Schilder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Schilder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Word jij blij als iets er goed uit ziet? Kom je graag op verschillende plekken? Heb jij een vaste hand en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een baan als Schilder misschien wel iets voor jou.

Een Schilder houdt ervan om dingen mooi te maken en is ook trots op het resultaat. Als Schilder maak je ook nog eens de dromen van anderen waar, want jouw schilderwerk is het detail van iemands droomhuis, droompand of ander bouwwerk waar iemand blij van wordt! 

Een Schilder houdt van de afwerking. Hij of zij wil graag meters maken, maar vindt het ook fijn om geduldig en gedisciplineerd de puntjes op de i te zetten.Wat doet een Schilder? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Schilder?

Een Schilder is een vakman die gebouwen, constructes of voorwerpen schildert. Een Schilder kan op vele verschillende plekken werken en een grote diversiteit aan schilderwerkzaamheden uitvoeren. Een schilder kan werken in de nieuwbouw of de verbouw. In woningen of in de utiliteitsbouw (dat zijn alle gebouwen die geen woning zijn). Maar een Schilder kan ook in de industrie of scheepsbouw werken.

Je vindt Schilders in verschillende specialisaties:

 

Past het beroep Schilder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Schilder?

Een Schilder begint de schilderopdracht met het bekijken van het object dat geschilderd moet worden. Dat kan van alles zijn: muren, kozijnen of ander houtwerk. In woningen, bedrijfspanden of andere locaties. Binnen of buiten, op een etagevloer of op hoogte.

De Onderhoudsschilder werkt vooral in de buitenlucht aan het onderhoud en de bescherming van een gebouw. Soms hoeft de ondergrond alleen maar geschilderd te worden, maar soms is er iets verrot en moet het vervangen worden. Dit moet de Schilder ook kunnen doen. Pas als alles goed stevig is, worden de beschermende verflagen aangebracht. Deze Schilder werkt vaak bij mensen thuis.

Een Industrieel Schilder werkt in de industrie en blijft dus steeds op dezelfde plek werken. Vaak is het proces bij deze producten ingewikkelder en werkt men met gevaarlijke stoffen en complexe apparatuur. De producten moeten op een goede manier gecoat worden om stevig gelakt de fabriek te verlaten.

Naast onderhoudswerk op locatie kan een Schilder ook buiten aan nieuwbouw werken. In wat voor een omgeving de Schilder ook werkt, steeds geldt dat hij het werk zorgvuldig moet voorbereiden, nauwkeurig en veilig moet werken en daarmee een product of gebouw een goede beschermende laag geeft en het er mooi uit laat zien.


Vacatures Schilder

Op zoek naar een nieuwe baan als Schilder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Schilder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met betere baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Schilder per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Schilder op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Schilder in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Schilder per stad

Vacatures Schilder Alkmaar

Vacatures Schilder Almelo

Vacatures Schilder Almere

Vacatures Schilder Alphen aan den Rijn

Vacatures Schilder Amersfoort

Vacatures Schilder Amstelveen

Vacatures Schilder Amsterdam

Vacatures Schilder Apeldoorn

Vacatures Schilder Arnhem

Vacatures Schilder Assen

Vacatures Schilder Bergen op Zoom

Vacatures Schilder Breda

Vacatures Schilder Capelle aan den IJssel

Vacatures Schilder Delft

Vacatures Schilder Den Bosch

Vacatures Schilder Den Haag

Vacatures Schilder Den Helder

Vacatures Schilder Deventer

Vacatures Schilder Doetinchem

Vacatures Schilder Dordrecht

Vacatures Schilder Ede

Vacatures Schilder Eindhoven

Vacatures Schilder Emmen

Vacatures Schilder Enschede

Vacatures Schilder Gouda

Vacatures Schilder Groningen

Vacatures Schilder Haarlem

Vacatures Schilder Haarlemmermeer

Vacatures Schilder Heerlen

Vacatures Schilder Helmond

Vacatures Schilder Hengelo

Vacatures Schilder Hilversum

Vacatures Schilder Hoogeveen

Vacatures Schilder Hoorn

Vacatures Schilder Katwijk

Vacatures Schilder Leeuwarden

Vacatures Schilder Leiden

Vacatures Schilder Lelystad

Vacatures Schilder Maastricht

Vacatures Schilder Middelburg

Vacatures Schilder Nieuwegein

Vacatures Schilder Nijmegen

Vacatures Schilder Oss

Vacatures Schilder Purmerend

Vacatures Schilder Roermond

Vacatures Schilder Roosendaal

Vacatures Schilder Rotterdam

Vacatures Schilder Schiedam

Vacatures Schilder Spijkenisse

Vacatures Schilder Terneuzen

Vacatures Schilder Tilburg

Vacatures Schilder Utrecht

Vacatures Schilder Veenendaal

Vacatures Schilder Venlo

Vacatures Schilder Vlaardingen

Vacatures Schilder Westland

Vacatures Schilder Zaanstad

Vacatures Schilder Zeist

Vacatures Schilder Zoetermeer

Vacatures Schilder Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Schilder

Wat verdient een Schilder?

Een Schilder kan goed verdienen. Als je goed werk levert kan je tot ruim €3500,- per maand verdienen en daar komen soms ook nog toeslagen bovenop. 

Het start salaris van een leerling Schilder, die het MBO diploma heeft behaald, zal rond de €2500,- per maand liggen. Dit salaris kan oplopen tot €3500 of meer, als men voldoende ervaring en mogelijk een eigen bedrijf heeft. (Huis)schilders die werken als zelfstandige rekenen een uurloon vanaf ca. €45,-

Wanneer je een omscholing tot Schilder volgt ligt jouw startsalaris rond de €2100,- per maand. Na een half jaar tot een jaar kan je mogelijk op het eerder vermelde leerling salaris uitkomen.

Overige arbeidsvoorwaarden verschillen en zijn afhankelijk van functie en eventuele risico's.

Salarisschaal Schilder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Schilder

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Schilder


Bekijk het salaris Schilder per ervaringsniveau

Salaris junior Schilder Wat verdient een startend Schilder? Wat is het loon senior Schilder? beginnend Schilder salaris Maximaal salaris trainee Schilder Hoeveel verdient een leidinggevend Schilder? Wat is het salaris van een medior Schilder? Salaris aankomend Schilder Wat verdient een ervaren Schilder? Welk salaris krijgt een leerling Schilder?


Schilder worden: Opleidingen tot Schilder

Wil je Schilder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Schilder.

Hoe word je een Schilder? 

Om Schilder te worden volg je een vakopleiding Schilder (MBO), waarbij je veel in de praktijk aan het werk bent. Voor dit praktijkgedeelte, dat bij een bedrijf plaatsvindt, wordt men vaak ook al betaald.

Je kunt je tegenwoordig ook omscholen tot Schilder met salaris! Je begint jouw omscholing tot schilder met 4 weken theorie en praktijkleren op de Schildersvakschool. Daarna volg je een stage van 10 weken en als je dat goed afrond heb je een diploma en een baan!

Opleidingen Schilder

Uitgelicht
Gratis Opleiding Schilder met baangarantie en salaris
Wil je Schilder worden en snel aan de slag kunnen? Met onze gratis opleiding Schilder krijgt je vanaf dag één ook nog eens een salaris!
Schilder-Behanger
Hoe goed een huis ook gebouwd of gerenoveerd is, met kale muren kom je er niet, toch? Als schilder en behanger heb je een belangrijke taak in de laatste fase …
Schilder-Behanger
Creatief schrijven
Training Creatief schrijven In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je …
Creatief schrijven
Corel Painter cursus
Cursus Corel Painter Corel Painter biedt software met uiterste nauwkeurige schilder en -tekensimulaties. Met verschillende soorten verf en texturen bootst het na hoe bepaalde verf reageert op een canvas. Laat …
Corel Painter cursus
Positieve Psychologie, Masterclass Echt leren van fouten
Uitgebreid Programma met de thema’s De waarde van fouten De psychologie van het leren van fouten: wat maakt het zo moeilijk? Organisatorische belemmeringen in het leren van fouten Good practices: …
Positieve Psychologie, Masterclass Echt leren van foutenSchilder worden: Omscholen tot Schilder

Als je je wilt omscholen tot Schilder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Schilder zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Schilder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Omscholing vacatures Schilder

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot Schilder met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Word jij blij als iets er goed uit ziet? Kom je graag op verschillende plekken? Heb jij een vaste hand en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan …
Vacature Schilder omscholingstraject
Actief Werkt!
Zie jij graag direct resultaat van je werk? Dan is een omscholing tot schilder echt iets voor jou! Geen dag is hetzelfde, je werkt op diverse locaties van nieuwbouwwoningen, jaren-30 …
Vacature Omscholingstraject Schilder
Actief Werkt!
Zie jij graag direct resultaat van je werk? Dan is een omscholing tot schilder echt iets voor jou! Geen dag is hetzelfde, je werkt op diverse locaties van nieuwbouwwoningen, jaren-30 …

Opleiding vacatures Schilder

Vacature Schildersopleiding Groningen
Actief Werkt!
Bij een baan als schilder zie je vaak snel resultaat en zorg jij ervoor dat een pand er (weer) fris en als nieuw uit ziet. Wil jij in de schildersbranche …
Vacature Leermeester Schildersopleiding
Actief Werkt!
In deze functie heb jij de taak om de leerlingen zo veel mogelijk kennis over te brengen. Veelal is die praktijk gericht en heb je zelf de vrije hand hoe …
Vacature BBL schilder
Actief Werkt!
Op zoek naar een opleiding waar je kan werken en leren tegelijk? Met de BBL opleiding Schilder krijg je het vak in de vingers. Je werkt vier dagen in de …

Leerling vacatures Schilder

Vacature Leerling schilder
Actief Werkt!
Leer jij het beste in de praktijk? Werk je daarnaast ook graag met je handen? Dan is dit jou kans!Je kan kiezen uit verschillende trajecten. Bijvoorbeeld het kosteloos volgen van …
Vacature Leerling Constructieschilder
Actief Werkt!
Voor een mooie organisatie met landelijke dekking zijn wij op zoek naar gedreven mannen en/of vrouwen die niet bang zijn om aan te pakken, bereid zijn om te reizen. Als …
Vacature Leerling schilder Assen
Actief Werkt!
Voor een opdrachtgever in Assen zijn wij per direct opzoek naar een leerling schilder Je zal intern helemaal worden opgeleid, zodat je op ieder project uit de voeten kunt en …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Schilder

Als je Schilder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schilder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schilder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Schilder?


Interview met een Schilder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Competenties en Vaardigheden Schilder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Schilder.

Welke competenties heeft een Schilder nodig?

Een Schilder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Schilder

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Vasthoudendheid
 • Analytisch vermogen
 • Punctueel
 • Zelfmanagement
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Beoordelen
 • Controleren
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Zelfmotivatie
 • Veerkracht
 • Stressbestendig
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Schilder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Schilder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schilder nodig? 

De Schilder moet een goed resultaat leveren om de klant tevreden te kunnen stellen (Succesvolle werker). Hiertoe moet de Schilder goed opletten op wat hij aan het schilderen is, omdat er vaak nog verborgen problemen kunnen zijn en elke ondergrond weer anders op verf reageert (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Schilder


Eigenschappen Schilder

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Schilder

Wat zijn de baankansen voor een Schilder?

De arbeidsmarkt is gunstig voor Schilders. Er zijn dan ook meer dan genoeg functies te vinden, zowel in industrie als onderhoud. Daarnaast kan men ook ervoor kiezen om een eigen bedrijf op te zetten, waardoor men eigen doorgroeimogelijkheden creëert. Als Schilder is het moeilijk om door te groeien naar een ander beroep, dan moet je weer een ander vak leren.

De actuele kans op werk voor een Schilder

Het beroep Schilder is onderdeel van de beroepsfamilie Schilders en behangers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Schilders en behangers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

351

Baankans Schilder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Schilder

Je kunt als Schilder een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Schilder is onderdeel van de beroepsfamilie Schilders en behangers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Schilder


Organisaties waar een Schilder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Schilder meestal werkt.

Waar werkt een Schilder?

De Schilder werkt in de industrie of bij een schilders- of aannemersbedrijf. Ook kan men ervoor kiezen om zelfstandig ondernemer te worden.


In welke sector werkt een Schilder?

Een Schilder werkt in de sector Bouw

De Bouwsector omvat beroepen als timmerman, stukadoor, uitvoerder en schilder. Deze sector is erg conjunctuurgevoelig en dus hard getroffen de afgelopen jaren. Ongeveer 6 % van de werknemers in Nederland is werkzaam in deze sector en dit geeft aan hoe belangrijk deze sector is. Herstel van deze sector wordt pas over enkele jaren verwacht. Tot die tijd is het bikkelen voor de vele bouwbedrijven en zelfstandigen in deze sector. De overheid probeert de sector te stimuleren door vervroegd te starten met allerlei bouw- en onderhoudsprojecten, maar of dit helpt zal de toekomst uitwijzen. Onder treft u alle bouwfuncties en -beroepen. 

Wat wordt er verdiend in de sector Bouw?

Met name het lagere segment verdient onder modaal of haalt modaal maar net. Er is echter ook een aantal mensen, met name degenen die investeren in bouwprojecten, die heel veel geld verdiend hebben en nog steeds verdienen, ondanks de crisistijd. Omdat Nederland er om bekend staat een grote bouwput te zijn (zowel particulier als overheid gestuurd) is er veel werkgelegenheid in deze branche. Voor veel mensen is Nederland blijkbaar nog niet vol. Deze sector wordt ook wel genoemd: bouwbranche, bouwindustrie, bouwwereld, werkbouwsector, bouwwezen, de bouwvaksector, de bouwvak of gewoon "De Bouw".

Meer weten over werken in de sector Bouw?

Bekijk werken in de sector Bouw

In welke beroepsgroep werkt een Schilder?

Een Schilder werkt in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw

De bouw is een beroepsgroep waar meerdere niveaus van werken onder vallen. Zo wordt onder bouwzaken de timmerman gerekend, maar ook de aannemer en de bouwkundig adviseur. Mensen in de bouwzaken komen vanuit alle richtingen samen om een bouwproject waar te maken. Sommige functies zijn nodig om het werk te plannen, regelen, calculeren of tekenen. Anderen voeren het werk uit door te metselen, te timmeren of apparatuur te installeren. Alles zodat er uiteindelijk een stevig, functioneel gebouw komt te staan. 

Wil je weten of de beroepsgroep Bouw bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de beroepsgroep Bouwzaken?

Omdat er zoveel verschillende functies nodig zijn in de bouw, zijn de lonen in de beroepsgroep bouwzaken ook erg verschillend. Voor de werklui kan dit salaris verschillen van 1800 tot 3000 euro. Voor de opzichters, calculators, adviseurs en tekenaars kan dit oplopen tot 4000 euro. Het meest verdienen de aannemers en projectontwikkelaars, die wel 6000 euro of meer per maand kunnen gaan verdienen. Het is dus afhankelijk van het specifieke beroep, de ervaring en functie, alsmede het project, hoeveel er uiteindelijk verdiend wordt. Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: afdeling bouwzaken, bouwafdeling, constructieafdeling, beroepsgroep bouw 

Meer weten over werken in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw

Netwerk Schilder

Met wie werkt een Schilder samen? 

De Schilder werkt voornamelijk samen met andere Schilders. Soms wordt een Schilder gevraagd bij een groot project mee te doen en werkt hij dan onder of samen met een aannemer. In de nieuwbouw, een werkplaats of fabriek staat men vaak onder leiding van een opzichter, of iemand in een soortgelijke functie, waar dan verantwoording aan afgelegd moet worden.


 • Schilders
 • Aannemer
 • Opzichter
Schilder

Verwante beroepen Schilder:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Schilder verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Schilder?

De beroepen die verwant zijn aan Schilder zijn:
Timmerman
Salaris: €2300 tot €3500
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Hou je ervan om iets moois te maken? Zit je liever niet te vaak stil? Ben je handig en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een baan als Timmerman misschien wel iets voor jou. Een Timmerman houdt ervan om mooie dingen te maken en is trot…
Metselaar
Salaris: €2400 tot €3500
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Schilder in één oogopslag

Netwerk:

 • Schilders
 • Aannemer
 • Opzichter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

351


Solliciteren op de functie Schilder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Schilder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Schilder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Schilder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Schilder iets voor je?

Zou je graag Schilder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Schilder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar