Architect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Architect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep architect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je architect wordt.

 

Wat is een Architect?

De Architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw. Architecten werken vrijwel altijd in opdracht, waardoor de creatieve bewegingsruimte verschilt. De Architect interpreteert een opdracht en probeert de wensen van de klant en zijn eigen kennis en inzicht te verwerken in een ontwerp.

Op basis van gesprekken (of ander contact) met een opdrachtgever gaat de Architect aan het schetsen. Architecten werken vaak in teams en leveren veelal meerdere schetsen, zodat een opdrachtgever keuzemogelijkheden heeft. Vaak moet een eerste schets op aanwijzing van de opdrachtgever aangepast worden. Een Architect houdt bij het schetsen niet alleen esthetische punten in het oog, maar houdt ook rekening met de functie van het te ontwerpen gebouw. De functie bepaalt immers zaken als toegankelijkheid, gewenste lichtinval, het aantal ruimtes en beïnvloedt bijvoorbeeld materiaalkeuze. De Architect maakt als het ware een professionele versie van de ideeën van een opdrachtgever, of heeft veel ruimte om zijn eigen ideeën in te voegen.

Als de schets eenmaal is geaccepteerd door de klant, moet die omgezet worden in een tekening waarmee de ingenieurs en aannemers aan het werk kunnen. Ontwerpen moeten dus wel realiseerbaar zijn.

Verder heeft de Architect soms een adviserende rol. Hoewel de Architect vaak met het ontwerpen van gebouw bezig zal zijn, kan hij ook aparte ruimtes of aan- en verbouwingen vormgeven. De meeste Architecten zijn gespecialiseerd in bepaalde ontwerpen (woonhuizen, openbare ruimte). Andere specialismen zijn tuin- of binnenhuisarchitectuur.Wil je werken als Architect?

Werk je al als Architect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Architect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Architect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Architect in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2323 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

139


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Architect

Wat verdient een Architect?

Het salaris van een Architect, en andere arbeidsvoorwaarden, is sterk afhankelijk van het architectenbureau waar men komt te werken. Bij een klein architectenbureau zal het salaris wat lager zijn dan bij een groot, bekend architectenbureau, en bij internationale architectenbureaus is het salaris al helemaal goed geregeld. Over het algeem begint een Architect met een salaris van rond de €2323.

Het takenpakket (bijv. wel/geen managementtaken) bepaalt de hoogte van het salaris. Dit kent grote uitschieters.

Salarisschaal Architect

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Architect

Op zoek naar een nieuwe baan als Architect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Architect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Architect vacatures

Senior IT-architect
Belastingdienst
Locatie Apeldoorn Senior IT-architect Functie­omschrijving “Ik zeg weleens: ik werk bij de facturatieafdeling van de Belastingdienst. De projecten die ik onder mijn hoede heb, hebben allemaal te maken met belastinggeld. …
Architect Data & Analytics
PostNL
Architect Data & Analytics Den Haag HBO/WO IT Professional Zorgen dat de business maximale waarde uit data kan halen, door de opzet en inzet van Business Intelligence & Analytics oplossingen …
Informatie Architect
Michael Page International Netherlands SA
Ben jij ervaren in het doorontwikkelen van applicatielandschappen? Weet jij de informatiestromen goed vast te leggen? Ben jij een ervaren gesprekspartner in projecten waar informatie-opslag een belangrijke rol speelt en …
Junior Netwerk Architect
Human Source Group Software B.V.
Als junior netwerk architect kom je hier in een uitdagende en complexe Enterprise Cisco netwerk omgeving terecht. De hele netwerkomgeving wordt hier geoptimaliseerd. Jij kan hier als Jr. Architect een …
Pega System Architect
Ebicus
Ben jij de specialist op het gebied van Pegasystems PRPC, Pega 7 Platform en/of Pega InfinityTM? Zoek je een professionele werkomgeving waarbij zelfontwikkeling en begeleiding belangrijk blijft? Neem dan contact …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Architect

Wat is de toekomst van Architect?

Op het moment zijn er niet veel mogelijkheden om als Architect aan de slag te kunnen, omdat de bouw nog bezig is met herstellen. Dit betekent niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. Men kan altijd als stagaire bij een architectenbureau beginnen of een eigen bureau starten. Als Architect kan men verder doorgroeien tot Senior Architect en teamleider, en zo een steeds hogere positie in het architectenbureau krijgen.

Huidige aantal vacatures

139


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Architect worden: Opleidingen tot Architect

Wil je architect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Architect? 

Om Architect te kunnen worden kan men ofwel een studie Bouwkunde volgen aan een Technische Universiteit en daarna middels een Master zich specialiseren, ofwel op de Kunstacademie een opleiding Architectuur gaan volgen. Met beide diploma's kan men uiteindelijk opgenomen worden in het register voor Architecten. Alleen bij inschrijving in dit register kan men zich wettelijk Architect noemen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Architect

Enterprise Architect
Tijdens deze training leert u hoe Sparx Enterprise Architect het maken van de belangrijkste UML diagrammen ondersteunt en wat best practices zijn bij het opstellen van UML diagrammen. De training …
Google Cloud Architect
In deze online Google Cloud Architect training behandelen we alle facetten van het certificaat: Professional Cloud Architect . Een professional cloud architect stelt organisaties in staat gebruik te maken van …
Google: Google Cloud Architect
In de Google Cloud Architect e-learning training worden alle facetten van het certificaat: Professional Cloud Architect behandeld. Een getrainde professional cloud architect stelt organisaties in staat gebruik te maken van …
Certified Cloud Security Architect
Certified Cloud Security Architect traject Wil jij Certified  Cloud Security Architect worden? Volg dan nu dit traject en krijg er als kers op de taart nog een halve dag vrij …
Certified Security Architect traject
Wil jij Certified Security Architect worden? Volg dan nu dit traject en krijg er als kers op de taart nog een halve dag vrij in te vullen personal coaching ter …
Meer opleidingen Architect

Weet je nog niet of je Architect wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Architect of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Architect

Met wie werkt een Architect samen? 

De Architect heeft het meeste contact met de klant. Daarnaast is men vaak ook de tussenpersoon tussen de klant en andere partijen, zoals de ingenieur en de aannemer. Ook als de klant zelf de tussenpersoon is, moet de Architect goed overweg kunnen met de ingenieurs, die de schetsen uitwerken, en de aannemer, die vaak nog vragen heeft om het ontwerp te kunnen realiseren. Architecten werken niet zelden in teamverband.


Architect


Organisaties waar een Architect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Architect meestal werkt.

Waar werkt een Architect?

De Architect werkt voor een architectenbureau, of als freelancer (mogelijk met eigen architectenbureau). Opdrachtgevers komen zowel uit de profit als de non-profit.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Architect

Waar kun je het beste werken als Architect? Hieronder vind je de best door de Architect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Architect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Architect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Architect.

Welke competenties heeft een Architect nodig?

Een Architect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Architect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Architect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Architect nodig? 

Om een goed ontwerp neer te kunnen zetten moet de Architect met veel verschillende factoren rekening houden. Zo streeft hij steeds naar het beste, meest functionele, meest innovatieve ontwerp dat men maar kan bedenken (Perfectionist). Om zoiets te kunnen bedenken is het natuurlijk belangrijk dat men een groot creatief vermogen heeft (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Architect


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Architect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Architect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Architect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Architect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Architect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Architect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Architect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Architect iets voor je?

Zou je graag Architect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Architect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Architect

Maart

Beste Marjolein, je kunt met MBO niet doorstromen naar een opleiding tot architect. Wel kun je HBO bouwkunde volgen om daarna via een schakeljaar in te stromen op een technische universiteit (Delft of Eindhoven) voor een 2 jarige master architectuur. Hierna volgt de tweejarige Beroepservaringperiode. Als deze laatste is afgerond mag je jezelf architect noemen. Na je MBO moet je dus nog rekening houden met circa 9 intensieve jaren studie en werk. Veel succes met je keuze!

jan

ik ben 14 en moet een profielkeuze gaan maken welk profiel kan ik het best kiezen: nt ng em cm? alvast bedankt

John

Beste Jan,dit maakt niet zoveel uit.eerst,je middelbare school afmaken.Gr.

Salaris

Salarisschaal op deze pagina is erg optimistisch. In werkelijkheid verdient een academische (TU) bouwkundige matig tot slecht.  Ook is twee jaar beroepservaring ná diploma vereist om de titel te registreren.  In de praktijk bieden veel afgestudeerde zich gratis aan, er zijn immers veel meer studenten dan vraag en iedereen wilt ergens beginnen. 

Victor

Bedankt voor de uitgebreide en goede informatie door U verstrekt op deze site.

Henri

Ik heb veel aan deze informatie te danken.Gr.

anoniem

Zou je ook met een HBO opleiding Architect kunnen worden?????

architect

Probeer de fundering zo sterk mogelijk t maken.Begin met cursussen (zie Springest).Gr.

Albert

Beste Marjolijn,waar een wil is.Het is niet eenvoudig.Informeer bij je school naar de  mogelijkheden.ucses

rune mariën

Een carière als architect zou mij ten zeerste bevallen. Deze site geeft mij ook een beter zicht op hoe een eventuele carière als architect er zou kunnen uitzien.   Groeten,

Architect

Voor wie de ins en outs van dit beroep verder wil doorgronden is The Fountainhead van Ayn Rand (boek of film) een aanrader. Hier de link naar Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fountainhead. Op de opleiding leer je veel over de historie van het bouwen. Verschillende periodes kennen hun eigen bouwstijl. Die stijlen hebben in het verleden altijd gereageerd op hoe de maatschappij en de technologie zich op een bepaald moment in de geschiedenis aan het ontwikkelen is. (Nu is dat bijvoorbeeld duurzaamheid). In tegenstelling tot bij andere ontwerpberoepen, is de architect naast zijn eigen positie in de gescheidenis van de bouwkunst , ook vaak gebonden aan allerlei ingewikkelde randvoorwaarden voor het ontwerp, zoals kosten, comfort en zwaartekracht. Je moet dus veel kennis op doen om dit allemaal te snappen. Als je via het MBO wil doorgroeien,

Henri

Architect,bedankt voor de aanvullende informatie.

anoniem 1

welke vooropleiding heb je nodig voor architectuur als je eerst een mbo opleiding moet volgen ?  alvast bedankt.

anoniem 1

welke vooropleiding heb je nodig voor architectuur als je eerst een mbo opleiding moet volgen ?  alvast bedankt.

Henri

Beste anoniem,neem contact op met Springest,een bekende en gerenommeerde onderwijsinstelling.Sucses  o p l e i d n

Marjolein

Hoi, ik volg nu een opleiding meubelmaker niveau 4. Hierna zou ik graag een HBO studie willen doen, zou ik een studie tot architect kunnen gaan doen met deze vooropleiding? Of is dit een onlogische keuze?

Anoniem 020

Ik ben 13 en heb al heel m'n leven architect willen worden

Anoniem

Ik ben 11 en ik wil heel graag architect worden

Paul

Prachtig beroep,gefeliciteerd Anoniem.

Wissal

Ik ben altijd geintresseerd in Architecten . Nu wil ik het later worden , ik hoop het en deze sait heeft me op vele ideeen gebracht die ik niet wist . Daarom wil ik even danken ! :D

Hans

Beste, Graag wil ik een carriereswitch maken en architect is een beroep dat me altijd heeft geboeid. Welke opleiding/cursus zou ik kunnen volgen? Bij voorbaat dank voor de reacties. Groet, Hans

admin

Dag Hans, Kijk eens bij de cursussen die gekoppeld zijn aan dit beroep (zie rechterkant van de site). Mocht je daar niets tussenvinden, als je doorklikt op een van de cursussen kom je meteen bij meerdere alternatieven. Hopelijk lukt dit.

Wissal

Ik ben altijd geintresseerd in Architecten . Nu wil ik het later worden , ik hoop het en deze sait heeft me op vele ideeen gebracht die ik niet wist . Daarom wil ik even danken ! :D

Hans

Beste, Graag wil ik een carriereswitch maken en architect is een beroep dat me altijd heeft geboeid. Welke opleiding/cursus zou ik kunnen volgen? Bij voorbaat dank voor de reacties. Groet, Hans

admin

Dag Hans, Kijk eens bij de cursussen die gekoppeld zijn aan dit beroep (zie rechterkant van de site). Mocht je daar niets tussenvinden, als je doorklikt op een van de cursussen kom je meteen bij meerdere alternatieven. Hopelijk lukt dit.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar