Socioloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Socioloog? Lees de functieomschrijving.

Een socioloog bestudeert hoe mensen met elkaar om gaan, niet alleen in de samenleving als geheel, maar ook in specifieke groepen. Dit onderzoek gebruikt de socioloog dan om bijvoorbeeld gedrag te kunnen beinvloeden, mensen samen te laten werken of de bestaande regelgeving aan te laten passen. Dit kan in verband met een geheel land gebeuren, maar ook binnen een enkele organisatie of afdeling binnen die organisate. Een socioloog kan zich zo op vele manieren nuttig maken.

Om mensen te kunnen begrijpen zal een socioloog veel wetenschappelijke artikelen moeten lezen en ook zelf onderzoek verrichten. Dit onderzoek vindt meestal buiten plaats, waar de doelgroep zich bevind. Hoewel de socioloog dus wel een wetenschapper is, zal die niet veel tijd in een lab doorbrengen, maar juist omringd zijn door mensen en daarmee goed overweg dienen te kunnen gaan.

Naast onderzoek zal een socioloog ook vaak gevraagd worden om oplossingen te vinden voor sociologisch relevante problemen. Vaak zijn problemen in een organisatie terug te brengen op miscommunicatie of persoonlijke conflicten. De taak van de socioloog is om deze oorzaken te ontdekken en een praktische oplossing te vinden die voor iedereen werkt en waardoor het bedrijf beter kan draaien.

Sociologen zijn door hun brede vaardigheden en mensenkennis in alle sectoren te vinden. Zo kan men bijvoorbeeld als marktonderzoeker aangesteld worden, of beleidsmedewerker. Elke socioloog komt zo weer op een heel andere plek terecht, afhankelijk van waar men kiest te werken.

Wil je werken als Socioloog?

Werk je al als Socioloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Socioloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Socioloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Socioloog in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Beleidmaker
  • Onderzoeker
  • Doelgroep

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €5500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Socioloog

Wat verdient een Socioloog?

Na het afstuderen zal een socioloog vaak een startsalaris van 2300 euro per maand, bruto, ontvangen. Dit kan buiten de publieke sector oplopen tot een salaris van wel 5500 euro per maand, afhankelijk van het werk dat men komt te doen.

Salarisschaal Socioloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Socioloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Socioloog

Hoe goed is de toekomst voor de Socioloog? 

Sociologen zijn bij vele soorten organisaties welkom. Als men zich enkel op onderzoek wil richten kan het moeilijk zijn om werk te vinden, maar in de meer praktijk-gerichte banenmarkt zijn altijd wel vacatures te vinden.

Vanuit een positie als bijvoorbeeld beleidsmedewerker kan een socioloog die diens werk goed verstaat hoofd van Human Resources worden, of zelfs op hoger niveau leiding gaan geven over een organisatie.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Socioloog worden: Opleidingen tot Socioloog

Hoe word je een Socioloog? 

Een socioloog heeft een universitaire opleiding Sociologie gevolgd, vaak op Master-niveau.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Socioloog

Samenwerken en Werken in Teams (Collaboration)
Korte beschrijving: De training over samenwerken. Samenwerken op de werkvloer, in vaste of tijdelijke teams, met collega's van andere afdelingen, met professionals bij klanten.... Volgens de socioloog Sennett is samenwerken …
Meer opleidingen Socioloog

Weet je nog niet of je Socioloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Socioloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Socioloog

Met wie werkt een Socioloog samen? 

Een socioloog zal vaak samenwerken in een team met andere sociologen of aanverwante onderzoekers, soms zelf in een denktank. Men zal deins werk kunnen uitleggen aan een beleidmaker, om zo veranderingen te kunnen initieren. Binnen een bedrijf zal de socioloog vooral met diens directe baas te maken hebben, wat vaak het hoofd van HR zal zijn, of een dergelijk persoon.

De voornaamste relatie die een socioloog aangaat is met de mensen in de gekozen doelgroep, de mensen die de socioloog moet leren te begrijpen en dus goed mee om moet kunnen gaan, of het nu medewerkers zijn of een sociale minderheid.


  • Beleidmaker
  • Onderzoeker
  • Doelgroep
Socioloog


Organisaties waar een Socioloog werkzaam is

Waar werkt een Socioloog meestal? 

Een socioloog kan bij de overheid werken of in de prive-sector, en daarbinnen op een verscheidenheid van posities terechtkomen. Om diens werk goed te doen zal een socioloog altijd uit diens kantoor moeten stappen, om het menselijk gedrag en sociale interacties te kunnen bestuderen en begrijpen. Het werk van een socioloog kan niet gedaan worden zonder onderzoek, alleen het soort onderzoek dat men verricht verschilt, en daarmee ook de plek waar dit gebeurt.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Socioloog

Waar kun je het beste werken als Socioloog? Hieronder vindt je de best door de Socioloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Socioloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Socioloog:

Welke competenties heeft een een Socioloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Socioloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Socioloog nodig? 

Een socioloog zal vaak compromissen dienen te maken, tussen diens eigen onderzoeksdoelen en de wensen van de doelgroep, of tussen verschillende partijen binnen een organisatie. Men zal dus onafhankelijk alle kanten van een conflict in kunnen zien en zich toch met iedereen mee kunnen leven, om zo een oplossing te vinden die voor iedereen positief uitwerkt (Bemiddelaar).

Om groepen te kunnen begrijpen zal men dieper moeten kijken dan de uitstraling, naar de innerlijke werkingen en conflicten, om zo een accuraat beeld te kunnnen creeren dat alle aspecten van de groep beslaat (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Socioloog


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Socioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Socioloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Socioloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Socioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Socioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Socioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Socioloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Socioloog iets voor je?

Zou je graag Socioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Socioloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Socioloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar