Schilder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Schilder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Word jij blij als iets er goed uit ziet? Kom je graag op verschillende plekken? Heb jij een vaste hand en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een baan als Schilder misschien wel iets voor jou.

Een Schilder houdt ervan om dingen mooi te maken en is ook trots op het resultaat. Als Schilder maak je ook nog eens de dromen van anderen waar, want jouw schilderwerk is het detail van iemands droomhuis, droompand of ander bouwwerk waar iemand blij van wordt! 

Een Schilder houdt van de afwerking. Hij of zij wil graag meters maken, maar vindt het ook fijn om geduldig en gedisciplineerd de puntjes op de i te zetten.

Alles over het werken als Schilder


Vacatures Schilder

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Schilder?

Een Schilder is een vakman die gebouwen, constructes of voorwerpen schildert. Een Schilder kan op vele verschillende plekken werken en een grote diversiteit aan schilderwerkzaamheden uitvoeren. Een schilder kan werken in de nieuwbouw of de verbouw. In woningen of in de utiliteitsbouw (dat zijn alle gebouwen die geen woning zijn). Maar een Schilder kan ook in de industrie of scheepsbouw werken.

Je vindt Schilders in verschillende specialisaties:

 


Past het beroep Schilder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Schilder?

Het werk van een Schilder is afhankelijk van zijn specialisatie. Een Allround Schilder werkt zowel aan nieuwe projecten, renovatie en onderhoud. 

Een Onderhoudsschilder werkt vooral in de buitenlucht aan het onderhoud en de bescherming van een gebouw. Soms hoeft de ondergrond alleen maar geschilderd te worden, maar soms is er iets verrot en moet het vervangen worden. Dit moet de Schilder ook kunnen doen. Pas als alles goed stevig is, worden de beschermende verflagen aangebracht. Deze Schilder werkt vaak bij mensen thuis.

Naast onderhoudswerk op locatie kan een Schilder ook buiten aan nieuwbouw werken. In wat voor een omgeving de Schilder ook werkt, steeds geldt dat hij het werk zorgvuldig moet voorbereiden, nauwkeurig en veilig moet werken en daarmee een product of gebouw een goede beschermende laag geeft en het er mooi uit laat zien.

De veelvoorkomende taken van een Schilder zijn:

 • Voorbereiding: Die schilder bereidt de oppervlakken voor die hij gaat schilderen. Dit omvat het schoonmaken, schuren, plamuren en primen van de oppervlakken om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht en een glad resultaat oplevert.
 • Bescherming van meubels en vloeren: Voordat een Schilder begint met schilderen, zal hij meubels en vloeren bedekken met plastic of doeken om te voorkomen dat er verf op spat.
 • Verfselectie en menging: De Schilder kiest de juiste soort verf en coatings op basis van het type oppervlak, de blootstelling aan weersinvloeden en de gewenste afwerking. Ze hebben kennis van verschillende verfproducten en kunnen verf mengen om de gewenste kleur te verkrijgen.
 • De schilderwerkzaamheden: De Schilder brengt de verf gelijkmatig aan op de oppervlakken met behulp van verschillende technieken, zoals kwasten, rollers en spuitapparatuur. Ze zorgen ervoor dat de verf egaal wordt aangebracht en strepen of druipers worden vermeden.
 • Afwerking en detailwerk: Na het aanbrengen van de verf controleert de schilder het oppervlak op eventuele onvolkomenheden en werkt ze bij indien nodig. Ze kunnen ook afwerklagen aanbrengen, zoals vernis of lak, om het oppervlak te beschermen en een glanzende afwerking te geven.
 • Opruimen en schoomaken: Een schilder moet zijn werkruimte en gereedschappen opruimen en schoomaken. Alle gereedschappen en materialen dient hij ook op de juiste manier op te slaan.
 • Veiligheidsmaatregelen: Schilders moeten rekening houden met veiligheidsvoorschriften, zoals het dragen van beschermende kleding en het werken op hoogtes met behulp van steigers en ladders. Ze zorgen ervoor dat het werkgebied veilig is en nemen maatregelen om ongevallen te voorkomen.

 

Een goede Schilder heeft oog voor detail en esthetiek, en streeft ernaar om oppervlakken mooi te maken en beschermen door middel van kwaliteitsverf en vakmanschap. 

Een Schilder kan ook andere taken uitvoeren, zoals advies geven over kleurkeuzes, het repareren van beschadigde onderdelen en oppervlakken. Het werk van een Schilder kan zowel binnen als buiten plaatsvinden, in woningen, bedrijfsgebouwen, openbare ruimtes en op bouwplaatsen. 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Jouw werkdag als een Schilder

Je begint jouw schilderopdracht met het bekijken van het object dat geschilderd moet worden. Dat kan van alles zijn: muren, kozijnen of ander houtwerk. In woningen, bedrijfspanden of andere locaties. Binnen of buiten, op een etagevloer of op hoogte. Je komt op vele verschillende plekken voor een grote diversiteit aan opdrachten. 

Zo kan je werken in de nieuwbouw of de verbouw. In woningen of in de utiliteit (dat zijn alle gebouwen die geen woning zijn). Je hebt als schilder dan ook nog verschillende opdrachten en specialisaties. Van allround schilder, constructie schilder en nieuwbouw schilder tot onderhoud- en renovatie schilder. Maar je kunt ook werken als houtrot specialist, glaszetter of spuiter.

Nadat je jouw schilderobject hebt bestudeerd, de verfkeuze en andere wensen hebt overlegd ga je aan het werk. Van de voorbereiding tot de finishing touch, je bent er op gericht om het mooiste werk af te leveren. Wanneer het klaar is loop je alles nog een keer na en voelt je weer trots op het moois dat jij hebt gemaakt. Vacatures Schilder per stad

Vacatures Schilder Alkmaar

Vacatures Schilder Almelo

Vacatures Schilder Almere

Vacatures Schilder Alphen aan den Rijn

Vacatures Schilder Amersfoort

Vacatures Schilder Amstelveen

Vacatures Schilder Amsterdam

Vacatures Schilder Apeldoorn

Vacatures Schilder Arnhem

Vacatures Schilder Assen

Vacatures Schilder Bergen op Zoom

Vacatures Schilder Breda

Vacatures Schilder Capelle aan den IJssel

Vacatures Schilder Delft

Vacatures Schilder Den Bosch

Vacatures Schilder Den Haag

Vacatures Schilder Den Helder

Vacatures Schilder Deventer

Vacatures Schilder Doetinchem

Vacatures Schilder Dordrecht

Vacatures Schilder Ede

Vacatures Schilder Eindhoven

Vacatures Schilder Emmen

Vacatures Schilder Enschede

Vacatures Schilder Gouda

Vacatures Schilder Groningen

Vacatures Schilder Haarlem

Vacatures Schilder Haarlemmermeer

Vacatures Schilder Heerlen

Vacatures Schilder Helmond

Vacatures Schilder Hengelo

Vacatures Schilder Hilversum

Vacatures Schilder Hoogeveen

Vacatures Schilder Hoorn

Vacatures Schilder Katwijk

Vacatures Schilder Leeuwarden

Vacatures Schilder Leiden

Vacatures Schilder Lelystad

Vacatures Schilder Maastricht

Vacatures Schilder Middelburg

Vacatures Schilder Nieuwegein

Vacatures Schilder Nijmegen

Vacatures Schilder Oss

Vacatures Schilder Purmerend

Vacatures Schilder Roermond

Vacatures Schilder Roosendaal

Vacatures Schilder Rotterdam

Vacatures Schilder Schiedam

Vacatures Schilder Spijkenisse

Vacatures Schilder Terneuzen

Vacatures Schilder Tilburg

Vacatures Schilder Utrecht

Vacatures Schilder Veenendaal

Vacatures Schilder Venlo

Vacatures Schilder Vlaardingen

Vacatures Schilder Westland

Vacatures Schilder Zaanstad

Vacatures Schilder Zeist

Vacatures Schilder Zoetermeer

Vacatures Schilder Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Schilder

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Schilder?

Een Schilder kan goed verdienen. Als je goed werk levert kan je tot ruim €3500,- per maand verdienen en daar komen soms ook nog toeslagen bovenop. 

Het start salaris van een startend Schilder, die het MBO diploma heeft behaald, zal rond de €2500,- per maand liggen. Dit salaris kan oplopen tot €3500 of meer, als men voldoende ervaring en mogelijk een eigen bedrijf heeft. 

Salaris leerling Schilder

Wanneer als Leerling Schilder werkt, of wanneer je een omscholing tot Schilder volgt ligt jouw startsalaris rond de €2100,- per maand. Na een half jaar tot een jaar kan je mogelijk op het eerder vermelde leerling salaris uitkomen.

Salaris Voorman Schilder

Het salaris van een Voorman Schilder kan oplopen tot ongeveer €4000,- brtuo per maand. Over het algemeen ligt het instapsalaris voor een Voorman Schilder op ongeveer €2800,-, maar dit is afhankelijk van het op dat moment geldende salaris van de Schilder die doorgroeit naar Voorman.

Wat verdient een Schilder netto?

Het netto salaris van een Schilder ligt ergens tussen de €2000,- en de €3000,- per maand, inclusief verschillende vergoedingen en toeslagen. 

Onder welke CAO valt het salaris van een Schilder?

De salarissen van een Schilder zijn vastgelegd in de CAO Bouw en Infra. In deze CAO staan de salarisschalen vermeld, maar ook de andere zaken zoals pensioen, werkvoorschriften, het recht op werkkleding, opleidingen, toeslagen en vergoedingen.


Meer weten over het salaris Schilder

Salaris aankomend Schilder Salaris junior Schilder Wat is het salaris van een medior Schilder? Welk salaris krijgt een senior Schilder?


Hoe word je een Schilder? 

Om Schilder te worden volg je een vakopleiding Schilder (MBO), waarbij je veel in de praktijk aan het werk bent. Voor dit praktijkgedeelte, dat bij een bedrijf plaatsvindt, wordt men vaak ook al betaald.

Je kunt je tegenwoordig ook omscholen tot Schilder met salaris! Je begint jouw omscholing tot schilder met 4 weken theorie en praktijkleren op de Schildersvakschool. Daarna volg je een stage van 10 weken en als je dat goed afrond heb je een diploma en een baan!

Opleidingen Schilder

Uitgelicht
Gratis Opleiding Schilder met baangarantie en salaris
Wil je Schilder worden en snel aan de slag kunnen? Met onze gratis opleiding Schilder krijgt je vanaf dag één ook nog eens een salaris!
Schilder-Behanger
Hoe goed een huis ook gebouwd of gerenoveerd is, met kale muren kom je er niet, toch? Als schilder en behanger heb je een belangrijke taak in de laatste fase …
Schilder-Behanger
Creatief schrijven
Training Creatief schrijven In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je …
Creatief schrijven
Positieve Psychologie, Masterclass Echt leren van fouten
Uitgebreid Programma met de thema’s De waarde van fouten De psychologie van het leren van fouten: wat maakt het zo moeilijk? Organisatorische belemmeringen in het leren van fouten Good practices: …
Positieve Psychologie, Masterclass Echt leren van fouten
Positieve Psychologie, Masterclass Boeddhistische psychologie
Uitgebreid Tijdens de drie lesavonden bespreken we de inzichten en uitgangspunten vanuit de leer van de Boeddha’s over mensen, over ons gedrag en ons denken. De docent is Agnes Schilder. …
Positieve Psychologie, Masterclass Boeddhistische psychologieOmscholen tot Schilder

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Schilder. Zelfstandig of georganiseerd.

Omscholing vacatures Schilder

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot Schilder met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Word jij blij als iets er goed uit ziet? Kom je graag op verschillende plekken? Heb jij een vaste hand en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Schilder

Als je Schilder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schilder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schilder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Schilder?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Schilder

Een Schilder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Schilder

 • Zorgvuldigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
 • Analyseren
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Consequent handelen
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Evalueren
 • Redeneren
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Doelgericht werken
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
 • Inlevingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Lichtvoetigheid
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schilder nodig? 

De Schilder moet een goed resultaat leveren om de klant tevreden te kunnen stellen (Succesvolle werker). Hiertoe moet de Schilder goed opletten op wat hij aan het schilderen is, omdat er vaak nog verborgen problemen kunnen zijn en elke ondergrond weer anders op verf reageert (Waarnemer).


Eigenschappen Schilder

 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Schilder?

De arbeidsmarkt is gunstig voor Schilders. Er zijn dan ook meer dan genoeg functies te vinden, zowel in industrie als onderhoud. Daarnaast kan men ook ervoor kiezen om een eigen bedrijf op te zetten, waardoor men eigen doorgroeimogelijkheden creëert. Als Schilder is het moeilijk om door te groeien naar een ander beroep, dan moet je weer een ander vak leren.

De actuele kans op werk voor een Schilder

Het beroep Schilder is onderdeel van de beroepsfamilie Schilders en behangers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Schilders en behangers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

31

Baankans Schilder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Schilder

Het beroep Schilder is onderdeel van de beroepsfamilie Schilders en behangers.


Waar werkt een Schilder?

De Schilder werkt in de industrie of bij een schilders- of aannemersbedrijf. Ook kan men ervoor kiezen om zelfstandig ondernemer te worden.


Met wie werkt een Schilder samen? 

De Schilder werkt voornamelijk samen met andere Schilders. Soms wordt een Schilder gevraagd bij een groot project mee te doen en werkt hij dan onder of samen met een aannemer. In de nieuwbouw, een werkplaats of fabriek staat men vaak onder leiding van een opzichter, of iemand in een soortgelijke functie, waar dan verantwoording aan afgelegd moet worden.


 • Schilders
 • Aannemer
 • Opzichter
Schilder

Verwante beroepen Schilder:

Timmerman
Salaris: €2300 tot €3500
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Hou je ervan om iets moois te maken? Zit je liever niet te vaak stil? Ben je handig en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een baan als Timmerman misschien wel iets voor jou. Een Timmerman houdt ervan om mooie dingen te maken en is trot…
Metselaar
Salaris: €2400 tot €3500
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Schilder in één oogopslag

Netwerk:

 • Schilders
 • Aannemer
 • Opzichter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

31Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar