Orthoptist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Orthoptist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep orthoptist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je orthoptist wordt.

 

Wat is een Orthoptist?

Een Orthoptist helpt cliënten die kampen met oogafwijkingen en/of -aandoeningen of een visuele beperking. Er wordt onderzoek gedaan naar aandoeningen of mankementen van het oog (zoals in de oogbeweging of dat de twee ogen niet goed samenwerken) en ter controle van het oog worden er verschillende metingen en testen gedaan. Dit onderzoek vindt meestal plaats tijdens spreekuren. Over de procedure moet uitleg worden gegeven aan de cliënt zodat deze goed begrijpt wat er gaande is.

Na het stellen van de diagnose geeft de Orthoptist advies over de behandeling. Deze kan door de Orthoptist zelf uitgevoerd worden (zoals het afplakken van een oog of het geven van oogdruppel) of hij verwijst de cliënt naar een oogarts (zoals bij een oogoperatie) of opticien (voor het aanmeten van een bril of lenzen). Ook kan de Orthoptist oefeningen meegeven zodat cliënten thuis kunnen werken aan het verbeteren van hun zicht. Na de behandeling is het ook de taak van de Orthoptist om regelmatig controles bij de cliënten uit te voeren om te kijken of de behandeling aanslaat.

De Orthoptist komt cliënten tegen die vaak zijn doorverwezen door een huisarts of optometrist. De cliënten kampen vaak met klachten als scheel kijken, dubbelzien, hoofdpijn, een lui oog of slechtziendheid. De cliënten kunnen zijn van alle leeftijden maar het zijn vooral kinderen en ouderen die de Orthoptist te zien krijgt.

Het is voor een Orthoptist belangrijk om nauwkeurig te werken, aangezien ogen erg kwetsbaar  zijn. Goede hygiëne en administratie bevorderen de behandelingen.  Een Orthoptist werkt met verschillende apparaten, waaronder computers (zowel voor metingen als bij het administratieve werk). Daarvoor is enig technisch inzicht nodig.Wil je werken als Orthoptist?

Werk je al als Orthoptist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Orthoptist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Orthoptist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Orthoptist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Oogarts
 • Huisarts
 • Neuroloog
 • Optometrist
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1686 tot €3114

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Orthoptist

Wat verdient een Orthoptist?

Het salaris van Orthoptist ligt tussen de €1686 en €3114 per maand.

Je salaris is afhankelijk van CAO schalen en van de instelling of het bedrijf waar je werkt.

Als je een eigen praktijk hebt is je inkomen onder andere afhankelijk van het aantal cliënten en van de behandelingen die je uitvoert.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • eindejaarsuitkering

Salarisschaal Orthoptist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Orthoptist

Er zijn geen vacatures Orthoptist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Orthoptist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Orthoptist in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Orthoptist

Wat is de toekomst van Orthoptist?

Op het moment is de werkgelegenheid goed; er zijn voldoende banen te vinden.

 

Doorgroeimogelijkheden:

Je kunt binnen het bedrijf waar je werkt een hogere functie gaan bekleden in bijvoorbeeld management. Je kunt ook gaan lesgeven (daarvoor moet je wel een lesbevoegdheid halen). Als je in loondienst start met werken, kan je ook nog voor jezelf beginnen.

Baankans Orthoptist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Orthoptist worden: Opleidingen tot Orthoptist

Wil je Orthoptist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Orthoptist.

Hoe word je een Orthoptist? 

Om Orthoptist te worden moet je de opleiding Orthoptie (HBO) doen. Deze opleiding duurt vier jaar.

 

Je kunt ook nog een Universitaire vervolgopleiding gaan volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Orthoptist

Er zijn geen opleidingen Orthoptist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Orthoptist in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Orthoptist

Als je Orthoptist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Orthoptist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Orthoptist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Orthoptist?

Competenties en Vaardigheden Orthoptist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Orthoptist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Orthoptist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Orthoptist

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Orthoptist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Orthoptist. Als Orthoptist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Orthoptist:


zie volledige beschrijving persoonstype Orthoptist

Vakkennis voor een Orthoptist

Het is voor een Orthoptist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Orthoptist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Orthoptist


Werkervaring Orthoptist

Het is voor een startend Orthoptist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Orthoptist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Opticien, Optometrist, Oogarts .

Iets anders leren?

Is Orthoptist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Orthoptist

Met wie werkt een Orthoptist samen? 

Over het algemeen werkt een Orthoptist zelfstandig maar er wordt wel regelmatig overleg gepleegd met oogartsen, neurologen en huisartsen. Een Orthoptist komt vaak in aanraking met cliënten die door optometristen of huisartsen zijn doorgestuurd met bepaalde klachten aan het oog. Op zijn beurt verwijst de Orthoptist regelmatig cliënten naar de oogarts of neuroloog. Als een Orthoptist het advies geeft aan een cliënt voor een oogoperatie wordt er eerst overleg gepleegd met de oogarts voordat de operatie wordt uitgevoerd.

De cliënten van de Orthoptist kunnen mensen van verschillende leeftijden zijn, maar voornamelijk zijn het kinderen en ouderen.


 • Oogarts
 • Huisarts
 • Neuroloog
 • Optometrist
 • Cliënt
Orthoptist


Organisaties waar een Orthoptist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Orthoptist meestal werkt.

Waar werkt een Orthoptist?

 • Ziekenhuis (oogheelkundig centrum)
 • Eigen praktijk
 • Gehandicaptenzorg (centrum voor blinden en slechtzienden)
 • Ouderenzorg
 • Orthoptische kliniek
 • Oogartsen praktijk

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Orthoptist

Waar kun je het beste werken als Orthoptist? Hieronder vind je de best door de Orthoptist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Orthoptist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Orthoptist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Orthoptist.

Welke competenties heeft een Orthoptist nodig?

Een Orthoptist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Orthoptist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Orthoptist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Orthoptist nodig? 

Je moet verantwoordelijk kunnen werken (aangezien het oog heel kwetsbaar is) en je moet betrouwbaar naar je cliënten toe zijn (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Orthoptist


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Orthoptist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Orthoptist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Orthoptist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Orthoptist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Orthoptist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Orthoptist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Orthoptist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Orthoptist iets voor je?

Zou je graag Orthoptist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Orthoptist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Orthoptist

bedis

ik vindt het erg goed uitgelegd ik zit op de vmbo ik doe niveau 4 en ik wil ook orthoptist worden later

bedis

ik vindt het erg goed uitgelegd ik zit op de vmbo ik doe niveau 4 en ik wil ook orthoptist worden later

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar