Constructeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Constructeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep constructeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je constructeur wordt.

 

Wat is een Constructeur?

De Constructeur gaat doorgaans verder waar het werk van de architect of ontwerper ophoudt. Hij bekijkt hoe gebouw, vliegtuig, schoen, e.d. gerealiseerd kan worden en vertaalt het (artistieke) ontwerp naar een ontwerp waarmee gewerkt kan worden. 

De Constructeur moet eerst bepalen hoe het ontwerp in elkaar zit en het skelet van de constructie vormgeven. Als dit basismodel geschetst is, gebruikt de Constructeur allerlei wiskundige berekeningen om o.a. te bepalen hoeveel ruimte er tussen de verschillende onderdelen van het skelet kan zitten, hoe dik de onderdelen moeten zijn om de constructie te kunnen ondersteunen en hoeveel kracht er op het apparaat/gebouw komt te staan. Hij berekent dus eigenlijk heel precies hoe een ontwerp omgezet kan worden in een werkbaar en betrouwbaar product.

Een Constructeur werkt vaak samen met andere Constructeurs bij het maken van de berekeningen. Eventueel kan hij leiding geven aan een team Constructeurs of tekenaars en controleert hij alle berekeningen.

De bouwtekening die de Constructeur uiteindelijk aflevert moet heel precies uitgevoerd worden. Het zal voorkomen dat architecten of ontwerpers consessies moeten doen en hun ontwerp enigszins aanpassen omdat het (volgens de berekeningen van de Constructeur) anders niet gerealiseerd kan worden.Wil je werken als Constructeur?

Werk je al als Constructeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Constructeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Constructeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Constructeur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Architect
 • Constructeurs
 • Aannemer
 • Opzichter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €4800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

519


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Constructeur

Wat verdient een Constructeur?

Het salaris van een Constructeur ligt tussen de €3000 voor een junior Constructeur, waarbij men vooral een technisch tekenaar is, en €4800 per maand voor een ervaren Hoofdconstructeur, met alle verantwoordelijkheden die bij zo'n positie horen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen uitstekend, met onder andere een goede pensioenregeling.

Salarisschaal Constructeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Constructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Constructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Constructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Constructeur vacatures

Vacature Senior Constructeur Waterbouw
Sweco
Functieomschrijving“Voor mijn team zoek ik een ervaren constructeur die de uitdagingen in ons werkveld overziet en die van daaruit helpt om onze inhoudelijke kwaliteit nog verder te ontwikkelen en te …
Vacature Tekenaar / Constructeur | Machinebouw | Jonge organisatie | Unieke vacature
Profield
IntroductieVeel vrijheid om de dingen te doen die jij leuk vind (tekenen/programmeren/bouwen)Klantspecifieke machines en robottoepassingen uitdenken en ontwikkelenInstappen in een groeiende organisatie die jouw volop kansen kan biedenOrganisatieWil jij werken …
Vacature Hoofdconstructeur Cabines
Yacht
Bedrijfsomschrijving Bedrijf/afdelingsinformatie De Afdeling Cabine Ontwikkeling bestaat uit drie constructiegroepen: Body & Exterior, Dashboard en Interior & Trim. Gezamenlijk zijn ze binnen Productontwikkeling verantwoordelijk voor de realisatie van (deel)projecten voor …
Vacature Constructeur
Kracht Recruitment
Als Constructeur maak- en controleer je zelfstandig berekeningen van complexe bouwkundige constructies voor onder andere Utiliteitsbouw, Woontorens en ;Onze opdrachtgever is een vaste relatie waar we al jarenlang mee samenwerken. …
Vacature Constructeur/ Projectleider
Kracht Recruitment
Wil je jij bezig houden met spraakmakende projecten zowel nationaal als internationaal? Dit Raadgevend Ingenieursbureau op het gebied van constructies is een van de grootste in haar klasse. Met meer …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Constructeur

Wat zijn de baankansen voor een Constructeur?

De arbeidsmarkt is zeer gunstig voor een Constructeur, al zal zijn rol in eerste instantie vaak beperkt zijn tot het maken van de bouwtekeningen. Pas als men zich goed heeft bewezen als Constructeur, kan men aan de slag als projectleider en zo bij elk aspect van het bouwproces betrokken worden.

De actuele kans op werk voor een Constructeur

De kans op werk voor het beroep Constructeur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

519

Baankans Constructeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Constructeur worden: Opleidingen tot Constructeur

Wil je Constructeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Constructeur.

Hoe word je een Constructeur? 

Om Constructeur te worden, heeft men een diploma in Bouwkunde of Civiele Techniek nodig, op HBO niveau of van een Technische Universiteit. Hierbij kan men dan ook kiezen om zich te specialiseren in Werktuigbouwkunde of in de richting van constructies.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Constructeur

Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Bouwfysica en Bouwtechniek Algemeen Aan welke eisen moeten materialen en detailleringen voldoen om een gezond binnenmilieu te realiseren? Zowel bij nieuwbouwprojecten als bij woningverbetering maak je als bouwkundig medewerker dagelijks keuzes. Deze …
Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Opleiding Bouwfysica
Met de post-hbo-opleiding Bouwfysica leer je meer over de theoretische beginselen van de bouwfysica, over de toepassing in de praktijk van advisering en onderzoek en krijg je meer kennis van …
Opleiding Bouwfysica
Bouwfysica voor de HVAC
De verwarming-, ventilatie- en luchtbehandelingstechniek (HVAC-techniek) heeft tot doel de omgeving van de mensen aangenaam en behaaglijk te maken, zodat zij zich goed voelen. Hiervoor dienen we kennis te hebben …
Bouwfysica voor de HVAC

Omscholen of doorgroeien tot Constructeur

Als je Constructeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Constructeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Constructeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Constructeur?

Competenties en Vaardigheden Constructeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Constructeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Constructeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Constructeur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Constructeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Constructeur. Als Constructeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Constructeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Constructeur

Vakkennis voor een Constructeur

Het is voor een Constructeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Constructeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Constructeur


Werkervaring Constructeur

Het is voor een startend Constructeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Constructeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Architect .

Iets anders leren?

Is Constructeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Constructeur

Met wie werkt een Constructeur samen? 

De Constructeur kan zowel in teamverband als zelfstandig werken. Bij bouwwerken is er veel overleg met de architect over het ontwerp, terwijl er bij het ontwerp van apparaten mogelijk alleen andere Constructeurs aan te pas komen. Naast het samenwerken met andere Constructeurs en overleg met de architect, is er ook veel overleg met de aannemer van het project nodig. In sommige gevallen, als de Constructeur op de werkplaats langs kan komen, is er ook veel contact met de bouwopzichter. Het netwerk van een Constructeur groeit zo naarmate hij meer verantwoordelijkheid krijgt.


 • Architect
 • Constructeurs
 • Aannemer
 • Opzichter
Constructeur


Organisaties waar een Constructeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Constructeur meestal werkt.

Waar werkt een Constructeur?

De Constructeur werkt in de bouw, bij het ontwerpen van groot materieel als schepen of bij het ontwerp van gebouwen en infrastructuur. In de technische tak heeft men vaak een grotere rol in de verschillende projecten, terwijl men in de bouwkundige tak veel samen moet werken met de architect om het ontwerp van een bouwwerk om te zetten in realiteit. Afhankelijk van deze keuze kan men dan bij een ingenieursbureau, fabrikant of aannemer komen te werken.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Constructeur

Waar kun je het beste werken als Constructeur? Hieronder vind je de best door de Constructeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Constructeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Constructeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Constructeur.

Welke competenties heeft een Constructeur nodig?

Een Constructeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Constructeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Constructeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Constructeur nodig? 

Een Constructeur heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor hij er steeds naar blijft streven om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Als de Constructeur een fout in zijn berekeningen maakt, is er kans dat de hele constructie in elkaar valt. Daarom moet hij constant geconcentreerd en accuraat te werk gaan en verwacht hij dit ook van anderen (Perfectionist). De Constructeur heeft ook een grote kennis van zaken nodig en de wil om alles te overzien en doorzien dat met de constructie te maken heeft (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Constructeur


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Constructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Constructeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Constructeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Constructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Constructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Constructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Constructeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Constructeur iets voor je?

Zou je graag Constructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Constructeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Constructeur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Constructeur

Vacature Bouwkundig Constructeur
Kracht Recruitment
Als ervaren Constructeur voor Bouwkundige Beton- en Staalconstructies wil jij een belangrijke rol spelen in het ontwerpproces van complexe gebouwconstructies. Het creatief ontwerpen en nauwkeurig berekenen van constructies is waar …
Vacature Project Constructeur
Kracht Recruitment
Als Constructeur maak- en controleer je zelfstandig ontwerpen berekeningen van complexe bouwkundige constructies voor onder andere Utiliteitsbouw, Woningbouw, Bedrijfshuisvesting.Onze opdrachtgever is een middelgroot Ingenieursbureau met 20-30 gemotiveerde en goed opgeleide …
Vacature Constructeur Prefab Constructies
Kracht Recruitment
Zie jij in geprefabriceerd bouwen ook de toekomst? Wil je jezelf ontwikkelen binnen een ingenieursbureau die prefab ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan?Deze organisatie heeft de afgelopen jaren goede …
Vacature Constructeur Civiele Betonbouw
Kracht Recruitment
Als constructeur ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en berekenen van constructies voor zowel utiliteitsbouw als kleinschalige civiele kunstwerken.Het bedrijf is gespecialiseerd in integrale oplossingen voor de realisatie van complexe …
Vacature Senior Constructeur
Kracht Recruitment
Ben jij constructeur en zorg jij ervoor dat er het maximale uit projecten wordt gehaald? Dan ben je jij de constructeur die wij zoeken!Dit multidisciplinaire onafhankelijke ingenieursbureau is van middelgroot …

Actuele blogposts


reacties op Constructeur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar