Natuurgids Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Natuurgids? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep natuurgids. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je natuurgids wordt.

 

Wat is een Natuurgids?

Een Natuurgids is iemand die zelfstandig een groep mensen door de natuur leidt en tijdens deze tour relevante informatie geeft. Belangrijk en eigenlijk de enige voorwaarde om natuurgids te kunnen worden, is het hebben van liefde voor de natuur. Natuur wordt in deze context bedoeld in de breedste zin van het woord, want een natuurgids kan in allerlei natuurrijke omgevingen werkzaam zijn. Zo zijn er natuurgidsen in een dierentuin, in het bos en op het water.

Een Natuurgids is bijna uitsluitend werkzaam op vrijwillige basis. Een Natuurgids moet het dan ook de motivatie hebben om zijn kennis op anderen over te brengen, zonder hier iets aan te willen verdienen. Natuurgidsen zijn hierdoor vaak mensen op leeftijd die door de jaren heen veel verstand van de natuur hebben gekregen, maar dit is niet uitsluitend de groep mensen die als natuurgids werkzaam wil zijn.

De rondleidingen die een Natuurgids geeft, worden vaak meerdere dagen per week gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich bij het natuurgebied opgeven voor deze rondleidingen, waarna een Natuurgids een vaste route met ze loopt, vaart of fietst. Omdat Natuurgids geen beschermd beroep is, en dus iedereen zichzelf Natuurgids kan noemen, zijn er ook mensen die in een natuurgebied rondlopen en, indien gewenst, vragen beantwoordt of opmerkingen maakt tegen toevallige voorbijgangers.Wil je werken als Natuurgids?

Werk je al als Natuurgids en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Natuurgids worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Natuurgids, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Natuurgids in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Natuurgids

Wat verdient een Natuurgids?

Een Natuurgids is vaak werkzaam op vrijwillige basis. Het enige wat een Natuurgids dan overhoudt een vrijwilligersbijdrage, wat uit zo’n 65 euro per dag bestaat. Een Natuurgids kan het hele jaar door werkzaam zijn, maar vaak verwacht een organisatie iemand tijdens de lente- en zomermaanden, dus van april tot en met september.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Natuurgids bestaat vaak louter uit het gratis gebruik maken van de voorzieningen in de omgeving waar hij de rondleidingen geeft. Een Natuurgids die rondleidingen in een dierentuin verzorgt, heeft bijvoorbeeld onbeperkt gratis toegang tot deze dierentuin.

Salarisschaal Natuurgids

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Natuurgids

Er zijn geen vacatures Natuurgids aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Natuurgids in werkt.

Meer weten over de sector waar een Natuurgids in werkt

Bekijk werken in Reizen & Recreatie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Natuurgids

Wat is de toekomst van Natuurgids?

Natuurgids is een beroep wat op zichzelf staat. Er staat niemand boven en niemand onder. Hierdoor zijn de doorgroeimogelijkheden van een Natuurgids binnen de werkzaamheden die hij verricht nihil. Andere beroepen die natuurgericht zijn, zijn er uiteraard wel. Een voorbeeld hiervan is een boswachter, maar de werkzaamheden van die beroepen liggen niet in het verlengde van de werkzaamheden die een Natuurgids doet.

Baankans Natuurgids

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Natuurgids worden: Opleidingen tot Natuurgids

Wil je Natuurgids worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Natuurgids.

Hoe word je een Natuurgids? 

Organisaties die op zoek zijn naar een Natuurgids, vereisen meestal geen opleiding. Ze eisen vaak alleen voldoende kennis van de natuur in de omgeving waar de organisatie natuurgidsen in wil zetten, voldoende communicatieve vaardigheden en zelfstandigheid. Nadat een natuurgids door een organisatie geschikt bevonden is om als natuurgids werkzaam te zijn, is er een “interne” opleiding die bestaat uit het meelopen met een Natuurgids die daar al enige tijd werkzaam is.

Ondanks dat er vaak geen opleiding tot Natuurgids vereist is in vacatures, is er in Nederland wel een opleiding waarna je na succesvol afronden van deze opleiding, jezelf een gediplomeerde Natuurgids mag noemen. Deze opleiding duurt anderhalf jaar en bestaat uit 50 lesuren. Deze lessen worden per onderwerp ingericht, waardoor je na de opleiding kennis van veel soorten natuur hebt. Ook worden er praktijklessen gegeven die de student traint om uiteindelijk zelfstandig een groep rond te kunnen leiden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Natuurgids

Er zijn geen opleidingen Natuurgids aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Natuurgids in werkt

Bekijk alle opleidingen Reizen & Recreatie

Omscholen of doorgroeien tot Natuurgids

Als je Natuurgids wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Natuurgids zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Natuurgids

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Natuurgids?

Competenties en Vaardigheden Natuurgids

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Natuurgids nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Natuurgids nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Natuurgids

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Natuurgids

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Natuurgids. Als Natuurgids wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Natuurgids:


zie volledige beschrijving persoonstype Natuurgids

Vakkennis voor een Natuurgids

Het is voor een Natuurgids ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Natuurgids zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Natuurgids


Werkervaring Natuurgids

Het is voor een startend Natuurgids die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Natuurgids is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Stadsgids .

Iets anders leren?

Is Natuurgids het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Natuurgids

Met wie werkt een Natuurgids samen? 

Een Natuurgids heeft tijdens zijn werkzaamheden niet met veel soorten mensen te maken. De enige echte groep personen zijn de mensen die deelnemen aan de rondleiding. Naast deze mensen heeft een Natuurgids vaak ook onderling contact met andere natuurgidsen werkzaam in het gebied, maar dit contact heeft vaak niet te maken met de werkzaamheden van de individuele Natuurgids.
 


Natuurgids


Organisaties waar een Natuurgids werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Natuurgids meestal werkt.

Waar werkt een Natuurgids?

Een Natuurgids kan zowel in een Profit als een non-profit organisatie werkzaam zijn. Voorbeelden van een Profit-organisatie is bijvoorbeeld een dierentuin. Omdat een Natuurgids vaak op vrijwillige basis werkt, komt het vaker voor dat hij voor een non-profit organisatie werkzaam is, zoals de organisatie die een bos beheert. De vrijwilligheid van de Natuurgids komt hier dan ook voornamelijk uit voort.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Natuurgids

Waar kun je het beste werken als Natuurgids? Hieronder vind je de best door de Natuurgids beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Natuurgids.

Competenties, Skills en Vaardigheden Natuurgids:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Natuurgids.

Welke competenties heeft een Natuurgids nodig?

Een Natuurgids heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Natuurgids

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Natuurgids passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Natuurgids nodig? 

Een Natuurgids kan gezien worden als een gever. Hij voelt zich betrokken bij de natuur en de mensen die hij wil informeren hierover. Hij geeft een luisterend oor en schroomt niet om in de behoeften van anderen te voldoen. Hij ziet het als zijn taak om een goed verzorgende rondleiding of excursie te geven en hij probeert zo veel mogelijk informatie over te brengen.
Naast deze gevende eigenschap, kan de natuurgids ook gezien worden als een levensgenieter. Een Natuurgids is een persoon die levendig is en verlangt naar alles wat de natuur hem te brengen heeft en hij brengt het liefst zoveel mogelijk tijd buiten door.

Bekijk de persoonstypen voor Natuurgids


Gever


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Interview met een Natuurgids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Natuurgids

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Natuurgids

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Natuurgids

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Natuurgids dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Natuurgids belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Natuurgids. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Natuurgids iets voor je?

Zou je graag Natuurgids willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Natuurgids bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Natuurgids

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar