemedewerker is goed. De laatste tijd hadden er veel trieste gebeurtenissen plaats rondom Ambulancepersoneel, met name in de vorm van agressie en geweld tegen deze medewerkers.

Dit maakt het beroep steeds minder aantrekkelijk. Sowieso zijn maar weinig mensen geschikt voor deze functie omdat je soms verschrikkelijke dingen meemaakt.

Doorgroeimogelijkheden:
* MMT
* Werkbegeleider
* Docent

De actuele kans op werk voor een Ambulancemedewerker

Het beroep Ambulancemedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Ambulancepersoneel en instructeurs EHBO. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ambulancepersoneel en instructeurs EHBO is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

71

Baankans Ambulancemedewerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Ambulancemedewerker worden: Opleidingen tot Ambulancemedewerker

Wil je Ambulancemedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ambulancemedewerker.

Hoe word je een Ambulancemedewerker? 

Om Ambulancemedewerker te worden dien je over een MBO of HBO opleiding Verpleegkunde te beschikken. Je diploma Verpleegkunde moet bij voorkeur de differentiatie Klinische Zorg hebben.

In de praktijk vraagt daarnaast vrijwel iedere ambulancedienst in Nederland een aanvullende opleiding op het gebied van spoedeisende hulpverlening. Denk aan interne opleidingen/cursussen Intensive Care Verpleegkundige,  Spoedeisende Hulp Verpleegkundige of Anesthesie.

Verder heb je je rijbewijs B nodig en moet je ingeschreven zijn in het BIG-register.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Ambulancemedewerker

MBO-Verpleegkundige, niveau 4
Verpleegkundigen werken in toenemende mate in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. Zij voeren de regie met behulp van het zorg(leef)plan. Ze overleggen met artsen en andere disciplines en mogen alle voorbehouden …
MBO-Verpleegkundige, niveau 4
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Opleiding tot Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH
Uitgebreid Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere …
Opleiding tot Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH
Verpleegkunde Deeltijd
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) U kunt zich voor de opleiding Verpleegkunde Deeltijd aanmelden als u …
Verpleegkunde Deeltijd
Voorbereiding op de HBO-V
Uitgebreid Het voorbereidende onderwijs bestaat in totaal uit twee avonden. Beide avonden beginnen met een hoorcollege over de thema’s schrijfvaardigheid en klinisch redeneren. Deze hoorcolleges worden verzorgd door docenten die …
Voorbereiding op de HBO-V

Omscholen tot Ambulancemedewerker

Als je je wilt omscholen tot Ambulancemedewerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Ambulancemedewerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ambulancemedewerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Ambulancemedewerker

Vacature Vacature Opleidingsplek Ambulanceverpleegkundige in Amsterdam
TMI
Opleidingsplek AmbulanceverpleegkundigeBen jij gediplomeerd Spoedeisende Hulp verpleegkundige, Intensive Care verpleegkundige of Anesthesiemedewerker met verpleegkundige achtergrond? En droom jij ervan om je verder te specialiseren tot Ambulanceverpleegkundige? Dan bieden wij
Vacature Opleiding Ambulanceverpleegkundige voor SEH/ IC verpleegkundigen regio Utrecht
TMI
Ben jij gediplomeerd spoedeisende hulp verpleegkundige, intensive care verpleegkundige of Anesthesieverpleegkundige? En droom jij ervan om je verder te specialiseren tot ambulanceverpleegkundige? Dan bieden wij jou de kans om de
Vacature Vacature Opleidingsplek Ambulanceverpleegkundige in Amsterdam
TMI
Opleidingsplek AmbulanceverpleegkundigeBen jij gediplomeerd Spoedeisende Hulp verpleegkundige, Intensive Care verpleegkundige of Anesthesiemedewerker met verpleegkundige achtergrond? En droom jij ervan om je verder te specialiseren tot Ambulanceverpleegkundige? Dan bieden wij

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ambulancemedewerker

Als je Ambulancemedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ambulancemedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ambulancemedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ambulancemedewerker?

Competenties en Vaardigheden Ambulancemedewerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Ambulancemedewerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Ambulancemedewerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ambulancemedewerker

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Ambulancemedewerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ambulancemedewerker. Als Ambulancemedewerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ambulancemedewerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Ambulancemedewerker

Vakkennis voor een Ambulancemedewerker

Het is voor een Ambulancemedewerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Ambulancemedewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Ambulancemedewerker

MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)

Werkervaring Ambulancemedewerker

Het is voor een startend Ambulancemedewerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ambulancemedewerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Ambulancechauffeur .

Iets anders leren?

Is Ambulancemedewerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Ambulancemedewerker

Met wie werkt een Ambulancemedewerker samen? 

Een Ambulancemedewerker komt het meest in contact met patiënten. Vervolgens communiceer je continu met de chauffeur en eventueel met een collega in de ambulance. Eenmaal aangekomen bij het verzorgingstehuisof ziekenhuis rapporteer je bevindingen en status aan de eerste hulpverlener en/of medisch personeel binnen het ziekenhuis (operatiekamer, spoedeisende hulp).


  • Ambulancechauffeur
  • Eerste Hulpverlener
  • OK Medewerker
Ambulancemedewerker


Organisaties waar een Ambulancemedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ambulancemedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Ambulancemedewerker?

Als Ambulancemedewerker kom je te werken bij grote organisaties: ziekenhuizen (non-profit/semi-profit) of je kunt aan de slag bij particuliere ambulancediensten, die in opkomst geraken (profit bedrijven).

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Ambulancemedewerker

Waar kun je het beste werken als Ambulancemedewerker? Hieronder vind je de best door de Ambulancemedewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ambulancemedewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ambulancemedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ambulancemedewerker.

Welke competenties heeft een Ambulancemedewerker nodig?

Een Ambulancemedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ambulancemedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ambulancemedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ambulancemedewerker nodig? 

Als Ambulancemedewerker moet je onder alle omstandigheden, snel en op professionele afstand opereren. Dit vereist een zekere mate van precisie, vastberadenheid en snelheid (Succesvolle werker). Maar, in de eerste plaats ben je toch vooral een hulpverlener, iemand die zorg verleent aan zorgbehoeftigen. Je moet het leuk vinden om met mensen om te gaan, zelfs als je ze meemaakt in stressvolle, emotionele, soms onmenselijke situaties (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Ambulancemedewerker


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Ambulancemedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ambulancemedewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ambulancemedewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ambulancemedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ambulancemedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ambulancemedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ambulancemedewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ambulancemedewerker iets voor je?

Zou je graag Ambulancemedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ambulancemedewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ambulancemedewerker

Toon

Prima omschrijving,gr.

Gert

Salaris klopt van geen kanten meer, is sterk verouderd

Kaj

Die salarisindicatie is helemaal niet correct. Het eindsalaris ligt op max 3700€ en hier komen nog toeslagen bovenop.

Fred

Goed alle advertenties lezen,volhouden en alert zijn.Zo is het mij gelukt om weer aan de slag te gaan als ambulancemedewerker.

john

weinig perspectief! en waarom geen big registratie voor de ambulance chauffeur?  hoor deze er niet bij?   ook weinig doorgroemogelijkheden hierdoor!

Juul

zijn er ook opleidingen tot Motor ambulancemedewerker?

Juul

zijn er ook opleidingen tot Motor ambulancemedewerker?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar