Bestekschrijver Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bestekschrijver? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bestekschrijver. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bestekschrijver wordt.

 

Wat is een Bestekschrijver?

Een bestekschrijver is verantwoordelijk voor het maken van een bestek. Een bestek is een juridisch document, een contract, waarin alle werkzaamheden staan die een aannemer dient te verrichten voor een bepaalde bouwopdracht. In het bestek staan zaken zoals het ontwerp, de bouwtekeningen, voorwaarden en de begroting van het project overzichtelijk vermeld. Het bestek fungeert als een schriftelijke overeenkomst tussen de aannemer en de opdrachtgever van het bouwproject.

Een bestekschrijver wint voor een project allerlei soorten informatie in. Deze informatie krijgt de bestekschrijver van bijvoorbeeld de projectleider, de leveranciers van de bouwmaterialen en de tekenaars. Als de bestekschrijver de verzamelde informatie in heeft gezien dan bepaalt de bestekschrijver samen met de architect of projectleider de voorwaarden van het project. Hierbij valt te denken aan zaken zoals de bouwtijd en de opleverdatum van het project. Het bestek wordt vervolgens geschreven zodat er tijdens de bouw een overzichtelijke samenvatting aanwezig is van de beschrijving van het werk dat verricht dient te worden, de daarbij behorende bouwtekeningen en de voorwaarden.

Een bestekschrijver dient technisch onderlegt te zijn, kennis van het bouwproces te hebben en de wet en regelgeving omtrent het bouwproces te begrijpen. Een bestekschrijver is doorgaands werkzaam bij een advies- of architectenbureau. 

 
 
 
 
 


Wil je werken als Bestekschrijver?

Werk je al als Bestekschrijver en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bestekschrijver worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bestekschrijver, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bestekschrijver in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Projectleider
  • Architect

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

81


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bestekschrijver

Wat verdient een Bestekschrijver?

Het loon van een bestekschrijver ligt tussen de circa 1500 en 2500 euro per maand. Afhankelijk van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de bestekschrijver. 

 

 
 
 
 
 

Salarisschaal Bestekschrijver

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bestekschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Bestekschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bestekschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bestekschrijver vacatures

Vacature Bestekschrijver Constructief
Maandag
Over de functieJij denkt graag mee en adviseert op basis van je bevindingen! Dan ben ik op zoek naar jou!Voor een opdrachtgever in Noord-Holland ben ik op zoek …
Vacature Bouwkundig Medewerker Bedrijfsbureau, Amsterdam
Meinselect B.V.
Bouwkundig Medewerker Bedrijfsbureau Over deze vacature Als Bouwkundig Medewerker ga je op basis van klantaanvragen calculaties en tekeningen maken. Je vertaalt de opdrachten naar werktekeningen voor productie en je maakt …
Vacature Bestekschrijver GWW
bouwhuysch
De bestekschrijver is verantwoordelijk voor het opstellen van RAW-bestekken, vraagspecificaties en andere contractstukken. Je stelt ramingen op, dit gebeurt op uiteenlopende detailniveaus. Je werkt nauw samen met projectleiders, tekenaars en …
Vacature Bestekschrijver / werkvoorbereider Civiele Techniek
bouwhuysch
Als bestekschrijver/werkvoorbereider civiele techniek ben je verantwoordelijk voor de voorbereidende, coördinerende en afrondende werkzaamheden binnen een projectopdracht. Werkzaamheden waar jij je mee bezig gaat houden bestaan uit bestekinspecties, coördineren van …
Vacature Werkvoorbereider/ Bestekschrijver GWW
bouwhuysch
De werkvoorbereider/bestekschrijver is verantwoordelijk voor het opstellen van RAW-bestekken, vraagspecificaties en andere contractstukken. Je stelt ramingen op, dit gebeurt op uiteenlopende detailniveaus. Je werkt nauw samen met projectleiders, tekenaars en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bestekschrijver

Wat is de toekomst van Bestekschrijver?

Het arbeidsperspectief van een bestekschrijver is doorgaands goed. Er zal in principe altijd gebouwd worden in Nederland dus naar mensen die het bouwproces in kader brengen en voorbereiden zal altijd behoefte zijn. Op het moment dat een bestekschrijver veel ervaring op heeft gedaan kan deze bijvoorbeeld projectleider worden. De doorgroeimogelijkheden zijn dan ook goed te noemen.

 

 
 
 
 
 

Baankans Bestekschrijver

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

81


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Bestekschrijver worden: Opleidingen tot Bestekschrijver

Wil je Bestekschrijver worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bestekschrijver.

Hoe word je een Bestekschrijver? 

Een bestekschrijver heeft doorgaands een technische (bouw) opleiding gevolgd. Dergelijke opleidingen zijn op meerdere niveau’s te volgen. Zo is er de MBO middenkaderfunctionaris bouw opleiding of de algemene MBO bouwkunde opleiding. Op het HBO worden ook bouwkundige opleidingen gegeven zoals HBO bouwkunde. Er zijn in Nederland ook enkele specifieke bestekschrijver cursussen te vinden. Bij deze cursussen wordt les over het gebruik van een specifiek bestekschrijf programma gegeven. Over het algemeen is de functie bestekschrijver een MBO functie. 

 

 
 
 
 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bestekschrijver

Er zijn geen opleidingen Bestekschrijver aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bestekschrijver in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw

Omscholen of doorgroeien tot Bestekschrijver

Als je Bestekschrijver wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bestekschrijver zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bestekschrijver

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bestekschrijver?

Competenties en Vaardigheden Bestekschrijver

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bestekschrijver nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bestekschrijver nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bestekschrijver

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Bestekschrijver

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bestekschrijver. Als Bestekschrijver wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bestekschrijver:


zie volledige beschrijving persoonstype Bestekschrijver

Vakkennis voor een Bestekschrijver

Het is voor een Bestekschrijver ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bestekschrijver zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bestekschrijver


Werkervaring Bestekschrijver

Het is voor een startend Bestekschrijver die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bestekschrijver is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Projectleider, Architect .

Iets anders leren?

Is Bestekschrijver het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bestekschrijver

Met wie werkt een Bestekschrijver samen? 

Een bestekschrijver werkt samen met de projectleider of architect samen. In sommige gevallen spreekt de bestekschrijver ook met de leveranciers van de bouwmaterialen. Een bestekschrijver heeft doorgaands veel extern contact met deze personen. 

 

 
 
 
 
 

  • Projectleider
  • Architect
Bestekschrijver


Organisaties waar een Bestekschrijver werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bestekschrijver meestal werkt.

Waar werkt een Bestekschrijver?

Een bestekschrijver werkt voor een architecten- of adviesbureau en dit zijn doorgaands profit organisaties.

 
 
 
 
 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bestekschrijver

Waar kun je het beste werken als Bestekschrijver? Hieronder vind je de best door de Bestekschrijver beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bestekschrijver.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bestekschrijver:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bestekschrijver.

Welke competenties heeft een Bestekschrijver nodig?

Een Bestekschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bestekschrijver

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bestekschrijver passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bestekschrijver nodig? 

Een bestekschrijver heeft een belangrijke rol in het bouwproces. Een goede bestekschrijver moet onderzoekend van nature zijn, goed kunnen luisteren en er van houden om kennis te verzamelen. Dit zijn allen eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer. Verder hangt er veel af van het bestek dat de bestekschrijver maakt. Een project kan falen op het moment dat de bestekschrijver in het schrijfproces slordig te werk is gegaan. Discipline en een drang naar een zeker perfectionisme wordt dan ook gevraagd van de bestekschrijver. Eigenschappen die horen bij de perfectionist

 

 
 
 
 
 

Bekijk de persoonstypen voor Bestekschrijver


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bestekschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bestekschrijver

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bestekschrijver

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bestekschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bestekschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bestekschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bestekschrijver. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bestekschrijver iets voor je?

Zou je graag Bestekschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bestekschrijver bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Bestekschrijver?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Bestekschrijver

Vacature Werkvoorbereider / Bestekschrijver
Continu
Als Werkvoorbereider / Bestekschrijver ben je verantwoordelijk voor de uitwerking van het ontwerp van infrastructurele projecten tot aan bestektekeningen en de vertaling naar een RAW-bestek. Je controleert het ontwerp en …
Vacature RAW bestekschrijver
Kracht Recruitment
Je werkt als RAW bestekschrijver zelfstandig aan afwisselend regionale en binnenstedelijke infraprojecten. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van bestekken / contracten, planningen en kostenramingen. Je bent in staat om …
Vacature Tekenaar bestekschrijver infrastructurele werken
Prostruct
Onze opdrachtgever is een landelijk opererend ingenieursadviesbureau dat zich richt op civiele werken zoals betonbouw, wegenbouw, waterwegen en milieu. Voor deze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een tekenaar/bestekschrijver infrastructurele …
Vacature Tekenaar bestekschrijver civiele techniek
Prostruct
Onze opdrachtgever is een landelijk opererend adviesbureau in de openbare ruimte. De organisatie biedt oplossingen en ondersteuning op het gebied van infra en civiele wegenbouw. De organisatie is jong van …
Vacature Bestekschrijver Civiele Techniek
Kracht Recruitment
Als bestekschrijver ben je verantwoordelijk voor een deel van het contractmanagement van een groot integraal project. Jouw werkzaamheden bestaan onder andere uit het opstellen van RAW-bestekken voor civieltechnische constructies, het …

Actuele blogposts


reacties op Bestekschrijver

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar