Cloud Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Cloud Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Vind je "de Cloud" interessant en zou je Cloud Engineer willen worden of willen omscholen tot Cloud Engineer? Als Cloud Engineer speel je een essentiële rol bij het ontwerpen, implementeren en beheren van schaalbare en veilige cloudinfrastructuren. Je werkt met toonaangevende cloudplatforms zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) en andere opkomende cloudproviders om oplossingen te creëren die voldoen aan de behoeften van organisaties.

Wanneer je Cloud Engineer wordt mag je werken met de nieuwste cloudtechnologieën en -diensten om schaalbare, betrouwbare en veilige cloudoplossingen te bouwen. Je krijgt een grondig begrip van Infrastructure-as-a-Service (Iaas) en maakt gebruik van tools zoals Terraform, Ansible of CloudFormation om de cloudinfrastructuur te beheren en te automatiseren.

Je wordt als Cloud Engineer verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van cloudarchitectuur, het opzetten van virtuele servers, netwerken en opslag. Je leert hoe je beveiligingsmaatregelen moet nemen en  monitoring- en schaalbaarheidsoplossingen te implementeren.

Je zal nauw samen gaan werken met softwareontwikkelaars, systeembeheerders en andere IT-professionals om cloudoplossingen te integreren met bestaande systemen en applicaties. 

Alles over hoe je Cloud Engineer kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Cloud Engineer?

Er zijn verschilende manieren om Cloud Engineer te worden. Het is voor velen een doorgroeiberoep waarmee ze niet direct na de studie mee beginnen. Dit is omdat er veel snel veranderende specialistische kennis en vaardigheden bij komen kijken die je in de meeste sudies niet tegenkomt. In dat geval zou na je studie wel mogelijk met een Cloud Traineeship kunnen starten, of een gerichte opleiding volgen.

Er zijn verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar die zich specifiek richten op cloud engineering en cloud computing. Op Universiteiten, hogescholen vind je bijvoorbeeld wel de MsC in Cloud Computing. Daarnaast vind je via online leerplatforms of commerciele opleiders divers opleidingen aan op verschillende niveaus. Dit zijn opleidingen zoals Cloud Computing, Cloud Engineering, IT-infrastructuren en gerelateerde vakgebieden.

Je kunt ook doorgroeien tot Cloud Engineer. Er zijn verschillende instroomberoepen die kunnen leiden tot een carrière als Cloud Engineer. Enkele voorbeelden zijn Systeembeheerder, Netwerkbeheerder, Softwareontwikkelaar of IT-consultant. Deze rollen bieden een goede basis in IT-gerelateerde vaardigheden en kunnen je de mogelijkheid geven om geleidelijk aan cloudtechnologieën te leren en je expertise uit te breiden.

Wanneer je omschoolt naar de IT en je graag Cloud Engineer wilt worden is het slim om eerst naar instapberoepen te kijken met een lagere technishce drempel. Dit kan Helpdeskmewerker zijn, of IT-supportmedewerker. Deze beroepen zou je kunnen starten met een inintiele opleiding van 1 tot 2 maanden. Daarmee heb je al een redelijke technische basiskennis opgedaan en met een half jaar tot een jaar werkervaring heb je al een goed beeld van de pratijk opgedaan.

Wat zijn de stappen die je moet zetten om Cloud Engineer te worden? 

  • Leer de basisvaardigheden: Begin met het opbouwen van een sterke basis in IT-gerelateerde vaardigheden, zoals netwerken, systeembeheer, scripting en programmering. Een goed begrip van besturingssystemen, netwerken en virtualisatie legt een stevige basis voor cloud computing.
  • Leer cloudplatforms: Richt je op het leren van de belangrijkste cloudplatforms, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform (GCP). Deze platforms bieden online documentatie, zelfstudievideo's en certificeringsprogramma's die je kunnen helpen de basisbeginselen van cloud computing en de specifieke services en tools te begrijpen.
  • De praktijk ervaring op: Het is belangrijk om hands-on ervaring op te doen met cloudtechnologieën. Dit kan door middel van persoonlijke projecten, stageplaatsen, open-sourceprojecten of vrijwilligerswerk. Zoek naar mogelijkheden om te werken met verschillende cloudservices, infrastructuurconfiguraties en automatiseringstools.
  • Haal je Certificaten: Het is voor dit beroep noodzakelijk om de certificeringen van cloudserviceproviders te hebben. Dit zijn bijvoorbeeld AWS Certified Cloud Practitioner, AWS Certified Solutions Architect, Microsoft Certified: Azure Administrator of Google Cloud Certified - Associate Cloud Engineer. Deze certificeringen zijn indicatoren voor je kennis en vaardigheden op het gebied van cloud computing. Gezien de expertise is het vrijwel noodzakelijk om deze certificaten te hebben.

 

Nadat je een goede basis hebt om te starten is het belangrijk om door te groeien en voortdurend bij te leren leren. Blijf jezelf ontwikkelen door voortdurend op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, trends en best practices in de cloudindustrie. Recente praktische ervaring en voortdurend leren zijn van cruciaal belang om actief te zijn in dit vakgebied.

Welke skills moet je leren om Cloud Engineer te worden?

Om Cloud Engineer te kunnen worden zal je ook nog deze specifieke kennisgebieden en vaardigheden moeten leren. 

  • Linux: Cloud engineers dienen een grondig begrip te hebben van het Linux-besturingssysteem, dat veelvuldig wordt gebruikt voor cloudontwikkeling. Ze moeten vertrouwd zijn met de architectuur, het onderhoud en de administratie van Linux-servers.
  • Databases: Cloud engineers moeten vaardigheid hebben in het beheren van cloud-databases en kennis hebben van MySQL en Hadoop. Programmeren. Cloud engineers moeten sterke programmeervaardigheden hebben en bekend zijn met programmeertalen zoals SQL, Java, Python, Ruby, Golang, PHP en .NET. Netwerken. Cloud engineers moeten kennis hebben van virtuele netwerken en algemene netwerkbeheertaken.
  • DevOps: DevOps is een populair filosofie die hand in hand gaat met Cloud engineering. De kennis van DevOps-methoden is essentieel om te als Cloud Engineer te kunnen werken/
  • Containerisatie: Cloud engineers moeten bedreven zijn in containerisatietools en bekend zijn met Docker en Kubernetes.
  • Virtualisatie: Cloud engineers moeten in staat zijn om applicatiesoftware te implementeren en uit te voeren op virtuele machines.
  • Kennis van cloudaanbieders: Aangezien technische cloudfuncties en engineeringpraktijken kunnen variëren tussen verschillende serviceproviders, kan het begrijpen van wat elke provider biedt de kennis van een cloud engineer vergroten en hen aantrekkelijker maken voor werkgevers.
  • Beveiliging en herstel: Cloudbeveiliging heeft steeds meer prioriteit bij aanbieders en kennis van cybersecurity in de context van de cloud is een waardevolle troef.
  • Webdiensten en applicatieprogrammeerinterfaces (API's): Cloud engineers moeten kennis hebben van open standaarden zoals XML (Extensible Markup Language), SOAP (Simple Object Access Protocol), WSDL (Web Services Description Language) en UDDI (Universal Description, Discovery and Integration), en begrijpen hoe API's worden ontwikkeld.

Welke vaardigheden heb je nodig om Cloud Engineer te worden?

Om Cloud Engineer te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Cloud Engineer zijn Ambitie, Inlevingsvermogen en Zorgvuldigheid. Ook zijn Analytisch vermogen, Creatief denken en Nieuwe oplossingen bedenken belangrijke vaardigheden als je Cloud Engineer wilt worden. Verder zijn Doorzettingsvermogen, Gestructureerd werken en Logisch redeneren ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Cloud Engineer te worden?

Als je Cloud Engineer wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Cloud Engineer

  • Aanpassingsvermogen
  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Anticiperen
  • Conceptueel denken
  • Creativiteit
  • Discipline
  • Innovatief
  • Leervermogen
  • Omgaan met details

Welke eigenschappen heb je nodig om Cloud Engineer te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Cloud Engineer te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Daarnaast zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid ook goed van pas komende eigenschappen om Cloud Engineer te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Cloud Engineer worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Cloud Engineer. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Cloud Engineer zijn de Bemiddelaar en de Perfectionist.

Opleiding Cloud Engineer

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Cloud Engineer kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Cloud Engineer. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Cloud Engineer. Maar ook cursussen en trainingen voor de Cloud Engineer.

Wat houdt een opleiding Cloud Computing of Cloud Engineering in? Een opleiding in Cloud Computing of Cloud Engineering is gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om cloudtechnologieën te begrijpen, implementeren en beheren. De specifieke inhoud van de opleiding kan variëren afhankelijk van de onderwijsinstelling en het studieprogramma, maar over het algemeen omvat het de volgende aspecten:

  • Fundamenten van cloud computing: De opleiding begint meestal met een introductie tot cloud computing, waarbij de basisconcepten en -principes worden behandeld. Dit omvat onderwerpen zoals cloudarchitectuur, service- en implementatiemodellen, virtualisatie, schaalbaarheid en betrouwbaarheid.
  • Cloudplatforms en -diensten: Je leert over de belangrijkste cloudplatforms, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) en anderen. Ze krijgen inzicht in de verschillende services en tools die deze platforms bieden en leren hoe ze deze kunnen gebruiken om applicaties en infrastructuur in de cloud te implementeren en te beheren.
  • Cloudinfrastructuur en -beheer: Studenten leren de fundamenten van cloudinfrastructuur, inclusief virtuele machines, opslag, netwerken en beveiliging. Ze krijgen inzicht in het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudinfrastructuurcomponenten, het optimaliseren van prestaties, het waarborgen van beveiliging en het implementeren van best practices.
  • Automatisering en orkestratie: Een belangrijk aspect van cloud computing is automatisering en orkestratie. Je leert hoe je tools en technologieën kan gebruiken om processen en workflows te automatiseren, resources efficiënt te beheren en de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloudomgevingen te verbeteren.
  • Beveiliging en compliance: Gezien het belang van gegevensbeveiliging in de cloud, omvat de opleiding ook aspecten van beveiliging en naleving. Studenten leren over cloudbeveiligingspraktijken, identiteits- en toegangsbeheer, gegevensversleuteling, beveiligingsmonitoring en -incidentrespons, evenals nalevingsvereisten zoals GDPR of HIPAA.
  • Praktijkprojecten en casestudies: Om studenten een hands-on ervaring te bieden, bevat de opleiding vaak praktische projecten en casestudies. Je werkt aan realistische scenario's waarbij je cloudoplossingen ontwerpt, implementerrt en beheert. Het doel hiervan is om problemen op te lossen en best practices toe te passen.

 

Daarnaast kunnen er nog andere relevante onderwerpen aan bod komen, zoals databasemanagement in de cloud, serverless computing, kostenoptimalisatie, DevOps-praktijken en meer, afhankelijk van het specifieke programma.

Het doel van een opleiding in Cloud Computing of Cloud Engineering is om studenten voor te bereiden op een loopbaan waarin ze bedrijven kunnen helpen bij het effectief gebruikmaken van cloudtechnologieën, het ontwerpen van schaalbare en veilige cloudinfrastructuur en het optimaliseren van cloudomgevingen om aan de behoeften van de organisatie te voldoen.

Top 5 opleidingen Cloud Engineer

Uitgelicht
Gratis infosessie omscholing naar de IT

Omscholen tot Cloud Engineer

Hoe kan je omscholen tot Cloud Engineer? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Cloud Engineer zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Cloud Engineer

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Cloud Engineer?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Cloud Engineer. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Cloud Engineer?

Als je wilt omscholen tot Cloud Engineer is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Cloud Engineer

Wat verdient een Cloud Engineer? Het salaris van een Cloud Engineer begint bij €3300,- bruto per maand. Een ervaren Cloud Engineer verdient tot maximaal €7000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Welke taken heeft een Cloud Engineer?

Cloud engineers hebben verschillende verantwoordelijkheden, afhankelijk van het bedrijf en het specifieke cloudplatform dat wordt gebruikt. De meest voorkomende taken zijn:

  • Cloudinfrastructuurontwerp: Een cloud engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van de architectuur van cloudomgevingen, waarbij ze rekening houden met de behoeften van het bedrijf op het gebied van schaalbaarheid, betrouwbaarheid, beveiliging en prestaties. Ze moeten strategisch nadenken over de juiste mix van cloudservices en -hulpmiddelen om aan die behoeften te voldoen.
  • Implementatie en configuratie: Cloud engineers zorgen voor de daadwerkelijke implementatie van de ontworpen cloudinfrastructuur. Ze richten virtuele machines, opslagaccounts, netwerken, load balancers en andere cloudresources in volgens de specificaties van het ontwerp.
  • Automatisering en orkestratie: Een uitdagend aspect van het werk van een cloud engineer is het automatiseren van processen en workflows in de cloudomgeving. Ze gebruiken tools en scriptingtechnieken om repetitieve taken te verminderen, efficiëntie te verhogen en menselijke fouten te minimaliseren.
  • Beveiliging en naleving: Cloud engineers hebben een belangrijke rol bij het waarborgen van de beveiliging van de cloudinfrastructuur en de gegevens die erin worden opgeslagen. Ze implementeren beveiligingsmaatregelen zoals toegangscontroles, versleuteling en monitoring. Ze moeten ook op de hoogte blijven van de nieuwste beveiligingspraktijken en ervoor zorgen dat de cloudomgeving voldoet aan de geldende nalevingsnormen.
  • Prestatie-optimalisatie: Het optimaliseren van de prestaties van de cloudinfrastructuur is een voortdurende uitdaging voor cloud engineers. Ze monitoren de prestaties, identificeren knelpunten en schalen resources op basis van de behoeften van de applicaties. Een Cloud engineer werkt aan het implementeren van technieken en best practices om de algehele prestaties te verbeteren en te zorgen voor een optimale gebruikerservaring.
  • Probleemoplossing en ondersteuning: Cloud engineers spelen een cruciale rol bij het oplossen van problemen die zich kunnen voordoen in de cloudomgeving. Ze reageren snel op incidenten, diagnosticeren technische problemen en werken samen met andere teams binnen de organisatie en met cloudserviceproviders om oplossingen te vinden.