Rechercheur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rechercheur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep rechercheur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je rechercheur wordt.

Wat is een Rechercheur?

De rechercheur spoort verdachten van een misdrijf op en lost misdrijven op.

De rechercheur is werkzaam bij de politie. De rechercheur spoort verdachten van een misdrijf op. Daarnaast probeert de rechercheur door middel van onderzoek misdrijven op te lossen. Een voorbeeld van een misdrijf is bijvoorbeeld de vermissing van een kind, of de onderzoek na een overval op een winkel.

Er zijn verschillende soorten rechercheurs die binnen een rechercheteam werken. Al deze rechercheurs hebben op een specifiek gebied gespecialiseerd. Zo kan de rechercheur gespecialiseerd zijn in het verhoren van een gedachte, het achtervolgen van een verdachte, het analyseren van een misdrijf, forensisch onderzoek en/of het opzoeken en onderzoeken van informatie zowel op de plek zelf als door middel van het lezen van dossiers of digitale informatie. Zo kunnen de verschillende fasen in een rechercheproces (van de aangifte en het onderzoek tot het verhoren van verdachten) door de verschillende gespecialiseerde rechercheurs worden uitgevoerd.

De rechercheur houdt zich binnen het team bezig met de verschillende misdrijven. Zo zal bij de vermissing van een kind de familierechercheur het contact met de familie van een vermist kind onderhouden, de technisch rechercheur op zoek gaan naar sporen van het kind (zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken, voetstappen e.d.) en zal de analystist de gegeven informatie bekijken en vergelijken met andere misdrijven (om bijvoorbeeld gelijkenissen te vinden om zo een eventuele dader eerder op te kunnen sporen).

Wil je werken als Rechercheur?

Werk je al als Rechercheur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rechercheur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Rechercheur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Rechercheur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Andere rechercheurs
 • Verdachten
 • Ooggetuigen
 • Politieagenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rechercheur

Wat verdient een Rechercheur?

De rechercheur verdient tussen de €2000,- en €2500,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal werkervaring.

Salarisschaal Rechercheur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Rechercheur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rechercheur

Wat is de toekomst van Rechercheur?

Het arbeidsmarktperspectief voor een rechercheur is gemiddeld. Er is gemiddeld veel werkgelegenheid.

Daarnaast kan de rechercheur doorgroeien door zich in meerdere dingen te specialiseren en kan hij ook aan de slag als bedrijfsrechercheur.

Baankans Rechercheur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Rechercheur worden: Opleidingen tot Rechercheur

Wil je rechercheur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Rechercheur? 

Voor de meeste functies van rechercheur is het belangrijk dat er eerst enige jaren werkervaring zijn opgedaan binnen de politie. Om aangenomen te worden als politieagent moet er eerst een HBO of WO opleiding tot politieagent op een HBO school of op de politieacademie worden gevolgd.

Ook kan een opleiding voor recherchekundige worden gevolgd. Deze is over het algemeen HBO en vierjarig. Met dit diploma kan de rechercheur zonder een politieopleiding te hebben gevolgd meteen instromen naar de recherche.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Rechercheur

Digitaal rechercheur
In samenwerking met een gerenommeerd door het Ministerie van Veiligheid & Justitie ERKEND recherchebureau In ons huidige digitale tijdperk maakt vrijwel iedereen gebruik van internet. Personen, maar ook bedrijven. We winkelen …
Internet rechercheren
Voor wieDeze opleiding is bedoeld voor medewerkers die zich bezighouden met (fraude)onderzoek en voor hun werk regelmatig op internet speuren naar informatie. Bent u bijvoorbeeld onderzoeker bij een bedrijf …
Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
Een buitengewoon opsporingsambtenaar is een functionaris met opsporingsbevoegdheid. Deze functionarissen zijn bijvoorbeeld werkzaam als jachtopziener of boswachter, als parkeerwachter of medewerker van de arbeidsinspectie, of als sociaal rechercheur of leerplichtambtenaar. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Werken als BOA? Kies deopleiding Buitengewoon OpsporingsambtenaarEen buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. Je …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Werken als BOA? Kies deopleiding Buitengewoon OpsporingsambtenaarEen buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. Je …
Meer opleidingen Rechercheur

Weet je nog niet of je Rechercheur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Rechercheur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Rechercheur

Met wie werkt een Rechercheur samen? 

Het netwerk van de rechercheur bestaat uit de andere rechercheurs binnen het rechercheteam, de verdachten die hij moet verhoren, de ooggetuigen en andere getuigen die hem informatie geven en met wie hij moet praten en de politieagenten ter plaatse. De rechercheur moet goed samen kunnen werken met de mensen binnen het rechercheteam en daarnaast goed naar verdachten en getuigen kunnen luisteren om zo zoveel mogelijk informatie te weten te komen.


 • Andere rechercheurs
 • Verdachten
 • Ooggetuigen
 • Politieagenten
Rechercheur


Organisaties waar een Rechercheur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Rechercheur meestal werkt.

Waar werkt een Rechercheur?

De rechercheur werkt profit bij de politie.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Rechercheur

Waar kun je het beste werken als Rechercheur? Hieronder vind je de best door de Rechercheur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rechercheur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rechercheur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Rechercheur.

Welke competenties heeft een Rechercheur nodig?

Een Rechercheur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Rechercheur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Rechercheur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Rechercheur nodig? 

Voor het beroep van rechercheur moet goed kunnen worden waargenomen. Zowel op locatie als tijdens het (digitale) onderzoek is het belangrijk dat alle informatie zo accuraat mogelijk en met zoveel mogelijk oog voor detail wordt behandeld. Daarnaast moet er tijdens het verhoor van een verdachte of het gesprek met een ooggetuige goed worden geluisterd en worden geinformeerd (waarnemer).

Daarnaast is het belangrijk dat de rechercheur zo nauwkeurig mogelijk werkt. Het beroep van rechercheur is een ontzettend verantwoordelijk beroep en er mogen op geen enkel vlak fouten worden gemaakt. Daarom is het belangrijk dat de rechercheur succesvol werkt (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Rechercheur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rechercheur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Rechercheur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rechercheur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rechercheur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rechercheur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rechercheur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rechercheur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rechercheur iets voor je?

Zou je graag Rechercheur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rechercheur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rechercheur

lieke jouwsma

erg leuk

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar