Marinier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Marinier? Lees de functieomschrijving.

Als marinier heb je een actief, afwisselend en maatschappelijk belangrijk beroep. De Marinier dient te werken onder diverse tijds-, weers- en terreinsomstandigheden en mag dan ook niet beschikken over een '9 tot 5'-mentaliteit.

De Werkzaamheden van de Marinier zijn zeer divers. Afhankelijk van de toegewezen eenheid wordt er een bepaald takenpakket toegewezen.

De Operationele Mariniers houden zich bezig met het oefenen voor en het ondergaan van uitzendingen. Dit beslaat vooral het ophouden van de fysieke en mentale gesteldheid en de praktische kennis van de Mariniers. Schiet-, navigatie-, aanvals-, verdedigings- en hulpverleningsoefeningen helpen de Marinier bij het uitvoeren van zijn taak tijdens de uitzendingen. Aangezien de Mariniers overal ter wereld ingezet dienen te worden, ondergaan zij ook training onder diverse omstandigheden.

Het Korps Mariniers houdt zich bezig met het garanderen van veiligheid op de plaatsen waar de Nederlandse overheid dit voor ogen heeft. De Mariniers kunnen verdedigen, aanvallen en hulp bieden. In de praktijk worden de Mariniers dan ook onder diverse omstandigheden met uiteenlopende taken ingezet. Zo heeft het Korps Mariniers recentelijk deelgenomen aan wederopbouw-, gevechts- en vredesmissies.

Na enkele jaren kan de Marinier meer specialistische functies binnen het Korps gaan bekleden, indien hij hiervoor interesse heeft en indien hij de betreffende opleidingen succesvol weet af te ronden. Deze specialistische functies zijn bijvoorbeeld kikvorsman, sportinstructeur, mountainleader, Unit Interventie Mariniers teamlid, verkenner, parachutist en koudweers- of jungle-instructeur.

De Marinier dient van onbesproken gedrag te zijn in en uit functie. Zo mag hij geen verkeerde vrienden, financiële problemen en verslavingen hebben of andere zaken die de pretentie van belangenverstrengeling kunnen wekken. De Marinier dient binnen het gedisciplineerde Korps over te komen als visitekaartje van defensie.

Wil je werken als Marinier?

Werk je al als Marinier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Marinier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Marinier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Marinier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Onderofficier der Mariniers
 • Officier der Mariniers
 • Militair
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €886 tot €2273

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Marinier

Wat verdient een Marinier?

Vanaf aanvang aan de opleiding tot Marinier krijgt de Marinier in spé loon betaald. Dit loon wordt bepaald aan de hand van de rang van de gegadigde. Na het afronden van de opleiding is het standaard loon zo'n €1272 per maand. Dit kan oplopen tot €2273.

Bij de Koninklijke Marine worden bovenop het reguliere loon premies toegekend. Zo zijn er vaartoelages, oefentoelages, gevechtstrainingstoelages en toelages voor studiekosten. Door deze toelages kan het zelfs zo zijn dat het loon tweemaal zo hoog wordt in bepaalde maanden (de studiekostentoelage komt neer op een betaalde studie of opleiding na afronding van de opleiding). Bovendien wordt de opleiding Marinier betaald door de Marine, net zoals de uniformen en studieboeken. Tevens is er een collectieve zorgverzekering voor maximaal €48 per maand en kan er gebruik worden gemaakt van sportfaciliteiten.

Voor sommige opleidingen en bijkomende functies wordt bovendien een aanstellingspremie toegekend: de Marinier kan zo eenmalig zo'n €4000 euro extra premie opstrijken naast zijn andere inkomsten. Tot slot moet er gemeld worden dat de marine minimaal 41 vrije dagen per jaar geeft. Deze vrije dagen kunnen oplopen door onregelmatige diensten (varen, oefeningen).

Salarisschaal Marinier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Marinier

Op zoek naar een nieuwe baan als Marinier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Marinier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Marinier vacatures

Helikoptercrash instructeur gezocht (ex-marinier)
Olympia Uitzendbureau
Als Instructeur bij dit trainingscentrum zorg jij ervoor dat de deelnemers van de training op de hoogte zijn van alle risico's op zee en hoe zij zichzelf en anderen kunnen …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Marinier

Hoe goed is de toekomst voor de Marinier? 

Binnen het Korps Mariniers is het mogelijk om na afronding van een dienstperiode bij te tekenen voor eenzelfde functie of om op den duur door te groeien tot de hogere rangen, indien er voldaan wordt aan de gestelde instroomeisen.

Buiten het Korps Mariniers is het mogelijk om te solliciteren bij een ander krijgsmachtsonderdeel, bijvoorbeeld de Commando's.

Buiten Defensie zal de integriteit, het doorzettingsvermogen en de discipline waar de Marinier door wordt gekenmerkt meespelen bij het krijgen van een baan in bijvoorbeeld de particuliere- of overheidssector.

Momenteel kampt Defensie met een tekort aan financiële middelen, waardoor de eerstvolgende opleidingen in 2011 aanvangen.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Marinier worden: Opleidingen tot Marinier

Hoe word je een Marinier? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Marinier dient men minimaal in het bezit te zijn van een diploma VMBO basisberoepsgerichteleerweg, een diploma Vrede & Veiligheid niveau-2 of een diploma Veiligheid & Vakmanschap niveau-2 in de richting 'Grondgebonden Optreden'.

Bij het Korps Mariniers worden alleen mannen toegelaten.

Tevens gelden er enige specifieke (fysieke) eisen:

De toekomstige Marinier mag niet korter zijn dan 1.65 meter en niet langer dan 2.00 meter, moet minimaal 65 kilogram wegen en mag niet meer wegen dan zijn lengte in centimeters, verminderd met 100 en dit getal vermeerderd met 5 procent. Iemand van 1.80 meter mag dus (180-100=80, 80+5%=84) 84 kilogram wegen.

Na afronding van de opleiding geldt er een dienverplichting van 4 jaar.

Tevens mag de Marinier niet jonger zijn dan 17,5 jaar en niet ouder zijn dan 27 jaar.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Marinier

Van Droom naar Werkelijkheid
Op 12 september 2015 kwamen 12 sloepen met 106 oud-mariniers al roeiend aan onder The Tower Bridge in Londen. Ze hebben zojuist een monstertocht van 350 kilometer sloeproeien achter de …
Lezing / interactieve workshop
Frank Rekers maakt in zijn lezingen en workshops de verbinding tussen het zakelijke en het menselijke.  Zijn overtuiging is dat het succes van teams en organisaties wordt bepaald door het
Meer opleidingen Marinier

Weet je nog niet of je Marinier wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Marinier of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Marinier

Met wie werkt een Marinier samen? 

Als Marinier werk je binnen een peloton van het Korps Mariniers. Binnen dit peloton zal er leiding worden gegeven door de Onderofficier der Mariniers in geweersgroepen van zo'n acht personen en door de Officier der Mariniers als pelotonscommandant over zo'n 30 personen.

Tijdens het uitvoeren van de (fysiek zware) werkzaamheden zal er sprake zijn van intensief contact met de collega Mariniers. Daarnaast zal er op sturende wijze sprake zijn van contact met de (Onder)Officieren. Afhankelijk van de toegewezen taken zullen er contacten kunnen zijn met krijgsmachtsonderdelen van bondgenoten of met andere eenheden van de Nederlandse Krijgsmacht.

Buiten de organisatie van Defensie zal er sprake zijn van contact met 'de burger' en met 'de vijand'. Afhankelijk van de taak die de Marinier ophet desbetreffende moment uit dient te voeren, kan het contact variëren van het toepassen van dodelijk geweld tot het verlenen van hulp.


 • Onderofficier der Mariniers
 • Officier der Mariniers
 • Militair
 • Burger
Marinier


Organisaties waar een Marinier werkzaam is

Waar werkt een Marinier meestal? 

Na afronding van de opleiding tot Marinier wordt je geplaatst bij een onderdeel van het Korps Mariniers.

Afhankelijk van de wensen van het Korps en de gegadigde wordt er een functie vastgesteld. Zo kan het zijn dat de Marinier op Texel komt te werken bij een amfibisch peloton, maar kan hij ook geplaatst worden in Doorn of zelfs op Aruba bij een operationele eenheid.

Met de eenheid zal worden deelgenomen aan internationale oefeningen en uitzendingen. 

Mensen denk dat mariniers ook kunnen werken bij bijv cruise reizen of bij vrachtreizen, maar dit is niet het geval.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Marinier

Waar kun je het beste werken als Marinier? Hieronder vindt je de best door de Marinier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Marinier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Marinier:

Welke competenties heeft een een Marinier nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Marinier

Wat voor persoonlijkheid heb je als Marinier nodig? 

De Marinier heeft een zelfverzekerde, gedreven, praktische, energieke, ijverige, betrouwbare en prestatiegerichte persoonlijkheid (Succesvolle werker). Daarnaast is hij objectief, scherpzinnig, volhardend, onafhankelijk (Waarnemer)

Bekijk de persoonstypen voor Marinier


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Marinier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Marinier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Marinier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Marinier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Marinier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Marinier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Marinier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Marinier iets voor je?

Zou je graag Marinier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Marinier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Marinier

C.Buijtendijk

Heb mijn dienst plicht vervuld bij het KOrps Mariniers (67/6) . Ben nog steeds trots dat ik bij het Korps heb mogen dienen. Dus nogmaals "Eens Marinier-altijd Marinier.

Jesse

Verdien je goed genoeg bij het korps mariniers?

Duun

Hoelang kan je maximaal worden uitgezonden?

marinier

6 maanden is over het algemeen de maxium duur,.(uitzonderingen zijn er maar niet veel).Gr.

arie kuipers oud marinier

IK vind heel jammer dat doorn verloren gaat, prima goed voor opleiding ik zelf 18 maand op texel geweest

Piet

Wat blijft zijn de prachtige herinnringen.Gr.

Sabier salahi

Aangenaam zouden jullie een uitzondering kunnen maken en iemand Door laten gaan die mbo 2 heeft ?

Karel

daar is je vrouw het waarschijnlijk helemaal mee eens.Gr.

Michiel

Bijna 40 jr.bij de Marine geweest.Een prachtige tijd.

thijs

wat kan je doen als je het mariniers korp uit gaat? XD zeg maar je hebt dan geen mbo dimpola in b.v. techniek. 

oud marinier

Beste Thijs,ga een cursus volgen.Ik heb er een gevonden via springest.nl.Gr.

robin

Hallo ik ben nu 15 jaar en ik doe vmbo ik wil hier na voor korps leren kan ik ook verder stromen via korps naar sergeant ??

Leroy

Hallo ik ben nu 14 jaar, zit in de 3de klas en wil graag marinier worden. Wat voor opleiding en vak zou ik moeten kiezen na de middelbare school?

marinier

Beste Leroy,lees de hier bovenstaande informatie goed en je weet wat je moet kiezen.Robin,jouw vraag is mij niet helemaal duidelijk.

Marinier

Ik wil pas met pensioen als ik 80 jr.ben.Gr.

C.buijtendijk

Eens Marinier- altijd een Marinier.

Jan

Volledig mee eens.

ik wil later zelf marinier worden! maar ik ben nu nog druk bezig

Abel

Beste Jan,het zal mij verbazen als je hier spijt van krijgt.

Jens

Een prachtige baan.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar