Architect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Architect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep architect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je architect wordt.

 

Wat is een Architect?

De Architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw. Architecten werken vrijwel altijd in opdracht, waardoor de creatieve bewegingsruimte verschilt. De Architect interpreteert een opdracht en probeert de wensen van de klant en zijn eigen kennis en inzicht te verwerken in een ontwerp.

Op basis van gesprekken (of ander contact) met een opdrachtgever gaat de Architect aan het schetsen. Architecten werken vaak in teams en leveren veelal meerdere schetsen, zodat een opdrachtgever keuzemogelijkheden heeft. Vaak moet een eerste schets op aanwijzing van de opdrachtgever aangepast worden. Een Architect houdt bij het schetsen niet alleen esthetische punten in het oog, maar houdt ook rekening met de functie van het te ontwerpen gebouw. De functie bepaalt immers zaken als toegankelijkheid, gewenste lichtinval, het aantal ruimtes en beïnvloedt bijvoorbeeld materiaalkeuze. De Architect maakt als het ware een professionele versie van de ideeën van een opdrachtgever, of heeft veel ruimte om zijn eigen ideeën in te voegen.

Als de schets eenmaal is geaccepteerd door de klant, moet die omgezet worden in een tekening waarmee de ingenieurs en aannemers aan het werk kunnen. Ontwerpen moeten dus wel realiseerbaar zijn.

Verder heeft de Architect soms een adviserende rol. Hoewel de Architect vaak met het ontwerpen van gebouw bezig zal zijn, kan hij ook aparte ruimtes of aan- en verbouwingen vormgeven. De meeste Architecten zijn gespecialiseerd in bepaalde ontwerpen (woonhuizen, openbare ruimte). Andere specialismen zijn tuin- of binnenhuisarchitectuur.Wil je werken als Architect?

Werk je al als Architect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Architect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Architect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Architect in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2323 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

227


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Architect

Wat verdient een Architect?

Het salaris van een Architect, en andere arbeidsvoorwaarden, is sterk afhankelijk van het architectenbureau waar men komt te werken. Bij een klein architectenbureau zal het salaris wat lager zijn dan bij een groot, bekend architectenbureau, en bij internationale architectenbureaus is het salaris al helemaal goed geregeld. Over het algeem begint een Architect met een salaris van rond de €2323.

Het takenpakket (bijv. wel/geen managementtaken) bepaalt de hoogte van het salaris. Dit kent grote uitschieters.

Salarisschaal Architect

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Architect

Op zoek naar een nieuwe baan als Architect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Architect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Architect vacatures

Vacature Data Architect
Carrierecafe
De Data Architect is een supergeneralist op datagebied. Jij maakt de datavisie van de bank. Een uitdaging waar je nooit genoeg van krijgt. Solliciteer nu!Wat maakt deze functie aantrekkelijk voor …
Vacature Mendix Solution Architect (Lead) (ENG)
PostNL
Mendix Solution Architect (Lead) (ENG)Den HaagHBO/WOITProfessional"Creating impact on the booming E-commerce market with our logistics software and our critical supply chain. As Mendix Solution Architect you achieve this through the …
Vacature Lead Enterprise Architect
Randstad Corporate Recruitment
Functieomschrijving Als je bij Randstad Groep Nederland IT werkt, houd je jezelf en Nederland in beweging. Stilstand is achteruitgang, daarom zijn we continu bezig onze business en processen te optimaliseren, …
Vacature Mendix Solution Architect (Lead) (NL)
PostNL
Mendix Solution Architect (Lead) (NL)Den HaagHBO/WOITProfessional"Als Mendix expert impact maken op de groeiende E-commerce markt met onze logistieke software en onze kritieke logistieke keten. Je doet dit door ontwikkeling en …
Vacature Enterprise Architect
Brink's Solutions Nederland B.V.
Wil jij aan de basis staan van nieuwe innovaties en de technologische innovatie van producten en processen in heel Europa aansturen? En ben jij in staat het MT van het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Architect

Wat is de toekomst van Architect?

Op het moment zijn er niet veel mogelijkheden om als Architect aan de slag te kunnen, omdat de bouw nog bezig is met herstellen. Dit betekent niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. Men kan altijd als stagaire bij een architectenbureau beginnen of een eigen bureau starten. Als Architect kan men verder doorgroeien tot Senior Architect en teamleider, en zo een steeds hogere positie in het architectenbureau krijgen.

Huidige aantal vacatures

227


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Architect worden: Opleidingen tot Architect

Wil je Architect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Architect.

Hoe word je een Architect? 

Om Architect te kunnen worden kan men ofwel een studie Bouwkunde volgen aan een Technische Universiteit en daarna middels een Master zich specialiseren, ofwel op de Kunstacademie een opleiding Architectuur gaan volgen. Met beide diploma's kan men uiteindelijk opgenomen worden in het register voor Architecten. Alleen bij inschrijving in dit register kan men zich wettelijk Architect noemen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Architect

Agile Architectuur
Korte beschrijving: Met deze training leer je hoe je als architect aan de slag kunt gaan in Agile projecten en/of bij Agile organisaties en hoe je duidelijk je toegevoegde waarde …
Agile Architectuur
SAFe for Architects
Korte beschrijving: In deze training komen de architectuur-gerelateerde onderwerpen en de architect-rollen uit SAFe uitgebreid aan de orde. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de 'traditionele' verantwoordelijkheden. Doelgroep: Deze …
SAFe for Architects
TOGAF® 9 Training: Level 1 and 2 Foundation and Certified
Korte beschrijving: Als je een Business of IT Architect bent die overweegt of van plan is het architectuurframework TOGAF® te benutten in Enterprise Architecture Projects, dan heeft deze vijfdaagse training …
TOGAF® 9 Training: Level 1 and 2 Foundation and Certified
BCS Foundation in Business Analysis including exam voucher - (English spoken)
Korte beschrijving: This exam training provides you with tools to pass the BCS Foundation exam. The training is based on the Business Analysis (third edition) book published by BCS. Doelgroep:
BCS Foundation in Business Analysis including exam voucher - (English spoken)
Architecture Awareness
Korte beschrijving: Werk je al enige jaren werkzaam in de informatievoorziening en raak je betrokken bij architectuurprojecten? Met deze tweedaagse training krijg jij het gewenste inzicht in architectuur. Doelgroep: De …
Architecture Awareness

Omscholen of doorgroeien tot Architect

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Architect wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Architect zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Architect

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Architect?

Competenties en Vaardigheden Architect

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Architect nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Architect nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Architect

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Architect

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Architect. Als Architect wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Architect:


zie volledige beschrijving persoonstype Architect

Vakkennis voor een Architect

Het is voor een Architect ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Architect zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Architect

Google Cloud Architect
In deze online Google Cloud Architect training behandelen we alle facetten van het certificaat: Professional Cloud Architect . Een professional cloud architect stelt organisaties in staat gebruik te maken van …
Google Cloud Architect
AWS solution architect
The AWS certification training is designed to help you gain an in-depth understanding of Amazon Web Services (AWS) architectural principles and services such as IAM, VPC, EC2, EBS and more. …
AWS solution architect
Google: Google Cloud Architect
In de Google Cloud Architect e-learning training worden alle facetten van het certificaat: Professional Cloud Architect behandeld. Een getrainde professional cloud architect stelt organisaties in staat gebruik te maken van …
Google: Google Cloud Architect
Certkit Microsoft Azure Architect Design
Certkit Microsoft Azure Architect Design
Certkit Microsoft Azure Architect Technologies
Certkit Microsoft Azure Architect Technologies

Werkervaring Architect

Het is voor een startend Architect die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Architect is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Architect het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Architect

Met wie werkt een Architect samen? 

De Architect heeft het meeste contact met de klant. Daarnaast is men vaak ook de tussenpersoon tussen de klant en andere partijen, zoals de ingenieur en de aannemer. Ook als de klant zelf de tussenpersoon is, moet de Architect goed overweg kunnen met de ingenieurs, die de schetsen uitwerken, en de aannemer, die vaak nog vragen heeft om het ontwerp te kunnen realiseren. Architecten werken niet zelden in teamverband.


Architect


Organisaties waar een Architect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Architect meestal werkt.

Waar werkt een Architect?

De Architect werkt voor een architectenbureau, of als freelancer (mogelijk met eigen architectenbureau). Opdrachtgevers komen zowel uit de profit als de non-profit.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Architect

Waar kun je het beste werken als Architect? Hieronder vind je de best door de Architect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Architect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Architect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Architect.

Welke competenties heeft een Architect nodig?

Een Architect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Architect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Architect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Architect nodig? 

Om een goed ontwerp neer te kunnen zetten moet de Architect met veel verschillende factoren rekening houden. Zo streeft hij steeds naar het beste, meest functionele, meest innovatieve ontwerp dat men maar kan bedenken (Perfectionist). Om zoiets te kunnen bedenken is het natuurlijk belangrijk dat men een groot creatief vermogen heeft (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Architect


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Architect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Architect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Architect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Architect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Architect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Architect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Architect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Architect iets voor je?

Zou je graag Architect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Architect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Architect?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Architect

Vacature Systems Architect, Zaandam
Engie Nederland
FUNCTIEOMSCHRIJVING Als Systems Architect binnen ENGIE Infra&Mobility ben je verantwoordelijk voor de integrale systeem architectuur voor sluizen, bruggen en tunnels, hierbij zorg je voor de integratie van elektrotechnische installaties en …
Vacature Solution Architect
Brink's Solutions Nederland B.V.
Wil jij met experts uit verschillende disciplines samenwerken aan het digitaliseren en future-proof maken van onze betaaloplossingen? En sta je open voor internationale samenwerkingen? Dan is dit de uitdaging die …
Vacature Enterprise Architect
Progressive Recruitment
Voor een interessant bedrijf in Amsterdam ben ik op zoek naar een Enterprise Architect die de technologieroadmap uit kan leggen en vertalen naar praktische strategieën en ambities op alle niveaus …
Vacature Domain Architect IT (1 FTE, Arnhem/ Bayreuth)(IT Architect)
TenneT B.V.
Wat doe je als Domain Architect IT (1 FTE, Arnhem/Bayreuth)(IT Architect) bij TenneT? As a Domain Architect IT it is your mission to give direction to domain architectures and digitalisation …
Vacature Ervaren Technisch Architect
Progressive Recruitment
Nederlandstalig Ervaren Technisch Architect Onze opdrachtgever in Rotterdam is op zoek naar een ervaren technisch architect die houdt van detailleren en materialiseren, maar die ook graag betrokken is en gevoel

Actuele blogposts


reacties op Architect

Maart

Beste Marjolein, je kunt met MBO niet doorstromen naar een opleiding tot architect. Wel kun je HBO bouwkunde volgen om daarna via een schakeljaar in te stromen op een technische universiteit (Delft of Eindhoven) voor een 2 jarige master architectuur. Hierna volgt de tweejarige Beroepservaringperiode. Als deze laatste is afgerond mag je jezelf architect noemen. Na je MBO moet je dus nog rekening houden met circa 9 intensieve jaren studie en werk. Veel succes met je keuze!

jan

ik ben 14 en moet een profielkeuze gaan maken welk profiel kan ik het best kiezen: nt ng em cm? alvast bedankt

John

Beste Jan,dit maakt niet zoveel uit.eerst,je middelbare school afmaken.Gr.

Salaris

Salarisschaal op deze pagina is erg optimistisch. In werkelijkheid verdient een academische (TU) bouwkundige matig tot slecht.  Ook is twee jaar beroepservaring ná diploma vereist om de titel te registreren.  In de praktijk bieden veel afgestudeerde zich gratis aan, er zijn immers veel meer studenten dan vraag en iedereen wilt ergens beginnen. 

Victor

Bedankt voor de uitgebreide en goede informatie door U verstrekt op deze site.

Henri

Ik heb veel aan deze informatie te danken.Gr.

anoniem

Zou je ook met een HBO opleiding Architect kunnen worden?????

architect

Probeer de fundering zo sterk mogelijk t maken.Begin met cursussen (zie Springest).Gr.

Albert

Beste Marjolijn,waar een wil is.Het is niet eenvoudig.Informeer bij je school naar de  mogelijkheden.ucses

rune mariën

Een carière als architect zou mij ten zeerste bevallen. Deze site geeft mij ook een beter zicht op hoe een eventuele carière als architect er zou kunnen uitzien.   Groeten,

Architect

Voor wie de ins en outs van dit beroep verder wil doorgronden is The Fountainhead van Ayn Rand (boek of film) een aanrader. Hier de link naar Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fountainhead. Op de opleiding leer je veel over de historie van het bouwen. Verschillende periodes kennen hun eigen bouwstijl. Die stijlen hebben in het verleden altijd gereageerd op hoe de maatschappij en de technologie zich op een bepaald moment in de geschiedenis aan het ontwikkelen is. (Nu is dat bijvoorbeeld duurzaamheid). In tegenstelling tot bij andere ontwerpberoepen, is de architect naast zijn eigen positie in de gescheidenis van de bouwkunst , ook vaak gebonden aan allerlei ingewikkelde randvoorwaarden voor het ontwerp, zoals kosten, comfort en zwaartekracht. Je moet dus veel kennis op doen om dit allemaal te snappen. Als je via het MBO wil doorgroeien,

Henri

Architect,bedankt voor de aanvullende informatie.

anoniem 1

welke vooropleiding heb je nodig voor architectuur als je eerst een mbo opleiding moet volgen ?  alvast bedankt.

anoniem 1

welke vooropleiding heb je nodig voor architectuur als je eerst een mbo opleiding moet volgen ?  alvast bedankt.

Henri

Beste anoniem,neem contact op met Springest,een bekende en gerenommeerde onderwijsinstelling.Sucses  o p l e i d n

Marjolein

Hoi, ik volg nu een opleiding meubelmaker niveau 4. Hierna zou ik graag een HBO studie willen doen, zou ik een studie tot architect kunnen gaan doen met deze vooropleiding? Of is dit een onlogische keuze?

Anoniem 020

Ik ben 13 en heb al heel m'n leven architect willen worden

Anoniem

Ik ben 11 en ik wil heel graag architect worden

Paul

Prachtig beroep,gefeliciteerd Anoniem.

Wissal

Ik ben altijd geintresseerd in Architecten . Nu wil ik het later worden , ik hoop het en deze sait heeft me op vele ideeen gebracht die ik niet wist . Daarom wil ik even danken ! :D

Hans

Beste, Graag wil ik een carriereswitch maken en architect is een beroep dat me altijd heeft geboeid. Welke opleiding/cursus zou ik kunnen volgen? Bij voorbaat dank voor de reacties. Groet, Hans

admin

Dag Hans, Kijk eens bij de cursussen die gekoppeld zijn aan dit beroep (zie rechterkant van de site). Mocht je daar niets tussenvinden, als je doorklikt op een van de cursussen kom je meteen bij meerdere alternatieven. Hopelijk lukt dit.

Wissal

Ik ben altijd geintresseerd in Architecten . Nu wil ik het later worden , ik hoop het en deze sait heeft me op vele ideeen gebracht die ik niet wist . Daarom wil ik even danken ! :D

Hans

Beste, Graag wil ik een carriereswitch maken en architect is een beroep dat me altijd heeft geboeid. Welke opleiding/cursus zou ik kunnen volgen? Bij voorbaat dank voor de reacties. Groet, Hans

admin

Dag Hans, Kijk eens bij de cursussen die gekoppeld zijn aan dit beroep (zie rechterkant van de site). Mocht je daar niets tussenvinden, als je doorklikt op een van de cursussen kom je meteen bij meerdere alternatieven. Hopelijk lukt dit.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar