Letterkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Letterkundige? Lees de functieomschrijving.

‘Letterkundige’ is een vage term voor iemand die zich op enige manier (beroepsmatig, althans) bezig houdt met letteren. Dit gaat meestal over iemand die zich bezighoudt met letterkunde vanuit het oogpunt van de schrijver (dus met het doel kennis op te doen om toe te passen op eigen werk) of juist vanuit het oogpunt van de wetenschapper (dus vanuit een meer objectief oogpunt).

Hoewel er in de universitaire wereld genoeg onderzoekers rondlopen op het gebied van letterkunde (zie ook literatuuronderzoeker) en Nederland ook genoeg schrijvers kent, kan toch niet gezegd worden dat deze allen letterkundigen zijn, of dat alle letterkundigen noodzakelijk schrijvers of onderzoekers moeten zijn. Kortom: het is als beroep uit te oefenen, maar veel conventies kent het als zodanig niet.

Wil je werken als Letterkundige?

Werk je al als Letterkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Letterkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Letterkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Letterkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Hoogleraar
 • Onderzoeker
 • Schrijver
 • Uitgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Letterkundige

Wat verdient een Letterkundige?

Vanwege de vage aard van het beroep is hier niets over te zeggen. Een nationaal of internationaal bekend schrijver zal een bedrag verdienen van een aard waarvan hier geen indicatie te geven is, een onderzoeker aan de universiteit verdient nog niet weinig, maar is wel gebonden aan het maximumsalaris in het onderwijs. En natuurlijk kan een letterkundige ook gewoon voor zijn eigen plezier literatuuronderzoek doen, en er helemaal niets aan verdienen.

Salarisschaal Letterkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Letterkundige

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Letterkundige

Hoe goed is de toekomst voor de Letterkundige? 

Natuurlijk kan iedereen in principe op zolder letterkunde gaan onderzoeken, maar qua beroep is er niet zo veel van te maken. Nergens zul je ooit een vacature letterkundige zien: in de universitaire wereld is doorgaans al meer aanbod dan vraag, en het bedrijfsleven heeft niet zo veel op met letterkundig onderzoek. Het arbeidsmarktperspectief mag dan ook best als slecht worden bestempeld.

Baankans Letterkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Letterkundige worden: Opleidingen tot Letterkundige

Hoe word je een Letterkundige? 

Hoewel zoals hierboven gezegd conventies ontbreken, ligt voor zowel schrijver als voor onderzoeker voor de hand minimaal een hbo-opleiding te hebben voltooid op enig aan de Nederlandse taal verwant vakgebied. Voorbeelden hiervan zijn de wo-studies taalwetenschap, literatuurwetenschap, Nederlandse taal & cultuur, enzovoorts.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Letterkundige

Meer opleidingen Letterkundige

Weet je nog niet of je Letterkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Letterkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Letterkundige

Met wie werkt een Letterkundige samen? 

Het netwerk van de letterkundige is moeilijk te specificeren, maar beroepen die eveneens met de Nederlandse taal te doen hebben zullen naar waarschijnlijkheid behoren tot zijn of haar netwerk. Onderzoekers hebben vaak contacten met mede-onderzoekers (literatuuronderzoeker, onderzoeker, hoogleraar), vaak over de hele wereld, en schrijvers kennen veel mensen in het schrijverswereldje (schrijver, uitgever, illustrator).


 • Hoogleraar
 • Onderzoeker
 • Schrijver
 • Uitgever
Letterkundige


Organisaties waar een Letterkundige werkzaam is

Waar werkt een Letterkundige meestal? 

De letterkundig onderzoeker werkt voor de universiteit. Iedereen die elders letterkundig onderzoek doet, doet dat of in zijn vrije tijd, of haalt elders zijn inkomsten (bijvoorbeeld met een baan als schrijver, uitgever, redacteur, journalist, enzovoorts).

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Letterkundige

Waar kun je het beste werken als Letterkundige? Hieronder vindt je de best door de Letterkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Letterkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Letterkundige:

Welke competenties heeft een een Letterkundige nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Letterkundige

Wat voor persoonlijkheid heb je als Letterkundige nodig? 

De letterkundige is een onderzoeker, en daarmee iemand van het persoonstype Waarnemer. Hij of zij is geduldig, nieuwsgierig maar heeft ook de discipline om iets tot op de bodem uit te zoeken. Ook gaan beroepen die met taal en literatuur te maken hebben vaak samen met een hoge kwaliteitsnorm en een sterk moreel kompas, eigenschappen van de Perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Letterkundige


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Letterkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Letterkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Letterkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Letterkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Letterkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Letterkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Letterkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Letterkundige iets voor je?

Zou je graag Letterkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Letterkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Letterkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar