Optometrist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Optometrist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep optometrist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je optometrist wordt.

 

Wat is een Optometrist?

Een Optometrist doet (optometrisch) onderzoek naar oogafwijkingen of ziektes aan het oog. Cliënten met  komen naar de Optometrist met klachten als wazig zien, dubbelzien, irritatie aan of zwarte vlekken voor de ogen. Nadat de Optometrist in een gesprek met de cliënt de klachten heeft geinventariseerd kan hij verschillende metingen (bijvoorbeeld brilsterktemetingen of binoculair onderzoek) doen om informatie te verzamelen over de gezondheid van het oog, de oogdruk, de sterkte van de lens en eventuele afwijkingen of ziektes aan het oog.

Tijdens de behandeling moet de Optometrist advies en uitleg geven over de oogafwijkingen, de metingen en eventuele volgende stappen in de behandeling.

Na het onderzoek kan een Optometrist de cliënt een bril of lenzen aanmeten, advies geven over andere mogelijke hulpmiddelen of de cliënt doorverwijzen naar een huisarts, oogarts of orthoptist. Dit laatste doet hij bijvoorbeeld een afwijking of ziekte aan het oog constateert. Een Optometrist kan ook visueel therapeutische adviezen en oefeningen aan de cliënt geven.

Een Optometrist komt in aanraking met mensen van allerlei leeftijden en het is belangrijk dat de hij zich in contact met cliënten goed kan uitdrukken. Ook is het belangrijk om nauwkeurig te werken en om apparatuur schoon te houden. Er wordt met verschillende apparaten gewerkt, waaronder computers (zowel bij de metingen als bij het administratieve werk).

Het is afhankelijk van het bedrijf (optiekwinkel of ziekenhuis) wat de bevoegdheden van de Optometrist precies zijn. Ook het team waarin samengewerkt wordt hangt hier vanaf. Zo werkt een Optometrist in het ziekenhuis vaak samen met oogartsen en een Optometrist in een optiekbedrijf met opticiens.Wil je werken als Optometrist?

Werk je al als Optometrist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Optometrist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Optometrist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Optometrist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Oogarts
 • Optiecien
 • Huisarts
 • Orthoptist
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1650 tot €3460

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Optometrist

Wat verdient een Optometrist?

Het salaris van een Optometrist ligt tussen de €1650 en €3460 per maand.

Je salaris is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Ook is het afhankelijk van CAO schalen

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantiegeld
 • Eindejaarsuitkering

Salarisschaal Optometrist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Optometrist

Er zijn geen vacatures Optometrist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Optometrist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Optometrist in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Optometrist

Wat is de toekomst van Optometrist?

Volgens de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) zal er een groeiende vraag naar Optometristen komen door groeiende wachtlijsten en de vergrijzing.

Een Optometrist kan zich specialiseren in verschillende vakgebieden, bijvoorbeeld binoculair zien, low vision, refractiechirurgie of contactlenzen. Verder kan je ook les gaan geven, waarvoor je een onderwijsbevoegdheid moet halen.

Baankans Optometrist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Optometrist worden: Opleidingen tot Optometrist

Wil je Optometrist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Optometrist.

Hoe word je een Optometrist? 

Je moet de HBO opleiding Optometrist hebben afgerond. Dit is een vierjarige opleiding.

Een BIG registratie is verplicht, dit geeft je recht op een erkende en beschermde titel.

 

Je kunt ook een Universitaire vervolgopleiding  volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Optometrist

Er zijn geen opleidingen Optometrist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Optometrist in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Optometrist

Als je Optometrist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Optometrist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Optometrist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Optometrist?

Competenties en Vaardigheden Optometrist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Optometrist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Optometrist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Optometrist

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Optometrist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Optometrist. Als Optometrist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Optometrist:


zie volledige beschrijving persoonstype Optometrist

Vakkennis voor een Optometrist

Het is voor een Optometrist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Optometrist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Optometrist


Werkervaring Optometrist

Het is voor een startend Optometrist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Optometrist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Opticien, Orthoptist, Oogarts .

Iets anders leren?

Is Optometrist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Optometrist

Met wie werkt een Optometrist samen? 

Afhankelijk van de werkomgeving kan een Optometrist samenwerken met oogartsen en orthopisten (in het ziekenhuis bijvoorbeeld) of met contactlensspecialisten en opticiens (in een optiekwinkel). Onderling kan er overleg gepleegd worden over de uitkomsten van bepaald onderzoek. Een Optometrist voert zijn metingen echter wel zelfstandig uit en kan ook zelfstandig adviezen geven of cliënten verwijzen naar een huisarts, oogarts of orthopist.

Een Optometrist helpt cliënten van allerlei leeftijden die met oogklachten te kampen hebben.


 • Oogarts
 • Optiecien
 • Huisarts
 • Orthoptist
 • Cliënt
Optometrist


Organisaties waar een Optometrist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Optometrist meestal werkt.

Waar werkt een Optometrist?

 • Ziekenhuis
 • Optiekbedrijf
 • Onderwijs
 • Oogheelkundige klinieken
 • Optische industrie
 • Optometrische praktijk

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Optometrist

Waar kun je het beste werken als Optometrist? Hieronder vind je de best door de Optometrist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Optometrist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Optometrist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Optometrist.

Welke competenties heeft een Optometrist nodig?

Een Optometrist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Optometrist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Optometrist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Optometrist nodig? 

Je moet verantwoordelijk te werkt gaan aangezien je met zoiets kwetsbaars als het oog werkt en je moet betrouwbaar naar je cliënten toe zijn (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Optometrist


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Optometrist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Optometrist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Optometrist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Optometrist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Optometrist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Optometrist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Optometrist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Optometrist iets voor je?

Zou je graag Optometrist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Optometrist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Optometrist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar