Natuurgids: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Natuurgids: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Natuurgids. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Natuurgids nodig heeft.Wat doet een Natuurgids? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Natuurgids?

Een Natuurgids is iemand die zelfstandig een groep mensen door de natuur leidt en tijdens deze tour relevante informatie geeft. Belangrijk en eigenlijk de enige voorwaarde om natuurgids te kunnen worden, is het hebben van liefde voor de natuur. Natuur wordt in deze context bedoeld in de breedste zin van het woord, want een natuurgids kan in allerlei natuurrijke omgevingen werkzaam zijn. Zo zijn er natuurgidsen in een dierentuin, in het bos en op het water.

Een Natuurgids is bijna uitsluitend werkzaam op vrijwillige basis. Een Natuurgids moet het dan ook de motivatie hebben om zijn kennis op anderen over te brengen, zonder hier iets aan te willen verdienen. Natuurgidsen zijn hierdoor vaak mensen op leeftijd die door de jaren heen veel verstand van de natuur hebben gekregen, maar dit is niet uitsluitend de groep mensen die als natuurgids werkzaam wil zijn.

De rondleidingen die een Natuurgids geeft, worden vaak meerdere dagen per week gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich bij het natuurgebied opgeven voor deze rondleidingen, waarna een Natuurgids een vaste route met ze loopt, vaart of fietst. Omdat Natuurgids geen beschermd beroep is, en dus iedereen zichzelf Natuurgids kan noemen, zijn er ook mensen die in een natuurgebied rondlopen en, indien gewenst, vragen beantwoordt of opmerkingen maakt tegen toevallige voorbijgangers.

Past het beroep Natuurgids bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Natuurgids

Op zoek naar een nieuwe baan als Natuurgids? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natuurgids. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Natuurgids per ervaringsniveau

junior Natuurgids vacatures startend Natuurgids vacatures senior Natuurgids vacatures beginnend Natuurgids vacatures trainee Natuurgids vacatures leidinggevend Natuurgids vacatures medior Natuurgids vacatures aankomend Natuurgids vacatures ervaren Natuurgids vacatures leerling Natuurgids vacatures vacatures omscholen tot Natuurgids vacatures opleiding tot Natuurgids

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Natuurgids

Wat verdient een Natuurgids?

Een Natuurgids is vaak werkzaam op vrijwillige basis. Het enige wat een Natuurgids dan overhoudt een vrijwilligersbijdrage, wat uit zo’n 65 euro per dag bestaat. Een Natuurgids kan het hele jaar door werkzaam zijn, maar vaak verwacht een organisatie iemand tijdens de lente- en zomermaanden, dus van april tot en met september.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Natuurgids bestaat vaak louter uit het gratis gebruik maken van de voorzieningen in de omgeving waar hij de rondleidingen geeft. Een Natuurgids die rondleidingen in een dierentuin verzorgt, heeft bijvoorbeeld onbeperkt gratis toegang tot deze dierentuin.

Salarisschaal Natuurgids

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Bekijk het salaris Natuurgids per ervaringsniveau

Salaris junior Natuurgids Wat verdient een startend Natuurgids? Wat is het loon senior Natuurgids? beginnend Natuurgids salaris Maximaal salaris trainee Natuurgids Hoeveel verdient een leidinggevend Natuurgids? Wat is het salaris van een medior Natuurgids? Salaris aankomend Natuurgids Wat verdient een ervaren Natuurgids? Welk salaris krijgt een leerling Natuurgids?


Natuurgids worden: Opleidingen tot Natuurgids

Wil je Natuurgids worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Natuurgids.

Hoe word je een Natuurgids? 

Organisaties die op zoek zijn naar een Natuurgids, vereisen meestal geen opleiding. Ze eisen vaak alleen voldoende kennis van de natuur in de omgeving waar de organisatie natuurgidsen in wil zetten, voldoende communicatieve vaardigheden en zelfstandigheid. Nadat een natuurgids door een organisatie geschikt bevonden is om als natuurgids werkzaam te zijn, is er een “interne” opleiding die bestaat uit het meelopen met een Natuurgids die daar al enige tijd werkzaam is.

Ondanks dat er vaak geen opleiding tot Natuurgids vereist is in vacatures, is er in Nederland wel een opleiding waarna je na succesvol afronden van deze opleiding, jezelf een gediplomeerde Natuurgids mag noemen. Deze opleiding duurt anderhalf jaar en bestaat uit 50 lesuren. Deze lessen worden per onderwerp ingericht, waardoor je na de opleiding kennis van veel soorten natuur hebt. Ook worden er praktijklessen gegeven die de student traint om uiteindelijk zelfstandig een groep rond te kunnen leiden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Natuurgids

Er zijn geen opleidingen Natuurgids aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Natuurgids in werkt

Bekijk alle opleidingen Reizen & Recreatie


Natuurgids worden: Omscholen tot Natuurgids

Als je je wilt omscholen tot Natuurgids is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Natuurgids zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Natuurgids dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Natuurgids

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Natuurgids

Als je Natuurgids wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Natuurgids zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Natuurgids

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Natuurgids?


Competenties en Vaardigheden Natuurgids:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Natuurgids.

Welke competenties heeft een Natuurgids nodig?

Een Natuurgids heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Vaardigheden Natuurgids

 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibel gedrag
 • Respectvol
 • Geduld
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit
 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Eigen mening
 • Luisteren
 • Effectief communiceren
 • Openheid

Persoonlijkheid en Eigenschappen Natuurgids

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Natuurgids passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Natuurgids nodig? 

Een Natuurgids kan gezien worden als een gever. Hij voelt zich betrokken bij de natuur en de mensen die hij wil informeren hierover. Hij geeft een luisterend oor en schroomt niet om in de behoeften van anderen te voldoen. Hij ziet het als zijn taak om een goed verzorgende rondleiding of excursie te geven en hij probeert zo veel mogelijk informatie over te brengen.
Naast deze gevende eigenschap, kan de natuurgids ook gezien worden als een levensgenieter. Een Natuurgids is een persoon die levendig is en verlangt naar alles wat de natuur hem te brengen heeft en hij brengt het liefst zoveel mogelijk tijd buiten door.

Bekijk de persoonstypen voor Natuurgids


Eigenschappen Natuurgids

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Optimistisch
 • Energiek
 • VindingrijkArbeidsmarktperspectief Natuurgids

Wat zijn de baankansen voor een Natuurgids?

Natuurgids is een beroep wat op zichzelf staat. Er staat niemand boven en niemand onder. Hierdoor zijn de doorgroeimogelijkheden van een Natuurgids binnen de werkzaamheden die hij verricht nihil. Andere beroepen die natuurgericht zijn, zijn er uiteraard wel. Een voorbeeld hiervan is een boswachter, maar de werkzaamheden van die beroepen liggen niet in het verlengde van de werkzaamheden die een Natuurgids doet.

De actuele kans op werk voor een Natuurgids

Het beroep Natuurgids is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Natuurgids

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Natuurgids

Je kunt als Natuurgids een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Natuurgids is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Natuurgids


Organisaties waar een Natuurgids werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Natuurgids meestal werkt.

Waar werkt een Natuurgids?

Een Natuurgids kan zowel in een Profit als een non-profit organisatie werkzaam zijn. Voorbeelden van een Profit-organisatie is bijvoorbeeld een dierentuin. Omdat een Natuurgids vaak op vrijwillige basis werkt, komt het vaker voor dat hij voor een non-profit organisatie werkzaam is, zoals de organisatie die een bos beheert. De vrijwilligheid van de Natuurgids komt hier dan ook voornamelijk uit voort.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Natuurgids

Met wie werkt een Natuurgids samen? 

Een Natuurgids heeft tijdens zijn werkzaamheden niet met veel soorten mensen te maken. De enige echte groep personen zijn de mensen die deelnemen aan de rondleiding. Naast deze mensen heeft een Natuurgids vaak ook onderling contact met andere natuurgidsen werkzaam in het gebied, maar dit contact heeft vaak niet te maken met de werkzaamheden van de individuele Natuurgids.
 


Natuurgids

Interview met een Natuurgids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Natuurgids:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Natuurgids verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Natuurgids?

De beroepen die verwant zijn aan Natuurgids zijn:
Stadsgids
Salaris: €1100 tot €1600
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Natuurgids in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar