Opzichter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Opzichter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Opzichter? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Opzichter wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Opzichter, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Opzichter


Vacatures Opzichter

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Opzichter?

Als opzichter in de bouw vertegenwoordig je de opdrachtgever op de bouwplaats. Je controleert en beoordeelt of er wordt voldaan aan de wensen van de opdrachtgever. Als opzichter hou je toezich op de kwaliteit van de uitvoerig, onderhoud je de complete bouwadministratie, controleer je werktekeningen aan de hand van bouwtekening, je bewaakt de benodigde informatie zoals tekeningenproductie, je keurt bouwstoffen en onderdelen die worden geleverd op de bouwplaats, je signaleet afwijkingen tijdens de bouw, je voert gesprekken met aannemers, onderaannemers en toezichtbedrijven, je geeft leiding aan assistenten, je verzamelt gegeven voor revisietekeningen en je verzorgt de eindoplevering van een project.


Past het beroep Opzichter bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Opzichter per stad

Vacatures Opzichter Alkmaar

Vacatures Opzichter Almelo

Vacatures Opzichter Almere

Vacatures Opzichter Alphen aan den Rijn

Vacatures Opzichter Amersfoort

Vacatures Opzichter Amstelveen

Vacatures Opzichter Amsterdam

Vacatures Opzichter Apeldoorn

Vacatures Opzichter Arnhem

Vacatures Opzichter Assen

Vacatures Opzichter Bergen op Zoom

Vacatures Opzichter Breda

Vacatures Opzichter Capelle aan den IJssel

Vacatures Opzichter Delft

Vacatures Opzichter Den Bosch

Vacatures Opzichter Den Haag

Vacatures Opzichter Den Helder

Vacatures Opzichter Deventer

Vacatures Opzichter Doetinchem

Vacatures Opzichter Dordrecht

Vacatures Opzichter Ede

Vacatures Opzichter Eindhoven

Vacatures Opzichter Emmen

Vacatures Opzichter Enschede

Vacatures Opzichter Gouda

Vacatures Opzichter Groningen

Vacatures Opzichter Haarlem

Vacatures Opzichter Haarlemmermeer

Vacatures Opzichter Heerlen

Vacatures Opzichter Helmond

Vacatures Opzichter Hengelo

Vacatures Opzichter Hilversum

Vacatures Opzichter Hoogeveen

Vacatures Opzichter Hoorn

Vacatures Opzichter Katwijk

Vacatures Opzichter Leeuwarden

Vacatures Opzichter Leiden

Vacatures Opzichter Lelystad

Vacatures Opzichter Maastricht

Vacatures Opzichter Middelburg

Vacatures Opzichter Nieuwegein

Vacatures Opzichter Nijmegen

Vacatures Opzichter Oss

Vacatures Opzichter Purmerend

Vacatures Opzichter Roermond

Vacatures Opzichter Roosendaal

Vacatures Opzichter Rotterdam

Vacatures Opzichter Schiedam

Vacatures Opzichter Spijkenisse

Vacatures Opzichter Terneuzen

Vacatures Opzichter Tilburg

Vacatures Opzichter Utrecht

Vacatures Opzichter Veenendaal

Vacatures Opzichter Venlo

Vacatures Opzichter Vlaardingen

Vacatures Opzichter Westland

Vacatures Opzichter Zaanstad

Vacatures Opzichter Zeist

Vacatures Opzichter Zoetermeer

Vacatures Opzichter Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Opzichter

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Opzichter?

Als opzichter verdien je maandelijk een salaris tussen de 2900 en 3800 euro bruto per maand. Afhankelijk van je ervaring en van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent, wordt je salaris bepaald. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor een opzichter per organisatie verschillend.


Meer weten over het salaris Opzichter

Salaris aankomend Opzichter Salaris junior Opzichter Wat is het salaris van een medior Opzichter? Welk salaris krijgt een senior Opzichter?


Hoe word je een Opzichter? 

Als toezichthouder is het wenselijk dat je een bouwkundige opleiding hebt gevolgd, zoals de opleiding bouwkunde. Ook enige ervaring in de bouwsector is wenselijk zodat je anderen van je kunnen leren.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Opzichter

Er zijn geen opleidingen Opzichter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Opzichter in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw


Omscholen tot Opzichter

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Opzichter. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Opzichter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Opzichter

Als je Opzichter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Opzichter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Opzichter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Opzichter?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Opzichter

Een Opzichter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Opzichter

 • Zorgvuldigheid
 • Analytisch vermogen
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Initiatief ontplooien
 • Inzicht in omgeving
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Inlevingsvermogen
 • Logisch redeneren
 • Beslissingen nemen
 • Afwegen
 • Prioriteiten stellen
 • Betrouwbaarheid
 • Consequent handelen
 • Loyaliteit
 • Analyseren
 • Evalueren
 • Redeneren
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Opzichter nodig? 

Als opzichter moet je perfectionistisch zijn. Je moet voor je opdrachtgever een goed resultaat afleveren anders wordt jij hierop aangesproken. Je moet daarom realitisch en principieel te werk gaan en alles tot in de details uitzoeken zodat je niet voor verrassingen komt te staan (Perfectionist).

Verder moet je als opzichter ook je betrouwbaar zijn. Opdrachtgevers moeten op je kunnen rekenen en je moet wanneer iets niet goed gaat je verantwoordelijkheid durven nemen (Loyalist).

 


Eigenschappen Opzichter

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerdheid
 • Trouw
 • Integriteit
 • PunctueelWat zijn de baankansen voor een Opzichter?

Er is de bouwsector bijna altijd wel werk en als opzichter kun je dan ook relatief makkelijk aan een baan komen. Meestal heb je binnen een organisatie eerst andere functies vervuld voordat je opzichter wordt. De doorgroeimogelijkheden voor een opzichter zijn divers. Je kan binnen een organisatie doorgroeien tot hoofdopzichter van een organisatie of je kan doorgroeien naar andere management- en bestuursfunctie binnen de organisatie.

De actuele kans op werk voor een Opzichter

Het beroep Opzichter is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

5

Baankans Opzichter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Opzichter

Het beroep Opzichter is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig toezichthouders en adviseurs.

Doorgroei beroepen voor een Opzichter

Coördinator pro-actie brandweer

Coördinator handhaving brandweer

Beveiligingsadviseur brandveiligheid / inbraakpreventie

senior beveiligingsadviseur brandveiligheid

senior beveiligingsadviseur inbraakpreventie

adviseur brandveiligheid

adviseur brandpreventie

objectbeveiliger brandveiligheid

adviseur inbraakpreventie

anti-inbraakadviseur

Meer steden Minder steden

Waar werkt een Opzichter?

Als opzichter in de bouw kun je zowel voor de overheid als voor profit organisaties werken.


Met wie werkt een Opzichter samen? 

Als opzichter leg je verantwoordelijkheid af aan de directievoerder of projectleider van het project. Verder ga je in gesprek met verschillende aannemers en onderaannemers en bespreek je met hun de wensen van de opdrachtgever. Eenmaal een aannemer gekozen, legt deze aannemer verantwoording af aan jou.


 • Directievoerder
 • Projectleider
 • Aannemers
Opzichter

Alles over het beroep Opzichter in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Directievoerder
 • Projectleider
 • Aannemers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2900 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar