Kunsthistoricus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kunsthistoricus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kunsthistoricus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kunsthistoricus wordt.

 

Wat is een Kunsthistoricus?

Een Kunsthistoricus onderzoekt kunstvoorwerpen zoals schilderijen, beelden, gebouwen en geschriften. Een Kunsthistoricus kan inschatten hoe oud het voorwerp is, waar het vandaan komt, hoe het is gemaakt, door wie het gemaakt is en welke waarde het heeft. Hierbij raadpleegt de Kunsthistoricus verschillende bronnen zoals encyclopedieën en catalogi. Het zoeken en raadplegen van deze bronnen beslaat een groot deel van de werkzaamheden van een Kunsthistoricus. Hiernaast schrijft hij ook rapporten, artikelen of stukken voor catalogi.

Een voorbeeld van het soort onderzoek dat een Kunsthistoricus verricht is stilistisch onderzoek, gericht op verschillende kunststijlen en de ontwikkeling daarvan. Bij iconologisch onderzoek staat de betekenis van de voorstelling centraal en typologisch onderzoek richt zich op de relatie tussen de functie en de vorm van het kunstvoorwerp. Ook kan een Kunsthistoricus zich verdiepen in de sociaal-historische context van kunst.

Naast het verrichten archief- of collectieonderzoek kan een Kunsthistoricus zich ook bezighouden met het creëren van belangstelling voor kunst bij een breed publiek, het invullen van kennishiaten in de kunst- en cultuurgeschiedenis en het organiseren en promoten van tentoonstellingen. Een Kunsthistoricus kan ook recensies of kunstkritieken schrijven.  Wil je werken als Kunsthistoricus?

Werk je al als Kunsthistoricus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kunsthistoricus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kunsthistoricus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kunsthistoricus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Taxateur
 • Kunsthandelaar
 • Kunstcriticus
 • Museumdirecteur
 • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kunsthistoricus

Wat verdient een Kunsthistoricus?

Startende Kunsthistorici zijn de minst verdiendende universitaire werknemers. Hun startsalaris ligt ongeveer op €2300 bruto per maand. Maar met veel ervaring kan dit oplopen tot zo'n €4500.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn sterk afhankelijk van de organisatie waar de Kunsthistoricus in dienst is, of dat hij zelfstandig is.

Salarisschaal Kunsthistoricus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kunsthistoricus

Er zijn geen vacatures Kunsthistoricus aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Kunsthistoricus in werkt.

Meer weten over de sector waar een Kunsthistoricus in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kunsthistoricus

Wat is de toekomst van Kunsthistoricus?

De meeste Kunsthistorici in spé zijn niet tevreden over de aansluiting van hun studie met de arbeidsmarkt. Slechts 40% van de Kunsthistorici is in vaste dienst en slechts 25% heeft een baan op wetenschappelijk niveau.

Doorgroeimogelijkheden voor Kunsthistorici liggen in het doorgroeien in het onderzoek, door te promoveren. Ook kan er een hogere functie binnen een museum worden bekleed door leidinggevende taken op zich te nemen. Kunsthistorici kunnen ook doorgroeien door in grotere of meer prominente musea of veilinghuizen te werken.

Baankans Kunsthistoricus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kunsthistoricus worden: Opleidingen tot Kunsthistoricus

Wil je kunsthistoricus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Kunsthistoricus? 

Een Kunsthistoricus heeft een universitaire opleiding gedaan in de richting van kunst en cultuur, zoals: Kunstgeschiedenis, Algemene Cultuurwetenschappen, Cultureel Erfgoed, Kunstwetenschappen, Medieval Studies of Renaissance Studies.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kunsthistoricus

Er zijn geen opleidingen Kunsthistoricus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kunsthistoricus in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Netwerk Kunsthistoricus

Met wie werkt een Kunsthistoricus samen? 

Kunsthistorici kunnen zelfstandig werken, maar kunnen ook samenwerken met Taxateurs en Kunstcritici om zo volledig mogelijke informatie over een kunstvoorwerp te verzamelen. Kunsthistorici kunnen opdrachten krijgen van bijvoorbeeld Kunsthandelaren. Kunsthistorici in dienst bij een museum zullen veelvuldig contact hebben met de Museumdirecteur. Kunsthistorici die onderzoek doen bij een universiteit werken intensief samen met de hoogleraar die het onderzoek leidt.


 • Taxateur
 • Kunsthandelaar
 • Kunstcriticus
 • Museumdirecteur
 • Hoogleraar
Kunsthistoricus


Organisaties waar een Kunsthistoricus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kunsthistoricus meestal werkt.

Waar werkt een Kunsthistoricus?

Kunsthistorici kunnen zowel werkzaam zijn bij de overheid, in beleidsfuncties of bij wetenschappelijke bibliotheken, als in het bedrijfsleven: bij veilinghuizen, in de kunst- of antiekhandel of in het galeriewezen. Kunsthistorici werken vaak bij universiteiten, provincies en gemeenten en in musea. Enkele kunsthistorici beginnen hun eigen advies- of onderzoeksbureau.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Kunsthistoricus

Waar kun je het beste werken als Kunsthistoricus? Hieronder vind je de best door de Kunsthistoricus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kunsthistoricus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kunsthistoricus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kunsthistoricus.

Welke competenties heeft een Kunsthistoricus nodig?

Een Kunsthistoricus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kunsthistoricus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kunsthistoricus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kunsthistoricus nodig? 

Een Kunsthistoricus is onderzoekend, kritisch en onafhankelijk (Waarnemer). Een Kunsthistoricus heeft veel specialistische kennis, kan veel informatie snel verwerken en relevante informatie herkennen. Hij kan goed verbanden leggen, problemen oplossen en de juiste conclusies trekken. Een Kunsthistoricus is ook gedisciplineerd en veeleisend (Perfectionist). Hij gaat door totdat de waarheid boven tafel is en beredeneert het eindoordeel nauwkeurig.

Bekijk de persoonstypen voor Kunsthistoricus


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Kunsthistoricus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kunsthistoricus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kunsthistoricus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kunsthistoricus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kunsthistoricus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kunsthistoricus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kunsthistoricus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kunsthistoricus iets voor je?

Zou je graag Kunsthistoricus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kunsthistoricus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kunsthistoricus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar