Hoofdagent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoofdagent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hoofdagent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hoofdagent wordt.

 

Wat is een Hoofdagent?

De Hoofdagent heeft een uitgebreider takenpakket dan de surveillant en agent. Hij is in staat om leiding te geven aan een team, om plannen te bedenken m.b.t. het dagelijks werk en deze uit te voeren, om naar meldingen te gaan en daar problemen op te lossen en om risico’s in te schatten en hierop adequaat te reageren. Het zou hierbij kunnen gaan het terugbrengen van diefstal in een bepaald gebied waar dit de laatste tijd is gestegen of om het signaleren van een verdachte situatie. De Hoofdagent is in zulke situaties vrij om zijn eigen praktische oplossing te bedenken en uit te voeren. In sommige gevallen, waarin snel gehandeld dient te worden, heb je ook ruimte om te improviseren.

Een Hoofdagent staat net als de surveillant en agent midden in de samenleving en hij of zij dient zich dan ook buiten de werkzaamheden om representatief te gedragen. De Hoofdagent heeft draait onregelmatige diensten en heeft geen ‘9 tot 5’ mentaliteit.

Als Hoofdagent ben je ook in staat om zaken op te lossen waar surveillanten en agenten niet uitkomen. Je kunt deze collega’s advies en sturing geven. Daarnaast heeft de Hoofdagent ook de mogelijkheid om specialisten te betrekken bij zaken waarvoor hij niet geschikt is of waarover afspraken zijn gemaakt. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of ME.

De Hoofdagent komt te werken in een van de 26 politiekorpsen van Nederland of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten.

In Nederland dragen Hoofdagenten een pistool, wapenstok en pepperspray. De Hoofdagent, agent en surveillant zijn allemaal opsporingsambtenaren die allen de bevoegdheden uit strafvordering dragen. Het verschil is dat de surveillant minder geweldmiddelen tot zijn beschikking heeft. Hoofdagent en agent staan gelijk, al heeft de Hoofdagent doorgaans meer ervaring en dus een aansturende rol.

 Wil je werken als Hoofdagent?

Werk je al als Hoofdagent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoofdagent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Hoofdagent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hoofdagent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Hoofdagent
 • Surveillant
 • Specialist
 • Burger
 • Crimineel

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1399 tot €2953

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoofdagent

Wat verdient een Hoofdagent?

Je krijgt vanaf het begin van de opleiding betaald. Instroomleeftijd en ervaring bepalen de hoogte van het inkomen. Dit varieert tussen de €1399 en €2284 bruto per maand. Na je opleiding verdien je maximaal €2953 per maand (vastgelegd in CAO).

Je krijgt flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij werkt.

Salarisschaal Hoofdagent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Hoofdagent

Er zijn geen vacatures Hoofdagent aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Hoofdagent in werkt.

Meer weten over de sector waar een Hoofdagent in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoofdagent

Wat zijn de baankansen voor een Hoofdagent?

Bij de politiekorpsen worden jaarlijks 1600 Agenten aangenomen. Daarnaast gaan er binnen vier jaar veel Agenten met pensioen

Je kunt binnen de politie doorgroeien tot brigadier. Als brigadier krijg je een meer coördinerende taak binnen jouw ambtsgebied naast het werk van Hoofdagent. Ook is er de mogelijkheid om te specialiseren binnen de politie als bijvoorbeeld groepscommandant bij de ME, politiehondbegeleider, lid van een arrestatieteam, verkeersagent, waterpolitieagent, spoorweg agent, lid van de vreemdelingenpolitie of rechercheur.

De actuele kans op werk voor een Hoofdagent

De kans op werk voor het beroep Hoofdagent is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Hoofdagent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Hoofdagent worden: Opleidingen tot Hoofdagent

Wil je Hoofdagent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hoofdagent.

Hoe word je een Hoofdagent? 

Als vooropleiding, afhankelijk van bij welk korps je wilt gaan werken aangezien voor sommige korpsen strengere eisen gelden, wordt MBO niveau 4 gevraagd, of een HAVO diploma.

Je krijgt een opleiding waarbij werken en leren wordt afgewisseld in achtereenvolgende blokken waarin je twaalf weken leert en vervolgens twaalf weken werkt. Deze opleiding krijg je aan de politieacademie en duurt vier jaar. Bij sommige korpsen is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen, wanneer je in het bezit bent van een gepaste afgeronde MBO opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hoofdagent

Er zijn geen opleidingen Hoofdagent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hoofdagent in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen of doorgroeien tot Hoofdagent

Als je Hoofdagent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hoofdagent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hoofdagent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hoofdagent?

Competenties en Vaardigheden Hoofdagent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Hoofdagent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Hoofdagent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Hoofdagent

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Hoofdagent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Hoofdagent. Als Hoofdagent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Hoofdagent:


zie volledige beschrijving persoonstype Hoofdagent

Vakkennis voor een Hoofdagent

Het is voor een Hoofdagent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Hoofdagent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Hoofdagent


Werkervaring Hoofdagent

Het is voor een startend Hoofdagent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Hoofdagent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Surveillant .

Iets anders leren?

Is Hoofdagent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Hoofdagent

Met wie werkt een Hoofdagent samen? 

Je werkt samen met agenten, surveillanten en met andere Hoofdagenten. Daarnaast kan een Hoofdagent ook specialisten inroepen wanneer dat nodig is. Je kunt aan agenten en surveillanten leiding geven en je bent verantwoording schuldig aan je teamleider.

De Hoofdagent is werkzaam in de samenleving en komt daardoor ook allerlei mensen tegen. Welk contact je met de mensen hebt hangt af van de taak die je op dat moment uitvoert.


 • Hoofdagent
 • Surveillant
 • Specialist
 • Burger
 • Crimineel
Hoofdagent


Organisaties waar een Hoofdagent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hoofdagent meestal werkt.

Waar werkt een Hoofdagent?

Je wordt werkzaam binnen een regionaal politiekorps of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten. Deze horen in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Hoofdagent

Waar kun je het beste werken als Hoofdagent? Hieronder vind je de best door de Hoofdagent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoofdagent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoofdagent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hoofdagent.

Welke competenties heeft een Hoofdagent nodig?

Een Hoofdagent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Hoofdagent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hoofdagent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hoofdagent nodig? 

Een Hoofdagent is een toegeweide, op veiligheid gerichte, verantwoordelijke en niet te goedgelovige persoon (Loyalist). Daarnaast weet de Hoofdagent zelfverzekerd en confronterend op te treden met enige dominantie en kracht daar waar dat nodig is (Baas). Deze persoonlijkheid stelt hem in staat om zijn werk goed uit te voeren. Ook heeft de Hoofdagent zelfbeheersing en aanpassingsvermogen en is hij geruststellend en innovatief.

Bekijk de persoonstypen voor Hoofdagent


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Hoofdagent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoofdagent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoofdagent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoofdagent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoofdagent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoofdagent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoofdagent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoofdagent iets voor je?

Zou je graag Hoofdagent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoofdagent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoofdagent

Jan

Beste Neders,ik hoop dat je nog plezier hebt in je werk.Gr.

Neders

Ik ben al drie jaar hoofdagent en verdien een netto salaris van ongeveer 1800 euro per maand. en hier zit dan al mijn vergoeding voor overuren etc. bij. Ik heb geen reiskostenvergoeding omdat ik in mijn woonplaats werk. Ik zou zeggen...succes.

W.Woortman

Waarom word er zo geheimzinnig over gedaan wat een hoofdagent zeg getrouwd en twee kinderen, netto elke maand verdiend. De brutto slarisschaal is duidelijk, maar van de toeslagen mogen wij kenelijk niets weten.

hoofdagent

Dit wordt je allemaal verteld bij het sollicitatiegesprek.Groetjes

agent

Wat is voldoernde,je  salaris is gemiddeld 20 a 40%,boven modaal.Gr.

svh

Verdien je als hoofdagent voldoende??

student

Zoals bij de meeste salarisgroepen,is het salaris gerelateerd aan opleiding,capaciteit,e.d..Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar