Etnograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Etnograaf? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep etnograaf. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je etnograaf wordt.

 

Wat is een Etnograaf?

Een Etnograaf is iemand die gebruiken, normen en waarden en taal van bevolkingsgroepen of stammen in kaart brengt. De gebruiken, normen en waarden en de taal worden heel nauwkeurig bestudeerd, zodat verschillende bevolkingsgroepen en stammen onderscheiden kunnen worden en lokale variaties en dialecten geregistreerd worden.

Alle fenomenen die de vraag ‘Wat is een volk?’ kunnen beantwoorden, worden door een Etnograaf onderzocht. Niet alleen worden exotische volken bestudeerd, maar ook westelijke volken.

Een Etnograaf kan ook onderzoek doen naar het menselijk gedrag, de sociale interactie en de taal binnen dezelfde bevolkingsgroep of stam. Dit onderzoek kan de cultuur, hiërarchie en spiritualiteit binnen één groep in kaart brengen.

Een Etnograaf kan verschillende methodes gebruiken om de verschillende groepen te identificeren. Eén ervan is de methode ‘going native’, wat inhoudt dat de Etnograaf 24 uur per dag binnen de groep leeft. Op die manier kan hij de taal en gewoontes optimaal bestuderen. De Etnograaf schrijft zoveel mogelijk informatie op. Zo legt hij de taal vast in een fonetisch schrift.

Etnografie is een vorm van sociolinguïstiek en andersom. Er kan gesteld worden dat etnografie een algemenere, antropologische tak is binnen de sociale wetenschappen.Wil je werken als Etnograaf?

Werk je al als Etnograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Etnograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Etnograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Etnograaf in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Socioloog
 • Antropoloog
 • Taalwetenschapper
 • Baas
 • Bevolkingsgroepen/stammen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2100 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Etnograaf

Wat verdient een Etnograaf?

Een Etnograaf kan rekenen op zo’n €2100,- tot €5000 bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Etnograaf, zijn leeftijd en zijn genoten opleiding.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Etnograaf werkzaam is.

Salarisschaal Etnograaf

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Etnograaf

Er zijn geen vacatures Etnograaf aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Etnograaf in werkt.

Meer weten over de sector waar een Etnograaf in werkt

Bekijk werken in Onderzoek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Etnograaf

Wat is de toekomst van Etnograaf?

Een Etnograaf kan bij veel verschillende organisaties aan de slag en zal dus redelijk goed een baan kunnen vinden. 

Bij goed functioneren kan een Etnograaf steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Deed hij bijvoorbeeld eerst onderzoek samen met een collega, later kan hij opdracht krijgen een bepaalde groep in zijn eentje te bestuderen. Ook kan een Etnograaf groepen gaan bestuderen die verder van hem weg staan en dus moeilijker zijn om te onderzoeken. Tevens kan een goede en ervaren Etnograaf de leiding krijgen over een team.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Etnograaf worden: Opleidingen tot Etnograaf

Wil je Etnograaf worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Etnograaf.

Hoe word je een Etnograaf? 

Afhankelijk van de fenomenen waar hij zich op richt, heeft een Etnograaf een culturele, sociale of talige studie gedaan. Vaak gaat het hier om een WO-opleiding. Voorbeelden van relevante culturele, sociale en taalkundige opleidingen zijn respectievelijk Algemene Cultuurwetenschappen, Antropologie en Sociologie en Taalwetenschappen.

Een Etnograaf met een sociale achtergrond zal zich met name richten op menselijke gedrag en sociale interactie, terwijl een Etnograaf met een taalkundige achtergrond zich meer richt op de taal.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Etnograaf

Er zijn geen opleidingen Etnograaf aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Etnograaf in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek

Omscholen of doorgroeien tot Etnograaf

Als je Etnograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Etnograaf zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Etnograaf

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Etnograaf?

Competenties en Vaardigheden Etnograaf

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Etnograaf nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Etnograaf nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Etnograaf

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Etnograaf

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Etnograaf. Als Etnograaf wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Etnograaf:


zie volledige beschrijving persoonstype Etnograaf

Vakkennis voor een Etnograaf

Het is voor een Etnograaf ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Etnograaf zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Etnograaf


Werkervaring Etnograaf

Het is voor een startend Etnograaf die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Etnograaf is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Socioloog, Etnoloog .

Iets anders leren?

Is Etnograaf het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Etnograaf

Met wie werkt een Etnograaf samen? 

Een Etnograaf werkt vaak samen met andere onderzoekers die groepen bestuderen, zoals Sociologen, Antropologen en Taalwetenschappers. Elke onderzoeker krijgt dan een bij zijn achtergrond passende taak toegewezen. Zo zal een Socioloog het menselijk gedrag bestuderen, terwijl een Taalwetenschapper de taal vastlegt.

De Etnograaf heeft ook te maken met zijn directe baas. Die geeft hem leiding en helpt bij problemen.

Ook komt de Etnograaf in contact met de mensen die hij bestudeert. Dit geldt voornamelijk bij de methode ‘going native’, waarbij de onderzoeker een tijd in de groep die hij bekijkt leeft.


 • Socioloog
 • Antropoloog
 • Taalwetenschapper
 • Baas
 • Bevolkingsgroepen/stammen
Etnograaf


Organisaties waar een Etnograaf werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Etnograaf meestal werkt.

Waar werkt een Etnograaf?

Een Etnograaf werkt bijvoorbeeld bij een universiteit, een ontwikkelingsorganisatie, een ministerie, een gemeente of een ambassade. Veel organisaties horen bij de non-profitsector, maar het is ook mogelijk dat een Etnograaf bij een bedrijf in de profitsector aan de slag gaat.

 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Etnograaf

Waar kun je het beste werken als Etnograaf? Hieronder vind je de best door de Etnograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Etnograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Etnograaf:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Etnograaf.

Welke competenties heeft een Etnograaf nodig?

Een Etnograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Etnograaf

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Etnograaf passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Etnograaf nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Etnograaf zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Etnograaf is intelligent, analytisch, onderzoekend en neemt zijn omgeving goed in zich op, zodat hij de gewoonten en taal van een groep optimaal in kaart kan brengen (Waarnemer).

Een Etnograaf dient erg nauwkeurig en systematisch te werken. Soms zijn er weinig verschillen tussen bepaalde groepen, maar kunnen door diepgravend, secuur onderzoek toch enkele kleine verschillen aan het licht komen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Etnograaf


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Etnograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Etnograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Etnograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Etnograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Etnograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Etnograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Etnograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Etnograaf iets voor je?

Zou je graag Etnograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Etnograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Etnograaf

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar