Sergeant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sergeant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sergeant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sergeant wordt.

 

Wat is een Sergeant?

Als Sergeant werk je in het leger, voornamelijk bij de Landmacht. Historisch gezien was de Sergeant degene die de krijgsmacht in het gelid hield en als eerste het strijdtoneel betrad om zijn mannen aan te sturen. Tegenwoordig is een Sergeant nog steeds degene die de dagelijkse leiding heeft en zo de bevelen van zijn leidinggevenden uitvoert.

Om Sergeant te worden moet men eerst een rigoreuze training doorstaan en als soldaat in samenwerkingsverband deelnemen aan missies. Je wordt niet meteen vanuit de opleiding Sergeant, maar zal eerst aan moeten tonen dat je de benodigde leidinggevende vaardigheden bezit.

Opdrachten worden eerst in Nederland uitgevoerd, waar men trainingen volgt en in de bossen tactische missies moet zien te volbrengen. Als hierbij geen (grote) fouten worden gemaakt is men er klaar voor om als eenheid naar het buitenland gezonden te worden, om daar de veiligheid te handhaven of om bepaalde andere opdrachten te volbrengen.

Zowel bij simulaties als tijdens de echte missies is het belangrijk dat de Sergeant het hoofd koel houdt, zodat zijn manschappen veilig thuiskomen en het doel van de missie efficiënt gehaald en uitgevoerd wordt. Fysieke kracht en uithoudingsvermogen zijn ook belangrijk.

Past het beroep Sergeant bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Sergeant

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Onderofficier

Wil je werken als Sergeant?

Werk je al als Sergeant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sergeant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sergeant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sergeant in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Soldaat
  • Commandant
  • Officier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2100 tot €2925

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

73


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sergeant

Wat verdient een Sergeant?

Het salaris van een Sergeant is afhankelijk van leeftijd en ervaring en kan zo verschillen van €2100 tot €2925 per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden bij Defensie zijn goed geregeld, met vele toeslagen en opleidingsmogelijkheden en voldoende vergoeding bij ongevallen die in dienst zijn opgelopen.

Salarisschaal Sergeant

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Sergeant

Op zoek naar een nieuwe baan als Sergeant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sergeant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sergeant vacatures

Vacature Onderofficier Technisch Specialist (Platform)
Ministerie van Defensie
Dit ga je doen Wil je werken met geavanceerde apparatuur? En wil je wat van de wereld zien? Onze technische specialisten van de Technische Dienst zorgen dat alle technische installaties …
Vacature Onderofficier Verpleegkundige
Ministerie van Defensie
Dit ga je doen Wil jij werken als verpleegkundige, maar wil je ook wat van de wereld zien? Als Onderofficier Verpleegkundige bij de Marine werk je wereldwijd op schepen en …
Vacature VeVa Onderofficier Verbindingsdienst (ICT)
Ministerie van Defensie
Dit ga je doen Heb jij je VeVa opleiding ICT niveau 3 (bijna) afgerond? En ben je nu op zoek naar een functie bij Defensie die daar op aansluit? Als …
Vacature VeVa Onderofficier Infanterie
Ministerie van Defensie
Dit ga je doen Heb jij je VeVa opleiding GROP niveau 3 (bijna) afgerond? Ben je nu op zoek naar een functie bij Defensie die daar op aansluit? Als Onderofficier …
Vacature Onderofficier Technische Dienst (Onderzeedienst)
Ministerie van Defensie
Dit ga je doen Wil je werken met geavanceerde apparatuur? En wil je wat van de wereld zien? Onze technische specialisten van de Technische Dienst zorgen dat alle Sensoren, Wapens, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sergeant

Wat zijn de baankansen voor een Sergeant?

Na de goede MBO opleiding gevolgd te hebben is het makkelijk om bij Defensie aan het werk te gaan, waar ze voorlopig nog mensen kunnen gebruiken. Dan werkt men zich eerst op tot Sergeant, en kan men vanuit die positie weer verder doorgroeien door opleidingen of cursussen te volgen (op kosten van Defensie). Hoewel er niet veel hoge leidinggevende posities te vergeven zijn, is het mogelijk om met het opleidingsprogramma van de overheid je op alle mogelijke manieren te ontwikkelen, en dus ook weer heel iets anders te gaan doen. Als je als Sergeant binnen Defensie verder wil, zou je Sergeant-Majoor of Luitenant kunnen worden.

De actuele kans op werk voor een Sergeant

De kans op werk voor het beroep Sergeant is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

73

Baankans Sergeant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Sergeant worden: Opleidingen tot Sergeant

Wil je Sergeant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sergeant.

Hoe word je een Sergeant? 

Om Sergeant te worden dient men een opleiding te volgen in Veiligheid en Vakmanschap, waarbij men op MBO niveau-3 opgeleid wordt tot Aankomend Onderofficier Grondoptreden/Maritiem. Vanuit deze opleiding kan men dan voor Defensie gaan werken, waar men vaak de mogelijkheid krijgt om nog verdere opleidingen te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sergeant

Er zijn geen opleidingen Sergeant aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sergeant in werkt

Bekijk alle opleidingen Defensie

Omscholen tot Sergeant

Als je je wilt omscholen tot Sergeant is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Sergeant zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Sergeant dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sergeant

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sergeant

Als je Sergeant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sergeant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sergeant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sergeant?

Competenties en Vaardigheden Sergeant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sergeant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sergeant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sergeant

Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Sergeant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sergeant. Als Sergeant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sergeant:


zie volledige beschrijving persoonstype Sergeant

Vakkennis voor een Sergeant

Het is voor een Sergeant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sergeant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sergeant


Werkervaring Sergeant

Het is voor een startend Sergeant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sergeant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Sergeant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sergeant

Met wie werkt een Sergeant samen? 

De Sergeant werkt samen met de soldaten waarmee hij op pad is gestuurd en heeft soms de leiding over deze mensen. De Sergeant zelf krijgt opdrachten van zijn Commandant, die de tactische aansturing van de troepen regelt.


  • Soldaat
  • Commandant
  • Officier
Sergeant


Organisaties waar een Sergeant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sergeant meestal werkt.

Waar werkt een Sergeant?

Een Sergeant werkt voor de overheid en zal veelal in het buitenland ingezet worden, of in het eigen land trainingen geven. Het werk is altijd fysiek inspannend en vindt meestal buiten plaats.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Sergeant

Waar kun je het beste werken als Sergeant? Hieronder vind je de best door de Sergeant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sergeant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sergeant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sergeant.

Welke competenties heeft een Sergeant nodig?

Een Sergeant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sergeant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sergeant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sergeant nodig? 

De Sergeant moet enig geloof hebben in het land waarvoor hij dient en vertrouwen in zijn meerderen. Zonder loyaliteit aan het leger zal men zich niet goed in kunnen zetten in de praktijk (Loyalist). Verder is het belangrijk dat een Sergeant tijdens een missie alles in de gaten houdt en iedereen goed aanstuurt. Dit perfectionisme zal soms niet gewaardeerd worden door de manschappen maar komt de veiligheid ten goede en vergroot de kans dat de missie succesvol zal zijn (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Sergeant


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Sergeant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sergeant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sergeant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sergeant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sergeant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sergeant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sergeant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sergeant iets voor je?

Zou je graag Sergeant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sergeant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sergeant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar