Wiskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Wiskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep wiskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je wiskundige wordt.

 

Wat is een Wiskundige?

Een Wiskundige is iemand die onderzoek doet naar allerlei wiskundige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld algebra, meetkunde en statistiek en past zijn kennis vaak toe in de praktijk.

De Wiskundige probeert wiskundige raadsels op te lossen aan de hand van wiskundige theorieën, berekeningen enzovoort. Hij maakt daarbij gebruik van computertoepassingen en andere hulpmiddelen. Ook kan de Wiskundige proberen om bestaande wiskundige theorieën, modellen en concepten te verbeteren of nieuwe theorieën te ontwikkelen.

Wiskundige theorieën kunnen gebruikt worden voor praktische oplossingen. Zo kan de Wiskundige een theorie gebruiken om een productieproces te verbeteren of een verzekeringspremie te berekenen. De Wiskundige maakt naast wiskundige theorieën ook gebruik van natuurkundige theorieën.

Een Wiskundige kan in veel verschillende sectoren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de onderzoekssector, de bankensector en het onderwijs. Wil je werken als Wiskundige?

Werk je al als Wiskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Wiskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Wiskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Wiskundige in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoekers
 • Statistici
 • Risico-analisten
 • Leidinggevende
 • Leraren
 • Leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

15


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Wiskundige

Wat verdient een Wiskundige?

Een Wiskundige kan rekenen op zo’n €2300,- tot €5000,- bruto per maand. Het is lastig een precies bedrag te geven, omdat het salaris van een Wiskundige erg afhangt van waar hij werkzaam is. Zo zal een Wiskundige die werkzaam is in het onderwijs een stuk minder verdienen dan een Wiskundige die bijvoorbeeld als Risico-analist werkt bij een bank.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de sector waartoe het bedrijf behoort en de werkgever. Voorbeelden zijn doorbetaalde vakantiedagen, een dertiende maand, betaalde bijscholing en een reiskostenvergoeding. 

Salarisschaal Wiskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Wiskundige

Omdat een wiskundige vooral zijn kennis en expertise toepast binnen een rol of beroep zijn er geen directe vacatures wiskundige te vinden. Beroepen waar je als Wiskundige in terecht kan zijn bijvoorbeeld:

 

Op zoek naar een nieuwe baan als Wiskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Wiskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Wiskundige vacatures

Vacature Senior Financial Risk Officer (Actuaris)
VGZ
Samen met zorgverleners zetten wij ons in voor betere zorg tegen lagere kosten. Zinnige zorg noemen we dat. Als Senior Financial Risk Officer (Actuaris) bij VGZ in Arnhem heb jij …
Vacature Actuaris Levens- & Gezondheidsverzekeringen
KBC
Wat verwachten we van jou?tariefzetting en geautomatiseerd advies, waarbij het accent ligt op datagedreven personalisatiereservering (wiskundige
Vacature Vakleraar Wiskunde in Tilburg
Onderwijscentrum Leijpark (VSO)
Voor het schooljaar hebben wij binnen de afdeling VSO-VMBO een vacature voor: Vakleraar Wiskunde (2e graads) Het VSO-VMBO bij Onderwijscentrum Leijpark is voor leerlingen die cognitieve en functionele mogelijkheden hebben …
Vacature Leraar Wiskunde/ Rekenen in Grootebroek
Martinuscollege
Met ingang van het nieuwe schooljaar zoeken wij voor het vmbo onder- en bovenbouw een enthousiaste collega in de functie van: LERAAR WISKUNDE/REKENEN, 2e graads 20-25 lesuren (0,0800-1,000 fte) Functie …
Vacature Leraar Wiskunde 1e graads in Nieuwegein/ Vianen
Oosterlicht College
Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn wij op zoek naar een leraar wiskunde voor onze locatie in Nieuwegein. Het betreft een vacature voor ca. 22 lessen (ca. 0.8 - …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Wiskundige

Wat is de toekomst van Wiskundige?

Omdat de Wiskundige in veel verschillende sectoren een baan kan vinden, is het arbeidsmarktperspectief van een Wiskundige over het algemeen goed.

De doorgroeimogelijkheden hangen af van de sector waarin de Wiskundige werkzaam is. Hij kan bijvoorbeeld leidinggevende taken krijgen toegewezen. 

Baankans Wiskundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

15


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Wiskundige worden: Opleidingen tot Wiskundige

Wil je Wiskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Wiskundige.

Hoe word je een Wiskundige? 

 Om Wiskundige te worden, kan iemand het beste de HBO- of WO-opleiding Wiskunde doen. Bij de vierjarige HBO-opleiding leer je bijvoorbeeld lesgeven, terwijl de vijfjarige WO-opleiding zich meer bezighoudt met het onderzoek doen naar wiskundige vraagstukken. Op welk niveau je de studie het beste kunt volgen, hangt dus af van het werk dat je precies wil gaan doen. Wil je het onderzoek in, dan kies je voor de WO-opleiding. Wil je les gaan geven, kies dan voor de HBO-variant. Ook Bedrijfswiskunde, Technische Wiskunde en Econometrie zijn geschikte opleidingen.

Het is aan te raden om op de middelbare school exacte vakken als wiskunde en natuurkunde in je pakket te hebben. Deze kennis komt namelijk van pas tijdens de studie.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Wiskundige

Module Actuariële begrippen en verslaglegging
Als pensioenfondsbestuurder dient u aan Geschiktheidsniveau A te voldoen. Geschiktheidsniveau A omvat kennis, inzicht en oordeelsvorming in combinatie met de juiste competenties en professioneel gedrag (Handreiking geschikt pensioenfondsbestuur, Pensioenfederatie). Willis Towers …
Module Actuariële begrippen en verslaglegging
Actuarieel Rekenen
Heb jij een afgeronde hbo- of wo-bachelor, ben je analytisch sterk en heb je aantoonbaar cijfermatig inzicht? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven! In de financiële markt …
Actuarieel Rekenen
Postbachelor Actuarieel Analist
Identificeer, kwantificeer en adviseer over (financiële) risico's SCHRIJF IN Actuarieel analisten houden zich dagelijks bezig met het identificeren en kwantificeren van risico’s en het adviseren over de financiële gevolgen. Speciaal …
Postbachelor Actuarieel Analist
Postbachelor Actuarieel Analist 4 modules
Actuarieel analisten houden zich dagelijks bezig met het identificeren en kwantificeren van risico’s en het adviseren over de financiële gevolgen. Speciaal voor de professional die zich verder wil ontwikkelen op …
Postbachelor Actuarieel Analist 4 modules
Python voor actuarieel professionals (online)
U bent werkzaam op een actuariële afdeling of bent actuaris. De cursus start op beginnersniveau en is daarmee laagdrempelig. In het voorjaar van 2021 volgt de meerdaagse verdiepingscursus Python. Python: …
Python voor actuarieel professionals (online)

Omscholen of doorgroeien tot Wiskundige

Als je Wiskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Wiskundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Wiskundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Wiskundige?

Competenties en Vaardigheden Wiskundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Wiskundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Wiskundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Wiskundige

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Wiskundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Wiskundige. Als Wiskundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Wiskundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Wiskundige

Vakkennis voor een Wiskundige

Het is voor een Wiskundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Wiskundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Wiskundige


Werkervaring Wiskundige

Het is voor een startend Wiskundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Wiskundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Wiskunde, Statisticus .

Iets anders leren?

Is Wiskundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Wiskundige

Met wie werkt een Wiskundige samen? 

Het netwerk van een Wiskundige hangt af van zijn precieze functie. Werkt de Wiskundige bij een universiteit of onderzoeksinstituut, dan komt hij onder andere in contact met andere onderzoekers, zoals andere Wiskundigen of Statistici. Werkt de Wiskundige bij een bank, verzekeringsbedrijf of iets dergelijks, dan komt hij natuurlijk in aanraking met andere medewerkers van het bedrijf, zoals Risico-analisten en een Leidinggevende. Is een Wiskundige werkzaam in het onderwijs? Dan heeft hij bijvoorbeeld contact met andere Leraren en leerlingen.


 • Onderzoekers
 • Statistici
 • Risico-analisten
 • Leidinggevende
 • Leraren
 • Leerlingen
Wiskundige


Organisaties waar een Wiskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Wiskundige meestal werkt.

Waar werkt een Wiskundige?

Een Wiskundige kan terecht komen in heel verschillende sectoren. Veel Wiskundigen werken bij een universiteit of onderzoeksinstituut. Andere Wiskundigen werken bij een bank, verzekeraar, ICT-bedrijf of een logistiek bedrijf. Ook vind je Wiskundigen in het onderwijs.

Een Wiskundige kan dus zowel werkzaam zijn in de profitsector als in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Wiskundige

Waar kun je het beste werken als Wiskundige? Hieronder vind je de best door de Wiskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Wiskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Wiskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Wiskundige.

Welke competenties heeft een Wiskundige nodig?

Een Wiskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Wiskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Wiskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Wiskundige nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Wiskundige zijn Waarnemer en Perfectionist.

Het is van belang dat een Wiskundige inzicht heeft in wiskundige vraagstukken. De Wiskundige is onderzoekend, intellectueel, gedreven en analytisch. Hij weet hoe hij de vraagstukken op kan lossen en kan uit de resultaten duidelijke conclusies trekken (Waarnemer).

Tevens is een Wiskundige gedetailleerd. De vraagstukken moeten heel precies geanalyseerd worden, zodat er geen foute conclusies en dus foute beslissingen worden genomen. De Wiskundige is integer, gedisciplineerd en veeleisend (Perfectionist).

Staat een Wiskundige voor de klas, dan is het bovendien van belang dat hij goed les kan geven en overwicht heeft (Baas). 

Bekijk de persoonstypen voor Wiskundige


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Wiskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Wiskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Wiskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Wiskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Wiskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Wiskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Wiskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Wiskundige iets voor je?

Zou je graag Wiskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Wiskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Wiskundige?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Wiskundige

Vacature Leraar Wiskunde in Nieuwegein/ Vianen
Oosterlicht College
Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn wij op zoek naar een leraar wiskunde voor onze locatie in Nieuwegein. Het betreft een vacature voor ca. 22 lessen (ca. 0,8 - …
Vacature Leraar Wiskunde in Nieuw-Vennep
Herbert Vissers College
Wij zijn voor het nieuwe schooljaar op zoek naar een collega voor het vak wiskunde die met veel plezier lesgeeft en affiniteit heeft met leerlingen in zowel het vmbo, mavo, …
Vacature Vakleraar Wiskunde
Onderwijscentrum Leijpark
Voor het schooljaar 2021-2022 hebben wij binnen de afdeling VSO-VMBO een vacature voor: Vakleraar Wiskunde (2e graads) Het VSO-VMBO bij Onderwijscentrum Leijpark is voor leerlingen die cognitieve en functionele mogelijkheden …
Vacature Leraar wiskunde (0,8-1,0 wtf)
De Onderwijsspecialisten
Speciaal op zoek naar een leraar als jij Gezocht: een vindingrijke wiskundeleraar die hart heeft voor jongeren met speciale behoeften ( 0,8 tot 1,0 wtf). Het Vester College in Ede …
Vacature Leraar Wiskunde
Oosterlicht College
Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn wij op zoek naar een leraar wiskunde voor onze locatie in Vianen. Het betreft een vacature voor ca. 18.5 lessen (ca. 0,7 - …

Actuele blogposts


reacties op Wiskundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar