Logopedist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Logopedist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep logopedist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je logopedist wordt.

 

Wat is een Logopedist?

Een Logopedist behandelt mensen met stem-, spraak-, taal-, gehoor- en slikproblemen. Patiënten worden onderzocht door middel van tests ten aan de hand van observaties en testresultaten stelt een Logopedist een behandelingsplan samen. Dit wordt altijd gedaan in overleg met de cliënt en eventueel familieleden. De belangrijkste doelen van een Logopedist zijn het verbeteren van communicatieve vaardigheden van de cliënten (het verstaanbaar maken, ook zonder te kunnen spreken), het aanleren van een betere houding en ademhaling en het bevorderen van de articulatie en stemgebruik.

Een Logopedist werkt met allerlei methoden zoals spreektechnieken, ontspanningstechnieken, ademhalingstechnieken en stemtechnieken. De werkzaamheden variëren van het stimuleren van taalontwikkeling bij kinderen tot het aanleren van het gebruiken van hulpmiddelen ter verbetering van de communicatie en het verzinnen van alternatieven om cliënten verstaanbaar te maken (naast gesproken taal). Naast het geven van training en begeleiding is een belangrijke taak het geven van adviezen. Dit kan aan de cliënten zelf zijn (bijvoorbeeld technieken om thuis te oefenen), maar ook aan beroepsbeoefenaars die hun stem veel gebruiken.

Je komt in aanraking met kinderen die stotteren of slissen, kinderen met autisme of verwante stoornissen, verstandelijk gehandicapten, ouderen die door een beroerte niet goed meer kunnen praten, baby’s en dove mensen. Aangezien cliënten meestal met communicatieproblemen naar de praktijk komen is het belangrijk dat er manieren bedacht worden om de patiënten te begrijpen.

Het is belangrijk dat een Logopedist zich in kan leven in cliënten. Door de variëteit in leeftijd en aandoeningen kan er geen standaard behandelingsplan worden opgesteld. Naast inlevingsvermogen is geduld een belangrijke factor die een Logopedist moet bezitten. Het is niet altijd makkelijk om de cliënten nieuwe technieken aan te leren. Als pedagoog moet je goed luisteren en ook onuitgesproken reacties van cliënten opmerken.

Een Logopedist kan werken in een eigen praktijk of kan in loondienst gaan bij een instelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, een school voor speciaal onderwijs, ziekenhuis of een verpleeghuis. Een Logopedist kan huis- en schoolbezoeken afleggen en werkt vaak samen in een team. Tot slot houdt hij de cliëntenadministratie bij, o.a. de voortgang van de behandeling.Wil je werken als Logopedist?

Werk je al als Logopedist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Logopedist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Logopedist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Logopedist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Leerkracht
 • Begeleider/verzorger
 • (Huis)arts
 • Ergotherapeut
 • Verpleegkundige

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1670 tot €3505

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

17


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Logopedist

Wat verdient een Logopedist?

Het salaris van een Logopedist ligt tussen de €1670 en €3505 per maand.

Het salaris is conform CAO, maar kan verschillen per instelling.

Een zelfstandige Logopedist is afhankelijk van het aantal cliënten dat behandeld wordt en van ziektekostenverzekeraars. Het standaardtarief ligt op het moment op ongeveer €27,30 per half uur.

Salarisschaal Logopedist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Logopedist

Op zoek naar een nieuwe baan als Logopedist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Logopedist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Logopedist vacatures

Vacature Logopedist
Argos Zorggroep
Wat ga je doen? Bij Argos Zorggroep ben jij de logopedist voor meerdere locaties. Jij geeft de juiste zorg doordat je dysfagie, dysartrie en afasie diagnosticeert en behandelt. Naast dat …
Vacature Logopedist
Logopediepraktijk Harderwijk
Voor locaties Logopedie in heel Nederland solliciteer: Logopediste – aanstaand gediplomeerden, alumni, herintreders en andere vakgenoten Beschikbaar o.a. Functie voor 21-28 uur bijvoorbeeld regio Amersfoort Minder uur mogelijk, meer uren …
Vacature Logopedist
Maandag
Voor een zorginstelling in de regio Zutphen zoeken wij een ervaren logopedist die open staat voor een nieuwe uitdaging bij een grote zorginstelling. Binnen de zorginstelling ben je als logopedist …
Vacature Logopedist
Novicare
Logopedist voor regio Haaglanden en Rotterdam ( uur p/w) i.v.m. bevallingsverlof per januari .Meer over Novicare: Wij zijn een zelfstandige behandeldienst voor en door behandelaren. Verdeeld over regio’s leveren …
Vacature Logopedist
Taalbrug
Taalbrug zoekt een Logopedist te Eindhoven HBO geplaatst op 16-10-2020 Taalbrug Junior geeft onderwijs op drie locaties (Eindhoven, Helmond en Venlo) en werkt als één school voor speciaal onderwijs en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Logopedist

Wat is de toekomst van Logopedist?

Op het moment is er genoeg werkt te vinden voor Logopedisten en ze kunnen op zeer veel plaatsen terecht. De helft van de Logopedisten werkt voor zichzelf in een eigen praktijk of groepspraktijk en ongeveer een kwart werkt in het onderwijs.

Een Logopedist kan zich gaan specialiseren op een bepaalde aandoening of stoornis of kan zich gaan richten op een bepaalde groep cliënten (zoals kinderen, ouderen, gehandicapten).

Je kan ook een eigen praktijk beginnen.

Baankans Logopedist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

17


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Logopedist worden: Opleidingen tot Logopedist

Wil je Logopedist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Logopedist.

Hoe word je een Logopedist? 

Om het beroep Logopedist uit te kunnen voeren moet je de HBO opleiding Logopedie hebben afgerond. Deze duurt vier jaar.

Je moet slagen voor een stem- en articulatietest voordat je je kunt diploma halen.

Een BIG registratie is verplicht.  

Het is altijd handig om regelmatig bijscholingscursussen te volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in mogelijke behandelingen.

Ook kan een Logopedist een vervolgopleiding volgen zoals: Logopediewetenschap, Afasietherapie, NDT Logopedie, Orthopedagogiek of Communicatiewetenschappen. Je kan je ook ontwikkelen tot een afdelingshoofd van een instelling in gezondheidszorg. Hiervoor zijn verschillende nascholingen beschikbaar (bijvoorbeeld managementvaardigheden).

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Logopedist

Nederlandstalige Certificatie Workshop Dysphagia Disorders Survey (DDS) en de Dysphagia Management Staging Scale (DMSS)
Certificatie Workshop Dysphagia Disorders Survey (DDS) en de Dysphagia Management Staging Scale (DMSS) Certificatie Workshop Dysphagia Disorders Survey (DDS) en de Dysphagia Management Staging Scale (DMSS) Screening slikstoornissen bij kinderen …
Nederlandstalige Certificatie Workshop Dysphagia Disorders Survey (DDS) en de Dysphagia Management Staging Scale (DMSS)
Refresher verdiepingscursus zuigelingen
Uitgebreid Doel Up to date informatie en ervaring delen met elkaar met betrekking tot de zuigeling jonger dan 3 maanden. Inhoud Aan de hand van recente literatuur en casuïstiek zal …
Refresher verdiepingscursus zuigelingen
Taalstandaard
Uitgebreid De meeste kinderen leren op een gegeven moment als vanzelf spreken en met taal omgaan. Sommige kinderen zijn er wat later mee of leren op een andere dan de …
Taalstandaard
The Early Feeding Skills Assessment
Uitgebreid English see below Deze training biedt alle belangrijke informatie die nodig is voor een cue-based benadering om prematuren te leren drinken uit de borst of de fles. De EFS …
The Early Feeding Skills Assessment
Ontspannen Presenteren - Dag
Voor iedereen die ontspannen en doeltreffend zijn boodschap wil overbrengen op groot en klein publiek. Geef je regelmatig presentaties, maar baal je van de stress of zenuwen die daarbij komen …
Ontspannen Presenteren - Dag

Omscholen of doorgroeien tot Logopedist

Als je Logopedist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Logopedist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Logopedist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Logopedist?

Competenties en Vaardigheden Logopedist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Logopedist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Logopedist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Logopedist

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren

Persoonlijkheid van een Logopedist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Logopedist. Als Logopedist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Logopedist:


zie volledige beschrijving persoonstype Logopedist

Vakkennis voor een Logopedist

Het is voor een Logopedist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Logopedist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Logopedist


Werkervaring Logopedist

Het is voor een startend Logopedist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Logopedist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Spelbegeleider, Audicien .

Iets anders leren?

Is Logopedist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Logopedist

Met wie werkt een Logopedist samen? 

Je werkt vaak in een team rond de patiënt. Je voert overleg met verzorgers, artsen, verpleegkundigen en eventueel ergotherapeuten die met dezelfde patiënt werken.  Als je met kinderen werkt kom je ook in aanraking met de leerkrachten.

De doelgroep van een Logopedist bestaat uit mensen met stem-, spraak-, taal-, gehoor- en slikproblemen. Dit kan variëren van baby’s die moeten leren kauwen en zuigen, tot kinderen met taalachterstanden of taalstoornissen, tot ouderen met spraakproblemen en beroepsbeoefenaars die advies willen over stemgebruik.


 • Leerkracht
 • Begeleider/verzorger
 • (Huis)arts
 • Ergotherapeut
 • Verpleegkundige
Logopedist


Organisaties waar een Logopedist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Logopedist meestal werkt.

Waar werkt een Logopedist?

 • Ziekenhuis,
 • Revalidatiecentrum,
 • Verzorgings- of verpleeghuizen
 • Gehandicaptenzorg
 • Schoolbegeleidingsdienst
 • Speciaal onderwijs of medisch kinderdagverblijf
 • Eigen bedrijf
 • GGD
 • Audiologisch centrum

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Logopedist

Waar kun je het beste werken als Logopedist? Hieronder vind je de best door de Logopedist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Logopediepraktijk Anja Kraan

Locatie: Noord-Brabant

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Logopedist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Logopedist.

Welke competenties heeft een Logopedist nodig?

Een Logopedist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Logopedist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Logopedist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Logopedist nodig? 

Je moet verantwoordelijk zijn en je moet betrouwbaar naar je cliënten toe zijn (Loyalist).

Je moet zelfverzekerd en doelgericht werken en je moet je cliënten kunnen motiveren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Logopedist


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Logopedist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Logopedist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Logopedist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Logopedist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Logopedist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Logopedist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Logopedist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Logopedist iets voor je?

Zou je graag Logopedist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Logopedist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Logopedist?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Logopedist

Vacature Logopedist
Logopediepraktijk Harderwijk
Voor locaties Logopedie in heel Nederland solliciteer: Logopediste – aanstaand gediplomeerden, alumni, herintreders en andere vakgenoten Beschikbaar o.a. Functie voor 21-28 uur bijvoorbeeld regio Amersfoort Minder uur mogelijk, meer uren …
Vacature Logopedist
Zorggroep Noorderboog
Zorggroep Noorderboog zoekt een Logopedist te HBO geplaatst op 21-10-2020 Voor Expertise Centrum Noorderboog zijn wij vanaf half december wegens vervanging van een zwangerschaps- bevallingsverlof op zoek naar een Logopedist …
Vacature Logopedist
Langhenkel-Talenter
In verband met de zwangerschapsvervanging zijn wij op zoek naar een logopedist per oktober. Je verricht preventieve werkzaamheden op logopedisch gebied in zowel de peuteropvang als het basisonderwijs. Je observeert, …
Vacature Logopedist
HWW zorg
HWW zorg zoekt een Logopedist te HBO geplaatst op 15-09-2020 Logopedist (gemiddeld 32-36 uur per week) Den Haag; verschillende locaties HWW zorg is op zoek naar een Logopedist. Het betreft …
Vacature Een enthousiaste Logopedist
Trivers Logopedie Roosendaal BV
Trivers Logopedie zoekt per direct een enthousiaste logopedist Trivers Logopedie Roosendaal is een allround praktijk, met specialisaties op het gebied van spraak, taal, dyslexie, OMFT, stotteren en Hanen. Kinderen en …

Actuele blogposts


reacties op Logopedist

-

Het werk als logopedist in een logopediepraktijk is geen aanrader zonder CAO. De arbeidsvoorwaarden zijn slecht, waarbij de administratieve eisen om aan de kwaliteit te voldoen mijn inziens te hoog liggen. Ik werk dan ook niet fulltime als logopedist in de logopediepraktijk, daar waar de banen momenteel voor het oprapen liggen. In vergelijking met het werk als logopedist in een verpleeghuis kan ik uit ervaring zeggen dat de draagkrachten- en lasten niet in verhouding zijn. Ik ben om deze reden op dit moment op zoek naar een nieuwe baan buiten de logopedie.

Saskia

De informatie klopt niet helemaal. Als je bij een instelling werkt, dan heb je een CAO en verdien je ongeveer wat hierboven aangegeven is. Er zijn echter veel meer banen in loondienst in de praktijk (de eerste lijn). In een praktijk is er geen CAO. Het is een vrije markt. Je krijgt bijna altijd per behandeling betaald dus je hebt geen vast salaris ( dit kan soms wel 700 euro netto schelen) Als mensen niet op komen dagen of als de client ziek is krijg je vaak niet betaald. Dat betekent dat je regelmatig een lange dag maakt, maar niet de hele dag betaald krijgt ( je hebt dus vaak weinig vaste uren, meer een soort 0-uren contract).,Ook is het vaak zo dat je geen pensioenregeling hebt. Zelf werk ik minstens 5 uur per week zonder betaald te krijgen ( en ik ben geen uitzondering). Ik krijg 5 minuten administratie tijd per persoon. Daar zit verslaglegging , rapportage en voorbereiding bij in. Inclusief de eisen waaraan een dossier moet voldoen ( volgens de kwaliteitstoets) en o

Miranda

In grote lijnen ben ik het eens met saskia.

beyonce

IK VIND HET EEN GOEIE SITE MET VEEL INFORMATIE

beyonce

IK VIND HET EEN GOEIE SITE MET VEEL INFORMATIE

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar