Museoloog worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Museoloog? Lees de functieomschrijving.

De Museoloog is werkzaam in een museum. Een museum verzamelt, bewaart en stelt materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving tentoon. Deze getuigenissen zijn voor publiek toegankelijk. Ook verstrekt een museum hierover informatie. De Museoloog houdt zich met alle voorkomende werkzaamheden in een museum bezig.

De Museoloog houdt zich voornamelijk bezig met de collecties en de tentoonstellingen van het museum. De Museoloog bedenkt nieuwe tentoonstelling, houdt zich bezig met de presentatie en inrichting van de tentoonstellingen, verzamelt informatie en verdiept zich in het leven, uitlenen en aankopen van kunstvoorwerpen. Ook kan de Museoloog de teksten die bij de tentoonstelling horen schrijven en promotiemateriaal ontwikkelen.

Naast de voornaamste taak van het regelen van de tentoonstelling, lenen musea ook vaak stukken uit of lenen stukken van andere musea. De Museoloog heeft voor het lenen en uitlenen geregeld contact met andere Museologen. Tijdens deze gesprekken bespreken zij de leenvoorwaarden. Bij de uitlening van stukken is de Museoloog ook verantwoordelijk voor een veilig verloop van het transport van de (kunst)voorwerpen.

Behalve de meer uitvoerende taken, zorgt de Museoloog ook samen met de directie voor de beleidsplannen van het museum. Ook doet de Museoloog onderzoek. Het resultaat van deze onderzoeken kan door het museum gebruikt worden voor tentoonstellingen of voor bijvoorbeeld museumgidsen.

Wil je werken als Museoloog?

Werk je al als Museoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Museoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Museoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Museoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Museoloog

Wat verdient een Museoloog?

De Museoloog heeft een gemiddeld salaris.

Salarisschaal Museoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Museoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Museoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Museoloog? 

Voor de Museoloog is er geen grote arbeidsmarkt en de banen liggen dan ook niet voor het oprapen. In grotere musea heeft de Museoloog kans om door te groeien. Vaak begint de Museoloog als museummedewerker en groeit vanuit daar door naar Museoloog. De Museoloog kan daarna nog doorgroeien tot bijvoorbeeld Hoofd Collectie, een functie met meer verantwoordelijkheden.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Museoloog worden: Opleidingen tot Museoloog

Hoe word je een Museoloog? 

Om Museoloog te kunnen worden, zijn diverse HBO en WO opleidingen te volgen in de richting van Kunstgeschiedenis, Cultureel Erfgoed, Museologie of Archeologie. Voor welke opleiding de Museoloog kiest, is ook afhankelijk van de richting van het museum waar de Museoloog wil werken. Een museum voor auto’s vraagt om andere kennis dan een Museoloog voor schilderijen. Daarnaast is werkervaring ook belangrijk voor de Museoloog, gezien de Museoloog vaak eerst begint als museummedewerker.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Museoloog

Meer opleidingen Museoloog

Weet je nog niet of je Museoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Museoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Museoloog

Met wie werkt een Museoloog samen? 

Voor het lenen en uitlenen van (kunst)voorwerpen heeft de Museoloog geregeld contact met andere Museologen uit binnen- en buitenland. Ook heeft de Museoloog contact met de directie van het museum voor de beleidsplannen. Ook werkt de Museoloog in een team samen met de directie en andere medewerkers van het museum samen  om te onderzoeken of een voorwerp in de collectie past en of dit financieel haalbaar is.


Museoloog


Organisaties waar een Museoloog werkzaam is

Waar werkt een Museoloog meestal? 

De Museoloog is werkzaam bij een museum. In een museum worden (kunst)voorwerpen tentoongesteld. Een museum is voor publiek toegankelijk.


Best beoordeelde werkgevers Museoloog

Waar kun je het beste werken als Museoloog? Hieronder vindt je de best door de Museoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Museoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Museoloog:

Welke competenties heeft een een Museoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Museoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Museoloog nodig? 

De Museoloog moet een grote interesse hebben in de specialisatie van het museum en de collectie. De Museoloog moet graag onderzoek willen doen, zich willen verdiepen in een collectie en veel te weten willen komen (Waarnemer). Ook moet de Museoloog beschikken over goede communicatieve en sociale vaardigheden om de informatie goed over te kunnen brengen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Museoloog


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Museoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Museoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Museoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Museoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Museoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Museoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Museoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Museoloog iets voor je?

Zou je graag Museoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Museoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Museoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar