Boswachter Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Boswachter Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Boswachter worden: Opleidingen tot Boswachter

Wil je Boswachter worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Boswachter, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Boswachter.

Hoe word je een Boswachter? 

Een studie die is aan te raden als je Boswachter wilt worden is Bosbouw of een (andere) studie waarin natuur en ecologie centraal staan.

Een mogelijkheid op HBO niveau is de studie Bos- en Natuurbeheer met majors in onder andere Bosbouw en Natuur- en Landschapstechniek.

Tot slot wordt in de sector ook aangeraden om extra cursussen en opleidingen te volgen in specialisatieichtingen. Te denken valt aan Jachtopzichter, Communicatie en voorlichting, Visserijwet, Flora- en faunawet, EHBO, Natuurgids of Buitengewoon Opsporingsamtenaar.

De 5 best beoordeelde opleidingen Boswachter

bijgewerkt op 26-11-2022

Boa basiscursus
BOA basiscursus …haal snel en uiterst effectief uw BOA bevoegdheid! Het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren neemt toe. Bij tal van organisaties worden BOA’s succesvol ingezet. De MariënburgGroep traint buitengewoon opsporingsambtenaren in …
Boa basiscursus
Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
Een buitengewoon opsporingsambtenaar is een functionaris met opsporingsbevoegdheid. Deze functionarissen zijn bijvoorbeeld werkzaam als jachtopziener of boswachter, als parkeerwachter of medewerker van de arbeidsinspectie, of als sociaal rechercheur of leerplichtambtenaar. …
Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Wil jijBOA worden? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)De buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als BOA, zie je steeds vaker op straat. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Wil jijBOA worden? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)De buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als BOA, zie je steeds vaker op straat. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
BOA Buitengewoon Opsporingsambtenaar Domein II
Elk jaar kunt u bij VerstallenMilieutrainingen de verplichte Permanente her- en bijscholing Buitengewoon Opsporingsambtenaar Domein II volgen in de kleursporen grijs, groen en blauw. Onze PHB wordt steeds verzorgd door …
BOA Buitengewoon Opsporingsambtenaar Domein II

Is het verstandig om Boswachter te worden?

Voordat je aan een opleiding Boswachter begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Boswachter worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Boswachter?

De vacatures voor Boswachter zijn zeer schaars. Van Vlaanderen is zelfs bekend dat er in totaal maar vijf tot elf vacatures per jaar vrijkomen en in Nederland ligt dat aantal waarschijnlijk niet veel hoger. De opleiding tot Boswachter is echter wel vrij gewild en daarom komt maar een heel klein aantal van de studenten daadwerkelijk aan een baan als boswachter.

Is het je eenmaal gelukt om als Boswachter aan de slag te gaan dan zijn er verschillende mogelijkheden om te groeien binnen je sector. Een optie is om het gebied te vergroten waar je verantwoording over hebt of meer taken aan je takenpakket toe te voegen. Een voorbeeld is om educatie en communicatie te gaan doen naast de beheerswerkzaamheden. Later is leidinggeven binnen een beheersorganisatie ook nog een mogelijke stap.

De actuele kans op werk voor een Boswachter

Het beroep Boswachter is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Boswachter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Boswachter

Als je je wilt omscholen tot Boswachter is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Boswachter door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Boswachter zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Boswachter

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Boswachter dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Boswachter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Boswachter

Als je Boswachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Boswachter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Boswachter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Boswachter?

Competenties en Vaardigheden Boswachter

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Boswachter nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Boswachter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Boswachter

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Boswachter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Boswachter. Als Boswachter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Boswachter:


zie volledige beschrijving persoonstype Boswachter

Vakkennis voor een Boswachter

Het is voor een Boswachter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Boswachter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Boswachter

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Wil jijBOA worden? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)De buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als BOA, zie je steeds vaker op straat. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning

Werkervaring Boswachter

Het is voor een startend Boswachter die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Boswachter is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Boswachter, maar iets anders?

Is een opleiding Boswachter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Boswachter

Als je Boswachter wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Boswachter


Weten hoe het is om als Boswachter te werken? Lees het interview

Lucien Knol is boswachter bij Natuurmonumenten. Hoe bent u aan deze baan gekomen? “Mijn toenmalige schoonmoeder zag twee advertenties in het Noord-Hollands dagblad staan voor een boswachter in het Zwanenwater en het Wormer- en Jisperveld, beide natuurgebieden van Natuurmonumenten. Na het schrijven van mijn sollicitatiebrief aan beide kon ik voor het Zwanenwater op gesprek komen en daar ben ik nu al 24,5 jaar in dienst.”
Welke opleiding heeft u gevolgd om Boswachter te worden?
“Ik heb eerst vier jaar de Lagere Agrarische school (LBO) in Hoorn gevolgd. Daarna heb ik 3,5 jaar de Rijks Middelbare Tuinbouwschool (MBO, Hovenier grootschalig groen) …


Ben jij geschikt om Boswachter te worden?

Zou je graag Boswachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Boswachter voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Boswachter

Dag van de BOA, SDU events

Dag van de BOA, SDU events

Op maandag 28 november vindt de alweer 17e editie plaats van de Dag van de BOA. We ontvangen je in de Reehorst in Ede met een volle beursvloer en een uitgebreid programma. Plenaire presentaties * Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen …

 • Onderwerp opleiding Boswachter
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 135,00
 • Duur 1 dag
BOA Masterclass - Ondermijning, Overheid Veiligheid

BOA Masterclass - Ondermijning, Overheid Veiligheid

Hennepkwekerijen in woonwijken of drugslabs op industrieterreinen, illegaal gokken, witwassen, woonadresfraude, illegale prostitutie, dekmantelbedrijven. Een kleine opsomming van vormen van criminaliteit waar alle gemeenten mee te maken hebben. Als BOA/toezichthouder speel je een belangrijke rol in de strijd tegen ondermijning.

 • Onderwerp opleiding Boswachter
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 225,00
 • Duur 1 dag
BOA Masterclass - Sturen met de Wpg, Overheid Veiligheid

BOA Masterclass - Sturen met de Wpg, Overheid Veiligheid

Hoe verwerk je politiegegevens rechtmatig? Hoe voorkom je dat privacywetgeving de bedrijfsvoering belemmert? Hoe zorg je ervoor dat beleidsdoelstellingen gerealiseerd worden ondanks/binnen de kaders van de AVG en Wpg? Speciaal voor jou als BOA-coördinator, senior BOA of teamleider op het …

 • Onderwerp opleiding Boswachter
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 225,00
 • Duur 1 dag

Ga direct naar