Interview met een drone piloot

21-07-2019

Niels Voorn is dronevlieger.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?


“Ik heb op mijn 17 een drone gekocht en in elkaar gezet omdat ik het cool vond. Dit is toen groter geworden en al snel heb ik toen www.dronevlieger.nl geregistreerd. Daarna ging het heel snel!”

Welke opleiding heb je gevolgd om Dronevlieger te worden?
“Ik ben begonnen bij EuroUSC, 2 jaar terug. Toen was er nog niks in Nederland en moesten we naar Engeland om daar een brevet te halen wat gedoogd werd in Nederland. Sindsdien hebben we het NLR en hier heb ik inmiddels ook mijn brevet behaald.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Het begint al de dag van tevoren, we maken een vliegplan en we bekijken verschillende plekken waar we kunnen opstijgen bijvoorbeeld. Daar zorgen wij dat we een goede risico-analyse doen, zodat wij weten wat we kunnen verwachten. Dan op de dag zelf is het checklists doorlopen en zorgen dat alles veilig gaat.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Anticiperen en logisch nadenken. Klinkt misschien standaard maar dit is bij het vliegen met een drone echt heel erg nodig. Zonder deze competenties gaat het je gewoon niet lukken in de dronewereld. Daarnaast is verstand van modelbouw en helikopters ook wel handig.

"Zonder de competenties 'anticiperen' en 'logisch nadenken' gaat het je niet lukken in de dronewereld"

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“De klant tevreden stellen en uitdagingen behouden voor jezelf. Veel klanten zijn al impressed met de drone zelf en het beeld ook maar voor jezelf wil je je nog verder ontwikkelen. Dit is iets wat heel interessant en leuk is, omdat er nog zoveel te ontdekken valt met drones.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Mensen blij maken en kunnen helpen door middel van mijn drone. Dit heb ik onlangs mogen doen voor TUI care foundation. In Lanzarote heb je wijnbouw en daar gaat het niet goed mee. Om awareness te regelen moest er een video gemaakt worden. Voor weinig budget heb ik dit toen kunnen doen en de mensen op het eiland waren er super blij mee.”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Heel makkelijk: Wetgeving. We zijn vaker bezig met wetgeving dan het vliegen of acquisities. Maar dit hoort erbij en moet ook gebeuren. Ik zie dit als een uitdaging en help er graag ook anderen mee. Daarom heb ik ook een blog waar ik het laatste nieuws plaats. Ik werk namelijk nauw samen met de wetgevers: www.dronevlieger.nl/drone-blog.”

Wat zou je doen als je geen Dronevlieger zou zijn?
“Dan zou ik waarschijnlijk werken als politieagent of IT-manager in een bedrijf. Ik ben opgeleid als IT-manager maar de politie heeft mij van kleins af aan al aangesproken.”

"We zijn meer bezig met wetgeving dan vliegen of acquisities"

Wat was je droombaan als kind?
“Bij de marine vond ik altijd erg tof of politieagent. Maar ook met filmen heb ik al sinds ik jong was affiniteit.”

Hoe zie je de toekomst van Dronevlieger?
“Ik wil meer een community maken van verschillende dronevliegers waar mensen informatie en kennis kunnen uitwisselen. En het plezier van drones te delen!”

Welk advies zou jij mensen die Dronevlieger willen worden geven?
“Geniet van je drone en onderhoud hem goed. Doe ook research naar waar je wel en niet mag vliegen. Het is namelijk zo “nieuw” dat als er 1 iemand de fout ingaat dit meteen in het nieuws komt en dit is nadelig voor andere dronevliegers. Houd dus rekening met elkaar.”

Over Dronevlieger
“Dronevlieger is een bedrijf dat bestaat sinds 2012. Wij zijn gecertificeerd om zowel in Nederland te mogen vliegen als in de rest van Europa. Wij maken gebruik van de nieuwste technologie waardoor wij veel beter kunnen filmen dan onze concurrenten. Daarnaast filmen wij altijd samen met de beste cameramannen om zo optimaal beeld af te leveren. Ook kan je op www.dronevlieger.nl veel informatie vinden over drones en nieuwtjes lezen hierover.”

 

Terug naar het overzicht