Brigadier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Brigadier? Lees de functieomschrijving.

De Brigadier heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie waarbij hij enerzijds midden in de samenleving en anderzijds midden in de politieorganisatie staat. Dit vraagt om representatief gedrag, om de geloofwaardigheid van de politie te garanderen.

De werkzaamheden van de Brigadier beslaan het reguliere politiewerk (van de agent) zoals reageren op meldingen, verdachten arresteren en bekeuringen uitdelen. De Brigadier geeft daarnaast leiding aan een grotere of meer specialistische groep politiemedewerkers dan de Hoofdagent. De Brigadier ontwikkelt en coördineert de uitvoering van plannen omtrent het verminderen van criminaliteit of andere ongewenste zaken in de samenleving. Tevens heeft de Brigadier de mogelijkheid om specialisten te betrekken bij zaken waarvoor hij niet bevoegd is of waarvoor afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Brigadier kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde.  Hierbij valt te denken aan de Arrestatieteams, Persoonsbeveiliging, Mobiele Eenheid, Waterpolitie, de Verkeerspolitie e.d.

De Brigadier komt te werken in een van de 26 politiekorpsen van Nederland of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten.

De Brigadier draagt een pistool, wapenstok en pepperspray.

Wil je werken als Brigadier?

Werk je al als Brigadier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Brigadier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Brigadier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Brigadier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Hoofdagent
 • Agent
 • Inspecteur
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2164 tot €3100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Brigadier

Wat verdient een Brigadier?

Na aanvang van de opleiding krijgt de Brigadier gelijk betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit ligt tussen de €1312 en €2164 bruto per maand gedurende de opleiding. Na je opleiding verdien je maximaal €3100 per maand (CAO bepaald).

Je krijgt flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Salarisschaal Brigadier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Brigadier

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Brigadier

Hoe goed is de toekomst voor de Brigadier? 

De Politie krijgt de komende jaren te maken met een golf uittreders, waardoor er 1600 nieuwe agenten per jaar nodig zijn. Een gedeelte hiervan zal Brigadiers betreffen.

Het is nog onbekend wat de gevolgen van de geldtekorten en de bezuinigingen waarmee de politie te kampen heeft, zullen zijn.

Binnen de politie is het mogelijk om als Brigadier door te groeien naar een functie als Inspecteur. Tevens is het mogelijk om een specialistische functie te gaan bekleden. Hierbij valt te denken aan persoonsbeveiliger, hondenbegeleider, wijkagent, ME'er, lid van een arrestatieteam, waterpolitieagent, verkeerspolitieagent, rechercheur of vreemdelingenpolitieagent.

Buiten de politie kan de Brigadier zijn kennis en ervaring gebruiken bij een functie in het middenkader van het bedrijfsleven of de overheid.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Brigadier worden: Opleidingen tot Brigadier

Hoe word je een Brigadier? 

Om Brigadier te kunnen worden bij de politie zal de gegadigde moeten doorgroeien binnen de politieorganisatie. Voor externen is het niet mogelijk te solliciteren.

Afhankelijk van het instapniveau (Surveillant, Agent of Hoofdagent) dient er een opleiding van zo'n twee tot vier jaar gevolgd te worden. Deze opleiding bestaat uit een theoretisch onderdeel in de schoolbanken, afgewisseld met de toepassing van het geleerde in de praktijk. Na afronding van de opleiding dient de toekomstige Brigadier een werkervaring van enkele jaren als Hoofdagent te hebben voordat hij kan solliciteren naar een functie als Brigadier. Wanneer de Brigadier in spé wordt toegelaten, dient hij  een interne politieopleiding van drie jaar te volgen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Brigadier

Meer opleidingen Brigadier

Weet je nog niet of je Brigadier wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Brigadier of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Brigadier

Met wie werkt een Brigadier samen? 

Binnen de hiërarchische organisatie van de politie werkt de Brigadier als leidinggevende Teamleider over een groep (Hoofd)agenten en staat hij zelf onder een Inspecteur.

Buiten de politieorganisatie kan de Brigadier op diverse manieren in contact komen mensen, variërend van de burger die beschermd dient te worden tot de verdachte die belemmerd dient te worden in zijn werkzaamheden.


 • Hoofdagent
 • Agent
 • Inspecteur
 • Burger
Brigadier


Organisaties waar een Brigadier werkzaam is

Waar werkt een Brigadier meestal? 

Na afronding van de opleiding tot Brigadier zal de gegadigde werkzaam worden bij het politiekorps waar hij heeft gesolliciteerd naar de functie. In deze hoedanigheid zal de Brigadier zijn steentje bijdragen aan een veiligere en rechtvaardigere samenleving als leidinggevende in het middenkader van de organisatie.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Brigadier

Waar kun je het beste werken als Brigadier? Hieronder vindt je de best door de Brigadier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Brigadier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Brigadier:

Welke competenties heeft een een Brigadier nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Brigadier

Wat voor persoonlijkheid heb je als Brigadier nodig? 

De Brigadier heeft een zorgzame, loyale, medelevende, verantwoordelijke, gezaghebbende, beschermende, energieke, directe persoonlijkheid en beschikt over het nodige zelfvertrouwen. Tevens kan de Brigadier soms dominant, ongevoelig, egocentrisch, sceptisch, defensief, onvoorspelbaar en paranoïde overkomen. Deze eigenschappen resulteren in een terughoudende en kritische objectiviteit, welke de Brigadier kan toepassen binnen zijn werkzaamheden.

Bekijk de persoonstypen voor Brigadier


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Brigadier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Brigadier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Brigadier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Brigadier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Brigadier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Brigadier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Brigadier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Brigadier iets voor je?

Zou je graag Brigadier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Brigadier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Brigadier

Anoniem

Onjuiste informatie. Je hoeft niet per se door te groeien naar brigadier. Je kan er ook gelijk mee beginnen als je de HBO bachelor Politiekunde afrond.

Finn

Er staat dat je maximaal 3100 euro verdient is dat bruto of netto?

Jaap

Beste Finn,als je ergens een salarisindicatie ziet staan is dit bruto of het moet er bij vermeld staan dat het anders is.Gr.Jaap

brigadier

Goed lezen Anoniem,er staat helemaal niet dat je perse moet doorgroeien naar brigadier.Dit is een van de mogelijkheden.M.vr.gr.

Yolo

Cool

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar