Bestekschrijver Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bestekschrijver? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bestekschrijver. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bestekschrijver wordt.

 

Wat is een Bestekschrijver?

Een bestekschrijver is verantwoordelijk voor het maken van een bestek. Een bestek is een juridisch document, een contract, waarin alle werkzaamheden staan die een aannemer dient te verrichten voor een bepaalde bouwopdracht. In het bestek staan zaken zoals het ontwerp, de bouwtekeningen, voorwaarden en de begroting van het project overzichtelijk vermeld. Het bestek fungeert als een schriftelijke overeenkomst tussen de aannemer en de opdrachtgever van het bouwproject.

Een bestekschrijver wint voor een project allerlei soorten informatie in. Deze informatie krijgt de bestekschrijver van bijvoorbeeld de projectleider, de leveranciers van de bouwmaterialen en de tekenaars. Als de bestekschrijver de verzamelde informatie in heeft gezien dan bepaalt de bestekschrijver samen met de architect of projectleider de voorwaarden van het project. Hierbij valt te denken aan zaken zoals de bouwtijd en de opleverdatum van het project. Het bestek wordt vervolgens geschreven zodat er tijdens de bouw een overzichtelijke samenvatting aanwezig is van de beschrijving van het werk dat verricht dient te worden, de daarbij behorende bouwtekeningen en de voorwaarden.

Een bestekschrijver dient technisch onderlegt te zijn, kennis van het bouwproces te hebben en de wet en regelgeving omtrent het bouwproces te begrijpen. Een bestekschrijver is doorgaands werkzaam bij een advies- of architectenbureau. 

 
 
 
 
 


Wil je werken als Bestekschrijver?

Werk je al als Bestekschrijver en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bestekschrijver worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bestekschrijver, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bestekschrijver in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Projectleider
  • Architect

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

25


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bestekschrijver

Wat verdient een Bestekschrijver?

Het loon van een bestekschrijver ligt tussen de circa 1500 en 2500 euro per maand. Afhankelijk van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de bestekschrijver. 

 

 
 
 
 
 

Salarisschaal Bestekschrijver

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bestekschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Bestekschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bestekschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bestekschrijver vacatures

(Senior) Bestekschrijver/ Werkvoorbereider
RPS advies- en ingenieursbureau
Aan mooie uitdagende natuurprojecten werken met veel vrijheid en uitstekende arbeidsvoorwaarden? Dan is deze functie van bestekschrijver/werkvoorbereider bij RPS Leerdam zeker iets voor jou!Een greep uit jouw werkzaamhedenIn …
Werkvoorbereider (bouw)
Voort
Als werkvoorbereider bouw werk je in een team met collega's (Planning & Beheer) waarbij de werkvoorbereiding bestaat uit vijf collega's. De baan is op zijn zachtst gezegd heel divers. Je …
3D tekenaar / bestekschrijver Civiele Techniek
Eminent Groep
Deze opdrachtgever is een onafhankelijk op het gebied van civieltechnische voorbereiding en begeleiding van projecten. Vakgebieden zijn onder andere reconstructies, bouw- en woonrijp maken, waterbouwkundige constructies en hoogwaardige openbaar vervoer …
Tekenaar / bestekschrijver
Eminent Groep
Voor onze veelzijdige opdrachtgever in de omgeving Eindhoven zijn wij op zoek naar een tekenaar / bestekschrijver. waar je de mogelijkheid krijgt om je professionele carrière voort te zetten of …
Tekenaar bestekschrijver infrastructurele werken
Prostruct
Onze opdrachtgever is een landelijk opererend ingenieursadviesbureau dat zich richt op civiele werken zoals betonbouw, wegenbouw, waterwegen en milieu. Voor deze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een tekenaar/bestekschrijver infrastructurele …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bestekschrijver

Wat is de toekomst van Bestekschrijver?

Het arbeidsperspectief van een bestekschrijver is doorgaands goed. Er zal in principe altijd gebouwd worden in Nederland dus naar mensen die het bouwproces in kader brengen en voorbereiden zal altijd behoefte zijn. Op het moment dat een bestekschrijver veel ervaring op heeft gedaan kan deze bijvoorbeeld projectleider worden. De doorgroeimogelijkheden zijn dan ook goed te noemen.

 

 
 
 
 
 

Baankans Bestekschrijver

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

25


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Bestekschrijver worden: Opleidingen tot Bestekschrijver

Wil je bestekschrijver worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Bestekschrijver? 

Een bestekschrijver heeft doorgaands een technische (bouw) opleiding gevolgd. Dergelijke opleidingen zijn op meerdere niveau’s te volgen. Zo is er de MBO middenkaderfunctionaris bouw opleiding of de algemene MBO bouwkunde opleiding. Op het HBO worden ook bouwkundige opleidingen gegeven zoals HBO bouwkunde. Er zijn in Nederland ook enkele specifieke bestekschrijver cursussen te vinden. Bij deze cursussen wordt les over het gebruik van een specifiek bestekschrijf programma gegeven. Over het algemeen is de functie bestekschrijver een MBO functie. 

 

 
 
 
 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bestekschrijver

Er zijn geen opleidingen Bestekschrijver aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bestekschrijver in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw


Netwerk Bestekschrijver

Met wie werkt een Bestekschrijver samen? 

Een bestekschrijver werkt samen met de projectleider of architect samen. In sommige gevallen spreekt de bestekschrijver ook met de leveranciers van de bouwmaterialen. Een bestekschrijver heeft doorgaands veel extern contact met deze personen. 

 

 
 
 
 
 

  • Projectleider
  • Architect
Bestekschrijver


Organisaties waar een Bestekschrijver werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bestekschrijver meestal werkt.

Waar werkt een Bestekschrijver?

Een bestekschrijver werkt voor een architecten- of adviesbureau en dit zijn doorgaands profit organisaties.

 
 
 
 
 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bestekschrijver

Waar kun je het beste werken als Bestekschrijver? Hieronder vind je de best door de Bestekschrijver beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bestekschrijver.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bestekschrijver:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bestekschrijver.

Welke competenties heeft een Bestekschrijver nodig?

Een Bestekschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bestekschrijver

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bestekschrijver passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bestekschrijver nodig? 

Een bestekschrijver heeft een belangrijke rol in het bouwproces. Een goede bestekschrijver moet onderzoekend van nature zijn, goed kunnen luisteren en er van houden om kennis te verzamelen. Dit zijn allen eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer. Verder hangt er veel af van het bestek dat de bestekschrijver maakt. Een project kan falen op het moment dat de bestekschrijver in het schrijfproces slordig te werk is gegaan. Discipline en een drang naar een zeker perfectionisme wordt dan ook gevraagd van de bestekschrijver. Eigenschappen die horen bij de perfectionist

 

 
 
 
 
 

Bekijk de persoonstypen voor Bestekschrijver


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bestekschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bestekschrijver

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bestekschrijver

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bestekschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bestekschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bestekschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bestekschrijver. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bestekschrijver iets voor je?

Zou je graag Bestekschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bestekschrijver bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bestekschrijver

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar