Opticien Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Opticien? Lees de functieomschrijving.

Een Opticien verkoopt brillen, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen (bijvoorbeeld een loep of een zonnebril) aan mensen die niet scherp kunnen zien. Een Opticien werkt bijna altijd in een optiekwinkel (een eigen bedrijf of in loondienst) en voert daar verschillende taken uit. De ogen van cliënten worden gemeten om te kijken van welke sterkte eventuele glazen of lenzen moeten zijn, glazen moeten geslepen worden zodat ze in het gekozen montuur passen, er moeten kleine reparaties aan brillen worden uitgevoerd en een Opticien maakt de bril precies passend voor de cliënt (hij mag niet te strak of te los zitten).  Het aanmeten van contactlenzen is een taak die door een contactlensspecialist wordt uitgevoerd.

Een Opticien komt in aanraking met mensen van allerlei leeftijden die door verschillende opstandigheden niet meer scherp kunnen zien. Het is belangrijk dat een Opticien rekening houdt met de wensen van de cliënten. Hij  geeft adviezen over monturen die het beste bij de cliënt passen (zowel qua mode en qua gezichtsvorm), over het schoonhouden van de brillen en lenzen en over eventuele andere hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn. Om goed advies te kunnen geven en om cliënten over te halen tot het kopen van een bepaald model, is het belangrijk dat de Opticien op de hoogte blijft van de brillenmode.

Een Opticien moet heel nauwkeurig kunnen werken. Er moet met de meetapparatuur heel precies gewerkt worden evenals bij het slijpen van de glazen en al het materiaal moet schoon zijn. Een Opticien werkt veel met computers, zowel bij meten als voor de administratie.

Een Opticien werkt vaak in een winkel met drie tot tien medewerkers, Opticiens en assistent opticiens. Het hangt af van de positie binnen het bedrijf of hij ook leiding geeft aan een groep.

Wil je werken als Opticien?

Werk je al als Opticien en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Opticien worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Opticien, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Opticien in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Assistent
 • Opticien
 • Audicien
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1450 tot €2150

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

7


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Opticien

Wat verdient een Opticien?

Het salaris van een Opticien ligt tussen de €1450 en €2150 per maand.

Het salaris dat je krijgt is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Als je een eigen bedrijf hebt is je salaris afhankelijk van het aantal cliënten en je inkomsten.

Salarisschaal Opticien

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Opticien

Op zoek naar een nieuwe baan als Opticien? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Opticien. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Opticien vacatures

Stage: PR- & COMMUNICATIE
Coebergh Communicatie & PR
Wij zoeken stagiairs die vanaf september 2019 een topstage willen! Midden in Amsterdam, met opdrachten voor o.a. Rituals Cosmetics, IKEA, Amsterdam Light Festival, Auping, Timberland, Accor Hotels, JD Sports, Eye …
ENTHOUSIASTE OPTICIEN
Manders Optiek & Juwelier
Bij Manders Optiek & Juwelier staat de klant nog echt op de 1e plaats! Als opticien zorg je voor een gastvrije ontvangst van klanten en je adviseert hen van A …
Technische Dienst Handyman ICT | Allround | 2.400 - 3.500
WR.nl Werving en Selectie
Technische Dienst Handyman ICT | Allround | 2.400 - 3.500 | Technische Dienst En ICTVoor de vacature als Technische Dienst Handyman ICT Amstelveen Allround ga je het volgende doen:Voor onze …
Hans Anders Opticiens België bvba: Area Manager - Regio Antwerpen
Jobs via StepStone.be
Als Area Manager ben je voor een 20-tal winkelpunten onder meer verantwoordelijk voor: -    De performance van je regio o    Hierbij draag je de verantwoordelijkheid voor al de dagelijkse resultaten …
Accountmanager Retail/ Optiek (Zuid Nederland)
Essilor Nederland B.V.
WERKEN BIJ ESSILOR Een bedrijf met een innovatief en internationaal karakter Werken bij Essilor Nederland betekent werken binnen een innovatieve organisatie met een sterk internationaal karakter. De Essilor Group is …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Opticien

Hoe goed is de toekomst voor de Opticien? 

Er is op het moment voldoende werk te vinden voor een Opticien. Toch is door de recessie het aantal beschikbare banen in 2009 afgenomen.

Als je in loondienst werkt kun je toewerken naar een hogere positie in het bedrijf of een eigen bedrijf gaan beginnen (hiervoor heb je een Opticien Manager diploma voor nodig).

Huidige aantal vacatures

7


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Opticien worden: Opleidingen tot Opticien

Hoe word je een Opticien? 

Om Opticien te worden moet je de MBO opleiding Opticien niveau-4 hebben afgerond. Deze duurt vier jaar.

Om een eigen bedrijf te kunnen beginnen heb je een diploma Opticien Manager nodig.

 

Je kunt je specialiseren in contactlenzen, waarvoor een tweejarige post-MBO opleiding beschikbaar is. Verder kun je nog door studeren tot  Optometrist of Orthoptist.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Opticien

Assessment voor specialistische functies
Op At Monday heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Persoonlijkheidstest voor specialistische functie. Dit zijn functies waarbij jouw …
Meer opleidingen Opticien

Weet je nog niet of je Opticien wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Opticien of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Opticien

Met wie werkt een Opticien samen? 

Een Opticien werkt meestal in een winkel met drie tot tien medewerkers. Dit zijn Opticiens en assistent opticiens. Binnen dit team wordt samen gewerkt en eventueel geef je als Opticien leiding aan een groep assistenten. Binnen een bedrijfsketen kan het zijn dat je met bijvoorbeeld een audicien werkt.

Een Opticien verkoopt brillen, contactlenzen en andere optische hulpmiddelen aan cliënten met een visuele beperking.


 • Assistent
 • Opticien
 • Audicien
 • Cliënt
Opticien


Organisaties waar een Opticien werkzaam is

Waar werkt een Opticien meestal? 
 • Eigen bedrijf (winkel+werkplaats)
 • Bedrijfsketen (Optiekbedrijf gecombineerd met bijvoorbeeld een audicien)
 • In loondienst bij een optiekbedrijf

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Opticien

Waar kun je het beste werken als Opticien? Hieronder vindt je de best door de Opticien beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Opticien.

Competenties, Skills en Vaardigheden Opticien:

Welke competenties heeft een een Opticien nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Opticien

Wat voor persoonlijkheid heb je als Opticien nodig? 

Je moet rekening houden met de wensen van je cliënten (Gever).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Opticien


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Opticien

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Opticien

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Opticien

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Opticien

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Opticien dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Opticien belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Opticien. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Opticien iets voor je?

Zou je graag Opticien willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Opticien bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Opticien

Kim

Het is een mooi beroep waarmee je mensen kan helpen. Veel voldoening!!

richard

En een beroep met toekomst,gezien de ouder wordende bevolking.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar