U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Etnograaf

Etnograaf worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een etnograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Etnograaf is iemand die gebruiken, normen en waarden en taal van bevolkingsgroepen of stammen in kaart brengt. De gebruiken, normen en waarden en de taal worden heel nauwkeurig bestudeerd, zodat verschillende bevolkingsgroepen en stammen onderscheiden kunnen worden en lokale variaties en dialecten geregistreerd worden.

Alle fenomenen die de vraag ‘Wat is een volk?’ kunnen beantwoorden, worden door een Etnograaf onderzocht. Niet alleen worden exotische volken bestudeerd, maar ook westelijke volken.

Een Etnograaf kan ook onderzoek doen naar het menselijk gedrag, de sociale interactie en de taal binnen dezelfde bevolkingsgroep of stam. Dit onderzoek kan de cultuur, hiërarchie en spiritualiteit binnen één groep in kaart brengen.

Een Etnograaf kan verschillende methodes gebruiken om de verschillende groepen te identificeren. Eén ervan is de methode ‘going native’, wat inhoudt dat de Etnograaf 24 uur per dag binnen de groep leeft. Op die manier kan hij de taal en gewoontes optimaal bestuderen. De Etnograaf schrijft zoveel mogelijk informatie op. Zo legt hij de taal vast in een fonetisch schrift.

Etnografie is een vorm van sociolinguïstiek en andersom. Er kan gesteld worden dat etnografie een algemenere, antropologische tak is binnen de sociale wetenschappen.

Mensen vonden ons op: Job Etnograaf, Baan Etnograaf, Etnograaf Worden, Functie-eisen Etnograaf, Verantwoordelijkheden Etnograaf, Functieprofiel Etnograaf, Wat doet een Etnograaf, Werken als Etnograaf.

Etnograaf worden: Opleiding tot etnograaf

Afhankelijk van de fenomenen waar hij zich op richt, heeft een Etnograaf een culturele, sociale of talige studie gedaan. Vaak gaat het hier om een WO-opleiding. Voorbeelden van relevante culturele, sociale en taalkundige opleidingen zijn respectievelijk Algemene Cultuurwetenschappen, Antropologie en Sociologie en Taalwetenschappen.

Een Etnograaf met een sociale achtergrond zal zich met name richten op menselijke gedrag en sociale interactie, terwijl een Etnograaf met een taalkundige achtergrond zich meer richt op de taal.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Etnograaf, Etnograaf Worden, Opleidingsniveau Etnograaf, Scholing Etnograaf, Studie Etnograaf, Bijscholing Etnograaf, Omscholing Etnograaf.

Organisaties waar een etnograaf doorgaans werkzaam is

Een Etnograaf werkt bijvoorbeeld bij een universiteit, een ontwikkelingsorganisatie, een ministerie, een gemeente of een ambassade. Veel organisaties horen bij de non-profitsector, maar het is ook mogelijk dat een Etnograaf bij een bedrijf in de profitsector aan de slag gaat.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Etnograaf, Etnograaf Worden, Opleidingsniveau Etnograaf, Scholing Etnograaf, Studie Etnograaf, Bijscholing Etnograaf, Omscholing Etnograaf.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden etnograaf

Een Etnograaf kan rekenen op zo’n €2100,- tot €5000 bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Etnograaf, zijn leeftijd en zijn genoten opleiding.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Etnograaf werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Etnograaf, Loon Etnograaf, Wat verdien je als Etnograaf, Salarisschaal Etnograaf, Salarisindicatie Etnograaf, Bonus Etnograaf, CAO Etnograaf, Brutoloon Etnograaf, Nettoloon Etnograaf, Vakantiedagen Etnograaf, Pensioen Etnograaf.

Competenties, skills & vaardigheden etnograaf

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Sociabiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Etnograaf, Vaardigheden Etnograaf, Attitude Etnograaf, Kwalificaties Etnograaf, Competentieprofiel Etnograaf.

Boeken voor het beroep etnograaf

Wil je meer weten over het beroep etnograaf? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je etnograaf bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken etnograaf te komen.

Terug naar de Spaanse Burgeroorlog | Henk Driessen

etnografie en het onvoltooid verleden - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089645128

Terug naar de Spaanse Burgeroorlog 1e druk is een boek van Henk Driessen uitgegeven bij Amsterdam University Press. ISBN 9789089645128 ''http://www.aup.nl/media/import/Inhoudsopgave%20en%20Hoofdstuk%201.pdf''>Klik hier voor de Inhoudsopgave en Hoofdstuk 1...

Politieverhalen | M. Van Hulst

een etnografie van een belangrijk aspect van politieculturen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035246812 | 216 pagina's

Politiemensen maken op straat veel mee en daarover vertellen ze elkaar veel verhalen. Over de eerste keer dat ze hun vuurwapen hebben getrokken, over de reanimatie van gisteren, over de aanvaring met een ‘bekende’, zonet in het centrum. Iedereen binnen de...

Wat doen sociaal werkers wanneer ze sociaal werk doen? | Martijn van Lanen

een etnografie van professionaliteit - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059727366 | 318 pagina's

Wat doen sociaal werkers wanneer ze sociaal werk doen? 1e druk is een boek van Martijn van Lanen uitgegeven bij Eburon Uitgeverij. ISBN 9789059727366 10:15 - 10:30: Besluit nemen over verdere leven van Freek 10:30 - 10:45: Nordin uit huis plaatsen 11:00 -...

Mensen vonden ons op: boeken voor Etnograaf, Etnograaf ebooks, boek Etnograaf.

Persoonstypen etnograaf

Persoonstypen die passen bij een Etnograaf zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Etnograaf is intelligent, analytisch, onderzoekend en neemt zijn omgeving goed in zich op, zodat hij de gewoonten en taal van een groep optimaal in kaart kan brengen (Waarnemer).

Een Etnograaf dient erg nauwkeurig en systematisch te werken. Soms zijn er weinig verschillen tussen bepaalde groepen, maar kunnen door diepgravend, secuur onderzoek toch enkele kleine verschillen aan het licht komen (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Etnograaf, Karakter Etnograaf.

Netwerk etnograaf

Een Etnograaf werkt vaak samen met andere onderzoekers die groepen bestuderen, zoals Sociologen, Antropologen en Taalwetenschappers. Elke onderzoeker krijgt dan een bij zijn achtergrond passende taak toegewezen. Zo zal een Socioloog het menselijk gedrag bestuderen, terwijl een Taalwetenschapper de taal vastlegt.

De Etnograaf heeft ook te maken met zijn directe baas. Die geeft hem leiding en helpt bij problemen.

Ook komt de Etnograaf in contact met de mensen die hij bestudeert. Dit geldt voornamelijk bij de methode ‘going native’, waarbij de onderzoeker een tijd in de groep die hij bekijkt leeft.

Mensen vonden ons op: Collega’s Etnograaf, Medewerkers Etnograaf.

Is het beroep etnograaf iets voor jou?

Zou je graag etnograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als etnograaf bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Etnograaf, beroepskeuzetest Etnograaf, beroep Etnograaf kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden etnograaf

Een Etnograaf kan bij veel verschillende organisaties aan de slag en zal dus redelijk goed een baan kunnen vinden. 

Bij goed functioneren kan een Etnograaf steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Deed hij bijvoorbeeld eerst onderzoek samen met een collega, later kan hij opdracht krijgen een bepaalde groep in zijn eentje te bestuderen. Ook kan een Etnograaf groepen gaan bestuderen die verder van hem weg staan en dus moeilijker zijn om te onderzoeken. Tevens kan een goede en ervaren Etnograaf de leiding krijgen over een team.

Arbeidsmarktperspectief score etnograaf

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep etnograaf. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Etnograaf, Promotie mogelijkheden Etnograaf, Carriere Etnograaf.

Solliciteren op de functie etnograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als etnograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor etnograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als etnograaf. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Etnograaf, CV Etnograaf, sollicitatie Etnograaf.

Interviews met etnograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen etnograaf

Vacatures etnograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Etnograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Etnograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Etnograaf is iemand die gebruiken, normen en waarden en taal van bevolkingsgroepen of stammen in kaart brengt. De gebruiken, normen en waarden en de taal worden heel nauwkeurig bestudeerd, zodat verschillende bevolkingsgroepen en stammen onderscheiden kunnen worden en lokale variaties en dialecten geregistreerd worden. Alle fenomenen die de vraag ‘Wat is een volk?’ kunnen beantwoorden, worden door een Etnograaf onderzocht.

Beoordeling Etnograaf

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Etnograaf' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Etnograaf

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep