Netwerkbeheerder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Netwerkbeheerder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep netwerkbeheerder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je netwerkbeheerder wordt.

 

Wat is een Netwerkbeheerder?

De Netwerkbeheerder zorgt ervoor dat het netwerk van een bedrijf beveiligd is en operationeel blijft. Alle apparaten die via een netwerk in verbinding staan, zoals computers, printers, modems, telefoons etc., zijn alleen bruikbaar door een functioneel netwerk. De Netwerkbeheerder moet dit netwerk zo installeren dat gebruikers ermee kunnen werken en zo onderhouden dat het beschermd is tegen hackers en virussen en er geen storingen in het netwerk optreden.

Als er toch een storing is, of ergens iets anders fout gaat, is het de taak van de Netwerkbeheerder om het probleem te localiseren en te verhelpen. Indien nodig schakelt hij externe expertise in om het probleem op te lossen. Ook is het voor de veiligheid en functionaliteit van het netwerk belangrijk om veiligheidsprocedures op te stellen en nieuwe ontwikkelingen in netwerkbeheer in de gaten te houden.

De blijvende gebruiksvriendelijkheid van het netwerk en de voortdurende updates maken dat de Netwerkbeheerder leidinggevenden en werknemers over het functioneren van het netwerk moet adviseren.

De Netwerkbeheerder werkt in een team, waarbij de precieze taken en grootte van het team afhankelijk zijn van het bedrijf.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Netwerkbeheerder?

Werk je al als Netwerkbeheerder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Netwerkbeheerder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Netwerkbeheerder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Netwerkbeheerder in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Leidinggevende
 • Werknemer
 • Leverancier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1650 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

80


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Netwerkbeheerder

Wat verdient een Netwerkbeheerder?

Een MBO er begint met een salaris van tussen de €1650 en €1800. Dit salaris kan oplopen tot ca. €3200 en voor een HBO'er mogelijk nog hoger uitkomen. Ook is er soms de mogelijkheid om cursussen op kosten van het bedrijf te gaan volgen.

Salarisschaal Netwerkbeheerder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Netwerkbeheerder

Op zoek naar een nieuwe baan als Netwerkbeheerder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Netwerkbeheerder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Netwerkbeheerder vacatures

Vacature Netwerkbeheerder NOC
StackOps B.V.
Op zoek naar een nieuwe interne Netwerk uitdaging? Wil je verder verantwoordelijk zijn voor een vaste technische omgeving en het succesvol beheren daarvan? Draai je daarnaast graag mee in complexe …
Vacature Netwerkbeheerder / Security / Datacenter @ Groningen
iSense
iSenseNetwerkbeheerder / Security / Datacenter Ben jij Cloud Minded en wil jij als ervaren Netwerkbeheerder werken in een van de grootste datacenters van Nederland? Lees dan snel deze vacature van …
Vacature Systeem- / Netwerkbeheerder @ Regio Maastricht
iSense
iSenseSysteem- / Netwerkbeheerder Heb jij meerdere jaren als systeem-/netwerkbeheerder en vind jij het prettig om een breed takenpakket uit te oefenen? Reageer dan nu! ISDR49786OrganisatieVoor een goede klant in regio …
Vacature Netwerkbeheerder Cisco @ Amsterdam
iSense
iSenseNetwerkbeheerder Cisco Wil jij als gedreven Netwerkbeheerder binnen een groot onderzoeksinstituut in regio Amsterdam werken met de modernste Cisco technologieën? Lijkt het jou gaaf om te werken aan grote (interne) …
Vacature Systeembeheerder / Netwerkbeheerder / VMware / Citrix / Office 365 @ Regio Tilburg
iSense
iSenseSysteembeheerder / Netwerkbeheerder / VMware / Citrix / Office 365 Ben jij een ervaren systeem-/netwerkbeheerder en vind jij het tof om gevarieerd bezig te zijn? Reageer dan nu! ISMO49850OrganisatieVoor een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Netwerkbeheerder

Wat zijn de baankansen voor een Netwerkbeheerder?

De Netwerkbeheerder kan bij veel bedrijven aan het werk, waardoor de arbeidsmarkt gunstig is. Voor echte doorgroeimogelijkheden, tot teamleider of iets dergelijks, heeft men doorgaans wel een HBO diploma nodig.

De actuele kans op werk voor een Netwerkbeheerder

Het beroep Netwerkbeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Netwerkbeheerders computers en datacommunicatie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Netwerkbeheerders computers en datacommunicatie is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

80

Baankans Netwerkbeheerder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Netwerkbeheerder worden: Opleidingen tot Netwerkbeheerder

Wil je Netwerkbeheerder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Netwerkbeheerder.

Hoe word je een Netwerkbeheerder? 

Om Netwerkbeheerder te kunnen worden moet je een MBO opleiding Netwerkbeheer op niveau 4 volgen. Ook kan je of een HBO opleiding in de IT doen, bijvoorbeeld Informatica.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Netwerkbeheerder

MBO Netwerkbeheer (1 jaar)
Een netwerkbeheerder heeft een verantwoordelijke baan binnen de organisatie. Deze functie vraag om specifieke kennis van netwerken, infrastructuren en analytisch vermogen om snel storingen te kunnen vinden en oplossen. Deze …
MBO Netwerkbeheer (1 jaar)
MHBO Netwerkbeheer (1 jaar)
Een MHBO opleiding van Flex Academy vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft een met een MHBO opleiding een prima basis. Een …
MHBO Netwerkbeheer (1 jaar)
MBO Netwerkbeheer
Een netwerkbeheerder heeft een verantwoordelijke baan binnen de organisatie. Deze functie vraag om specifieke kennis van netwerken, infrastructuren en analytisch vermogen om snel storingen te kunnen vinden en oplossen. Deze …
MBO Netwerkbeheer
MHBO Netwerkbeheer
Een MHBO opleiding vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft een met een MHBO opleiding een prima basis. Een netwerkbeheerder heeft een …
MHBO Netwerkbeheer
Training Office 365 beheerders individueel
Over deze training Start uw bedrijf met werken in de cloud? Moet u als systeem- of netwerkbeheerder hiervoor Microsoft Office 365 installeren, instellen of beheren? Het lukt u dankzij de …
Training Office 365 beheerders individueel

Omscholen tot Netwerkbeheerder

Als je je wilt omscholen tot Netwerkbeheerder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Netwerkbeheerder zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Netwerkbeheerder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Netwerkbeheerder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Netwerkbeheerder

Als je Netwerkbeheerder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Netwerkbeheerder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Netwerkbeheerder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Netwerkbeheerder?

Competenties en Vaardigheden Netwerkbeheerder

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Netwerkbeheerder nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Netwerkbeheerder nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Netwerkbeheerder

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Netwerkbeheerder

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Netwerkbeheerder. Als Netwerkbeheerder wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Netwerkbeheerder:


zie volledige beschrijving persoonstype Netwerkbeheerder

Vakkennis voor een Netwerkbeheerder

Het is voor een Netwerkbeheerder ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Netwerkbeheerder zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Netwerkbeheerder

MBO Netwerkbeheer
Algemeen Een netwerkbeheerder heeft een verantwoordelijke baan binnen de organisatie. Deze functie vraag om specifieke kennis van netwerken, infrastructuren en analytisch vermogen om snel storingen te kunnen vinden en oplossen. …
MBO Netwerkbeheer
MHBO Netwerkbeheer (1 jaar)
Algemeen Een MHBO opleiding vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft een met een MHBO opleiding een prima basis. Een netwerkbeheerder heeft …
MHBO Netwerkbeheer (1 jaar)
MHBO Netwerkbeheer
Algemeen Een MHBO opleiding vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft een met een MHBO opleiding een prima basis. Een netwerkbeheerder heeft …
MHBO Netwerkbeheer
MBO Netwerkbeheer (1 jaar)
Algemeen Een netwerkbeheerder heeft een verantwoordelijke baan binnen de organisatie. Deze functie vraag om specifieke kennis van netwerken, infrastructuren en analytisch vermogen om snel storingen te kunnen vinden en oplossen. …
MBO Netwerkbeheer (1 jaar)
Essentials of Blockchain
In deze online Elearning Essentials of Blockchain cursus leer je alles over Blockchain en Bitcoin. De basis van blockchain, de digital currency en alle ins en outs van Bitcoin komen …
Essentials of Blockchain

Werkervaring Netwerkbeheerder

Het is voor een startend Netwerkbeheerder die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Netwerkbeheerder is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Systeembeheerder .

Iets anders leren?

Is Netwerkbeheerder het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Netwerkbeheerder

Met wie werkt een Netwerkbeheerder samen? 

De Netwerkbeheerder werkt vaak zelfstandig in het onderhouden van het netwerk. Als er iets misgaat, of advies ingewonnen moet worden, dan voert de Netwerkbeheerder overleg met de leidinggevende of medewerker die een probleem geconstateerd heeft. Hoeveel van dit probleemgerichte werk de Netwerkbeheerder moet doen ligt sterk aan zijn preciezed functie en de grootte van het bedrijf. Verder is er contact nodig met leveranciers over de werking van apparatuur of de aankoop van nieuwe producten.


 • Leidinggevende
 • Werknemer
 • Leverancier
Netwerkbeheerder


Organisaties waar een Netwerkbeheerder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Netwerkbeheerder meestal werkt.

Waar werkt een Netwerkbeheerder?

Alle bedrijven die draaien op een operationeel netwerk hebben behoefte aan de diensten va een Netwerkbeheerder. Dit kan in vele verschillende bedrijven zijn, met verschillende netwerken en ieder weer een andere indeling van de functie.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Netwerkbeheerder

Waar kun je het beste werken als Netwerkbeheerder? Hieronder vind je de best door de Netwerkbeheerder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Netwerkbeheerder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Netwerkbeheerder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Netwerkbeheerder.

Welke competenties heeft een Netwerkbeheerder nodig?

Een Netwerkbeheerder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Netwerkbeheerder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Netwerkbeheerder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Netwerkbeheerder nodig? 

Om een netwerk optimaal te laten werken moet de Netwerkbeheerder een zo veilig en functioneel mogelijk netwerk op te zetten en dit continu updaten en verbeteren (Perfectionist). Om dit goed te kunnen doen en problemen op te lossen, moet hij opmerkzaam zijn en goed details kunnen waarnemen en onderscheiden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Netwerkbeheerder


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Netwerkbeheerder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Netwerkbeheerder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Netwerkbeheerder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Netwerkbeheerder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Netwerkbeheerder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Netwerkbeheerder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Netwerkbeheerder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Netwerkbeheerder iets voor je?

Zou je graag Netwerkbeheerder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Netwerkbeheerder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Netwerkbeheerder?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Netwerkbeheerder

Vacature Netwerkbeheerder @ Rotterdam
iSense
iSenseNetwerkbeheerder Netwerkbeheerder | Meewerkend voorman ISRA49093OrganisatieOnze klant is een grote speler in de regio Rotterdam en met meer dan gebruikers is een goed werkende IT-infrastructuur een vanzelfsprekendheid geworden. Voor het …
Vacature Systeem- en Netwerkbeheerder / Veel verantwoordelijkheid @ Eindhoven
iSense
iSenseSysteem- en Netwerkbeheerder | Veel verantwoordelijkheid Wil jij werken in een snel groeiende organisatie met meerdere locaties in Nederland en de rest van de wereld? Ben jij een werkplekbeheerder die …
Vacature Tijdelijke opdracht: Ervaren Systeem-/ Netwerkbeheerder in regio Midden-Limburg @ Regio Midden Lim...
iSense
iSenseTijdelijke opdracht: Ervaren Systeem-/Netwerkbeheerder in regio Midden-Limburg Ben jij op zoek naar een nieuwe opdracht en heb jij veel ervaring op het gebied van Microsoft Systeembeheer en Vmware? Lees dan …
Vacature Netwerkbeheerder
StackOps B.V.
Ben je een netwerk/systeembeheerder met 2 jaar ervaring? Wil jij je steentje bijdragen een leefbare publieke ruimte? Kom dan werken als Netwerkbeheerder!Wat ga je doen?Als netwerkbeheerder ga je ondersteuning bieden …
Vacature Systeem- en Netwerkbeheerder
StackOps B.V.
Wil jij de wereld een stukje veiliger én groener maken?Wat ga je doen?Binnen deze rol houd je je zowel met systeembeheer als netwerkbeheer bezig. Het bedrijf streeft ernaar publieke ruimtes …

Actuele blogposts


reacties op Netwerkbeheerder

achmed zonder gel

Vet cool man ik ga wel werken hier dan word ik vast rijk!!! >_____>

achmed zonder gel

Vet cool man ik ga wel werken hier dan word ik vast rijk!!! >_____>

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar