Sociaal Geograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociaal Geograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Sociaal Geograaf houdt zich bezig met de ruimtelijke inrichting van een bepaald gebied. De vragen die een Sociaal Geograaf zich stelt zijn: “Waar?” en “Waarom daar?”. Deze vragen worden beantwoord door onderzoek te doen naar het bepaald gebied. Doordat de ruimte van een gebied, zoals in Nederland, schaars is, wilt men deze ruimte zo optimaal mogelijk benutten.

Een Sociaal Geograaf kan werkzaam zijn voor zowel de overheid als voor private bedrijven. Het doel van het onderzoek van een Geograaf, en daarmee samenhangend zijn werkzaamheden, zijn bij beide werkgevers verschillend. Een sociaal geograaf werkzaam bij de overheid zal zijn onderzoek richten op de gebieden waar de overheid verantwoordelijk voor is. Zo kan een Sociaal Geograaf landelijk onderzoek doen naar de vorming van steden door de jaren heen en om op die manier inzicht te verkrijgen in de redenen van burgers om op een bepaalde plaats te wonen. Het advies dat een Sociaal Geograaf daarover kan overhandigen kan van invloed zijn op het huisvestingsbeleid van de overheid.

In de private sector kan het onderzoek van een Sociaal Geograaf zich op verschillende onderdelen richten. Een Sociaal Geograaf werkzaam bij een woningbouwvereniging kan onderzoek doen naar de vraag naar een bepaald type woning in een bepaald gebied. Door het advies dat een Sociaal Geograaf vervolgens aan de woningbouwvereniging uitbrengt kan deze beter inspelen op de behoeften van de potentiele huizenkopers. Een ander voorbeeld van een Sociaal Geograaf werkzaam binnen de private sector is een Sociaal Geograaf werkzaam bij een winkelketen. Zijn onderzoek kan zich richten op waar de behoefte van het winkelend publiek naar een nieuw winkelcentrum het grootst is. De werkzaamheden van de Sociaal Geograaf bestaat dan uit het vinden van antwoorden op de onder andere de vragen: ”Waar winkelen mensen uit een bepaalde wijk het meest?” en “Waarom winkelen mensen daar het meest?”.
 

Wil je werken als Sociaal Geograaf?

Werk je al als Sociaal Geograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociaal Geograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Sociaal Geograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Sociaal Geograaf in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociaal Geograaf

Wat verdient een Sociaal Geograaf?

Het salaris van een Sociaal Geograaf is sterk afhankelijk bij wat voor organisatie hij werkzaam is. Zo verdient een Sociaal Geograaf die werkzaam is bij de overheid gemiddeld minder dat een Sociaal Geograaf werkzaam in de private sector.

Salarisschaal Sociaal Geograaf

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Sociaal Geograaf

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociaal Geograaf

Hoe goed is de toekomst voor de Sociaal Geograaf? 

De arbeidsmarkt van een Sociaal Geograaf is goed. Dit komt grotendeels doordat het werk van een Sociaal Geograaf betrekking heeft op de ruimtelijke inrichting van een gebied of van een land en dat de vraag naar Sociaal Geografen hierdoor zowel op grote als op kleine schaal is . Er komen steeds meer mensen bij in de wereld en zowel bedrijven als overheden zijn geïnteresseerd in de optimale benutting van de beschikbare ruimte.

Doorgroeimogelijkheden in de lijn van de dezelfde werkzaamheden heeft een Sociaal Geograaf weinig, omdat een vrij specifiek beroep is. Een Sociaal Geograaf kan wel een andere richting op dan het doen van onderzoek. Hierbij kan gedacht worden aan lesgeven in de geografie.

Baankans Sociaal Geograaf

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sociaal Geograaf worden: Opleidingen tot Sociaal Geograaf

Hoe word je een Sociaal Geograaf? 

De opleiding tot Sociaal Geograaf is een opleiding van WO-niveau. De opleiding staat bekend als de opleiding ‘Sociale geografie en planologie’. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er in eerste instantie lesgegeven in deze twee expertises. Na het eerste jaar wordt gekozen voor een van deze gebieden, waarna de student de resterende twee jaar in dit gebied onderwezen wordt. Na het kiezen voor ‘Sociale geografie’ en het succesvol afronden van deze opleiding, is een student een Sociaal Geograaf.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Sociaal Geograaf

Meer opleidingen Sociaal Geograaf

Weet je nog niet of je Sociaal Geograaf wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Sociaal Geograaf of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Sociaal Geograaf

Met wie werkt een Sociaal Geograaf samen? 

Met wie een Sociaal Geograaf tijdens zijn werkzaamheden in contact staat, is afhankelijk bij wat voor soort bedrijf hij werkzaam is. Globaal kan wel gezegd worden dat een Sociaal Geograaf bezig is met het doen van onderzoek, of dit onderzoek nou gericht is op de inrichting van stadsdeel Amsterdam-West of op het vinden van een geschikte locatie voor een nieuw winkelcentrum. De manier waarop het onderzoek gedaan wordt, bepaalt met wat voor soort mensen een Sociaal Geograaf in contact staat. Zo kan het onderzoek gedaan worden door middel van een enquête, waarbij aan mensen op straat gevraagd wordt naar hun interesse in de bouw van een bepaald gebouw of door middel van het vergelijken van aangeleverde informatie.

Naast contact met personen die betrokken zijn bij het onderzoek van een Sociaal Geograaf, heeft hij ook contact met personen binnen de organisatie waar hij werkzaam voor is. Soms is er sprake van een leidinggevende waar rapport aan uitgebracht moet worden en van collega’s waarmee samengewerkt moet worden.

Ook heeft een Sociaal Geograaf intensief contact met de opdrachtgever. Dit contact bestaat in ieder geval uit een intakegesprek, waarbij de opdrachtspecificaties en verwachtingen gegeven worden en uit een overdracht, waarbij de adviezen of de onderzoeksresultaten overhandigd worden.


Sociaal Geograaf


Organisaties waar een Sociaal Geograaf werkzaam is

Waar werkt een Sociaal Geograaf meestal? 

Een Sociaal Geograaf is vaak werkzaam als adviseur. Bij wat voor soort bedrijf een Sociaal Geograaf advies geeft is volledig afhankelijk van zijn interessegebied, want er zijn verschillende bedrijven die werkzaam zijn met een Sociaal Geograaf. Zo zijn er Sociaal Geografen die advies geven bij overheidsinstellingen, winkelketens en verkeersbureaus.

Een Sociaal Geograaf kan ook werkzaam zijn als onderzoeker. Ook in deze hoedanigheid zijn er veel verschillende bedrijven waar hij terecht kan, zoals een stedenbouwkundig adviesbureau, bij woningbouwverenigingen of bij een instelling van de overheid.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Sociaal Geograaf

Waar kun je het beste werken als Sociaal Geograaf? Hieronder vindt je de best door de Sociaal Geograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociaal Geograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociaal Geograaf:

Welke competenties heeft een een Sociaal Geograaf nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Sociaal Geograaf

Wat voor persoonlijkheid heb je als Sociaal Geograaf nodig? 

Een Sociaal Geograaf is een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd zijn werkzaamheden moet verrichten. Dit omdat hij alleen op die manier een nuttig advies dan wel onderzoeksresultaat kan bewerkstelligen. Naast een succesvolle werker is een Sociaal Geograaf een waarnemer. Hij doet onderzoek naar de ruimtelijke ordening van een bepaald gebied. Dit onderzoek zal hij alleen kunnen verrichten als hij nauwkeurig, analytisch en inzichtelijk te werk gaat.

Bekijk de persoonstypen voor Sociaal Geograaf


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sociaal Geograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociaal Geograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociaal Geograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociaal Geograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociaal Geograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociaal Geograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociaal Geograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociaal Geograaf iets voor je?

Zou je graag Sociaal Geograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociaal Geograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sociaal Geograaf

Daniël

Prachtig dit, na 6 jaar studie al reeds 2 jaar afgestudeerd en al 2 jaar werkzaam in alles behalve wat hierboven gesuggereerd wordt. Er is geen werk in deze beroepsgroep te vinden. Verder klopt de beschrijving precies. Ben zelf een jaar aardrijkskunde leraar geweest (dat is 1 beroep wat je hiermee kan uitoefenen). En je kan idd sociaal wetenschappelijk onderzoek berichten met je kritische analytische denkvermogen. Er is echter geen bedrijf die daar op zit te wachten en de overheid vraagt alleen mensen met meer dan vijf jaar ervaring en dan hebben ze waarschijnlijk nog ruim keus. Als je dit wilt gaan studeren doe het dan omdat je dit leuk lijkt en niet om er een baan in te krijgen. Want dat laatste is in deze tijd alleen voor de lucky view. Ik mis trouwens het stukje dat je met deze studie ambassadeur kan worden. Leuke studie, weinig arbeidsperspectief.

Henri

Ik ben zelf sociaal geograaf.Toen ik tien jaar geleden afstudeerde was er volop werk in deze sector.Het is de laatste jaren wel steeds minder geworden.

Tanja

heel mooi allemaal, maar momenteel is er geen werk in te vinden...

Tanja

heel mooi allemaal, maar momenteel is er geen werk in te vinden...

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar