Neuropsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Neuropsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep neuropsycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je neuropsycholoog wordt.

 

Wat is een Neuropsycholoog?

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

De Neuropsycholoog houdt zich bezig met het (dis)functioneren van het brein en de relatie hiervan tot het menselijk gedrag. Neuropsychologen onderzoeken hoe functies als o.a. taalverwerking, motoriek en emotie door de hersenen worden uitgevoerd. Ook de gevolgen van hersenbeschadigingen en het behandelen van (niet-aangeboren) stoornissen zijn onderwerpen van neuropsychologisch onderzoek. Cognitief Neuropsychologen richten zich voornamelijk op  (wetenschappelijk) onderzoek naar hersenfuncties en het in kaart brengen van het menselijk brein, bij bijvoorbeeld Universiteiten, ziekenhuizen of in de farmacologische industrie. Klinisch Neuropsychologen richten zich meer op het diagnostiseren van cognitieve stoornissen en het onderzoeken van de oorzaak en behandelmogelijkheden. Zij werken o.a. op Neuro(psycho)logische afdelingen van ziekenhuizen, in revalidatiecentra, in de psychiatrie en geriatrie.

Neuropsychologen kunnen werken met neurologische en psychiatrische patiënten die door ziekte of aandoening te maken hebben met cognitieve problemen (concentratie, geheugen, motoriek, gedrag). Patiënten worden veelal verwezen door een huisarts of specialist. De Neuropsycholoog onderzoekt patiënten, voert tests uit, interpreteert testresultaten, stelt diagnoses en zoekt hierbij passende behandelmethoden. Hij maakt vaak deel uit van multidisciplinaire (behandel)teams. Neuropsychologen in de GGZ hebben ook de opleiding voor GZ-psycholoog gedaan.

Neuropsychologen die zich met name richten op wetenschappelijk onderzoek publiceren onderzoeksresultaten in wetenschappelijke artikelen of presenteren deze op congressen. Zij kunnen ook onderwijsgevende taken hebben.

Wil je werken als Neuropsycholoog?

Werk je al als Neuropsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Neuropsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Neuropsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Neuropsycholoog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Neuropsycholoog
 • Psychologisch Medewerker
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2939 tot €4631

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Neuropsycholoog

Wat verdient een Neuropsycholoog?

Het salaris bedraagt ongeveer €2939 in het begin en loopt op tot €4631per maand.

Dit is afhankelijk van opleiding, ervaring en werkgever. (Bovenstaande salariëring is conform de CAO gehandicaptenzorg.)

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een vakantietoeslag van 8% over het jaarloon en een eindejaarsuitkering.

Salarisschaal Neuropsycholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Neuropsycholoog

Er zijn geen vacatures Neuropsycholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Neuropsycholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Neuropsycholoog in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Neuropsycholoog

Wat is de toekomst van Neuropsycholoog?

De neuropsychologie is een groeiende discipline. Door o.a. de vergrijzing en betere medische voorzieningen neemt het aantal patiënten met neurologische aandoeningen toe. Daarnaast is er nog veel te onderzoeken.

Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de organisatie of instelling. Onderzoekers kunnen promoveren en het wetenschappelijk onderwijs in, of leiding gaan geven aan onderzoeksteams. Andere mogelijkheden zijn het krijgen van management- of beleidstaken.

Baankans Neuropsycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Neuropsycholoog worden: Opleidingen tot Neuropsycholoog

Wil je neuropsycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Neuropsycholoog? 

Om Neuropsycholoog te worden moet je na een driejarige Bachelor Psychologie (WO)  met de hoofdrichting Neuropsychologie een Master doen in Neuropsychologie. 

Registratie via het NIP/BIG (zie bronnenlijst).

Wanneer je wil worden toegelaten tot de postmasteropleiding GZ-psycholoog moet je de basisaantekening psychodiagnostiek (BAPD) halen. Deze eis wordt door het het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) gesteld.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Neuropsycholoog

Er zijn geen opleidingen Neuropsycholoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Neuropsycholoog in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Netwerk Neuropsycholoog

Met wie werkt een Neuropsycholoog samen? 

De Neuropsycholoog staat vaak minder in contact met de cliënt/patiënt dan menig ander psycholoog. Dit komt door zijn achtergrond als onderzoeker en de biologische aspecten van zijn beroep. Wel werkt hij vaak in teamverband met psychologen en medisch specialisten.


 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Neuropsycholoog
 • Psychologisch Medewerker
 • Cliënt
Neuropsycholoog


Organisaties waar een Neuropsycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Neuropsycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Neuropsycholoog?

 • Ziekenhuis
 • Onderzoekscentrum
 • Zorginstelling
 • GGZ/GZ
 • Overheid

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Neuropsycholoog

Waar kun je het beste werken als Neuropsycholoog? Hieronder vind je de best door de Neuropsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Militair revalidatie centrum

Locatie: Utrecht

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Neuropsycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Neuropsycholoog.

Welke competenties heeft een Neuropsycholoog nodig?

Een Neuropsycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Neuropsycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Neuropsycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Neuropsycholoog nodig? 

De Neuropsycholoog krijgt in zijn rol als onderzoeker veel informatie te verwerken en interpreteren. Hij moet hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden, maar wel aandacht hebben voor details. Ook moet hij verbanden kunnen leggen. Hij heeft een groot analytisch vermogen en is nieuwsgierig (Waarnemer).

Om het overzicht te kunnen bewaren moet de Neuropsycholoog ordelijk en gedisciplineerd zijn. Hij werkt gestructureerd.  De Neuropsycholoog hanteert een hoge standaard, weet het belang van zijn werk goed in te schatten en neemt het uiterst serieus (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Neuropsycholoog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Neuropsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Neuropsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Neuropsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Neuropsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Neuropsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Neuropsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Neuropsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Neuropsycholoog iets voor je?

Zou je graag Neuropsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Neuropsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Neuropsycholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar