Oogarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Oogarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep oogarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je oogarts wordt.

 

Wat is een Oogarts?

Een Oogarts helpt patiënten van alle leeftijden die met oogklachten en -aandoeningen kampen, zoals staar, scheel kijken, een tumor (die het gezichtsvermogen aantast) of een oogziekte. Na een  gesprek tijdens een spreekuur worden er oogmetingen en diagnostisch onderzoek gedaan, waarna behandelmogelijkheden worden vastgesteld. Zo nodig wordt een patiënt doorverwezen of geopereerd en ook de eventuele nazorg van patiënten heeft de aandacht.

Een Oogarts doet oogmetingen (bijvoorbeeld de oogdruk), voert operaties uit (zowel aan het oog als aan de oogzenuwen) en niet-chirurgische behandelingen (laser), houdt spreekuren, doet wetenschappelijk onderzoek en moet de administratie bijhouden. Eventueel kan hij zich ook bezighouden met neurologie. Een Oogarts die werkt in een academisch ziekenhuis heeft ook onderwijstaken.

Een Oogarts moet nauwkeurig kunnen werken en een goede fijne motoriek hebben. Hij moet stressbestendig zijn en in geval van complicaties adequaat kunnen reageren. Na een operatie moet hij in staat zijn het verloop en de resultaten, ook in geval van slecht nieuws, professioneel over te brengen.

De Oogarts staat aan het hoofd van een team oogheelkundig assistenten, verpleegkundigen en eventueel opticiens die assisteren bij de behandelingen. Hij overleg met de patiëntenen hun familie en met andere medisch specialisten zoals neurologen, de KNO-arts en plastisch chirurgen.

Een Oogarts heeft vaak patiënten in behandeling die doorverwezen zijn door een huisarts of opticien en kan patiënten op zijn beurt ook naar hen doorverwijzen. De Oogarts behandelt voornamelijk de meer ernstige gevallen, waarbij opticien of huisarts geen uitkomst kunnen bieden.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Oogarts?

Werk je al als Oogarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Oogarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Oogarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Oogarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opticien
 • Huisarts
 • Specialist
 • Verpleegkundige
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Oogarts

Wat verdient een Oogarts?

Het salaris van een Oogarts ligt tussen de €5833 en €10833 per maand.

In dienstverband hangt het salaris ook af van de taken die je hebt. Als je ook managementtaken hebt, ligt het salaris hoger.

Voor een zelfstandig gevestigde Oogarts ligt het salaris  tussen de ca. €150.000 en €250.000 bruto per jaar

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 • 8% vakantietoeslag
 • Toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten

Salarisschaal Oogarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Oogarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Oogarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Oogarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Oogarts vacatures

Vacature Oogarts assistent
Randstad
Word jij blij van contact met patiënten? Functioneer jij goed in een stressvolle omgeving, waarin jij zorgvuldig te werk moet gaan? Als dit zo is, dan zoeken wij jou voor …
Vacature Oogarts assistent
Randstad
Word jij blij van contact met patiënten? Functioneer jij goed in een stressvolle omgeving, waarin jij zorgvuldig te werk moet gaan? Als dit zo is, dan zoeken wij jou voor …
Vacature Oogarts assistent
Randstad
Word jij blij van contact met patiënten? Functioneer jij goed in een stressvolle omgeving, waarin jij zorgvuldig te werk moet gaan? Als dit zo is, dan zoeken wij jou voor …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Oogarts

Wat zijn de baankansen voor een Oogarts?

 Door de vergrijzing en doordat steeds meer Oogartsen parttime gaan werken komen er steeds meer posities vrij voor Oogartsen.  

Je kunt management taken op je nemen of een bestuurs- of directiefunctie gaan vervullen. Of je kunt les gaan geven aan een Academisch Ziekenhuis.

De actuele kans op werk voor een Oogarts

Het beroep Oogarts is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Oogarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Oogarts worden: Opleidingen tot Oogarts

Wil je Oogarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Oogarts.

Hoe word je een Oogarts? 

Je start met de zesjarige opleiding Geneeskunde (WO). Daarna volgt er een specialisatie van zes jaar op een afdeling Oogheelkunde van een ziekenhuis. 

In totaal duurt de opleiding tot Oogarts 12 jaar.

Een Oogarts moet voortdurend bijscholingscursussen volgen, congressen bijwonen en vakliteratuur lezen om op te hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de oogheelkunde. Daarnaast vindt er elke vijf jaar een herregistratie plaats, waarbij wordt nagegaan of je als Oogarts nog voldoet aan de eisen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Oogarts

Er zijn geen opleidingen Oogarts aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Oogarts in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Oogarts

Als je je wilt omscholen tot Oogarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Oogarts zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Oogarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Oogarts

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Oogarts

Als je Oogarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Oogarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Oogarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Oogarts?

Competenties en Vaardigheden Oogarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Oogarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Oogarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Oogarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Oogarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Oogarts. Als Oogarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Oogarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Oogarts

Vakkennis voor een Oogarts

Het is voor een Oogarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Oogarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Oogarts


Werkervaring Oogarts

Het is voor een startend Oogarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Oogarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Chirurg, Opticien .

Iets anders leren?

Is Oogarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Oogarts

Met wie werkt een Oogarts samen? 

De Oogarts staat aan het hoofd van een team oogheelkundig assistenten, verpleegkundigen en eventueel opticiens die assisteren bij de behandelingen. Ook voert hij overleg met de patiënten, familieleden van de patiënten en specialisten zoals neurologen, de KNO-arts en plastisch chirurgen.


 • Opticien
 • Huisarts
 • Specialist
 • Verpleegkundige
 • Cliënt
Oogarts


Organisaties waar een Oogarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Oogarts meestal werkt.

Waar werkt een Oogarts?

 • (Academisch) Ziekenhuis
 • Oogziekenhuis

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Oogarts

Waar kun je het beste werken als Oogarts? Hieronder vind je de best door de Oogarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Oogarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Oogarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Oogarts.

Welke competenties heeft een Oogarts nodig?

Een Oogarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Oogarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Oogarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Oogarts nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten (Loyalist)

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Oogarts


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Oogarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Oogarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Oogarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Oogarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Oogarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Oogarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Oogarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Oogarts iets voor je?

Zou je graag Oogarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Oogarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Oogarts

Paul

Om oogarts te worden moet je eerst basisarts worden (6 jaar de studie geneeskunde) en daarna werkzaam als betaalde arts-assistent oogheelkunde voor 5 jaar (dus niet 6 jaar).

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar