Wiskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Wiskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep wiskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je wiskundige wordt.

Wat is een Wiskundige?

 

 

Een Wiskundige is iemand die onderzoek doet naar allerlei wiskundige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld algebra, meetkunde en statistiek en past zijn kennis vaak toe in de praktijk.

De Wiskundige probeert wiskundige raadsels op te lossen aan de hand van wiskundige theorieën, berekeningen enzovoort. Hij maakt daarbij gebruik van computertoepassingen en andere hulpmiddelen. Ook kan de Wiskundige proberen om bestaande wiskundige theorieën, modellen en concepten te verbeteren of nieuwe theorieën te ontwikkelen.

Wiskundige theorieën kunnen gebruikt worden voor praktische oplossingen. Zo kan de Wiskundige een theorie gebruiken om een productieproces te verbeteren of een verzekeringspremie te berekenen. De Wiskundige maakt naast wiskundige theorieën ook gebruik van natuurkundige theorieën.

Een Wiskundige kan in veel verschillende sectoren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de onderzoekssector, de bankensector en het onderwijs. 

Wil je werken als Wiskundige?

Werk je al als Wiskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Wiskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Wiskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Wiskundige in één oogopslag

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoekers
 • Statistici
 • Risico-analisten
 • Leidinggevende
 • Leraren
 • Leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Wiskundige

Wat verdient een Wiskundige?

 

Een Wiskundige kan rekenen op zo’n €2300,- tot €5000,- bruto per maand. Het is lastig een precies bedrag te geven, omdat het salaris van een Wiskundige erg afhangt van waar hij werkzaam is. Zo zal een Wiskundige die werkzaam is in het onderwijs een stuk minder verdienen dan een Wiskundige die bijvoorbeeld als Risico-analist werkt bij een bank.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de sector waartoe het bedrijf behoort en de werkgever. Voorbeelden zijn doorbetaalde vakantiedagen, een dertiende maand, betaalde bijscholing en een reiskostenvergoeding. 

Salarisschaal Wiskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Wiskundige

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Wiskundige

Wat is de toekomst van Wiskundige?

 

Omdat de Wiskundige in veel verschillende sectoren een baan kan vinden, is het arbeidsmarktperspectief van een Wiskundige over het algemeen goed.

De doorgroeimogelijkheden hangen af van de sector waarin de Wiskundige werkzaam is. Hij kan bijvoorbeeld leidinggevende taken krijgen toegewezen. 

Baankans Wiskundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Wiskundige worden: Opleidingen tot Wiskundige

Wil je wiskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Wiskundige? 

 

Om Wiskundige te worden, kan iemand het beste de HBO- of WO-opleiding Wiskunde doen. Bij de vierjarige HBO-opleiding leer je bijvoorbeeld lesgeven, terwijl de vijfjarige WO-opleiding zich meer bezighoudt met het onderzoek doen naar wiskundige vraagstukken. Op welk niveau je de studie het beste kunt volgen, hangt dus af van het werk dat je precies wil gaan doen. Wil je het onderzoek in, dan kies je voor de WO-opleiding. Wil je les gaan geven, kies dan voor de HBO-variant. Ook Bedrijfswiskunde, Technische Wiskunde en Econometrie zijn geschikte opleidingen.

Het is aan te raden om op de middelbare school exacte vakken als wiskunde en natuurkunde in je pakket te hebben. Deze kennis komt namelijk van pas tijdens de studie.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Wiskundige

Excel PowerPivot Gevorderde training (Open rooster)
In deze training Excel PowerPivot herhalen we in sneltreinvaart de stof van Excel Power Pivot Basis (Level 1). Je bent al enthousiast over Power Pivot en je wilt nog meer …
MathCAD – Basis
Veel engineers gebruiken MathCAD voor het uitvoeren, documenteren en delen van berekeningen. De unieke MathCAD whiteboard interface integreert standaard wiskundige notatie, tekst, afbeeldingen en graf In de cursus MathCAD – …
VWO Wiskunde B
Wiskunde B verdiept zich in de meer wetenschappelijke tak van de wiskunde. Je verkent onder meer het berekenen en opstellen van wiskundige formules, algebra en goniometrie. Met deze kennis kun …
MathCAD Basis
De cursus MathCAD Basis duurt 3 dagen en kost €1295,-. Veel engineers gebruiken MathCAD voor het uitvoeren, documenteren en delen van berekeningen. De unieke MathCAD whiteboard interface integreert standaard wiskundige …
MATLAB
MATLAB kan gebruikt worden voor allerhande wiskundige berekeningen. De brede inzetbaarheid van MATLAB maakt het softwarepakket zowel binnen de academische wereld als binnen de industrie tot een favori De cursus …
Meer opleidingen Wiskundige

Weet je nog niet of je Wiskundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Wiskundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Wiskundige

Met wie werkt een Wiskundige samen? 

Het netwerk van een Wiskundige hangt af van zijn precieze functie. Werkt de Wiskundige bij een universiteit of onderzoeksinstituut, dan komt hij onder andere in contact met andere onderzoekers, zoals andere Wiskundigen of Statistici. Werkt de Wiskundige bij een bank, verzekeringsbedrijf of iets dergelijks, dan komt hij natuurlijk in aanraking met andere medewerkers van het bedrijf, zoals Risico-analisten en een Leidinggevende. Is een Wiskundige werkzaam in het onderwijs? Dan heeft hij bijvoorbeeld contact met andere Leraren en leerlingen.


 • Onderzoekers
 • Statistici
 • Risico-analisten
 • Leidinggevende
 • Leraren
 • Leerlingen
Wiskundige


Organisaties waar een Wiskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Wiskundige meestal werkt.

Waar werkt een Wiskundige?

 

Een Wiskundige kan terecht komen in heel verschillende sectoren. Veel Wiskundigen werken bij een universiteit of onderzoeksinstituut. Andere Wiskundigen werken bij een bank, verzekeraar, ICT-bedrijf of een logistiek bedrijf. Ook vind je Wiskundigen in het onderwijs.

Een Wiskundige kan dus zowel werkzaam zijn in de profitsector als in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Wiskundige

Waar kun je het beste werken als Wiskundige? Hieronder vind je de best door de Wiskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Wiskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Wiskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Wiskundige.

Welke competenties heeft een Wiskundige nodig?

Een Wiskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Wiskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Wiskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Wiskundige nodig? 

 

Persoonstypen die goed passen bij een Wiskundige zijn Waarnemer en Perfectionist.

Het is van belang dat een Wiskundige inzicht heeft in wiskundige vraagstukken. De Wiskundige is onderzoekend, intellectueel, gedreven en analytisch. Hij weet hoe hij de vraagstukken op kan lossen en kan uit de resultaten duidelijke conclusies trekken (Waarnemer).

Tevens is een Wiskundige gedetailleerd. De vraagstukken moeten heel precies geanalyseerd worden, zodat er geen foute conclusies en dus foute beslissingen worden genomen. De Wiskundige is integer, gedisciplineerd en veeleisend (Perfectionist).

Staat een Wiskundige voor de klas, dan is het bovendien van belang dat hij goed les kan geven en overwicht heeft (Baas). 

Bekijk de persoonstypen voor Wiskundige


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Wiskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Wiskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Wiskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Wiskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Wiskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Wiskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Wiskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Wiskundige iets voor je?

Zou je graag Wiskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Wiskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Wiskundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar