U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Klinisch Linguïst

Klinisch Linguïst worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een klinisch Linguïst? Lees de functieomschrijving.

Een Klinisch Linguïst is een taalkundig specialist. De Klinisch Linguïst stelt diagnoses en adviseert bij taalproblemen. De meeste mensen worden door een (huis)arts of logopedist doorverwezen naar de Klinisch Linguïst.

 

Plan van aanpak

De Klinisch Linguïst is een expert op het gebied van taalontwikkeling. De Klinisch Linguïst weet alles van normale en afwijkende taalontwikkeling. Als er na een logopedische behandeling nog geen duidelijkheid is over een probleem met de taalontwikkeling, kan de Klinisch Linguïst vaak uitkomst bieden. Deze problemen bij de ontwikkeling van taal doen zich meestal voor bij (jonge) kinderen. De Klinisch Linguïst zal daarom eerst een gesprek met de ouders aangaan en daarna middels een spelsituatie de spontane taaluitingen van het kind bestuderen. Hierbij kijkt de Klinisch Linguïst onder meer naar de opbouw, klanken, zinsbouw en de non-verbale communicatie. Aan de hand hiervan geeft de Klinisch Linguïst advies over verdere behandeling.

 

Logopedie

De Klinisch Linguïst werkt vaak samen met de logopedist. De Klinisch Linguïst kan taalproblemen onderzoeken en hier duidelijke diagnoses over stellen. Hierna geeft de Klinisch Linguïst advies en gaat de logopedist met deze adviezen gericht aan de slag. Er is dus vaak een nauwe samenwerking tussen de Klinisch Linguïst en de logopedist. De Klinisch Linguïst onderzoekt het probleem en de logopedist gaat in de praktijk met het probleem aan de slag. De Klinisch Linguïst stelt dus voornamelijk diagnoses en geeft advies, maar gaat niet in de praktijk met deze adviezen aan de slag.

Mensen vonden ons op: Job Klinisch Linguïst, Baan Klinisch Linguïst, Klinisch Linguïst Worden, Functie-eisen Klinisch Linguïst, Verantwoordelijkheden Klinisch Linguïst, Functieprofiel Klinisch Linguïst, Wat doet een Klinisch Linguïst, Werken als Klinisch Linguïst.

Klinisch Linguïst worden: Opleiding tot klinisch Linguïst

De Klinisch Linguïst heeft meestal een taalkundige opleiding gevolgd. De opleiding die hierbij vaak gevolgd wordt is Taalwetenschappen (WO). De bachelor duurt drie jaar en vaak wordt dan nog een aansluitende master van één of twee jaar gevolgd. Andere taalopleidingen of opleidingen gericht op taalwetenschap en/of logopedie zijn mogelijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Klinisch Linguïst, Klinisch Linguïst Worden, Opleidingsniveau Klinisch Linguïst, Scholing Klinisch Linguïst, Studie Klinisch Linguïst, Bijscholing Klinisch Linguïst, Omscholing Klinisch Linguïst.

Organisaties waar een klinisch Linguïst doorgaans werkzaam is

De Klinisch Linguïst werkt vaak bij een kliniek of in een ziekenhuis. De Klinisch Linguïst  werkt hierdoor meestal in de non-profit sector. De Klinisch Linguïst werkt vaak als specialist en steunt hierbij het werk van een logopedie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Klinisch Linguïst, Klinisch Linguïst Worden, Opleidingsniveau Klinisch Linguïst, Scholing Klinisch Linguïst, Studie Klinisch Linguïst, Bijscholing Klinisch Linguïst, Omscholing Klinisch Linguïst.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden klinisch Linguïst

Het salaris van de Klinisch Linguïst ligt gemiddeld tussen de €2000,- en €4200,-, afhankelijk van de ervaring en opleiding. Dit bedrag ligt vaak hoger dan het salaris van de logopedist. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie.

Mensen vonden ons op: Salaris Klinisch Linguïst, Loon Klinisch Linguïst, Wat verdien je als Klinisch Linguïst, Salarisschaal Klinisch Linguïst, Salarisindicatie Klinisch Linguïst, Bonus Klinisch Linguïst, CAO Klinisch Linguïst, Brutoloon Klinisch Linguïst, Nettoloon Klinisch Linguïst, Vakantiedagen Klinisch Linguïst, Pensioen Klinisch Linguïst.

Competenties, skills & vaardigheden klinisch linguïst

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Oordeelsvorming
 • Visie
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Klinisch Linguïst, Vaardigheden Klinisch Linguïst, Attitude Klinisch Linguïst, Kwalificaties Klinisch Linguïst, Competentieprofiel Klinisch Linguïst.

Boeken voor het beroep klinisch linguïst

Wil je meer weten over het beroep klinisch linguïst? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je klinisch linguïst bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken klinisch linguïst te komen.

Proactive nursing Zakboekje | Marc Bakker

Klinisch redeneren in praktijk brengen - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789024400508 | 56 pagina's

Proactive nursing Zakboekje 2e druk is een boek van Marc Bakker uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 9789024400508 Een goede verpleegkundige reageert adequaat en efficiënt op (mogelijke) problemen van patiënten. ProActive Nursing helpt situaties ...

Klinisch redeneren in zes stappen | Marc Bakker

klinisch redeneren in zes stappen - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789462364042

Klinisch redeneren in zes stappen 2e druk is een boek van Marc Bakker uitgegeven bij Boom Lemma Uitgevers. ISBN 9789462364042 Een goede verpleegkundige reageert adequaat en efficiënt op problemen van patiënten. ProActive Nursing helpt situaties te overzie...

ProActive Nursing: klinische problematiek inzichtelijk | Marc Bakker

Observeren, analyseren en communiceren - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789058758620 | 440 pagina's

ProActive Nursing: klinische problematiek inzichtelijk 2e druk is een boek van Marc Bakker uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 9789058758620 'Hoe gaat het?' Deze vraag stellen verpleegkundigen de hele dag door. Maar hoe beoordelen zij profession...

Mensen vonden ons op: boeken voor Klinisch Linguïst, Klinisch Linguïst ebooks, boek Klinisch Linguïst.

Persoonstypen klinisch Linguïst

De Klinisch Linguïst is een specialist op het gebied van taal. De Klinisch Linguïst weet hoe taal werkt en beschikt over mensenkennis. De Klinisch Linguïst moet een goed inzicht in mensen hebben en hoe zij taal ontwikkelen (Gever). De Klinisch Linguïst moet goed kunnen observeren en zien waar problemen liggen. De Klinisch Linguïst moet hierbij goed kunnen inschatten wat hij ziet en hier advies over kunnen geven (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Klinisch Linguïst, Karakter Klinisch Linguïst.

Netwerk klinisch Linguïst

De Klinisch Linguïst werkt nauw samen met de logopedist. De Klinisch Linguïst stelt diagnoses en geeft advies. De logopedist is degene die gericht met deze adviezen aan de slag gaat. Ook heeft de Klinisch Linguïst contact met de (huis)arts. Deze verwijst een patiënt vaak door.

Mensen vonden ons op: Collega’s Klinisch Linguïst, Medewerkers Klinisch Linguïst.

Is het beroep klinisch Linguïst iets voor jou?

Zou je graag klinisch Linguïst willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als klinisch Linguïst bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Klinisch Linguïst, beroepskeuzetest Klinisch Linguïst, beroep Klinisch Linguïst kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden klinisch Linguïst

Er is een gemiddelde vraag naar Klinisch Linguïsten. Het is een tamelijks specialistisch beroep dus er is geen ruime vraag naar. De Klinisch Linguïst kan doorgroeien vanuit de functie van logopedist. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er voor de Klinisch Linguïst maar weinig.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Klinisch Linguïst, Promotie mogelijkheden Klinisch Linguïst, Carriere Klinisch Linguïst.

Solliciteren op de functie klinisch Linguïst

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als klinisch Linguïst dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor klinisch Linguïst belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als klinisch Linguïst. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Klinisch Linguïst, CV Klinisch Linguïst, sollicitatie Klinisch Linguïst.

Interviews met klinisch Linguïst

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen klinisch Linguïst

Vacatures klinisch linguïst

Op zoek naar een nieuwe baan als Klinisch Linguïst? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klinisch Linguïst. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Klinisch Linguïst is een taalkundig specialist. De Klinisch Linguïst stelt diagnoses en adviseert bij taalproblemen. De meeste mensen worden door een (huis)arts of logopedist doorverwezen naar de Klinisch Linguïst.

Beoordeling Klinisch Linguïst

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Klinisch Linguïst' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Klinisch Linguïst

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep