Basisarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Basisarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep basisarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je basisarts wordt.

 

Wat is een Basisarts?

Veel studenten geneeskunde studeren na hun masteropleiding door in een bepaalde specialisatie. Met een bepaalde vervolgopleiding worden zij dan bijvoorbeeld Huisarts of Medisch specialist. Wie echter meteen na zijn afstuderen en co-schappen aan de slag wilt kan als Basisarts gaan werken. 

De Basisarts werkt in de patiëntenzorg meestal onder supervisie van een Medisch specialist. Hij werkt in diverse zorginstellingen waar hij bevoegd is om geneeskundige, heelkundig en verloskundige handelingen zelfstandig uit te voeren. De Basisarts kan ook aan de slag als Assistent geneeskundige in een ziekenhuis. Zijn parate kennis op medisch gebied is ook heel bruikbaar voor onderzoekscentra, de farmaceutische industrie en het bedrijfsleven. De Basisarts kan er dus ook voor kiezen om als onderzoeker te gaan werken. Hij kan dan wetenschappelijk onderzoeken en medicijnonderzoeken uit voeren. 

De Basisarts wordt ook wel ANIOS genoemd. ANIOS staat voor Arts Niet In Opleiding tot Specialist. De meeste Basisartsen werken echter als Basisarts totdat zij de vervolgopleiding van hun keuze kunnen volgen of kunnen beginnen met hun gewilde functie.  Wil je werken als Basisarts?

Werk je al als Basisarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Basisarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Basisarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Basisarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Medisch specialist
 • Huisarts
 • Bedrijfsarts
 • Ziekenhuisspecialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3026 tot €4749

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

609


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Basisarts

Wat verdient een Basisarts?

Als beginnend Basisarts start je met een bruto maandsalaris van €3026. Zonder specialisatie kan de Basisarts tot maximaal €4749 verdienen. Wanneer de Basisarts zich specialiseert en opgeschaald wordt zal hij uiteraard meer gaan verdienen. 

De Basisarts die een vol jaar werkzaam is geweest heeft recht op een eindejaarsuitkering. Eind 2011 is dat 7,33 procent van het jaarsalaris. In 2012 bedraagt het 7,83 procent en in 2013 8,33 procent. Daarnaast heeft de ANIOS recht op vakantiebijslag. Dat is een uitkering van 8 procent van het jaarsalaris, mits hij een vol jaar in dienst is geweest. Mocht de Basisarts niet een heel jaar werkzaam zijn geweest dan wordt zijn vakantieuitkering naar rato uitgekeerd. 

Salarisschaal Basisarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Basisarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Basisarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Basisarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Basisarts vacatures

ANIOS Ouderenzorg in omgeving Groningen
TMI Interim
Vacature ANIOS ouderenzorg Ben jij als anios op zoek naar een nieuwe baan? Dan hebben wij voor jou in het vakgebied oudergeneeskunde een interessante mogelijkheid in de omgeving van Groningen. …
Zaalarts / ANIOS Interne Geneeskunde in Harderwijk
TMI Interim
Ben jij ANIOS en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan hebben wij een interessante functie binnen een ziekenhuis op de afdelingen chirurgie, interne geneeskunde en cardiologie voor jou! Bij …
ANIOS Ouderengeneeskunde Hilversum
TMI Interim
Ben je arts met een belangstelling voor de ouderengeneeskunde en denk je na over de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde? Dan hebben wij een interessante functie beschikbaar in Hilversum voor 24 …
ANIOS / AIOS Bedrijfsgeneeskunde in Den Bosch
TMI Interim
Vacature ANIOS / AIOS Bedrijfsgeneeskunde in Den Bosch Zou jij als basisarts meer ervaring willen opdoen op het vlak van verzuim? Ligt jouw ambitie in een vervolgstudie en wil jij …
ANIOS losse diensten Acute Psychiatrie | regio Tiel
TMI Interim
Heb jij als basisarts al reeds ervaring opgedaan in de psychiatrie? Of heb je affiniteit met de psychiatrie en zou je graag ervaring op willen doen op dit vlak? Meld …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Basisarts

Wat is de toekomst van Basisarts?

Als Basisarts sta je dus onder supervisie van een Medisch specialist. Dit zal niet veranderen tenzij de Basisarts doorstudeert voor Medisch specialist. Er zijn verschillende richtingen waarin de Basisarts kan doorstuderen. Als Basisarts zelf is er voldoende plek op de arbeidsmarkt. Doorgroeimogelijkheden zijn er echter niet voor de ANIOS. Die functie is zijn plafond mits hij een vervolgopleiding gaat doen. De meeste Basisartsen werken dan ook als ANIOS om ervaring op te doen in afwachting van hun vervolgopleiding. Door de krapte gaat de doorstroom naar de vervolgopleidingen steeds sneller. Daardoor zijn er steeds minder Basisartsen werkzaam. Er is nog wel voldoende vraag naar Basisartsen waardoor de afgestudeerde geneeskundige als hij het wilt snel aan de slag kan. 

Huidige aantal vacatures

609


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Basisarts worden: Opleidingen tot Basisarts

Wil je basisarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Basisarts? 

De opleiding tot Basisarts (WO) beslaat een driejarige Bachelor en een driejarige Mastervariant. Om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde (WO) moet het VWO-diploma gehaald worden met het profiel natuur en gezondheid (met natuurkunde) of het profiel natuur en techniek (met biologie). 

Na de opleiding geneeskunde (WO) en het behalen van alle co-schappen kan men zich inschrijven in het BIG-register. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Met deze inschrijving en zijn diploma kan de Basisarts aan de slag in een ziekenhuis of wetenschappelijk bureau. Het grootste deel van de Basisartsen wacht echter tot hij een specialiserende opleiding kan volgen tot Medisch specialist of Huisarts. Door zich te specialiseren vergroot de Basisarts zijn kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Hij zal dan in een hoger salarisschaal zitten en meer doorgroeimogelijkheden hebben tot verschillende hoge functies in de medische wereld. 

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Basisarts

Seminar Beter werven in de zorg
Werving staat bovenaan de agenda van zorgorganisaties. Van ouderenzorg tot thuiszorg en van ziekenhuis tot GGZ. Tijdens dit seminar krijg je concrete handreikingen om op korte, middellange en lange termijn …
Meer opleidingen Basisarts

Weet je nog niet of je Basisarts wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Basisarts of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Basisarts

Met wie werkt een Basisarts samen? 

Een Basisarts in de patiëntenzorg werkt meestal onder supervisie van een Medisch specialist. Dat kan bijvoorbeeld een Huisarts, Bedrijfsarts of Ziekenhuis specialist zijn. De medische kennis die de Basisarts in huis heeft is ook zeer welkom in de farmaceutische industrie of in een onderzoekscentrum. De Basisarts kan werkzaam zijn op verschillende terreinen. De beroepen met wie hij veelvuldig in contact komt hangt dus ook af van waar de Basisarts werkt. Werkt hij bijvoorbeeld in de verzekeringsgeneeskunde dan zal hij samenwerken met Verzekerden en begeleid worden door de Verzekeringsarts. Werkt hij in een farmaceutisch laboratorium dan zal hij in contact staan met de onderzoeksleider en andere wetenschappelijke onderzoekers. De meeste Basisartsen werken echter in een ziekenhuis, waar hij het meeste te maken krijgt met de Medisch specialist. De ANIOS moet verantwoording afleggen aan de Medisch specialist. Uiteraard heeft de Basisarts contact met de patiënt en verpleegkundigen. 


 • Medisch specialist
 • Huisarts
 • Bedrijfsarts
 • Ziekenhuisspecialist
Basisarts


Organisaties waar een Basisarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Basisarts meestal werkt.

Waar werkt een Basisarts?

De meeste Basisartsen werken in de patiëntensector. In het ziekenhuis is het merendeel van de Basisartsen te vinden. Hij kan ook bij een Bedrijfsarts of Huisarts werkzaam zijn. De patiëntensector is non-profit. Als de ANIOS werkt in de farmaceutische industrie dan werkt hij veelal in de profit sector. Voor de Basisarts staat echter de kwaliteit van de zorg voorop en niet het streven naar winsten. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Basisarts

Waar kun je het beste werken als Basisarts? Hieronder vind je de best door de Basisarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Basisarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Basisarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Basisarts.

Welke competenties heeft een Basisarts nodig?

Een Basisarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Basisarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Basisarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Basisarts nodig? 

De Basisarts is werkzaam met andere mensen en is sociaal zeer sterk. Hij is zeer empathisch en praktisch ingesteld. Zijn geduld raakt niet snel op en hij komt bij anderen over als een aardig persoon (Bemiddelaar). Door zijn geduldige karakter en goed inlevingsvermogen zorgt de Basisarts voor een goede sfeer en relatie tussen hem en de patiënt.  

De Basisarts is een warm persoon en kan goed samenwerken met anderen. Hij is sociaal gevoelig, houdt van mensen en is zeer ondersteunend niet alleen in zijn werk maar van nature. Een van de belangrijkste eigenschappen van een Basisarts is dat hij behulpzaam is. Door zijn sociale vaardigheden kan een Basisarts anderen goed helpen en in het bijzonder uiteraard zijn patiënten (Gever). 

Bekijk de persoonstypen voor Basisarts


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Basisarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Basisarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Basisarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Basisarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Basisarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Basisarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Basisarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Basisarts iets voor je?

Zou je graag Basisarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Basisarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Basisarts

Henri

Een basisarts mag altijd een advies geven.Het is de verantwoordelijkheid van de patient wat hij er mee doet.M.vr.gr.

Mevrouw Williams

Vraag: Mag een basisarts zelfstandig reisadvies geven over een zieke medewerker. Ik hoop dat er antwoord op mijn vraag gegeven kan worden. Alvast bedankt voor uw reactie.     Met vriendelijke groet,   Mevrouw Williams

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar