Constructeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Constructeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep constructeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je constructeur wordt.

 

Wat is een Constructeur?

De Constructeur gaat doorgaans verder waar het werk van de architect of ontwerper ophoudt. Hij bekijkt hoe gebouw, vliegtuig, schoen, e.d. gerealiseerd kan worden en vertaalt het (artistieke) ontwerp naar een ontwerp waarmee gewerkt kan worden. 

De Constructeur moet eerst bepalen hoe het ontwerp in elkaar zit en het skelet van de constructie vormgeven. Als dit basismodel geschetst is, gebruikt de Constructeur allerlei wiskundige berekeningen om o.a. te bepalen hoeveel ruimte er tussen de verschillende onderdelen van het skelet kan zitten, hoe dik de onderdelen moeten zijn om de constructie te kunnen ondersteunen en hoeveel kracht er op het apparaat/gebouw komt te staan. Hij berekent dus eigenlijk heel precies hoe een ontwerp omgezet kan worden in een werkbaar en betrouwbaar product.

Een Constructeur werkt vaak samen met andere Constructeurs bij het maken van de berekeningen. Eventueel kan hij leiding geven aan een team Constructeurs of tekenaars en controleert hij alle berekeningen.

De bouwtekening die de Constructeur uiteindelijk aflevert moet heel precies uitgevoerd worden. Het zal voorkomen dat architecten of ontwerpers consessies moeten doen en hun ontwerp enigszins aanpassen omdat het (volgens de berekeningen van de Constructeur) anders niet gerealiseerd kan worden.

Wil je werken als Constructeur?

Werk je al als Constructeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Constructeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Constructeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Constructeur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Architect
 • Constructeurs
 • Aannemer
 • Opzichter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €4800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

91


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Constructeur

Wat verdient een Constructeur?

Het salaris van een Constructeur ligt tussen de €3000 voor een junior Constructeur, waarbij men vooral een technisch tekenaar is, en €4800 per maand voor een ervaren Hoofdconstructeur, met alle verantwoordelijkheden die bij zo'n positie horen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen uitstekend, met onder andere een goede pensioenregeling.

Salarisschaal Constructeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Constructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Constructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Constructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Constructeur vacatures

Project Engineer Tekenaar / Constructeur, Deurne
Engie Nederland
Ben jij op zoek naar een zeer afwisselende baan? Kun jij goed overweg met SolidWorks 3D? Vind je het leuk om zowel bouwprojecten als machines te tekenen? Vind je het …
Constructeur waterbouw
Witteveen+Bos
Ben jij die enthousiaste waterbouwkundig constructeur, die graag binnen multidisciplinaire teams wil werken aan spraakmakende (inter)nationale waterbouwprojecten? Deze mogelijkheid bieden wij jou in de functie van constructeur waterbouw. In deze …
Junior constructeur gebouwen
Witteveen+Bos
Ben je een startend constructeur die graag binnen multidisciplinaire teams wil samenwerken aan unieke en complexe bouwprojecten van uiteenlopende omvang en karakter? Deze mogelijkheid bieden wij je in de functie …
Werktuigbouwkundig Engineer
VNOM | Bemiddelaar in de techniek
Ben jij een Ervaren Engineer en zoek je een functie waarin je de kans krijgt om je verder te specialiseren op het gebied van machines en procestechnieken en ga je …
Engineer Scheepsbouw
Headhuntersteam Amsterdam
Als structural engineer werk jij aan de mooiste schepen ter wereld samen met je collega's van de verschillende disciplines. Je werkt met D tekensoftware en draagt zorg voor het constructieve gedeelte …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Constructeur

Wat is de toekomst van Constructeur?

De arbeidsmarkt is zeer gunstig voor een Constructeur, al zal zijn rol in eerste instantie vaak beperkt zijn tot het maken van de bouwtekeningen. Pas als men zich goed heeft bewezen als Constructeur, kan men aan de slag als projectleider en zo bij elk aspect van het bouwproces betrokken worden.

Baankans Constructeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

91


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Constructeur worden: Opleidingen tot Constructeur

Wil je constructeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Constructeur? 

Om Constructeur te worden, heeft men een diploma in Bouwkunde of Civiele Techniek nodig, op HBO niveau of van een Technische Universiteit. Hierbij kan men dan ook kiezen om zich te specialiseren in Werktuigbouwkunde of in de richting van constructies.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Constructeur

Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie (Dag)
Wil je ontwerptekeningen en nieuwe machines kunnen beoordelen conform de Machinerichtlijn en een CE-markering kunnen afgeven? Schrijf je dan vandaag nog in voor de ROVC-training Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie. …
Lagersmering - basistraining (Dag)
Meer weten over de juiste smering van een lager? Verleng daarmee de levensduur! Schrijf je nu in voor de basistraining lagersmering van SKF. Ben jij als technicus belast met de …
Cursus Lassen van metalen
Lassen wordt in veel technische producten gebruikt als methode om onderdelen samen te stellen. Wanneer er een las in een product zit, is dit meestal de duurste bewerking. Hier valt …
Inventor – Tube & Pipe Design
Autodesk Inventor is 3D-ontwerpsoftware. Inventor beschikt over veel verschillende functies, waarmee u een volledige productlijn driedimensionaal kunt ontwerpen. Vanuit het 3D-model worden dan product De cursus Inventor – Tube & Pipe …
Lageronderhoud - basistraining (Dag)
Wil jij meer weten over lagertechniek en de montage en demontage van lagers? Schrijf je in voor dé basisopleiding lageronderhoud van SKF! Ben jij werkzaam als technicus en heb je …
Meer opleidingen Constructeur

Weet je nog niet of je Constructeur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Constructeur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Constructeur

Met wie werkt een Constructeur samen? 

De Constructeur kan zowel in teamverband als zelfstandig werken. Bij bouwwerken is er veel overleg met de architect over het ontwerp, terwijl er bij het ontwerp van apparaten mogelijk alleen andere Constructeurs aan te pas komen. Naast het samenwerken met andere Constructeurs en overleg met de architect, is er ook veel overleg met de aannemer van het project nodig. In sommige gevallen, als de Constructeur op de werkplaats langs kan komen, is er ook veel contact met de bouwopzichter. Het netwerk van een Constructeur groeit zo naarmate hij meer verantwoordelijkheid krijgt.


 • Architect
 • Constructeurs
 • Aannemer
 • Opzichter
Constructeur


Organisaties waar een Constructeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Constructeur meestal werkt.

Waar werkt een Constructeur?

De Constructeur werkt in de bouw, bij het ontwerpen van groot materieel als schepen of bij het ontwerp van gebouwen en infrastructuur. In de technische tak heeft men vaak een grotere rol in de verschillende projecten, terwijl men in de bouwkundige tak veel samen moet werken met de architect om het ontwerp van een bouwwerk om te zetten in realiteit. Afhankelijk van deze keuze kan men dan bij een ingenieursbureau, fabrikant of aannemer komen te werken.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Constructeur

Waar kun je het beste werken als Constructeur? Hieronder vind je de best door de Constructeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Constructeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Constructeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Constructeur.

Welke competenties heeft een Constructeur nodig?

Een Constructeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Constructeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Constructeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Constructeur nodig? 

Een Constructeur heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor hij er steeds naar blijft streven om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Als de Constructeur een fout in zijn berekeningen maakt, is er kans dat de hele constructie in elkaar valt. Daarom moet hij constant geconcentreerd en accuraat te werk gaan en verwacht hij dit ook van anderen (Perfectionist). De Constructeur heeft ook een grote kennis van zaken nodig en de wil om alles te overzien en doorzien dat met de constructie te maken heeft (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Constructeur


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Constructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Constructeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Constructeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Constructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Constructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Constructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Constructeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Constructeur iets voor je?

Zou je graag Constructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Constructeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Constructeur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar