Cloud Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Cloud Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ben je gefascineerd door "de Cloud" en wil je betrokken zijn bij het ontwerpen, implementeren en beheren van schaalbare en veilige cloudinfrastructuren? Als Cloud Engineer kun je een rol spelen in het transformeren van bedrijven door gebruik te maken van de mogelijkheden van de cloud.

Als Cloud Engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van cloudgebaseerde infrastructuur en diensten. Je werkt met verschillende cloudplatforms, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) of andere opkomende cloudproviders, om oplossingen te bouwen die voldoen aan de behoeften van organisaties.

Een Cloud Engineer geniet ervan om te werken met de nieuwste cloudtechnologieën en -diensten om schaalbare, betrouwbare en veilige cloudoplossingen te creëren. Je hebt een goed begrip van Infrastructure-as-a-Service (Iaas) en maakt gebruik van tools zoals Terraform, Ansible of CloudFormation om de cloudinfrastructuur te beheren en te automatiseren.

Je taken als Cloud Engineer omvatten het ontwerpen en implementeren van cloudarchitectuur, het opzetten van virtuele servers, netwerken en opslag, het configureren van beveiligingsmaatregelen en het implementeren van monitoring- en schaalbaarheidsoplossingen. Je werkt vaak samen met softwareontwikkelaars, systeembeheerders en andere IT-professionals om cloudoplossingen te integreren met bestaande systemen en applicaties.

Naast het bouwen en implementeren van cloudinfrastructuren, ben je ook verantwoordelijk voor het monitoren van de prestaties, het optimaliseren van de kosten en het waarborgen van de beveiliging van cloudomgevingen. Je werkt volgens best practices en houdt je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends in cloudtechnologieën.

Alles over het werken als Cloud Engineer


Vacatures Cloud Engineer

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Cloud Engineer?

Een Cloud Engineer is een IT-professional die zich richt op het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudinfrastructuur en -diensten. Cloud Engineers zijn verantwoordelijk voor het opzetten van de technische basis waarop applicaties kunnen draaien in de cloud.

Dit omvat het bouwen van netwerken, virtuele machines, opslagaccounts en het configureren van services zoals databases, load balancers en beveiligingsmaatregelen. Een Cloud Engineer heeft meestal een breed begrip van cloudtechnologieën en zijn is staat om de infrastructuurbehoeften van een bedrijf te analyseren en te vertalen naar een schaalbare en veilige cloudomgeving.

Een Cloud Engineer verschilt zich van een Cloud Developer in de zin dat de Cloud Engineer meer focus heeft op het ontwerp en beheer, de Cloud developer is meer gericht op de ontwikkeling. De Cloud Developer is betrokken bij het schrijven van code, het bouwen van applicaties en het implementeren van cloudservices om applicaties uit te voeren, schalen en beheren. Cloud Engineers werken nauw samen met Cloud Developers om de beste infrastructuur te bepalen waarop de applicaties kunnen draaien. 

Een Cloud Engineer verschilt zich van een DevOps Engineer in de zin dat de Cloud Engineer zich richt op de Cloudinfrastructuur, terwijl een DevOps Engineer zich richt op het integreren en automatiseren van ontwikkelings- en operationele processen in de brede zin. Beide rollen zijn echter nauw met elkaar verbonden en werken vaak samen om effectieve cloudomgevingen en softwareleveringsprocessen te realiseren.

Kort samengevat, een Cloud Engineer is gericht op het ontwerpen en beheren van cloudinfrastructuur. Een Cloud Developer concentreert zich op het ontwikkelen en implementeren van cloudgebaseerde applicaties, en een DevOps developer combineert ontwikkelings- en operationele aspecten om de efficiëntie van de softwarelevering te verbeteren.


Past het beroep Cloud Engineer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Cloud Engineer?

Een Cloud engineer speelt een cruciale rol bij het bouwen, beheren en optimaliseren van cloudinfrastructuur en -diensten om bedrijven te helpen optimaal gebruik te maken van cloudtechnologieën om zo effectief en efficiënt mogelijk te werken.

Cloud engineers hebben verschillende verantwoordelijkheden, afhankelijk van het bedrijf en het specifieke cloudplatform dat wordt gebruikt. De meest voorkomende taken zijn:

 • Cloudinfrastructuurontwerp: Een cloud engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van de architectuur van cloudomgevingen, waarbij ze rekening houden met de behoeften van het bedrijf op het gebied van schaalbaarheid, betrouwbaarheid, beveiliging en prestaties. Ze moeten strategisch nadenken over de juiste mix van cloudservices en -hulpmiddelen om aan die behoeften te voldoen.
 • Implementatie en configuratie: Cloud engineers zorgen voor de daadwerkelijke implementatie van de ontworpen cloudinfrastructuur. Ze richten virtuele machines, opslagaccounts, netwerken, load balancers en andere cloudresources in volgens de specificaties van het ontwerp.
 • Automatisering en orkestratie: Een uitdagend aspect van het werk van een cloud engineer is het automatiseren van processen en workflows in de cloudomgeving. Ze gebruiken tools en scriptingtechnieken om repetitieve taken te verminderen, efficiëntie te verhogen en menselijke fouten te minimaliseren.
 • Beveiliging en naleving: Cloud engineers hebben een belangrijke rol bij het waarborgen van de beveiliging van de cloudinfrastructuur en de gegevens die erin worden opgeslagen. Ze implementeren beveiligingsmaatregelen zoals toegangscontroles, versleuteling en monitoring. Ze moeten ook op de hoogte blijven van de nieuwste beveiligingspraktijken en ervoor zorgen dat de cloudomgeving voldoet aan de geldende nalevingsnormen.
 • Prestatie-optimalisatie: Het optimaliseren van de prestaties van de cloudinfrastructuur is een voortdurende uitdaging voor cloud engineers. Ze monitoren de prestaties, identificeren knelpunten en schalen resources op basis van de behoeften van de applicaties. Ze werken aan het implementeren van technieken en best practices om de algehele prestaties te verbeteren en te zorgen voor een optimale gebruikerservaring.
 • Probleemoplossing en ondersteuning: Cloud engineers spelen een cruciale rol bij het oplossen van problemen die zich kunnen voordoen in de cloudomgeving. Ze reageren snel op incidenten, diagnosticeren technische problemen en werken samen met andere teams binnen de organisatie en met cloudserviceproviders om oplossingen te vinden.

 

Het werk van een Cloud engineer brengt verschillende uitdagingen met zich mee, zoals het omgaan met complexe cloudarchitecturen en het beheer van schaalbaarheid en prestaties. Een heel belangrijk aspect is het waarborgen van de beveiliging. De voldoening van het werk van een Cloud Engineer komt voort uit het creëren van een robuuste cloudinfrastructuur waarmee bedrijven in staa zijn om flexibel te opereren en snel te innoveren. Daarnaast biedt het oplossen van technische problemen en het bijdragen aan het succes van bedrijfskritieke applicaties veel voldoening voor Cloud engineers.

Cloud engineers dragen niet alleen bij aan het verbeteren van bedrijfsprestaties, maar hebben ook een bredere maatschappelijke impact in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. Ze spelen een cruciale rol bij het creëren van robuuste en beveiligde cloudomgevingen, waardoor organisaties gegevens veilig kunnen opslaan en beheren.

In een tijd waarin gegevensprivacy en cyberveiligheid van groot belang zijn, dragen cloud engineers bij aan het beschermen van gevoelige informatie en het waarborgen van de integriteit van systemen. Bovendien stellen ze bedrijven in staat om snel te innoveren en flexibel te reageren op veranderende behoeften.. Door voortdurende doorontwikkeling en optimalisatie van cloudinfrastructuren dragen cloud engineers bij aan de voortgang van de digitale transformatie en helpen ze organisaties succesvol te opereren in het moderne technologische landschap.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Cloud Engineer per stad

Vacatures Cloud Engineer Alkmaar

Vacatures Cloud Engineer Almelo

Vacatures Cloud Engineer Almere

Vacatures Cloud Engineer Alphen aan den Rijn

Vacatures Cloud Engineer Amersfoort

Vacatures Cloud Engineer Amstelveen

Vacatures Cloud Engineer Amsterdam

Vacatures Cloud Engineer Apeldoorn

Vacatures Cloud Engineer Arnhem

Vacatures Cloud Engineer Assen

Vacatures Cloud Engineer Bergen op Zoom

Vacatures Cloud Engineer Breda

Vacatures Cloud Engineer Capelle aan den IJssel

Vacatures Cloud Engineer Delft

Vacatures Cloud Engineer Den Bosch

Vacatures Cloud Engineer Den Haag

Vacatures Cloud Engineer Den Helder

Vacatures Cloud Engineer Deventer

Vacatures Cloud Engineer Doetinchem

Vacatures Cloud Engineer Dordrecht

Vacatures Cloud Engineer Ede

Vacatures Cloud Engineer Eindhoven

Vacatures Cloud Engineer Emmen

Vacatures Cloud Engineer Enschede

Vacatures Cloud Engineer Gouda

Vacatures Cloud Engineer Groningen

Vacatures Cloud Engineer Haarlem

Vacatures Cloud Engineer Haarlemmermeer

Vacatures Cloud Engineer Heerlen

Vacatures Cloud Engineer Helmond

Vacatures Cloud Engineer Hengelo

Vacatures Cloud Engineer Hilversum

Vacatures Cloud Engineer Hoogeveen

Vacatures Cloud Engineer Hoorn

Vacatures Cloud Engineer Katwijk

Vacatures Cloud Engineer Leeuwarden

Vacatures Cloud Engineer Leiden

Vacatures Cloud Engineer Lelystad

Vacatures Cloud Engineer Maastricht

Vacatures Cloud Engineer Middelburg

Vacatures Cloud Engineer Nieuwegein

Vacatures Cloud Engineer Nijmegen

Vacatures Cloud Engineer Oss

Vacatures Cloud Engineer Purmerend

Vacatures Cloud Engineer Roermond

Vacatures Cloud Engineer Roosendaal

Vacatures Cloud Engineer Rotterdam

Vacatures Cloud Engineer Schiedam

Vacatures Cloud Engineer Spijkenisse

Vacatures Cloud Engineer Terneuzen

Vacatures Cloud Engineer Tilburg

Vacatures Cloud Engineer Utrecht

Vacatures Cloud Engineer Veenendaal

Vacatures Cloud Engineer Venlo

Vacatures Cloud Engineer Vlaardingen

Vacatures Cloud Engineer Westland

Vacatures Cloud Engineer Zaanstad

Vacatures Cloud Engineer Zeist

Vacatures Cloud Engineer Zoetermeer

Vacatures Cloud Engineer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Cloud Engineer

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Cloud Engineer?

Het salaris van een Cloud Engineer ligt gemiddeld tussen de €3.300,- en de €7.000,- bruto per maand. De hoogte van het salaris is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaringsniveau, locatie, bedrijfsgrootte en sector. Over het algemeen zijn Cloud Engineers zeer gewild krijgen daaromhoge salarissen.

Laten we eens kijken naar een overzicht van het salaris van een Cloud Engineer op basis van ervaringsniveau:

Salaris Junior Cloud Engineer: Een junior Cloud Engineer heeft meestal 1-3 jaar ervaring in de cloudsector. Het gemiddelde salaris voor een junior Cloud Engineer ligt tussen de €3.300 en €4.500 bruto per maand, afhankelijk van de locatie en andere factoren.

Salaris Medior Cloud Engineer: Een medior Cloud Engineer heeft doorgaans 3-5 jaar ervaring en heeft meer verantwoordelijkheden op zich genomen in het ontwerpen en beheren van cloudinfrastructuren. Het salaris varieert meestal tussen €4.500 en €6.000 bruto per maand.

Salaris Senior Cloud Engineer: Een senior Cloud Engineer heeft een uitgebreide ervaring in de cloudsector, vaak meer dan 5 jaar. Ze hebben een leidende rol in het ontwerpen van complexe cloudoplossingen en het begeleiden van het team. Het salaris van een senior Cloud Engineer kan oplopen tot €7.500 bruto per maand of meer, afhankelijk van de locatie en de organisatie.

Deze salarissen kunnen iets afwijken van deze indicaties en ze zijn afhankelijk zijn van de specifieke marktomstandigheden in de regio. Bovendien kunnen aanvullende voordelen, zoals bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden, ook van invloed zijn op het totale beloningspakket.
 
 


Meer weten over het salaris Cloud Engineer

Salaris aankomend Cloud Engineer Salaris junior Cloud Engineer Wat is het salaris van een medior Cloud Engineer? Welk salaris krijgt een senior Cloud Engineer?


Hoe word je een Cloud Engineer? 

Er zijn verschilende manieren om Cloud Engineer te worden. Het is voor velen een doorgroeiberoep waarmee ze niet direct na de studie mee beginnen. Dit is omdat er veel snel veranderende specialistische kennis en vaardigheden bij komen kijken die je in de meeste sudies niet tegenkomt. In dat geval zou na je studie wel mogelijk met een Cloud Traineeship kunnen starten, of een gerichte opleiding volgen.

Er zijn verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar die zich specifiek richten op cloud engineering en cloud computing. Op Universiteiten, hogescholen vind je bijvoorbeeld wel de MsC in Cloud Computing. Daarnaast vind je via online leerplatforms of commerciele opleiders divers opleidingen aan op verschillende niveaus. Dit zijn opleidingen zoals Cloud Computing, Cloud Engineering, IT-infrastructuren en gerelateerde vakgebieden.

Je kunt ook doorgroeien tot Cloud Engineer. Er zijn verschillende instroomberoepen die kunnen leiden tot een carrière als Cloud Engineer. Enkele voorbeelden zijn Systeembeheerder, Netwerkbeheerder, Softwareontwikkelaar of IT-consultant. Deze rollen bieden een goede basis in IT-gerelateerde vaardigheden en kunnen je de mogelijkheid geven om geleidelijk aan cloudtechnologieën te leren en je expertise uit te breiden.

Wanneer je omschoolt naar de IT en je graag Cloud Engineer wilt worden is het slim om eerst naar instapberoepen te kijken met een lagere technishce drempel. Dit kan Helpdeskmewerker zijn, of IT-supportmedewerker. Deze beroepen zou je kunnen starten met een inintiele opleiding van 1 tot 2 maanden. Daarmee heb je al een redelijke technische basiskennis opgedaan en met een half jaar tot een jaar werkervaring heb je al een goed beeld van de pratijk opgedaan.

Wat zijn de stappen die je moet zetten om Cloud Engineer te worden? 

 • Leer de basisvaardigheden: Begin met het opbouwen van een sterke basis in IT-gerelateerde vaardigheden, zoals netwerken, systeembeheer, scripting en programmering. Een goed begrip van besturingssystemen, netwerken en virtualisatie legt een stevige basis voor cloud computing.
 • Leer cloudplatforms: Richt je op het leren van de belangrijkste cloudplatforms, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform (GCP). Deze platforms bieden online documentatie, zelfstudievideo's en certificeringsprogramma's die je kunnen helpen de basisbeginselen van cloud computing en de specifieke services en tools te begrijpen.
 • De praktijk ervaring op: Het is belangrijk om hands-on ervaring op te doen met cloudtechnologieën. Dit kan door middel van persoonlijke projecten, stageplaatsen, open-sourceprojecten of vrijwilligerswerk. Zoek naar mogelijkheden om te werken met verschillende cloudservices, infrastructuurconfiguraties en automatiseringstools.
 • Haal je Certificaten: Het is voor dit beroep noodzakelijk om de certificeringen van cloudserviceproviders te hebben. Dit zijn bijvoorbeeld AWS Certified Cloud Practitioner, AWS Certified Solutions Architect, Microsoft Certified: Azure Administrator of Google Cloud Certified - Associate Cloud Engineer. Deze certificeringen zijn indicatoren voor je kennis en vaardigheden op het gebied van cloud computing. Gezien de expertise is het vrijwel noodzakelijk om deze certificaten te hebben.

 

Nadat je een goede basis hebt om te starten is het belangrijk om door te groeien en voortdurend bij te leren leren. Blijf jezelf ontwikkelen door voortdurend op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, trends en best practices in de cloudindustrie. Recente praktische ervaring en voortdurend leren zijn van cruciaal belang om actief te zijn in dit vakgebied.

Welke skills moet je leren om Cloud Engineer te worden?

Om Cloud Engineer te kunnen worden zal je ook nog deze specifieke kennisgebieden en vaardigheden moeten leren. 

 • Linux: Cloud engineers dienen een grondig begrip te hebben van het Linux-besturingssysteem, dat veelvuldig wordt gebruikt voor cloudontwikkeling. Ze moeten vertrouwd zijn met de architectuur, het onderhoud en de administratie van Linux-servers.
 • Databases: Cloud engineers moeten vaardigheid hebben in het beheren van cloud-databases en kennis hebben van MySQL en Hadoop. Programmeren. Cloud engineers moeten sterke programmeervaardigheden hebben en bekend zijn met programmeertalen zoals SQL, Java, Python, Ruby, Golang, PHP en .NET. Netwerken. Cloud engineers moeten kennis hebben van virtuele netwerken en algemene netwerkbeheertaken.
 • DevOps: DevOps is een populair filosofie die hand in hand gaat met Cloud engineering. De kennis van DevOps-methoden is essentieel om te als Cloud Engineer te kunnen werken/
 • Containerisatie: Cloud engineers moeten bedreven zijn in containerisatietools en bekend zijn met Docker en Kubernetes.
 • Virtualisatie: Cloud engineers moeten in staat zijn om applicatiesoftware te implementeren en uit te voeren op virtuele machines.
 • Kennis van cloudaanbieders: Aangezien technische cloudfuncties en engineeringpraktijken kunnen variëren tussen verschillende serviceproviders, kan het begrijpen van wat elke provider biedt de kennis van een cloud engineer vergroten en hen aantrekkelijker maken voor werkgevers.
 • Beveiliging en herstel: Cloudbeveiliging heeft steeds meer prioriteit bij aanbieders en kennis van cybersecurity in de context van de cloud is een waardevolle troef.
 • Webdiensten en applicatieprogrammeerinterfaces (API's): Cloud engineers moeten kennis hebben van open standaarden zoals XML (Extensible Markup Language), SOAP (Simple Object Access Protocol), WSDL (Web Services Description Language) en UDDI (Universal Description, Discovery and Integration), en begrijpen hoe API's worden ontwikkeld.

Opleidingen Cloud Engineer

Uitgelicht
Gratis infosessie omscholing naar de IT
Cloud Engineer
Techgrounds Academy Techgrounds zag een enorm tekort aan werknemers in vier IT gebieden: cloud engineers, Salesforce IT, tech support en software testers. Aan de andere kant zien we mensen die …
Cloud Engineer
Veeam Certified Engineer
Veeam Certified Engineer (VMCE). The Veeam® Availability Suite™ v11: Configuration and Management training course is a three-day, technical deep dive focused on teaching IT professionals the skills to configure, manage …
Veeam Certified Engineer
DevOps Engineer naar Cloud Architect - Deel 2 Cloud Engineer
Dit is deel 2 van het leerpad DevOps Engineer naar Cloud Architect. In dit leerpad bereid jij jezelf voor op de overstap van DevOps Engineer naar een Cloud Computing rol. …
DevOps Engineer naar Cloud Architect - Deel 2 Cloud Engineer
Google: Google Associate Cloud Engineer
Na inschrijving van de Award Winning E-learning training Google Associate Cloud Engineer, ontvangt u per e-mail een link om in te loggen in uw leeromgeving waar u een persoonlijk …
Google: Google Associate Cloud EngineerOmscholen tot Cloud Engineer

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Cloud Engineer. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Cloud Engineer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Cloud Engineer

Als je Cloud Engineer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Cloud Engineer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Cloud Engineer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Cloud Engineer?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Cloud Engineer

Een Cloud Engineer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Cloud Engineer

 • Ambitie
 • Inlevingsvermogen
 • Zorgvuldigheid
 • Analytisch vermogen
 • Creatief denken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Doorzettingsvermogen
 • Gestructureerd werken
 • Logisch redeneren
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Initiatief ontplooien
 • Inzicht in omgeving
 • Verbanden leggen
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Consequent handelen
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Accuratesse
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Doelgericht werken
 • Technische processen doorzien
 • Ruimtelijk inzicht
 • Oplossingsgericht
 • Zelfsturing
 • Leergierigheid
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratievermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Cloud Engineer nodig? 


Eigenschappen Cloud Engineer

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Cloud Engineer?

De baankansen voor een Cloud Engineer, Cloud Developer of Cloud Specialist zijn uitstekend! De IT-markt groeit snel en de voortdurende evolutie van cloudtechnologie speelt een belangrijke rol in deze groei. Bedrijven over de hele wereld zijn steeds meer afhankelijk van de cloud voor het beheren en uitvoeren van hun bedrijfsactiviteiten. Dit heeft geleid tot een stijgende vraag naar goed opgeleide Cloud Professionals die bekwaam zijn in het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudinfrastructuur.

De doorontwikkeling van cloudtechnologie brengt voortdurende innovatie met zich mee, waardoor er voortdurend nieuwe mogelijkheden en uitdagingen ontstaan. Cloud Engineers, Cloud Developers en Cloud Specialisten spelen een cruciale rol bij het helpen van bedrijven om deze technologieën optimaal te benutten en efficiënter te werken. Hun expertise wordt steeds waardevoller naarmate bedrijven meer overstappen op de cloud en investeren in digitale transformatie.

Naast de uitstekende baankansen bieden functies als Cloud Engineer, Cloud Developer en Cloud Specialist ook aanzienlijke doorgroeimogelijkheden. Door het voortdurend ontwikkelen van vaardigheden en het vergaren van expertise op het gebied van cloudtechnologie, kunnen professionals in deze functies doorgroeien naar meer senior posities, zoals Cloud Architect, Cloud Solutions Architect of Cloud Manager. Deze posities brengen meer verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het leiden van grootschalige cloudprojecten, het ontwikkelen van strategieën voor cloudimplementatie en het beheren van teams van cloudprofessionals.

Daarnaast kunnen Cloud Engineers, Cloud Developers en Cloud Specialisten ervoor kiezen om zich te specialiseren in specifieke cloudplatforms, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform (GCP). Door certificeringen te behalen en diepgaande kennis op te bouwen van een specifiek cloudplatform, kunnen professionals zich positioneren als experts en waardevolle assets worden voor organisaties die gebruikmaken van dat specifieke platform.

Kortom, naast de groeimogelijkheden in de IT-markt en de voortdurende ontwikkeling van cloudtechnologie, bieden functies als Cloud Engineer, Cloud Developer en Cloud Specialist ook uitstekende mogelijkheden voor professionele groei en loopbaanontwikkeling. Met de juiste inzet, het verwerven van nieuwe vaardigheden en het opbouwen van expertise kunnen professionals doorgroeien naar meer senior posities en zich specialiseren in specifieke cloudplatforms, waardoor ze hun carrière naar nieuwe hoogten kunnen brengen.


Doorgroei mogelijkheden Cloud Engineer

Het beroep Cloud Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Web- en multimediaontwikkelaars (technisch).


Waar werkt een Cloud Engineer?


Met wie werkt een Cloud Engineer samen? 


Cloud Engineer

Verwante beroepen Cloud Engineer:

Software Engineer
Salaris: €2800 tot €7000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind jij het mooi om nieuwe dingen uit te vinden en iets te maken dat nog niet bestaat? Hou je van nieuwe techniek, innovatie, puzzelen en uitvinden? Wil je graag een beroep met toekomst? Dan is werken als Software Engineer misschien&n…
System Engineer
Salaris: €3000 tot €4000
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Systeembeheerder
Salaris: €2800 tot €5500
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Lijkt het je mooi om de IT-infrastructuur van een organisatie vorm te geven? Heb je interesse in het waarborgen van een veilige en stabiele IT-omgeving? Vind je het leuk om technische problemen op te lossen? Dan is werken als systeembeheerd…
Software Ontwikkelaar
Salaris: €2500 tot €6500
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind jij het mooi om nieuwe dingen te maken die nog niet bestaan? Hou je van nieuwe techniek en innovatie en wil je graag een beroep met toekomst? Dan is werken als Software ontwikkelaar waarschijnlijk wel iets voor jou. Als Software ontwikkelaar on…
DevOps Engineer
Salaris: €3200 tot €7000
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Lijkt het je mooi om de ontwikkeling, implementatie en het beheer van softwareapplicaties te stroomlijnen? Heb je een passie voor automatisering, het optimaliseren van processen en het creëren van naadloze workflows? Dan is werken als DevOp…
Web Developer
Salaris: €2400 tot €7000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Zou jij iets willen maken wat nog niet bestaat? Ben jij altijd geïnteresseerd in de nieuwste technieken? Denk jij in oplossingen en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is werken als Web Developer mogelijk wel iets voor jou. Een Web Develop…
Systeemarchitect
Salaris: €4700 tot €7925
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Python Developer
Salaris: € tot €
Opleiding:
Baankans: Onbekend

Baankans


Alles over het beroep Cloud Engineer in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3300 tot €7000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar