Brigadier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Brigadier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep brigadier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je brigadier wordt.

 

Wat is een Brigadier?

De Brigadier heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie waarbij hij enerzijds midden in de samenleving en anderzijds midden in de politieorganisatie staat. Dit vraagt om representatief gedrag, om de geloofwaardigheid van de politie te garanderen.

De werkzaamheden van de Brigadier beslaan het reguliere politiewerk (van de agent) zoals reageren op meldingen, verdachten arresteren en bekeuringen uitdelen. De Brigadier geeft daarnaast leiding aan een grotere of meer specialistische groep politiemedewerkers dan de Hoofdagent. De Brigadier ontwikkelt en coördineert de uitvoering van plannen omtrent het verminderen van criminaliteit of andere ongewenste zaken in de samenleving. Tevens heeft de Brigadier de mogelijkheid om specialisten te betrekken bij zaken waarvoor hij niet bevoegd is of waarvoor afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Brigadier kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde.  Hierbij valt te denken aan de Arrestatieteams, Persoonsbeveiliging, Mobiele Eenheid, Waterpolitie, de Verkeerspolitie e.d.

De Brigadier komt te werken in een van de 26 politiekorpsen van Nederland of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten.

De Brigadier draagt een pistool, wapenstok en pepperspray.Wil je werken als Brigadier?

Werk je al als Brigadier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Brigadier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Brigadier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Brigadier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Hoofdagent
 • Agent
 • Inspecteur
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2164 tot €3100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Brigadier

Wat verdient een Brigadier?

Na aanvang van de opleiding krijgt de Brigadier gelijk betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit ligt tussen de €1312 en €2164 bruto per maand gedurende de opleiding. Na je opleiding verdien je maximaal €3100 per maand (CAO bepaald).

Je krijgt flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Salarisschaal Brigadier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Brigadier

Er zijn geen vacatures Brigadier aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Brigadier in werkt.

Meer weten over de sector waar een Brigadier in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Brigadier

Wat zijn de baankansen voor een Brigadier?

De Politie krijgt de komende jaren te maken met een golf uittreders, waardoor er 1600 nieuwe agenten per jaar nodig zijn. Een gedeelte hiervan zal Brigadiers betreffen.

Het is nog onbekend wat de gevolgen van de geldtekorten en de bezuinigingen waarmee de politie te kampen heeft, zullen zijn.

Binnen de politie is het mogelijk om als Brigadier door te groeien naar een functie als Inspecteur. Tevens is het mogelijk om een specialistische functie te gaan bekleden. Hierbij valt te denken aan persoonsbeveiliger, hondenbegeleider, wijkagent, ME'er, lid van een arrestatieteam, waterpolitieagent, verkeerspolitieagent, rechercheur of vreemdelingenpolitieagent.

Buiten de politie kan de Brigadier zijn kennis en ervaring gebruiken bij een functie in het middenkader van het bedrijfsleven of de overheid.

De actuele kans op werk voor een Brigadier

De kans op werk voor het beroep Brigadier is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Brigadier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Brigadier worden: Opleidingen tot Brigadier

Wil je Brigadier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Brigadier.

Hoe word je een Brigadier? 

Om Brigadier te kunnen worden bij de politie zal de gegadigde moeten doorgroeien binnen de politieorganisatie. Voor externen is het niet mogelijk te solliciteren.

Afhankelijk van het instapniveau (Surveillant, Agent of Hoofdagent) dient er een opleiding van zo'n twee tot vier jaar gevolgd te worden. Deze opleiding bestaat uit een theoretisch onderdeel in de schoolbanken, afgewisseld met de toepassing van het geleerde in de praktijk. Na afronding van de opleiding dient de toekomstige Brigadier een werkervaring van enkele jaren als Hoofdagent te hebben voordat hij kan solliciteren naar een functie als Brigadier. Wanneer de Brigadier in spé wordt toegelaten, dient hij  een interne politieopleiding van drie jaar te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Brigadier

Er zijn geen opleidingen Brigadier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Brigadier in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen of doorgroeien tot Brigadier

Als je Brigadier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Brigadier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Brigadier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Brigadier?

Competenties en Vaardigheden Brigadier

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Brigadier nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Brigadier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Brigadier

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Brigadier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Brigadier. Als Brigadier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Brigadier:


zie volledige beschrijving persoonstype Brigadier

Vakkennis voor een Brigadier

Het is voor een Brigadier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Brigadier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Brigadier


Werkervaring Brigadier

Het is voor een startend Brigadier die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Brigadier is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Inspecteur, Hoofdagent, Marechaussee .

Iets anders leren?

Is Brigadier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Brigadier

Met wie werkt een Brigadier samen? 

Binnen de hiërarchische organisatie van de politie werkt de Brigadier als leidinggevende Teamleider over een groep (Hoofd)agenten en staat hij zelf onder een Inspecteur.

Buiten de politieorganisatie kan de Brigadier op diverse manieren in contact komen mensen, variërend van de burger die beschermd dient te worden tot de verdachte die belemmerd dient te worden in zijn werkzaamheden.


 • Hoofdagent
 • Agent
 • Inspecteur
 • Burger
Brigadier


Organisaties waar een Brigadier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Brigadier meestal werkt.

Waar werkt een Brigadier?

Na afronding van de opleiding tot Brigadier zal de gegadigde werkzaam worden bij het politiekorps waar hij heeft gesolliciteerd naar de functie. In deze hoedanigheid zal de Brigadier zijn steentje bijdragen aan een veiligere en rechtvaardigere samenleving als leidinggevende in het middenkader van de organisatie.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Brigadier

Waar kun je het beste werken als Brigadier? Hieronder vind je de best door de Brigadier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Brigadier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Brigadier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Brigadier.

Welke competenties heeft een Brigadier nodig?

Een Brigadier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Brigadier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Brigadier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Brigadier nodig? 

De Brigadier heeft een zorgzame, loyale, medelevende, verantwoordelijke, gezaghebbende, beschermende, energieke, directe persoonlijkheid en beschikt over het nodige zelfvertrouwen. Tevens kan de Brigadier soms dominant, ongevoelig, egocentrisch, sceptisch, defensief, onvoorspelbaar en paranoïde overkomen. Deze eigenschappen resulteren in een terughoudende en kritische objectiviteit, welke de Brigadier kan toepassen binnen zijn werkzaamheden.

Bekijk de persoonstypen voor Brigadier


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Brigadier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Brigadier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Brigadier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Brigadier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Brigadier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Brigadier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Brigadier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Brigadier iets voor je?

Zou je graag Brigadier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Brigadier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Brigadier

Gerhard

Salaris klopt niet. Brigadier zit in schaal 8 en met OVW periodieken komt hij uiteindelijk uit op 4244.- bruto. Dit is exclusief toelagen zoals ORT.

Anoniem

Onjuiste informatie. Je hoeft niet per se door te groeien naar brigadier. Je kan er ook gelijk mee beginnen als je de HBO bachelor Politiekunde afrond.

Finn

Er staat dat je maximaal 3100 euro verdient is dat bruto of netto?

Jaap

Beste Finn,als je ergens een salarisindicatie ziet staan is dit bruto of het moet er bij vermeld staan dat het anders is.Gr.Jaap

brigadier

Goed lezen Anoniem,er staat helemaal niet dat je perse moet doorgroeien naar brigadier.Dit is een van de mogelijkheden.M.vr.gr.

Yolo

Cool

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar