Psycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Psycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep psycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je psycholoog wordt.

 

Wat is een Psycholoog?

Een Psycholoog geeft adviezen, begeleiding en therapie aan mensen met behoefte aan geestelijke of emotionele steun. Een Psycholoog bestudeert het gedrag van mensen en zoekt daarbij naar de onderliggende gedachten en emoties. Een psycholoog houdt zich bezig met cliënten die kampen met problemen als slechte concentratie, trauma’s, depressie, angsten, opvoedingsproblematiek, relatieproblemen of stoornissen als als anorexia, schizofrenie of een contact- of hechtingsstoornis. Er wordt gekeken naar de beleving van gebeurtenissen, de herinneringen en gevoelens daarbij en naar mogelijke oplossingen. Hierbij moet altijd rekening worden gehouden met de emoties en wensen van de cliënt. Een behandelplan moet dan ook aansluiten bij de (emotionele) mogelijkheden van de cliënt en zijn hulpvraag.

Ook kan een Psycholoog adviezen geven aan bedrijven over beleid of werving van nieuwe leden, aan mensen die advies willen over opvoeding of andere zaken. Als Psycholoog moet je verbanden kunnen leggen tussen gedachten, gevoelens en gedrag van de cliënt en je moet in staat zijn een cliënt te begrijpen ook als hij niet in staat is zich duidelijk te uiten. Het is belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar de cliënt en het is de taak van de Psycholoog om te helpen bij het verwerken van ervaringen.

Een Psycholoog kan in een groot scala aan beroepssectoren komen te werken: gezondheidszorg, bij de overheid, in het onderwijs, bij adviesbureaus, bedrijven of in het wetenschappelijk onderzoek.

In de gezondheidszorg wordt aan de hand van gesprekken en testen een diagnose gesteld, waar vervolgens een behandelplan voor wordt opgesteld. Vaak wordt er samengewerkt in een team van hulpverleners zoals artsen, therapeuten en maatschappelijk werkers. In dit geval moet er onderling overleg gepleegd worden over de cliënten. Hiervoor is het belangrijk dat er over alle cliënten een dossier bijgehouden wordt met o.a. verslagen van sessies. Dit is ook belangrijk bij een zelfstandige praktijk.Wil je werken als Psycholoog?

Werk je al als Psycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Psycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Psycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Psycholoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2530 tot €6790

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

255


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psycholoog

Wat verdient een Psycholoog?

Het salaris van een Psycholoog ligt tussen €2530 en €6790 per maand.

De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 • 8% vakantietoeslag

Salarisschaal Psycholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Psycholoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Psycholoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psycholoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Psycholoog vacatures

Vacature GZ-Psycholoog vakgroep Klinieken Amersfoort ( 24-32 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met andere problematiek. Als gedragsdeskundige behandel je patiënten volgens de ART …
Vacature GZ-Psycholoog FACT-team Noord Amersfoort (24-36 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Is het jouw ambitie om als psycholoog mensen met een ernstig psychiatrische aandoening te helpen herstellen? Solliciteer dan op deze vacature gz-psycholoog FACT Amersfoort Noord! FACT-team …
Vacature Klinisch Neuropsycholoog Psychodiagnostiek en Ouderen Ambulant Amersfoort (16-36 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Kwetsbare ouderen met psychiatrische problematiek. Door behandelinterventies en hulpmiddelen ervoor zorgen dat ouderen in hun dagelijkse omgeving zo goed mogelijk kunnen …
Vacature Klinisch Psycholoog Psychodiagnostisch Centrum volwassenen- en ouderenpsychiatrie Almere (16-36 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Een belangrijk aandeel hebben in de profilering van het psychodiagnostisch centrum als specialistisch centrum. Jij zorgt ;Als klinisch psycholoog werk je bij het psychodiagnostisch centrum (PDC) …
Vacature GZ-Psycholoog Centrum voor Psychotherapie Ermelo (28-36 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Patiënten met complexe angst- en dwangstoornissen die onder behandeling zijn in ons hoog specialistisch behandelcentrum Marina de Wolf. Je biedt naast …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Psycholoog

Wat is de toekomst van Psycholoog?

De vooruitzichten op een baan zijn redelijk. Tweederde van de Psychologen vindt binnen een jaar een baan. Psychologen kunnen op veel plaatsen terecht en er zijn ook mogelijkheden om buiten het vakgebied te gaan werken, als generalist met WO werk- en denkniveau.

 

Doorgroeimogelijkheden:

Er zijn bijscholingscursussen of kun je binnen de instelling waar je werkt een hogere positie gaan bekleden.

Baankans Psycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

255


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Psycholoog worden: Opleidingen tot Psycholoog

Wil je Psycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Psycholoog.

Hoe word je een Psycholoog? 

Om Psycholoog te worden moet je minstens de HBO opleiding Toegepaste Psychologie hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar. 

Voor het Universitaire niveau van Psycholoog, waardoor je een wetenschappelijk Psycholoog wordt, moet je de WO opleiding Psychologie doen. Dit is een drie jaar durende Bachelor met een een tot twee jaar durende Master. Er zijn tegenwoordig ook thuisopleidingen psychologie die behaald kunnen worden, maar of deze voldoen is de vraag.

Je hebt een verplichte registratie, bijvoorbeeld een NIP registratie

 

Je kan doorstuderen tot Klinisch psycholoog, GZ-pyscholoog, kinderpsycholoog of klinisch neuropsycholoog.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Psycholoog

Positieve Psychologie (ook online virtual classroom)
Met de opleiding Positieve Psychologie kan je technieken en interventies toepassen om de zelfredzaamheid en het probleemoplossend vermogen van jezelf en anderen te vergroten. WWil je vanuit hun talenten en …
Positieve Psychologie (ook online virtual classroom)
Opleiding Coachen vanuit de positieve psychologie
1-jarige internationaal erkende TA-opleiding Coachen vanuit de positieve psychologie | start 18 maart 2021 Persoonlijke groei en professionele ontwikkeling op hoog niveau Inclusief PCM-persoonlijkheidsanalyse Inhoud Gedrag Werken met mensen of …
Opleiding Coachen vanuit de positieve psychologie
Leer psychologie van consumentengedrag toepassen op je website (Psychologie Online Optimalisatie Consumentengedrag)
Advanced Psychological Insights in Consumer Behavior In deze toegepaste verdiepende cursus gaan we dieper in op de gedragskennis achter de vijf optimalisatiestrategieën uit OD’s BOOM! Je past die nieuwe kennis …
Leer psychologie van consumentengedrag toepassen op je website (Psychologie Online Optimalisatie Consumentengedrag)
Persoonlijk Leiderschap|Psychologie voor Managers
5-daagse Leiderschapstraining Psychologie voor managers Versterk je persoonlijke leiderschap Als leidinggevende heb je, net als je medewerkers, blinde vlekken en valkuilen. Je bent je dan niet bewust van het effect …
Persoonlijk Leiderschap|Psychologie voor Managers
MODULE SPIRITUELE PSYCHOLOGIE
NEM ACADEMY Is een kwalitatieve en door de SNRO erkende opleiding  tot Transformatie Coach, Transformatie Therapeut of Mover op hbo niveau. De Movers opleiding Transformatie Coaching & Therapie aan NEM …
MODULE SPIRITUELE PSYCHOLOGIE

Omscholen of doorgroeien tot Psycholoog

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Psycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Psycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Psycholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Psycholoog?

Competenties en Vaardigheden Psycholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Psycholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Psycholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Psycholoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Psycholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Psycholoog. Als Psycholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Psycholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Psycholoog

Vakkennis voor een Psycholoog

Het is voor een Psycholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Psycholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Psycholoog

Praktische Psychologie E-Learning
Leer mensen beter begrijpen met praktische psychologieHoe gaan mensen met elkaar om? Waarom gaat het mis? Hoe werkt beïnvloeding? Leer mensen doorgronden met de cursus Praktische Psychologie. Meer inzicht in …
Praktische Psychologie E-Learning
Sociale Psychologie E-Learning
Belangstelling voor menselijke interactie? Volg de opleiding Sociale PsychologieWil je meer inzicht in hoe mensen elkaar beïnvloeden? Leren hoe je die kennis gebruikt in je dagelijkse leven? Ontdekken hoe je …
Sociale Psychologie E-Learning
Positieve Psychologie E-Learning
Wil jij een positieve kijk op het leven? Volg decursus Positieve PsychologieWil jij met plezier naar het werk gaan? Lekker in je vel zitten en hechte relaties opbouwen? Dan is …
Positieve Psychologie E-Learning
De psychologie van teamwork (leerlijn)
Volg nu De psychologie van teamwork (leerlijn) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Deze praktische leerlijn …
De psychologie van teamwork (leerlijn)
Psychologie van Hoogbegaafdheid E-Learning
Leren omgaan met hoogbegaafdheid? Volg de opleiding Psychologie van HoogbegaafdheidWanneer is een kind hoogbegaafd? Hoe is hoogbegaafdheid te onderscheiden van ASS en ADHD? In welke mate ervaren hoogbegaafde kinderen sociale …
Psychologie van Hoogbegaafdheid E-Learning

Werkervaring Psycholoog

Het is voor een startend Psycholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Psycholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Psycholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Psycholoog

Met wie werkt een Psycholoog samen? 

Een Psycholoog komt veel in contact met verschillende hulpverleners die ook met de cliënten samenwerken. Zo wordt er veel overleg gepleegd met artsen, verzorgers, therapeuten en pedagogen.

Een Psycholoog werkt met allerlei cliënten, van verschillende leeftijden en met verschillende hulpvragen. Zo varieert de vraag naar hulp bij depressie, anorexia, opvoedingsproblematiek, relatieproblemen, enz.


Psycholoog


Organisaties waar een Psycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Psycholoog?

 • (G)GZ
 • Gevangenis/justitie
 • Jeugdzorg
 • Verpleeg- en verzorgingshuizen
 • (Psychiatrische afdeling van een) Ziekenhuis
 • Gehandicaptenzorg
 • Eigen praktijk
 • (Speciaal) onderwijs
 • Bedrijven
 • Adviesbureau
 • Onderzoekcentrum
 • Verlavingszorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Psycholoog

Waar kun je het beste werken als Psycholoog? Hieronder vind je de best door de Psycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Psycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Psycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psycholoog.

Welke competenties heeft een Psycholoog nodig?

Een Psycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Psycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psycholoog nodig? 

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten en je moet rekening houden met de behoeftes van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Psycholoog


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Psycholoog

Ivonne Werndlij is psycholoog.

Ben je benieuwd wat een psycholoog allemaal doet op een dag? Ivonne Werndlij is psycholoog en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Psycholoog

Beoordeling van het beroep Psycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Psycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Psycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Psycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Psycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Psycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Psycholoog iets voor je?

Zou je graag Psycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Psycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Psycholoog?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Psycholoog

Vacature GZ-Psycholoog GGz Hulp Online (20-36 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie? Volwassenen met psychologische problemen en stoornissen. GGz Hulp Online is de volledig online zorg, 24/7 ; Onze cliënten werken meerdere keren per week, met …
Vacature GZ Psycholoog
Maandag® Enschede
Functiebeschrijving Soms is luisteren de beste zorg die je kan verlenen.Ben jij een gedreven GZ-Psycholoog en sta je wel open voor een nieuwe uitdaging en een vernieuwende omgeving? Dan ben …
Vacature Cultuursensitieve GZ-Psycholoog Vluchtelingenprogramma Amersfoort (24-36 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Patiënten met psychische problematiek die verblijven binnen een asielzoekerscentrum (AZC). Het AZC is een tussenstation voor deze mensen. Dit betekent dat …
Vacature GZ-Psycholoog FACT-team Barneveld (24-32 uur) �
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Voor volwassenen met ernstige psychische aandoeningen (EPA). Je behandelt vanuit het FACT-team mensen die een ernstige psychiatrische aandoening hebben in combinatie met …
Vacature GZ-Psycholoog Ouderenpsychiatrie Hilversum (32-36 uur)
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Ouderen met psychische klachten. In een multidisciplinair team zorg jij voor (psycho)diagnostiek en het opstellen van behandelplannen voor patiënten. Kortom, je …

Actuele blogposts


reacties op Psycholoog

Jelle

Op www.werkenbijmentaalbeter.nl vind je allerlei vacatures voor basispsychologen, GZ-psychologen en meer. Neem ook eens een kijkje. 

d

welke sector moet ik kiezen voor psychologie? zorg en welzijn, economie, techniek of landbouw?

Henri

Hierboven staat alles goed omschreven.Groeten

butterfly

hallo allemaal ik moet voor school een beroepengids maken ik hou het over psychologie omdat het me een hele leuke baan lijkt. mischien hebben jullie wat informatie voor mij.   alvast bedankt

butterfly

hallo allemaal ik moet voor school een beroepengids maken ik hou het over psychologie omdat het me een hele leuke baan lijkt. mischien hebben jullie wat informatie voor mij.   alvast bedankt

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar