Etnograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Etnograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Etnograaf is iemand die gebruiken, normen en waarden en taal van bevolkingsgroepen of stammen in kaart brengt. De gebruiken, normen en waarden en de taal worden heel nauwkeurig bestudeerd, zodat verschillende bevolkingsgroepen en stammen onderscheiden kunnen worden en lokale variaties en dialecten geregistreerd worden.

Alle fenomenen die de vraag ‘Wat is een volk?’ kunnen beantwoorden, worden door een Etnograaf onderzocht. Niet alleen worden exotische volken bestudeerd, maar ook westelijke volken.

Een Etnograaf kan ook onderzoek doen naar het menselijk gedrag, de sociale interactie en de taal binnen dezelfde bevolkingsgroep of stam. Dit onderzoek kan de cultuur, hiërarchie en spiritualiteit binnen één groep in kaart brengen.

Een Etnograaf kan verschillende methodes gebruiken om de verschillende groepen te identificeren. Eén ervan is de methode ‘going native’, wat inhoudt dat de Etnograaf 24 uur per dag binnen de groep leeft. Op die manier kan hij de taal en gewoontes optimaal bestuderen. De Etnograaf schrijft zoveel mogelijk informatie op. Zo legt hij de taal vast in een fonetisch schrift.

Etnografie is een vorm van sociolinguïstiek en andersom. Er kan gesteld worden dat etnografie een algemenere, antropologische tak is binnen de sociale wetenschappen.

Wil je werken als Etnograaf?

Werk je al als Etnograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Etnograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Etnograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Etnograaf in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Socioloog
 • Antropoloog
 • Taalwetenschapper
 • Baas
 • Bevolkingsgroepen/stammen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2100 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Etnograaf

Wat verdient een Etnograaf?

Een Etnograaf kan rekenen op zo’n €2100,- tot €5000 bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Etnograaf, zijn leeftijd en zijn genoten opleiding.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Etnograaf werkzaam is.

Salarisschaal Etnograaf

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Etnograaf

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Etnograaf

Hoe goed is de toekomst voor de Etnograaf? 

Een Etnograaf kan bij veel verschillende organisaties aan de slag en zal dus redelijk goed een baan kunnen vinden. 

Bij goed functioneren kan een Etnograaf steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Deed hij bijvoorbeeld eerst onderzoek samen met een collega, later kan hij opdracht krijgen een bepaalde groep in zijn eentje te bestuderen. Ook kan een Etnograaf groepen gaan bestuderen die verder van hem weg staan en dus moeilijker zijn om te onderzoeken. Tevens kan een goede en ervaren Etnograaf de leiding krijgen over een team.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Etnograaf worden: Opleidingen tot Etnograaf

Hoe word je een Etnograaf? 

Afhankelijk van de fenomenen waar hij zich op richt, heeft een Etnograaf een culturele, sociale of talige studie gedaan. Vaak gaat het hier om een WO-opleiding. Voorbeelden van relevante culturele, sociale en taalkundige opleidingen zijn respectievelijk Algemene Cultuurwetenschappen, Antropologie en Sociologie en Taalwetenschappen.

Een Etnograaf met een sociale achtergrond zal zich met name richten op menselijke gedrag en sociale interactie, terwijl een Etnograaf met een taalkundige achtergrond zich meer richt op de taal.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Etnograaf

Meer opleidingen Etnograaf

Weet je nog niet of je Etnograaf wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Etnograaf of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Etnograaf

Met wie werkt een Etnograaf samen? 

Een Etnograaf werkt vaak samen met andere onderzoekers die groepen bestuderen, zoals Sociologen, Antropologen en Taalwetenschappers. Elke onderzoeker krijgt dan een bij zijn achtergrond passende taak toegewezen. Zo zal een Socioloog het menselijk gedrag bestuderen, terwijl een Taalwetenschapper de taal vastlegt.

De Etnograaf heeft ook te maken met zijn directe baas. Die geeft hem leiding en helpt bij problemen.

Ook komt de Etnograaf in contact met de mensen die hij bestudeert. Dit geldt voornamelijk bij de methode ‘going native’, waarbij de onderzoeker een tijd in de groep die hij bekijkt leeft.


 • Socioloog
 • Antropoloog
 • Taalwetenschapper
 • Baas
 • Bevolkingsgroepen/stammen
Etnograaf


Organisaties waar een Etnograaf werkzaam is

Waar werkt een Etnograaf meestal? 

Een Etnograaf werkt bijvoorbeeld bij een universiteit, een ontwikkelingsorganisatie, een ministerie, een gemeente of een ambassade. Veel organisaties horen bij de non-profitsector, maar het is ook mogelijk dat een Etnograaf bij een bedrijf in de profitsector aan de slag gaat.

 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Etnograaf

Waar kun je het beste werken als Etnograaf? Hieronder vindt je de best door de Etnograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Etnograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Etnograaf:

Welke competenties heeft een een Etnograaf nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Etnograaf

Wat voor persoonlijkheid heb je als Etnograaf nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Etnograaf zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Etnograaf is intelligent, analytisch, onderzoekend en neemt zijn omgeving goed in zich op, zodat hij de gewoonten en taal van een groep optimaal in kaart kan brengen (Waarnemer).

Een Etnograaf dient erg nauwkeurig en systematisch te werken. Soms zijn er weinig verschillen tussen bepaalde groepen, maar kunnen door diepgravend, secuur onderzoek toch enkele kleine verschillen aan het licht komen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Etnograaf


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Etnograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Etnograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Etnograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Etnograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Etnograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Etnograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Etnograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Etnograaf iets voor je?

Zou je graag Etnograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Etnograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Etnograaf

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar