Classicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Classicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep classicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je classicus wordt.

Wat is een Classicus?

 

Een Classicus heeft een grondige kennis van de Griekse en Latijnse taal en cultuur. Een Classicus heeft deze talen gestudeerd aan een universiteit en heeft vaak een baan in het voortgezet onderwijs of het academisch onderwijs. Ook kan een Classicus werkzaam zijn als onderzoeker bij een wetenschappelijke instelling of zijn brood verdienen met het vertalen van Griekse en/of Latijnse teksten.

Er zijn maar weinig talen die ‘klassiek’ genoemd mogen worden. Een klassieke taal moet meer dan 1000 jaar geleden zijn uitgestorven, de literatuur in de taal mag niet bestaan uit enkel bewerkte of vertaalde teksten, er moeten veel bronnen zijn en de grammatica en het lexicon moeten samenhangend en compleet zijn. Sommige mensen rekenen niet alleen Grieks en Latijn als klassieke talen, maar ook Sanskriet, Arabisch en Hebreeuws. Zij zien iemand die met succes twee van die talen heeft gestudeerd aan een universiteit ook als Classicus.

Wil je werken als Classicus?

Werk je al als Classicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Classicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Classicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Classicus in één oogopslag

Netwerk:

 • Leerlingen
 • Docenten
 • Vertalers
 • Projectleiders
 • Onderzoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €4567

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Classicus

Wat verdient een Classicus?

 

Het salaris van een Classicus hangt af van welk werk hij doet.

Een docent Klassieke Talen verdient, afhankelijk van zijn precieze taken, de onderwijsinstelling en zijn ervaring, zo’n €2251,- tot €4567,- bruto per maand.

Een Classicus die onderzoek doet, verdient ongeveer €2495,- tot €3195,- bruto per maand. Het bedrag hangt wederom af van zijn ervaring.

Als een Classicus vertaalwerk doet, kan hij rekenen op zo’n €1700,- tot €3000,-. Het bedrag hangt natuurlijk af van hoeveel vertaalwerk de Classicus doet en zijn ervaring.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de sector waar de Classicus werkzaam is.

Salarisschaal Classicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Classicus

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Classicus

Wat is de toekomst van Classicus?

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Classicus is doorgaans prima. Er is een tekort aan docenten Grieks en Latijn, dus een Classicus kan vrij gemakkelijk een baan vinden als leraar Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Als onderzoeker moet een Classicus zich heel erg bewijzen. Als hij echter goed onderzoek doet, kan hij zeker meer onderzoeken doen. Er zijn maar weinig mensen die de klassieke talen goed beheersen, dus meestal is er voor een Classicus genoeg Vertaalwerk.

Een Classicus die voor de klas staat, kan aanvullende taken op zich nemen en zo doorgroeien. Hij kan bijvoorbeeld afdelingshoofd of conrector worden. Een Classicus die goed onderzoek doet, kan bijvoorbeeld hoogleraar worden. Doet een Classicus vertaalwerk, dan kan hij doorgroeien naar projectleider en zijn eigen vertaalbureau starten.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Classicus worden: Opleidingen tot Classicus

Wil je classicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Classicus? 

Een Classicus heeft met succes de universitaire opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur of Klassieke Talen afgerond. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Classicus

Meer opleidingen Classicus

Weet je nog niet of je Classicus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Classicus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Classicus

Met wie werkt een Classicus samen? 

 

Een Classicus komt, afhankelijk van zijn functie, in aanraking met leerlingen, andere docenten, mede-vertalers, projectleiders voor een vertaalproject en andere onderzoekers aan een wetenschappelijke instelling.


 • Leerlingen
 • Docenten
 • Vertalers
 • Projectleiders
 • Onderzoekers
Classicus


Organisaties waar een Classicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Classicus meestal werkt.

Waar werkt een Classicus?

 

Een Classicus is vaak werkzaam in het voortgezet of academisch onderwijs, bij een wetenschappelijke instelling of bij een vertaalbureau.

Onderwijsinstellingen horen bij de non-profitsector, vertaalbureaus bij de profitsector. 

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Classicus

Waar kun je het beste werken als Classicus? Hieronder vind je de best door de Classicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Classicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Classicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Classicus.

Welke competenties heeft een Classicus nodig?

Een Classicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Classicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Classicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Classicus nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Classicus, hangen voor een deel af van waar de Classicus werkzaam is.

Als een Classicus voor de klas staat, is het erg belangrijk dat hij leiding kan geven en de orde kan bewaren (Baas). Tevens moet hij is staat zijn zijn passie voor de Griekse en Latijnse taal en cultuur over te brengen op de leerlingen (Romanticus).

Als een Classicus werkzaam is als onderzoeker, moet hij erg nauwkeurig te werk gaan. Hij moet hoge eisen stellen aan zijn onderzoek en letten op details (Perfectionist).

Ook als een Classicus als vertaler werkt, dient hij erg precies te zijn (Perfectionist). Tevens dient hij opdrachten op tijd af te hebben (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Classicus


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Classicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Classicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Classicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Classicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Classicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Classicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Classicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Classicus iets voor je?

Zou je graag Classicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Classicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Classicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar