Bouwtechnicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bouwtechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bouwtechnicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bouwtechnicus wordt.

 

Wat is een Bouwtechnicus?

Een Bouwtechnicus is iemand die bouwprojecten voorbereidt en bij kleine projecten soms tevens de leiding heeft over de uitvoering.

Eerst gaat de Bouwtechnicus in gesprek met de Opdrachtgever. Zijn wensen worden in kaart gebracht, er wordt een plan opgesteld en er wordt besloten of de Bouwtechnicus tevens de leiding heeft over de uitvoering van het project. Vervolgens vraagt de Bouwtechnicus de benodigde vergunningen aan, berekent hij de kosten van personeel en materieel en bepaalt hij welke materialen en vakmensen wanneer en waar nodig zijn. Dan vraagt de Bouwtechnicus verschillende Aannemers naar een offerte. De Bouwtechnicus probeert de beste deal te sluiten.

Als de Bouwtechnicus de leiding heeft over het bouwproject, dan bepaalt hij vervolgens wat wanneer af moet zijn. Bij een klein project geeft de Bouwtechnicus soms leiding aan de Bouwvakkers en andere vakmensen. De Bouwtechnicus zorgt ervoor dat alles op tijd af komt en dat het werk goed wordt uitgevoerd. Hij houdt zich altijd aan de veiligheids- en milieuregels.
 

Past het beroep Bouwtechnicus bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Bouwtechnicus

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: bouwkundige

Wil je werken als Bouwtechnicus?

Werk je al als Bouwtechnicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bouwtechnicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bouwtechnicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bouwtechnicus in één oogopslag

Sector:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opdrachtgevers
 • Projectleiders
 • Calculators
 • Werkuitvoerders
 • Bouwopzichters
 • Tekenaars
 • Ingenieurs

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

102


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bouwtechnicus

Wat verdient een Bouwtechnicus?

Hoeveel een Bouwtechnicus gemiddeld verdient, is niet helemaal duidelijk. Naar schatting ligt het maandelijkse bruto salaris tussen de €2000,- en €3600,-.

Een Bouwfysicus kan rekenen op zo’n €2050,- tot €3550,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd, werkgever en ervaring van de Bouwtechnicus.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het CAO en de werkgever, maar kunnen bijvoorbeeld bestaan uit doorbetaalde vakantiedagen, een onregelmatigheidstoeslag en een lease-auto.

Salarisschaal Bouwtechnicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Bouwtechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Bouwtechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bouwtechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bouwtechnicus vacatures

Vacature (Junior) Werktuigbouwkundige Silobouw
LMH Engineering
(Junior) Werktuigbouwkundige Silobouw Wat ga je doen? Wil jij meewerken aan de ontwikkeling, fabricage en assemblage van grote metalen silo's, vaten, blenders, containers, dan is dit helemaal jouw bedrijf! Hier …
Vacature Hands on Werktuigbouwkundige
LMH Engineering
Hands on Werktuigbouwkundige (duitstalig = pre!) Wat ga je doen? Ben jij een enthousiaste Werktuigbouwkundige uit de omgeving van Enschede die op zoek is naar een nieuwe stap in zijn …
Vacature Bouwkundige Opzichter Woningbouwcorporatie
Kracht Recruitment
Voor onze opdrachtgever in regio Tilburg, zijn wij opzoek naar een Bouwkundige Opzichter die onze opdrachtgever vertegenwoordigt op lopende bouwprojecten.Onze opdrachtgever is een woningcorporatie in regio Tilburg. Deze woningbouwcorporatie staat …
Vacature Bouwtechnisch coordinator
Tempo-Team
Functieomschrijving Heb jij een diploma in bouwkunde, of bouwtechnische bedrijfskunde op zak? Lees dan snel verder voor een uitdaging die speciaal voor jou gebouwd is!Wat bieden wij jou Een …
Vacature Werkvoorbereider Werktuigbouwkundige Installaties Semiconductor Industry
Facilicom Solutions
De start en coördinatie van een project beginnen bij jou. Als werkvoorbereider ben jij een key-factor projecten. Ben jij technisch sterk onderlegd en wil je als werkvoorbereider de stap maken …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bouwtechnicus

Wat zijn de baankansen voor een Bouwtechnicus?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwtechnicus hangt voor een groot deel af van de economische situatie in het land. In economisch slechte tijden is het vaak moeilijk voor een Bouwtechnicus om een vaste baan te vinden.

Bij goed functioneren en voldoende ervaring kan de Bouwtechnicus de leiding krijgen bij het uitvoeren van kleine bouwprojecten. Gaat dit goed, dan kan de Bouwtechnicus wellicht ook wat grote projecten gaan leiden. Tevens kan een Bouwtechnicus een eigen bedrijf oprichten. 

De actuele kans op werk voor een Bouwtechnicus

De kans op werk voor het beroep Bouwtechnicus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

102

Baankans Bouwtechnicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Bouwtechnicus worden: Opleidingen tot Bouwtechnicus

Wil je Bouwtechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bouwtechnicus.

Hoe word je een Bouwtechnicus? 

Om Bouwtechnicus te worden, moet de HBO- of WO-opleiding Bouwkunde gedaan worden. Deze opleiding duurt vier jaar op HBO-niveau en vijf jaar op WO-niveau. Eventueel kan iemand ook met een soortgelijke opleiding, zoals Civiele Techniek, Bouwtechnicus worden. 

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Bouwtechnicus

Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Algemeen Aan welke eisen moeten materialen en detailleringen voldoen om een gezond binnenmilieu te realiseren? Zowel bij nieuwbouwprojecten als bij woningverbetering maak je als bouwkundig medewerker dagelijks keuzes. Deze keuzes …
Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Bouwfysica voor de HVAC
De verwarming-, ventilatie- en luchtbehandelingstechniek (HVAC-techniek) heeft tot doel de omgeving van de mensen aangenaam en behaaglijk te maken, zodat zij zich goed voelen. Hiervoor dienen we kennis te hebben …
Bouwfysica voor de HVAC

Omscholen tot Bouwtechnicus

Als je je wilt omscholen tot Bouwtechnicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Bouwtechnicus zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bouwtechnicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures Bouwtechnicus

Vacature Leerling dakdekker
Artiflex
Voor onze opdrachtgever in Zwijndrecht zijn wij op zoek naar een leerling dakdekker. Het bedrijf is gespecialiseerd in het plaatsen van dakpannen. Daarnaast plaatsen ze (kleine) aanbouwen aan bestaande …

Traineeship vacatures Bouwtechnicus

Vacature Traineeship junior bouwkundigen
Eminent Groep
Voor een gerenommeerd bouwbedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht zijn wij op zoek naar junior bouwkundigen. Onder begeleiding zal je een traject gaan volgen waarbij je breed wordt opgeleid. …
Vacature Traineeship junior bouwkundigen
Eminent Groep
Voor een gerenommeerd bouwbedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht zijn wij op zoek naar junior bouwkundigen. Onder begeleiding zal je een traject gaan volgen waarbij je breed wordt opgeleid. …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bouwtechnicus

Als je Bouwtechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bouwtechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bouwtechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bouwtechnicus?

Competenties en Vaardigheden Bouwtechnicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bouwtechnicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bouwtechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bouwtechnicus

Persoonlijkheid van een Bouwtechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bouwtechnicus. Als Bouwtechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bouwtechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Bouwtechnicus

Vakkennis voor een Bouwtechnicus

Het is voor een Bouwtechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bouwtechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bouwtechnicus


Werkervaring Bouwtechnicus

Het is voor een startend Bouwtechnicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bouwtechnicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Projectleider, Bouwfysicus .

Iets anders leren?

Is Bouwtechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bouwtechnicus

Met wie werkt een Bouwtechnicus samen? 

Een Bouwtechnicus komt met veel verschillende partijen in contact. De Bouwtechnicus overlegt bijvoorbeeld veel met de Opdrachtgevers over het bouwplan en de vorderingen. Tevens houdt hij het overzicht met de Projectleider. Verder komt de Bouwtechnicus bijvoorbeeld in aanraking met Calculators, Werkuitvoerders, Bouwopzichters, Tekenaars en Ingenieurs.
 


 • Opdrachtgevers
 • Projectleiders
 • Calculators
 • Werkuitvoerders
 • Bouwopzichters
 • Tekenaars
 • Ingenieurs
Bouwtechnicus


Organisaties waar een Bouwtechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bouwtechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Bouwtechnicus?

Een Bouwtechnicus werkt vaak bij een ingenieurs- of architectenbureau of een aannemersbedrijf. Ook kan een Bouwtechnicus een eigen (advies)bureau hebben.

De Bouwtechnicus werkt bij een bedrijf dat winst wil maken, dus hij is werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bouwtechnicus

Waar kun je het beste werken als Bouwtechnicus? Hieronder vind je de best door de Bouwtechnicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bouwtechnicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bouwtechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bouwtechnicus.

Welke competenties heeft een Bouwtechnicus nodig?

Een Bouwtechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bouwtechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bouwtechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bouwtechnicus nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Bouwtechnicus zijn Waarnemer en Baas.

Een Bouwtechnicus moet goed het overzicht kunnen houden, met name als hij tevens de leiding heeft over de uitvoering van het bouwproject. De Bouwtechnicus ziet wat er moet gebeuren en waar dingen beter kunnen. De Bouwtechnicus is onderzoekend, intellectueel en analytisch (Waarnemer).

Ook is het belangrijk dat een Bouwtechnicus goed leiding kan geven. Dit geldt voornamelijk als de Bouwtechnicus naast het voorbereiden van het bouwproject ook de leiding krijgt over de uitvoering van het werk. De Bouwtechnicus kan goed beslissingen nemen, staat stevig in zijn schoenen en kan goed delegeren (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Bouwtechnicus


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bouwtechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bouwtechnicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bouwtechnicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bouwtechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bouwtechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bouwtechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bouwtechnicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bouwtechnicus iets voor je?

Zou je graag Bouwtechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bouwtechnicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bouwtechnicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar