Constructeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Constructeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep constructeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je constructeur wordt.

 

Wat is een Constructeur?

De Constructeur gaat doorgaans verder waar het werk van de architect of ontwerper ophoudt. Hij bekijkt hoe gebouw, vliegtuig, schoen, e.d. gerealiseerd kan worden en vertaalt het (artistieke) ontwerp naar een ontwerp waarmee gewerkt kan worden. 

De Constructeur moet eerst bepalen hoe het ontwerp in elkaar zit en het skelet van de constructie vormgeven. Als dit basismodel geschetst is, gebruikt de Constructeur allerlei wiskundige berekeningen om o.a. te bepalen hoeveel ruimte er tussen de verschillende onderdelen van het skelet kan zitten, hoe dik de onderdelen moeten zijn om de constructie te kunnen ondersteunen en hoeveel kracht er op het apparaat/gebouw komt te staan. Hij berekent dus eigenlijk heel precies hoe een ontwerp omgezet kan worden in een werkbaar en betrouwbaar product.

Een Constructeur werkt vaak samen met andere Constructeurs bij het maken van de berekeningen. Eventueel kan hij leiding geven aan een team Constructeurs of tekenaars en controleert hij alle berekeningen.

De bouwtekening die de Constructeur uiteindelijk aflevert moet heel precies uitgevoerd worden. Het zal voorkomen dat architecten of ontwerpers consessies moeten doen en hun ontwerp enigszins aanpassen omdat het (volgens de berekeningen van de Constructeur) anders niet gerealiseerd kan worden.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Constructeur?

Werk je al als Constructeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Constructeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Constructeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Constructeur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Architect
 • Constructeurs
 • Aannemer
 • Opzichter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €4800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

726


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Constructeur

Wat verdient een Constructeur?

Het salaris van een Constructeur ligt tussen de €3000 voor een junior Constructeur, waarbij men vooral een technisch tekenaar is, en €4800 per maand voor een ervaren Hoofdconstructeur, met alle verantwoordelijkheden die bij zo'n positie horen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen uitstekend, met onder andere een goede pensioenregeling.

Salarisschaal Constructeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Constructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Constructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Constructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Constructeur vacatures

Vacature Constructeur Machinebouw
LMH Engineering
Constructeur Machinebouw Wat ga je doen? Als Constructeur ga jij bij dit groeiende bedrijf dat machines ontwikkelt voor heel veel verschillende klanten in uiteenlopende branches aan de slag met het …
Vacature Tekenaar/ Constructeur Engineer
Yacht
Bedrijfsomschrijving Niet ‘gewoon een bedrijf’ SPIE Smart City, is specialist in Bruggen & Sluizen en Verkeer & Vervoer. We houden ons bezig met innovatieve civieltechnische kunstwerken en modulaire verkeers-geleidingssystemen. Met …
Vacature Tekenaar/ Constructeur (MBO, HBO, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, regio Dordrecht)
Trinamics
Tekenaar/Constructeur(HTS WTB, enkele jaren ervaring, regio Dordrecht) OrganisatieOnze opdrachtgever heeft al meer dan tachtig jaar een reputatie hoog te houden als het gaat om ontwerp, fabricage en verkoop …
Vacature Constructeur Hijskraansystemen
LMH Engineering
Constructeur (Hijs)Kraansystemen Wat ga je doen? Als constructeur ga jij bij dit bedrijf aan de slag met de ontwikkeling van klant specifieke hijskraansystemen. In verband met groei van het bedrijf …
Vacature Senior Constructeur Waterbouw
Sweco
Binnen een team van junioren, medioren en senioren werk je samen aan eenvoudige en complexe waterbouwkundige constructies. Bij ons krijg je de mogelijkheid om, vanuit je ervaring en ambitie jezelf …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Constructeur

Wat zijn de baankansen voor een Constructeur?

De arbeidsmarkt is zeer gunstig voor een Constructeur, al zal zijn rol in eerste instantie vaak beperkt zijn tot het maken van de bouwtekeningen. Pas als men zich goed heeft bewezen als Constructeur, kan men aan de slag als projectleider en zo bij elk aspect van het bouwproces betrokken worden.

De actuele kans op werk voor een Constructeur

De kans op werk voor het beroep Constructeur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

726

Baankans Constructeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Constructeur worden: Opleidingen tot Constructeur

Wil je Constructeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Constructeur.

Hoe word je een Constructeur? 

Om Constructeur te worden, heeft men een diploma in Bouwkunde of Civiele Techniek nodig, op HBO niveau of van een Technische Universiteit. Hierbij kan men dan ook kiezen om zich te specialiseren in Werktuigbouwkunde of in de richting van constructies.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Constructeur

Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Bouwfysica en Bouwtechniek Algemeen Aan welke eisen moeten materialen en detailleringen voldoen om een gezond binnenmilieu te realiseren? Zowel bij nieuwbouwprojecten als bij woningverbetering maak je als bouwkundig medewerker dagelijks keuzes. Deze …
Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Opleiding Bouwfysica
Met de post-hbo-opleiding Bouwfysica leer je meer over de theoretische beginselen van de bouwfysica, over de toepassing in de praktijk van advisering en onderzoek en krijg je meer kennis van …
Opleiding Bouwfysica
Bouwfysica voor de HVAC
De verwarming-, ventilatie- en luchtbehandelingstechniek (HVAC-techniek) heeft tot doel de omgeving van de mensen aangenaam en behaaglijk te maken, zodat zij zich goed voelen. Hiervoor dienen we kennis te hebben …
Bouwfysica voor de HVAC

Omscholen tot Constructeur

Als je je wilt omscholen tot Constructeur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Constructeur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Constructeur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Traineeship vacatures Constructeur

Vacature Traineeship Werktuigbouwkunde
Continu Professionals
Is je diploma binnen en ben je nu op zoek naar een baan? Nog geen idee welke richting je op wil? Geen zorgen. Veel starters ervaren hetzelfde! Speciaal voor mensen …
Vacature Traineeship Techniek
Continu Professionals
Ben je recentelijk afgestudeerd in een technische richting en op zoek naar een goede start van je carrière? Bij ons in Amersfoort bieden we je een unieke kans om alle …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Constructeur

Als je Constructeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Constructeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Constructeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Constructeur?

Competenties en Vaardigheden Constructeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Constructeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Constructeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Constructeur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Constructeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Constructeur. Als Constructeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Constructeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Constructeur

Vakkennis voor een Constructeur

Het is voor een Constructeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Constructeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Constructeur


Werkervaring Constructeur

Het is voor een startend Constructeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Constructeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Architect .

Iets anders leren?

Is Constructeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Constructeur

Met wie werkt een Constructeur samen? 

De Constructeur kan zowel in teamverband als zelfstandig werken. Bij bouwwerken is er veel overleg met de architect over het ontwerp, terwijl er bij het ontwerp van apparaten mogelijk alleen andere Constructeurs aan te pas komen. Naast het samenwerken met andere Constructeurs en overleg met de architect, is er ook veel overleg met de aannemer van het project nodig. In sommige gevallen, als de Constructeur op de werkplaats langs kan komen, is er ook veel contact met de bouwopzichter. Het netwerk van een Constructeur groeit zo naarmate hij meer verantwoordelijkheid krijgt.


 • Architect
 • Constructeurs
 • Aannemer
 • Opzichter
Constructeur


Organisaties waar een Constructeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Constructeur meestal werkt.

Waar werkt een Constructeur?

De Constructeur werkt in de bouw, bij het ontwerpen van groot materieel als schepen of bij het ontwerp van gebouwen en infrastructuur. In de technische tak heeft men vaak een grotere rol in de verschillende projecten, terwijl men in de bouwkundige tak veel samen moet werken met de architect om het ontwerp van een bouwwerk om te zetten in realiteit. Afhankelijk van deze keuze kan men dan bij een ingenieursbureau, fabrikant of aannemer komen te werken.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Constructeur

Waar kun je het beste werken als Constructeur? Hieronder vind je de best door de Constructeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Constructeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Constructeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Constructeur.

Welke competenties heeft een Constructeur nodig?

Een Constructeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Constructeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Constructeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Constructeur nodig? 

Een Constructeur heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor hij er steeds naar blijft streven om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Als de Constructeur een fout in zijn berekeningen maakt, is er kans dat de hele constructie in elkaar valt. Daarom moet hij constant geconcentreerd en accuraat te werk gaan en verwacht hij dit ook van anderen (Perfectionist). De Constructeur heeft ook een grote kennis van zaken nodig en de wil om alles te overzien en doorzien dat met de constructie te maken heeft (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Constructeur


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Constructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Constructeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Constructeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Constructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Constructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Constructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Constructeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Constructeur iets voor je?

Zou je graag Constructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Constructeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Constructeur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar