U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Orthopedisch Technoloog

Orthopedisch Technoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een orthopedisch Technoloog? Lees de functieomschrijving.

Een Orthopedisch Technoloog is werkzaam bij een orthopedisch technisch bedrijf. Hij of zij is een deskundige in het aanmeten van orthopedische hulpmiddelen. Dit kunnen ondersteundende hulpmiddelen zijn, zoals orthesen, bandages, braces, steunzolen of schoenen, maar ook hulpmiddelen ter vervanging van lichaamsdelen, zoals een prothese . Deze hulpmiddelen worden aangepast aan een handicap, voor sport, werk of vrije tijd. Het doel is het bevorderen van de mobiliteit van de mensen die ban de hulpmiddelen gebruik maken.

Omdat een Orthopedisch Technoloog verschillende hulpmiddelen vervaardigt is het belangrijk om te weten welke aandoeningen er bestaan en welke consequenties eraan verbonden zijn. Zo kan een Orthopedisch Technoloog zijn product hierop aanpassen. Hiervoor is kennis van materialen ook belangrijk. De hulpmiddelen moeten voor elke patiënt passend gemaakt worden.

Naast het maken van de hulpmiddelen geeft een Orthopedisch Technoloog advies over welk hulpmiddel het meest geschikt is voor de gebruiker. Er is dus veel contact met de patiënt, evenals met de voorschrijvend arts. In overleg hiermee wordt het juiste hulpmiddel gekozen. De Orthopedisch Technicus werkt dus zowel in de behandelkamer als in een werkplaats. Daar werkt de Orthopedisch Technicus veel met machines en gereedschappen. Handwerk blijft echter een belangrijk onderdeel van dit beroep.

Mensen vonden ons op: Job Orthopedisch Technoloog, Baan Orthopedisch Technoloog, Orthopedisch Technoloog Worden, Functie-eisen Orthopedisch Technoloog, Verantwoordelijkheden Orthopedisch Technoloog, Functieprofiel Orthopedisch Technoloog, Wat doet een Orthopedisch Technoloog, Werken als Orthopedisch Technoloog.

Orthopedisch Technoloog worden: Opleiding tot orthopedisch Technoloog

Voor het beroep van Orthopedisch Technoloog bestaan in Nederland twee opleidingen.
De MBO opleiding OrthopedischTechnicus is te volgen bij het kennis- en opleidingencentrum SVGB in Nieuwegein. Dit is een opleiding op niveau-4 en duurt vier jaar. Het is een opleiding in de vorm van Beroeps Begeleidende Leerweg, waarbij werken en leren wordt gecombineerd.

Een HBO opleiding voor Orthopedisch Technoloog is te volgen aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. De opleiding heet tegenwoordig Mens en Techniek, differentiatie Orthopedische Technologie en alle jaren vinden plaats op de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Deze HBO opleiding wordt ook in deeltijd aangeboden. Voor de deeltijdvariant is het een vereiste dat men reeds werkzaam is in de orthopedische branche.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Orthopedisch Technoloog, Orthopedisch Technoloog Worden, Opleidingsniveau Orthopedisch Technoloog, Scholing Orthopedisch Technoloog, Studie Orthopedisch Technoloog, Bijscholing Orthopedisch Technoloog, Omscholing Orthopedisch Technoloog.

Organisaties waar een orthopedisch Technoloog doorgaans werkzaam is

Een Orthopedisch Technoloog is veelal werkzaam bij een orthopedisch bedrijf. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of een bedrijf dat is gevestigd in een revalidatieinstelling of ziekenhuis. Ook komt het voor dat een Orthopedisch Technoloog op externe spreekuren in ziekenhuizen of andere instellingen werkt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Orthopedisch Technoloog, Orthopedisch Technoloog Worden, Opleidingsniveau Orthopedisch Technoloog, Scholing Orthopedisch Technoloog, Studie Orthopedisch Technoloog, Bijscholing Orthopedisch Technoloog, Omscholing Orthopedisch Technoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden orthopedisch Technoloog

Een zelfstandig werkend Orthopedisch Technoloog krijgt een vergoeding op basis van afspraken met ziektekostenverzekeraars. Het salaris is zo afhankelijk van het aantal patiënten en het type behandeling. Naar schatting verdient een Orthopedisch Technoloog tussen de €2400 en €4000 per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Orthopedisch Technoloog, Loon Orthopedisch Technoloog, Wat verdien je als Orthopedisch Technoloog, Salarisschaal Orthopedisch Technoloog, Salarisindicatie Orthopedisch Technoloog, Bonus Orthopedisch Technoloog, CAO Orthopedisch Technoloog, Brutoloon Orthopedisch Technoloog, Nettoloon Orthopedisch Technoloog, Vakantiedagen Orthopedisch Technoloog, Pensioen Orthopedisch Technoloog.

Competenties, skills & vaardigheden orthopedisch technoloog

 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Orthopedisch Technoloog, Vaardigheden Orthopedisch Technoloog, Attitude Orthopedisch Technoloog, Kwalificaties Orthopedisch Technoloog, Competentieprofiel Orthopedisch Technoloog.

Boeken voor het beroep orthopedisch technoloog

Wil je meer weten over het beroep orthopedisch technoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je orthopedisch technoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken orthopedisch technoloog te komen.

De antwoorden op de grote vragen | Stephen Hawking

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789000365043 | 264 pagina's

Het laatste boek van professor Stephen Hawking 'Heerlijk boek.' DWDD 'Een prachtig eerbetoon aan een fantastische wetenschapper en een laatste kijk in zijn unieke geest.' New Scientist 'Een uitzonderlijk genie.' The Guardian Hoe is alles begonnen? Is er i...

The Watch Book Rolex | Gisbert L. Brunner

Rolex - Engels | Druk: 6 | Hardcover | 9783832769185 | 224 pagina's

Informative text and hundreds of photos are a fitting testament to the world-renowned Rolex brand Respected wristwatch expert and historian Gisbert L. Brunner shares his extensive subject knowledge once more A must-have for watch collectors, enthusiasts, ...

De antwoorden op de grote vragen | Stephen Hawking

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789000365050 | 272 pagina's

Het laatste boek van professor Stephen Hawking 'Heerlijk boek.' DWDD 'Een prachtig eerbetoon aan een fantastische wetenschapper en een laatste kijk in zijn unieke geest.' New Scientist 'Een uitzonderlijk genie.' The Guardian Hoe is alles begonnen? Is er i...

Mensen vonden ons op: boeken voor Orthopedisch Technoloog, Orthopedisch Technoloog ebooks, boek Orthopedisch Technoloog.

Persoonstypen orthopedisch Technoloog

Als Orthopedisch Technoloog meet je iemand een hulpmiddel aan om de mobiliteit te verbeteren. Het aanmeten en op maat maken van dit hulpmiddel is erg nauwkeurig werk. De eigenschappen van de 'perfectionist' komen daarom bij dit beroep van pas. De perfectionist is erg ordelijk en nauwkeurig. Twee eigenschappen die bijvoorbeeld het passend maken van een prothese kunnen bevorderen (Perfectionist).

Een Orthopedisch Technoloog heeft een dienstverlenend beroep. Het contact met de patiënten is hierbij erg belangrijk. De 'gever' heeft er plezier in om anderen te helpen en wordt graag gewaardeerd. De gever doet vaak moeie om warm en vriendelijk over te komen. Deze eigenschappen zijn voor een Orthopedisch Technoloog niet onbelangrijk (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Orthopedisch Technoloog, Karakter Orthopedisch Technoloog.

Netwerk orthopedisch Technoloog

Om te beginnen is een Orthopedisch Technoloog veel in contact met de patiënt. In overleg wordt er gekeken wat er voor de patiënt het beste hulpmiddel is, dat ten slotte passend wordt gemaakt. Bij de advisering hierover heeft een Orthopedisch Technoloog veel contact met bijvoorbeeld de fysiotherapeut, behandelend arts of revalidatiearts. Samen bepalen zij wat de beste optie is voor de patiënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Orthopedisch Technoloog, Medewerkers Orthopedisch Technoloog.

Is het beroep orthopedisch Technoloog iets voor jou?

Zou je graag orthopedisch Technoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als orthopedisch Technoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Orthopedisch Technoloog, beroepskeuzetest Orthopedisch Technoloog, beroep Orthopedisch Technoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden orthopedisch Technoloog

Een Orthopedisch Technoloog is veelal werkzaam in een orthopedische praktijk. Hier zijn vaak doorgroeimogelijkheden naar een leidinggevende functie. Ook het beginnen van een eigen praktijk behoort tot de mogelijkheden.

De werkgelegenheid in de orthopedisch technische branche vertoont een lichte groei. Vooral de vraag naar HBO'ers met een opleiding in deze richting neemt toe.

Arbeidsmarktperspectief score orthopedisch Technoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep orthopedisch Technoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Orthopedisch Technoloog, Promotie mogelijkheden Orthopedisch Technoloog, Carriere Orthopedisch Technoloog.

Solliciteren op de functie orthopedisch Technoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als orthopedisch Technoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor orthopedisch Technoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als orthopedisch Technoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Orthopedisch Technoloog, CV Orthopedisch Technoloog, sollicitatie Orthopedisch Technoloog.

Interviews met orthopedisch Technoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen orthopedisch Technoloog

Vacatures orthopedisch technoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Orthopedisch Technoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Orthopedisch Technoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Orthopedisch Technoloog is werkzaam bij een orthopedisch technisch bedrijf. Hij of zij is een deskundige in het aanmeten van orthopedische hulpmiddelen. Dit kunnen ondersteundende hulpmiddelen zijn, zoals orthesen, bandages, braces, steunzolen of schoenen, maar ook hulpmiddelen ter vervanging van lichaamsdelen, zoals een prothese .

Beoordeling Orthopedisch Technoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Orthopedisch Technoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Orthopedisch Technoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Als iemand die net klaar is met de opleiding kan ik vertellen dat de opleidingsinformatie die hier staat niet meer klopt. De opleiding is alleen maar voltijd te volgen en ook is het tweede jaar niet meer in België.

Door: anoniem

Reageer op dit beroep