Bestekschrijver Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bestekschrijver? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bestekschrijver. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bestekschrijver wordt.

 

Wat is een Bestekschrijver?

Een bestekschrijver is verantwoordelijk voor het maken van een bestek. Een bestek is een juridisch document, een contract, waarin alle werkzaamheden staan die een aannemer dient te verrichten voor een bepaalde bouwopdracht. In het bestek staan zaken zoals het ontwerp, de bouwtekeningen, voorwaarden en de begroting van het project overzichtelijk vermeld. Het bestek fungeert als een schriftelijke overeenkomst tussen de aannemer en de opdrachtgever van het bouwproject.

Een bestekschrijver wint voor een project allerlei soorten informatie in. Deze informatie krijgt de bestekschrijver van bijvoorbeeld de projectleider, de leveranciers van de bouwmaterialen en de tekenaars. Als de bestekschrijver de verzamelde informatie in heeft gezien dan bepaalt de bestekschrijver samen met de architect of projectleider de voorwaarden van het project. Hierbij valt te denken aan zaken zoals de bouwtijd en de opleverdatum van het project. Het bestek wordt vervolgens geschreven zodat er tijdens de bouw een overzichtelijke samenvatting aanwezig is van de beschrijving van het werk dat verricht dient te worden, de daarbij behorende bouwtekeningen en de voorwaarden.

Een bestekschrijver dient technisch onderlegt te zijn, kennis van het bouwproces te hebben en de wet en regelgeving omtrent het bouwproces te begrijpen. Een bestekschrijver is doorgaands werkzaam bij een advies- of architectenbureau

 
 
 
 
 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Bestekschrijver?

Werk je al als Bestekschrijver en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bestekschrijver worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bestekschrijver, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bestekschrijver in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Projectleider
  • Architect

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

39


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bestekschrijver

Wat verdient een Bestekschrijver?

Het loon van een bestekschrijver ligt tussen de circa 1500 en 2500 euro per maand. Afhankelijk van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de bestekschrijver. 

 

 
 
 
 
 

Salarisschaal Bestekschrijver

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bestekschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Bestekschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bestekschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bestekschrijver vacatures

Vacature Bestekschrijver / Werkvoorbereider
Kracht Recruitment
Heb jij ervaring met RAW en UAV contracten? Zoek je een functie met veel doorgroeimogelijkheden? Wil je bij een toonaangevend advies- en ingenieursbureau aan de slag met alle voordelen inbegrepen? …
Vacature Ontwerper/ bestekschrijver Water, Klimaat en Landschap
Arcadis
Het team Engineering & Contracting breidt uit Daarom zijn we op zoek naar ontwerpers/bestekschrijvers voor onze marktgroep Water, Klimaat en Landschap. Chris Ruijter, teamleider, vat deze functie kernachtig samen: “Als …
Vacature Bouwkundig medewerker
E-flex Personeelsdiensten
Als jij kijkt naar een bouwlocatie en denkt: "ik zou daar dan toch wel zo graag deel van willen zijn". En als doorgroeien, jezelf ontwikkelen en met je handen werken …
Vacature Ontwerper/ bestekschrijver Water, Klimaat en Landschap
Arcadis
Het team Engineering & Contracting breidt uit! Daarom zijn we op zoek naar ontwerpers/bestekschrijvers voor onze marktgroep Water, Klimaat en Landschap.Chris Ruijter, teamleider, vat deze functie kernachtig samen: “Als een …
Vacature Tekenaar / bestekschrijver
Eminent Groep
Je taken bestaan onder andere uit het volgende: Controleren en maken van bestekken / tekeningen In de voorbereiding maak je plannen van aanpak en tekenontwerpen Vergaderen met opdrachtgever Input in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bestekschrijver

Wat zijn de baankansen voor een Bestekschrijver?

Het arbeidsperspectief van een bestekschrijver is doorgaands goed. Er zal in principe altijd gebouwd worden in Nederland dus naar mensen die het bouwproces in kader brengen en voorbereiden zal altijd behoefte zijn. Op het moment dat een bestekschrijver veel ervaring op heeft gedaan kan deze bijvoorbeeld projectleider worden. De doorgroeimogelijkheden zijn dan ook goed te noemen.

 

 
 
 
 
 

De actuele kans op werk voor een Bestekschrijver

Het beroep Bestekschrijver is onderdeel van de beroepsfamilie Werkvoorbereiders en calculators bouw en installatietechniek. De kans op werk voor de beroepsfamilie Werkvoorbereiders en calculators bouw en installatietechniek is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

39

Baankans Bestekschrijver

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Bestekschrijver worden: Opleidingen tot Bestekschrijver

Wil je Bestekschrijver worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bestekschrijver.

Hoe word je een Bestekschrijver? 

Een bestekschrijver heeft doorgaands een technische (bouw) opleiding gevolgd. Dergelijke opleidingen zijn op meerdere niveau’s te volgen. Zo is er de MBO middenkaderfunctionaris bouw opleiding of de algemene MBO bouwkunde opleiding. Op het HBO worden ook bouwkundige opleidingen gegeven zoals HBO bouwkunde. Er zijn in Nederland ook enkele specifieke bestekschrijver cursussen te vinden. Bij deze cursussen wordt les over het gebruik van een specifiek bestekschrijf programma gegeven. Over het algemeen is de functie bestekschrijver een MBO functie. 

 

 
 
 
 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bestekschrijver

Er zijn geen opleidingen Bestekschrijver aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bestekschrijver in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw

Omscholen tot Bestekschrijver

Als je je wilt omscholen tot Bestekschrijver is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Bestekschrijver zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bestekschrijver dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bestekschrijver

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bestekschrijver

Als je Bestekschrijver wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bestekschrijver zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bestekschrijver

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bestekschrijver?

Competenties en Vaardigheden Bestekschrijver

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bestekschrijver nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bestekschrijver nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bestekschrijver

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Bestekschrijver

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bestekschrijver. Als Bestekschrijver wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bestekschrijver:


zie volledige beschrijving persoonstype Bestekschrijver

Vakkennis voor een Bestekschrijver

Het is voor een Bestekschrijver ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bestekschrijver zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bestekschrijver


Werkervaring Bestekschrijver

Het is voor een startend Bestekschrijver die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bestekschrijver is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Projectleider, Architect .

Iets anders leren?

Is Bestekschrijver het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bestekschrijver

Met wie werkt een Bestekschrijver samen? 

Een bestekschrijver werkt samen met de projectleider of architect samen. In sommige gevallen spreekt de bestekschrijver ook met de leveranciers van de bouwmaterialen. Een bestekschrijver heeft doorgaands veel extern contact met deze personen. 

 

 
 
 
 
 

  • Projectleider
  • Architect
Bestekschrijver


Organisaties waar een Bestekschrijver werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bestekschrijver meestal werkt.

Waar werkt een Bestekschrijver?

Een bestekschrijver werkt voor een architecten- of adviesbureau en dit zijn doorgaands profit organisaties.

 
 
 
 
 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bestekschrijver

Waar kun je het beste werken als Bestekschrijver? Hieronder vind je de best door de Bestekschrijver beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bestekschrijver.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bestekschrijver:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bestekschrijver.

Welke competenties heeft een Bestekschrijver nodig?

Een Bestekschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bestekschrijver

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bestekschrijver passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bestekschrijver nodig? 

Een bestekschrijver heeft een belangrijke rol in het bouwproces. Een goede bestekschrijver moet onderzoekend van nature zijn, goed kunnen luisteren en er van houden om kennis te verzamelen. Dit zijn allen eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer. Verder hangt er veel af van het bestek dat de bestekschrijver maakt. Een project kan falen op het moment dat de bestekschrijver in het schrijfproces slordig te werk is gegaan. Discipline en een drang naar een zeker perfectionisme wordt dan ook gevraagd van de bestekschrijver. Eigenschappen die horen bij de perfectionist

 

 
 
 
 
 

Bekijk de persoonstypen voor Bestekschrijver


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bestekschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bestekschrijver

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bestekschrijver

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bestekschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bestekschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bestekschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bestekschrijver. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bestekschrijver iets voor je?

Zou je graag Bestekschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bestekschrijver bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Bestekschrijver?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Bestekschrijver

Vacature Ontwerper/ werkvoorbereider
Eminent Groep
Als echte allrounder ga jij je bezighouden met diverse taken binnen het ingenieursbureau. Je pakt een deel van het ontwerpen van de projecten op, hierbij vervul je ook een aantal …
Vacature Civieltechnisch werkvoorbereider/ tekenaar
Eminent Groep
Ter uitbreiding van het team van één van onze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar een civieltechnische werkvoorbereider rond omgeving Leiden. Je assisteert omtrent civieltechnische vraagstukken, binnen verschillende disciplines. Denk …
Vacature Ontwerper / bestekschrijver PER DIRECT!
Eminent Groep
Wanneer je via Eminent als werkvoorbereider aan de slag gaat, weet je zeker dat je aan mooie en uitdagende projecten gaat werken. Civieltechnische projecten die jou op het lijf geschreven …
Vacature Bestekschrijver
Eminent Groep
Als bestekschrijver voor dit bureau houd jij je bezig met het opstellen van bestekken voor de diverse werkzaamheden en projecten. Je voert berekeningen uit in elke fase van het ontwerpen …
Vacature Bestekschrijver/ werkvoorbereider
Eminent Groep
Als bestekschrijver/werkvoorbereider werk je samen met projectleiders aan natuurprojecten in Nederland. Werkzaamheden: Veldinventarisatie  Bevindingen digitaal vastleggen Inventarisatiegegevens bespreken met projectleider Knelpunten signaleren  Adviseren van oplossingen aan klanten Ontwerpen uitwerken  Presenteren …

Actuele blogposts


reacties op Bestekschrijver

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar