Drone piloot Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Drone piloot? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep drone piloot. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je drone piloot wordt.

 

Wat is een Drone piloot?

Een Drone piloot is de bestuurder van een drone. Een drone is een onbemand luchtvaartuig. Waar de piloot van een vliegtuig of helikopter ook echt in het toestel zit en meevliegt, bestuurt de Drone piloot zijn luchtvaartuig vanaf de grond. De Drone piloot kan de drone van een nabije locatie besturen maar ook vanaf vele kilometers afstand.  Andere namen voor Drone piloot zijn Drone-operator of Dronevlieger.

Er zijn meerdere type drones, dus ook verschillende type Drone piloten. Op hoofdlijn zijn er twee typen: allereerst heb je de militaire Drone piloot, die de drone voor militaire doeleinden bestuurd. Daarnaast zijn er civiele Drone piloten, zij besturen drones voor verschillende toepassingen.

Past het beroep Drone piloot bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Drone piloot?

Het woord drone (in het Nederlands ook wel eens droon) komt uit de militaire luchtvaart. Daar werd de term voor een onbemand vliegtuig gebruikt dat een vliegend doel bij oefeningen uit moest schakelen. Drones worden steeds bekender en meer gebruikt, vandaar dat de term nu meer algemeen bekend is.

Drones worden ingezet voor militaire doeleinden, maar kunnen ook voor civiele doeleinden gebruikt worden. Denk hierbij aan het ontdekken van files op de wegen, klimaatonderzoek en bouwtoezicht. De toepassing van drones wordt steeds breder. 

Naast het besturen van de drone heeft de Drone piloot per toepassing specifieke taken en verantwoordelijkheden.

De werkzaamheden van de Drone piloot kunnen zijn

  • filmopnames maken voor tv, film of reclamedoeleinden
  • Het vervoeren van goederen (dit gebeurt nu nog incidenteel)
  • Dronevluchten voor militaire doeleinden
  • Onderzoeken van moeilijk bereikbare locaties, bijvoorbeeld bij gebouwen of bruggen.
  • Beveiligingswerk bij evenementen
  • Inspecties van gewassen voor landbouw of binnen kassen

 

Over het algemeen moet de Drone piloot beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit een goed inzicht. De Drone piloot moet het juiste gevoel hebben om de drone vanaf de grond te kunnen besturen. Voor de besturing gebruikt de Drone piloot technische hulpmiddelen en het is dan ook belangrijk dat de Drone piloot een goede technische kennis en technisch inzicht heeft. De Drone piloot moet het luchtvaartuig vanaf de grond net zo deskundig en nauwkeurig kunnen besturen als wanneer hij in het luchtvaartuig had gezeten.

Andere namen het beroep Drone piloot

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Drone-piloot

Wil je werken als Drone piloot?

Werk je al als Drone piloot en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Drone piloot worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Drone piloot, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Drone piloot in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Drone piloot

Wat verdient een Drone piloot?

Het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden van de Drone piloot verschilt enorm per toepassing. Zo zal een militaire Drone piloot vanwege de rang een goed salaris hebben.

Daarnaast vinden we opdrachten voor dronewerk tot €400,- per dag. Dus als je dit als zelfstandige doet kan je met veel opdrachten een aardige omzet maken.

Door de bank genomen schatten in dat het salaris tussen de €1800 en €5000 per maand ligt.

Salarisschaal Drone piloot

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Drone piloot

Er zijn geen vacatures Drone piloot aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Drone piloot in werkt.

Meer weten over de sector waar een Drone piloot in werkt

Bekijk werken in Luchtvaart & Zeevaart

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Drone piloot

Wat zijn de baankansen voor een Drone piloot?

Drones worden steeds bekender en voor meer toepassingen gebruikt. De vraag naar Drone piloot stijgt hierdoor. Het is een tamelijk nieuw beroep waardoor er nog niet veel bekend is over de doorgroeimogelijkheden. 

We zien steeds vaker vacatures voor Drone piloot, die dan specifiek de naam van de toepassing hebben. Zo kan het om een vacature video editor gaan die het camarawerk met een drone doet.

De actuele kans op werk voor een Drone piloot

Het beroep Drone piloot is onderdeel van de beroepsfamilie Piloten, vlieginstructeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Piloten, vlieginstructeurs is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Drone piloot

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Drone piloot worden: Opleidingen tot Drone piloot

Wil je Drone piloot worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Drone piloot.

Hoe word je een Drone piloot? 

Wanneer je Drone piloot wilt worden is het belangrijk dat je zelf al enige ervaring heb met het besturen van een drone. Om aan de slag te kunnen als Drone piloot is er een speciale opleiding. Vaak heeft de Drone piloot al een opleiding gevolgd of is al werkzaam bij een bedrijf dat met drones werkt.

Vaak heeft de Drone piloot eerder al een technische opleiding zoals bijvoorbeeld werktuigbouwkunde gevolgd. Door hierna nog een specifieke opleiding tot Drone piloot te volgen, is de Drone piloot deskundig om de luchtvaartuigen te kunnen besturen.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Drone piloot

Drone: Minidrones (ROC-Light Opleiding)
Bij de DroneLand Academy kunt u opleiding volgen voor zowel Minidrones (ROC-Light) als voor het RPA-L brevet (ROC). Hiermee kunt u voldoen aan de huidige kenniseisen voor professioneel en commercieel gebruik van drones/RPAS in Nederland. …
Drone: Minidrones (ROC-Light Opleiding)
DronePilot Advanced (EASA Specific-categorie)
De DronePilot Advanced opleiding is gericht op particulieren en commerciële drone gebruikers die vluchten moeten uitvoeren die vallen in de hogere risicoklassen. Door het volgen van de DronePilot Advanced opleiding …
DronePilot Advanced (EASA Specific-categorie)
DronePilot Basic (EASA Open-categorie)
De DronePilot Basic opleiding is voor particulieren en beginnende commerciële drone gebruikers die beter, slimmer en veiliger willen vliegen. Bedrijven en organisaties die drones volgens de regels willen inzetten, maar
DronePilot Basic (EASA Open-categorie)

Omscholen tot Drone piloot

Als je je wilt omscholen tot Drone piloot is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Drone piloot zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Drone piloot dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Drone piloot

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Drone piloot

Als je Drone piloot wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Drone piloot zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Drone piloot

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Drone piloot?

Competenties en Vaardigheden Drone piloot

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Drone piloot nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Drone piloot nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Drone piloot

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Drone piloot

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Drone piloot. Als Drone piloot wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Drone piloot:


zie volledige beschrijving persoonstype Drone piloot

Vakkennis voor een Drone piloot

Het is voor een Drone piloot ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Drone piloot zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Drone piloot


Werkervaring Drone piloot

Het is voor een startend Drone piloot die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Drone piloot is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Drone piloot het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Drone piloot

Je kunt als Drone piloot een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Drone piloot is onderdeel van de beroepsfamilie Piloten, vlieginstructeurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Drone piloot

Verwante beroepen Drone piloot

Doorgroei beroepen voor een Drone piloot


Hoofd beroepsgroep Drone piloot

Het beroep Drone piloot valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin ze specifieke aangeleerde kennis toepassen om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische of sociale taken die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke concepten, maar ook op basis van operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 
Netwerk Drone piloot

Met wie werkt een Drone piloot samen? 

Per type organisatie of toepassing verschilt het netwerk van een Drone piloot. Een Drone piloot werkt vaak samen met andere piloten, technici en leidinggevenden. 


Drone piloot


Organisaties waar een Drone piloot werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Drone piloot meestal werkt.

Waar werkt een Drone piloot?

De Drone piloot werkt meestal voor een militaire organisatie. Hier worden drones het meest gebruikt. Het gebruik van drones groeit echter en het luchtvaartuig wordt daarom ook op steeds meer andere gebieden ingezet. De Drone piloot kan bij verschillende organisaties werkzaam zijn, zowel in de profit als de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Drone piloot

Waar kun je het beste werken als Drone piloot? Hieronder vind je de best door de Drone piloot beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Drone piloot.

Competenties, Skills en Vaardigheden Drone piloot:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Drone piloot.

Welke competenties heeft een Drone piloot nodig?

Een Drone piloot heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Drone piloot

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Drone piloot passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Drone piloot nodig? 

De Drone piloot moet beschikken over een goede technisch en analytisch inzicht (Waarnemer). De Drone piloot moet het juiste gevoel hebben om een luchtvaartuig vanaf de grond te besturen. De Drone piloot moet beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit en een goed inzicht (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Drone piloot


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Drone piloot

Niels Voorn is dronevlieger.

Ben je benieuwd wat een dronevlieger allemaal doet op een dag? Niels Voorn is dronevlieger en vertelt je er graag over!

Lees de rest van het interview met een Drone piloot

Beoordeling van het beroep Drone piloot

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Drone piloot

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Drone piloot

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Drone piloot dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Drone piloot belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Drone piloot. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Drone piloot iets voor je?

Zou je graag Drone piloot willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Drone piloot bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Drone piloot

Frank Meijer

Op https://dronepilootgezocht.nl kunnen bedrijven en particulieren professionele drone piloten vinden voor opdrachten.e Ben je drone piloot? Maak er snel een profiel aan en je wordt misschien vandaag nog gevonden voor een drone opdracht!

Jean

Bedankt voor de tip.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar