Fysiotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Fysiotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep fysiotherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je fysiotherapeut wordt.

 

Wat is een Fysiotherapeut?

Een Fysiotherapeut is een paramedisch beroep. De Fystiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel, dat wil zeggen: klachten over houding, beweging, gewrichten, ademhaling, zwellingen, evenwicht, motoriek of spieren.

 Wat doet een Fysiotherapeut?

Een Fysiotherapeut onderzoekt patiënten en aan de hand van zijn bevindingen wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Een Fysiotherapeut moet voor elk individueel geval een passende behandeling samenstellen en deze bij uitblijven van het gewenste effect kunnen aanpassen. Klachten worden met verschillende therapieën behandeld (bijvoorbeeld massagetherapie, oefentherapie/ bewegingstherapie, elektrotherapie en fysische therapie) en er wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen als fitnessapparatuur, klimrekken en ballen.

De Fysiotherapeut streeft naar verbetering van het functioneren van lichaam of lichaamsdelen, vermindering van pijn, ontspanning van het lichaam, het verbeteren van de bloedcirculatie, en/of verbetering van de lichaamshouding . Naast de fysieke therapie adviseert en begeleidt de Fysiotherapeut zijn patiënten. Hij kan in aanraking komen met allerlei soorten patiënten van mensen met aangeboren motorische en/of geestelijke beperkingen tot mensen die moeten revalideren. Ook chronische ziekte patiënten worden behandeld (bijvoorbeeld reuma), waarbij symptoombestrijding het uitgangspunt is. Een goede relatie tussen Fysiotherapeut en patiënt, gebaseerd op wederzijds vertrouwens, komt de behandeling ten goede, zowel bij het opstellen van het behandelplan als tijdens de sessies.

Een Fysiotherapeut kan in een instelling werken of een eigen praktijk beginnen en er is zowel de mogelijkheid voor een parttime als voor een fulltime baan. Bij een eigen praktijk is een zakelijk inzicht en contacten met huisartsen en medisch specialisten erg belangrijk. In dit geval ligt de verantwoordelijkheid voor de patiënten geheel bij de Therapeut. Zelfstandig Fysiotherapeuten moeten zelf zorg dragen voor hun administratie, waarbij zij zorgvuldig om moeten gaan met informatie over patiënten.

Wil je werken als Fysiotherapeut?

Werk je al als Fysiotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Fysiotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Fysiotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Fysiotherapeut in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Huis)arts
 • Verpleegkundige
 • Paramedicus
 • Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1895 tot €3690

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fysiotherapeut

Wat verdient een Fysiotherapeut?

Het salaris van een Fysiotherapeut ligt tussen de €1895 en €3690 per maand.

De meeste Fysiotherapeuten werken in loondienst. Het salaris hangt meestal af van het type instelling waar je werkt. Dit komt omdat de salarissen afhankelijk zijn van CAO schalen. Je verdient als starter rond de €1895 bruto per maand. Een ervaren fysiotherapeut kan tot €3690 bruto per maand verdienen.

Met een eigen praktijk ben je afhankelijk van het aantal patiënten dat je krijgt en van de behandelingen die je uitvoert. Het gemiddelde bruto jaarsalaris ligt ongeveer op €70.000, maar dan dient je praktijk wel relatief goed te lopen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden bij vast dienstverband:

 • 8% vakantie toeslag
 • eindejaarsuitkering

Salarisschaal Fysiotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Fysiotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Fysiotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fysiotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Fysiotherapeut vacatures

Fysiotherapeut in Zwitserland
TMI Interim
Voor diverse praktijken in Zwitserland zijn wij op zoek naar gediplomeerde fysiotherapeuten, die ervaring hebben met het zelfstandig draaien van consulten. Het betreft een fulltime functie met zeer goede arbeidsvoorwaarden. …
Fysiotherapeut in Zwitserland, regio Bern
TMI Interim
Voor een kliniek vlakbij Bern, Zwitserland zijn wij op zoek naar een gediplomeerd fysiotherapeut, die ervaring heeft met het zelfstandig draaien van consulten. Het betreft een fulltime functie met zeer …
Kinderfysiotherapeut
Stichting Reade
Stichting Reade zoekt een Kinderfysiotherapeut te Amsterdam HBO geplaatst op 30-06-2020 Kinderfysiotherapeut (24-32 uur per week, startdatum 15 augustus 2020) “Met deskundigheid en passie zetten we ons met het interdisciplinaire …
Wmo consulent - tot uur - direct een vast contract!
Langhenkel-Talenter
Van belang voor de maatschappij, dat ben jij! Als Wmo-consulent draag jij bij aan de hulp die nodig is om onze maatschappij te verbeteren. Je bent de helpende hand voor …
Fysiotherapeut
FysioVoorne
Beschrijving Ben je stressbestendig en wil je graag zelfstandig werken? Na een periode van 7 weken in onzekerheid mogen de fysio’s weer opschalen en daardoor zijn wij opzoek naar een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Fysiotherapeut

Wat is de toekomst van Fysiotherapeut?

Het arbeidsmarktperspectief voor de Fysiotherapeut is goed. Er zijn altijd wel vacatures te vinden en er is vanuit de markt veel vraag naar fysiotherapie. Veel Fysiothereapeuten werken als zelfstandige in hun eigen praktijk. 

Je kunt je als Fysiotherapeut ook verder specialiseren tot manueel therapeut, ergotherapeut of triggerpoint-therapeut. Er zijn ook verdere specialisaties zoals sportfysiotherapeut en andere vormen van bewegingstherapie.

Baankans Fysiotherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

8


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Fysiotherapeut worden: Opleidingen tot Fysiotherapeut

Wil je fysiotherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Fysiotherapeut? 

Indien je Fysiotherapeut wilt worden volg je de HBO opleiding Fysiotherapie. Deze opleiding duurt vier jaar.

Een BIG registratie is verplicht, dit geeft de wettelijke en beschermde titel Fysiotherapeut.

Verder zal je op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen binnen de zorg, bijvoorbeeld nieuwe manieren om patiënten te behandelen. Een mogelijkheid hiertoe is vakliteratuur lezen en bijscholingen of cursussen volgen.

Er zijn verschillende specialisatiemogelijkheden zoals een Master Verpleegkunde of een Master in een van de andere paramedische beroepen. Je kan je specialiseren tot manueel therapeut, kinderfysiotherapeut of sportfysiotherapeut. Ook is het mogelijk om een verkorte universitaire opleiding te volgen, bijvoorbeeld Geneeskunde, Fysiotherapiewetenschap en Bewegingswetenschappen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Fysiotherapeut

Assessment voor specialistische functies
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Persoonlijkheidstest voor specialistische functie. Dit zijn functies waarbij jouw vakinhoud …
Slim Slank
Slim Slank is een programma van 10 weken. Elke week voorziet in een beweegplan – aangepast aan je mogelijkheden en beschikbare tijd – en een uitgebalanceerd eetplan met voor elke …
Medische Terminologie Thuisstudie
Leer medische terminologie en spreek de taal van artsen en verpleegkundigen.Hoor en lees je vaak medische termen zoals acute buik, delier en sub-cutaan? Of lijkt het alsof anderen alleen nog …
Medische Terminologie E-Learning
Leer medische terminologie en spreek de taal van artsen en verpleegkundigen.Hoor en lees je vaak medische termen zoals acute buik, delier en sub-cutaan? Of lijkt het alsof anderen alleen nog …
Alles over reuma
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Meer opleidingen Fysiotherapeut

Weet je nog niet of je Fysiotherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Fysiotherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Fysiotherapeut

Met wie werkt een Fysiotherapeut samen? 

Je kan in aanraking komen met allerlei beroepsbeoefenaars die ook werken aan de ontwikkeling of gezondheid van je patiënten. Er wordt onderling veel overleg gepleegd over de behandeling van de patiënten. De doelgroep van een Fysiotherapeut bestaat uit patiënten met lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, ademhalingsproblemen en motorische beperkingen, of patiënten die moeten revalideren na een operatie of botbreuken.


 • (Huis)arts
 • Verpleegkundige
 • Paramedicus
 • Specialist
Fysiotherapeut


Organisaties waar een Fysiotherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Fysiotherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Fysiotherapeut?

Je komt als Fysiotherapeut onder meer te werken in of voor:

 • Gezondheidscentra
 • Eigen praktijk
 • Gehandicaptenzorg
 • Reumacentra
 • Jeugdzorg
 • Verpleeghuizen (ouderenzorg)
 • Ziekenhuizen
 • Revalidatiecentra
 • Sportverenigingen, voetbalclubs
 • Speciaal onderwijs
 • Het Bedrijfsleven

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Fysiotherapeut

Waar kun je het beste werken als Fysiotherapeut? Hieronder vind je de best door de Fysiotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Fysiotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Fysiotherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Fysiotherapeut.

Welke competenties heeft een Fysiotherapeut nodig?

Een Fysiotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Fysiotherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Fysiotherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Fysiotherapeut nodig? 

Een Fysiotherapeut moet betrokken en verzorgend zijn naar zijn patiënten en moet rekening houden met de behoeftes van anderen (Gever).

Hij is verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal en gaat vertrouwelijk om met gevoelige informatie over cliënten (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Fysiotherapeut


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Fysiotherapeut

Sanne Lugard is fysiotherapeute.

Ben je benieuwd wat een fysiotherapeut allemaal doet op een dag? Sanne Lugard vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Fysiotherapeut

Beoordeling van het beroep Fysiotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Fysiotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Fysiotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fysiotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fysiotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fysiotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fysiotherapeut iets voor je?

Zou je graag Fysiotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fysiotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Fysiotherapeut

De Brabantse Fysio

Bijzonder beroep, maar zeer beperkt qua doorgroeimogelijkheden en de administratielast (aka gedoe met verzekeringen) loopt de spuigaten uit. Helaas is omscholen een dure aangelegenheid en pas op dat moment merk dat je dat een studie Fysiotherapie je een relatief beperkte kans geeft op de HBO/WO arbeidsmarkt later in  je leven. 

Edgar

Bedankt voor de goede informatie.Gr.

jeremyy

supersite

anoniem

Relatief rustig werken (ten op zichte van een verpleegkundige), hoge administratieve belasting en op dit moment moeilijk om een baan te vinden. Inhoudelijke ontwikkeling is nagenoeg oneindig, qua salaris zit je al snel aan de top en is er na een jaar of 10 a 15 geen verbetering meer mogelijk. Fysiotherapie verdiend tegenwoordig iets minder dan een verpleegkundige (HBO) met name door onregelmatigheidstoeslag. Fysiotherapie blijft wel een prachtig en dankbaar beroep

therapeut

Ik kan het niet beter samenvatten.H.gr.

jacob

Lijkt leuk  

Pieter

Leuk,is denk ik niet het juiste woord.Het is een dankbaar beroep,je helpt mensen weer om goed te gaan functioneren en lichamelijke klachten zo veel mogelijk te beperken.Gr.

sporty

Leuk inhoudelijk, de werkomstandigheden (bejegening verzekeraars, te groot aantal fysio's in NL) zwaar: 80% is daar ontevreden over

masseur

De beste overleven.Gr.

fysio

Gaat niet altijd op.Gr.

Silv Kiggen

 Dit is een leuk beroep!

Silv Kiggen

 Dit is een leuk beroep!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar