Ambulancechauffeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ambulancechauffeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ambulancechauffeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ambulancechauffeur wordt. 

fotocredit: https://kombijdeambulance.nl/

 

Wat is een Ambulancechauffeur?

Een ambulancechauffeur bestuurd een ambulance er werkt samen met een ambulancemedewerker om ervoor te zorgen dat hulpbehoevenden zo snel en veilig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht worden.

De ambulancechauffeur is hierbij verantwoordelijk voor de besturing en het onderhoud van de ambulance en de ondersteuning van de ambulancemedewerker.Wat doet een Ambulancechauffeur?

Naast de vaardigheden die men nodig heeft om met spoed een route uit te stippelen en door het verkeer te kunnen rijden, zal een ambulancechauffeur ook medische kennis nodig hebben, voldoende om te kunnen assisteren. Daarnaast is het vaak aan de ambulancechauffeur om familieleden en toeschouwers gerust te stellen terwijl de ambulancemedewerker met de patient bezig is.

Een ambulancechauffeur zal naast medische en mondelinge vaardigheden ook fysiek sterk moeten zijn, om patienten hun huizen uit te tillen, soms nauwe trappen af, en in de ambulance te krijgen. Hoewel men hierbij een brancard tot beschikking heeft, zal deze nooit in alle situaties makkelijk te gebruiken zijn.

Aangezien de ambulancemedewerker bezig is met het stabiliseren van de patient, zal de ambulancechauffeur zich over de spullen moeten bekommeren, en alles wat nodig is bij de patient om die in leven te houden en naar de ambulance te krijgen. Zo werkt men samen als een team, elk inspelend op de ander om zo de patient geheel veilig naar het ziekenhuis te manoevreren.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Ambulancechauffeur

 • ambulancepersoneel helpen
 • een ambulance besturen in noodsituaties
 • eerste hulp bieden
 • effectief communiceren met patienten, omstaanden of familieleden
 • meeleven met met patienten, omstaanden of familieleden
 • noodcommunicatiesystemen bedienen
 • patiënten positioneren
 • patiënten tijdens het vervoer naar het ziekenhuis controleren
 • patiënten van en naar ziekenwagens vervoeren
 • uitrusting voor hulpverleningsvoertuigen onderhouden
 • verkeersgeschiktheid van ziekenwagens verzekeren
 • binnenkant van de ambulance onderhouden en schoonmaken

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Ambulancechauffeur?

Werk je al als Ambulancechauffeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ambulancechauffeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ambulancechauffeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ambulancechauffeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ambulancemedewerker
 • Personeel Eerste Hulp
 • Patient
 • Omstanders

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

14


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ambulancechauffeur

Wat verdient een Ambulancechauffeur?

Een pas gestart Ambulancechauffeur kan men op ongeveer 2000 euro bruto per maand rekenen. Met meer ervaring en een goede staat van dienst kan dit oplopen tot 3200 euro per maand.

Daarbij komen ook onregelmatigheidstoeslag en reiskostenvergoeding kan verwachten. Deze afspraken zijn vastgelegd in de CAO Ambulancezorg. 

Salarisschaal Ambulancechauffeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Ambulancechauffeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Ambulancechauffeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ambulancechauffeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ambulancechauffeur vacatures

Vacature Ambulancechauffeur in Drenthe
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Noord-Brabant
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Gelderland
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Zeeland
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Zuid-Holland
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ambulancechauffeur

Wat zijn de baankansen voor een Ambulancechauffeur?

Omdat men in de opleiding al in een ambulance begint te rijden, is het over het algemeen makkelijk om van hieruit over te stappen tot een baan. Vanuit zo'n positie kan men dan weer doorgroeien tot opleider van ambulancechauffeurs of manager van een team ambulancechauffeurs.

De actuele kans op werk voor een Ambulancechauffeur

Het beroep Ambulancechauffeur is onderdeel van de beroepsfamilie Ambulancepersoneel en instructeurs EHBO. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ambulancepersoneel en instructeurs EHBO is in de huidige periode redelijk

Huidige aantal vacatures

14

Baankans Ambulancechauffeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Ambulancechauffeur worden: Opleidingen tot Ambulancechauffeur

Wil je Ambulancechauffeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ambulancechauffeur.

Hoe word je een Ambulancechauffeur? 

Om ambulancechauffeur te worden dient men een rijbewijs B & C te hebben, een diploma in de EHBO, en vervolgens een opleiding in Ambulancezorg te volgen die de specifieke vaardigheden bijleert. In deze opleiding begint men al als ambulancechauffeur te werken, maar met een begeleider naast het stuur die alles in de gaten houdt. Na het succesvol afronden van deze opleiding is het nodig om steeds cursussen te blijven volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hulpverlening.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ambulancechauffeur

Er zijn geen opleidingen Ambulancechauffeur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ambulancechauffeur in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Ambulancechauffeur

Als je Ambulancechauffeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ambulancechauffeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ambulancechauffeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ambulancechauffeur?

Competenties en Vaardigheden Ambulancechauffeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Ambulancechauffeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Ambulancechauffeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ambulancechauffeur

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Ambulancechauffeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ambulancechauffeur. Als Ambulancechauffeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ambulancechauffeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Ambulancechauffeur

Vakkennis voor een Ambulancechauffeur

Het is voor een Ambulancechauffeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Ambulancechauffeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Ambulancechauffeur


Werkervaring Ambulancechauffeur

Het is voor een startend Ambulancechauffeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ambulancechauffeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Ambulancemedewerker .

Iets anders leren?

Is Ambulancechauffeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Ambulancechauffeur

Met wie werkt een Ambulancechauffeur samen? 

De ambulancechauffeur vormt een hecht team met de ambulancemedewerker, en zal daar dus veel tijd mee doorbrengen. Wanneer een patient in het ziekenhuis wordt afgeleverd zal men daarnaast soms ook met de dokters en verpleegkundigen in de Eerste Hulp te maken hebben. Op locatie zorgt de ambulancechauffeur ervoor dat de omstanders niet in de weg staan en de naasten van de patient ondersteuning krijgen.


 • Ambulancemedewerker
 • Personeel Eerste Hulp
 • Patient
 • Omstanders
Ambulancechauffeur


Organisaties waar een Ambulancechauffeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ambulancechauffeur meestal werkt.

Waar werkt een Ambulancechauffeur?

Een ambulancechauffeur werkt in de zorg, en zal dus in dient van een publieke zorginstelling staan, waarbij men geen kantoor heeft. Op een bepaalde manier vormt de ambulance het kantoor, omdat men daar constant mee bezig is, en goed in de gaten moet blijven houden dat er niets technisch mis is met de ambulance.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Ambulancechauffeur

Waar kun je het beste werken als Ambulancechauffeur? Hieronder vind je de best door de Ambulancechauffeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ambulancechauffeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ambulancechauffeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ambulancechauffeur.

Welke competenties heeft een Ambulancechauffeur nodig?

Een Ambulancechauffeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ambulancechauffeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ambulancechauffeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ambulancechauffeur nodig? 

De ambulancechauffeur staat in dienst van de patient, en zal dus ook veel energie steken in het redden van levens en zorgen voor naasten. De patient staat altijd voorop (Gever). Daarnaast is het ook de taak van de ambulancechauffeur om zo snel mogelijk bij een ziekenhuis te komen, waardoor men snel moet kunnen werken en uiterst gecalculeerde risico's moet nemen in de route en het eigen rijgedrag, om zo niemand van de baan te rijden en toch vaart te blijven houden (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Ambulancechauffeur


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Ambulancechauffeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ambulancechauffeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ambulancechauffeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ambulancechauffeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ambulancechauffeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ambulancechauffeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ambulancechauffeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ambulancechauffeur iets voor je?

Zou je graag Ambulancechauffeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ambulancechauffeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Ambulancechauffeur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Ambulancechauffeur

Vacature Ambulancechauffeur in Overijssel
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Utrecht
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Gelderland
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Zeeland
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …
Vacature Ambulancechauffeur in Utrecht
TMI
Wij zijn op zoek naar ambulancechauffeurs die aan de slag willen gaan voor diverse opdrachtgevers in heel Nederland. Ben jij op zoek naar veel afwisseling en wil jij jouw eigen …

Actuele blogposts


reacties op Ambulancechauffeur

Dmvda

Mooiste beroep dat er is. Afwisselend, onvoorspelbaar, dienstverlenend, oplossingsgericht, protocollair, enz. Passie staat voorop, niet het salaris.

Mo

Mooi beroep. Weinig geld.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar