U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Beeldtechnicus

Beeldtechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een beeldtechnicus? Lees de functieomschrijving.

De Beeldtechnicus heeft drie mogelijke werkverbanden. Ten eerste kan hij/zij werkzaam worden bij een grote productie-maatschappij, ten tweede kan hij/zij werkzaam worden bij een kleine tot middelgrote meer gespecialiseerde dienstverlenende onderneming en ten derde kan de technicus zich als zelfstandige laten inhuren voor uiteenlopende klussen. Bij een specialisatie valt te denken aan bepaalde genres of opname- en montage-technieken.

De werkzaamheden van de Beeldtechnicus beslaan het klaarzetten van de opname- en opname ondersteunende apparatuur, het zorgdragen over het opnameproces en het eventueel snel verhelpen van problemen tijdens dit proces, het opruimen van de apparatuur en het bewerken van de opgenomen zaken om het geschikt te maken voor het uiteindelijke verspreidingsmedium. De Beeldtechnicus speelt dus een belangrijke rol in de informatieverspreiding over radio, tv, internet en film.

De werkplaats van de Beeldtechnicus varieert van een productie-studio van een televisie en/of filmmaatschappij tot specifieke opnames 'in het veld'. Dit is echter geheel afhankelijk van 'de klus' en kan per werkgever verschillen.

De Beeldtechnicus dient over een goede mentale en fysieke gezondheid te beschikken om onder stressvolle en soms inspannende omstandigheden te kunnen blijven functioneren. Hierbij valt te denken aan het opnemen van Audio en Video materiaal onder tijdsdruk, het snel moeten verplaatsen van de opname apparatuur en vervolgens een snelle, maar accurate bewerking van de tapes.

Tot slot dient er gemeld te worden dat de Beeldtechnicus te maken kan krijgen met uiteenlopende werktijden. Dit zal variëren per werkgever en toegewezen klus in de flexibele wereld van de Audio en Video opname en bewerking.

Mensen vonden ons op: Job Beeldtechnicus, Baan Beeldtechnicus, Beeldtechnicus Worden, Functie-eisen Beeldtechnicus, Verantwoordelijkheden Beeldtechnicus, Functieprofiel Beeldtechnicus, Wat doet een Beeldtechnicus, Werken als Beeldtechnicus.

Beeldtechnicus worden: Opleiding tot beeldtechnicus

Om Beeldtechnicus te worden, dient men een MBO-opleiding niveau 4 'Audio Video-productie Beeldtechnicus' gevolgd te hebben. Oudere vergelijkbare diploma's voldoen ook.

Om toegelaten te worden tot deze vierjarige opleiding dient men te bechikken over een relevant MBO-3 diploma, een VMBO-diploma in een Technische richting of een HAVO- of VWO-overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4.

De opleiding kan zowel in vol- als in deeltijd gevolgd worden, waardoor ook personen die al op een lager niveau in de Audio en Video Branch werken, deel kunnen nemen aan deze opleiding. Tijdens de opleiding worden alle benodigde methoden en technieken aangeleerd, welke ook in de praktijk getest zullen worden.

Na voltooiing van de opleiding heeft de Beeldtechnicus de keuze om verder te leren aan een HBO-diploma in bijvoorbeeld Journalistiek, Media of andere gerelateerde onderwerpen. Wanneer men geen verdere studie ambieërt, kan men gaan werken in de Audio en Video sector.


 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Beeldtechnicus, Beeldtechnicus Worden, Opleidingsniveau Beeldtechnicus, Scholing Beeldtechnicus, Studie Beeldtechnicus, Bijscholing Beeldtechnicus, Omscholing Beeldtechnicus.

Organisaties waar een beeldtechnicus doorgaans werkzaam is

De Beeldbewerker wordt werkzaam bij een dienstverlenende onderneming. Doorgaans bestaan er twee mogelijkheden: de technicus wordt werkzaam bij een grote onderneming in de Audio-Visuele wereld die voor eigen gebruik beelden produceert of hij/zij gaat werken voor een kleinere onderneming die klussen afleverd aan een diverse klantengroep.

Bij zowel de grote ondernemingen, zoals RTL of een publieke omroep, als de kleine ondernemingen heeft men doorgaans het behalen van winst als voornaamste motief. (Een uitzondering wordt gemaakt voor de publieke omroepen.) Het is daarom van belang dat er intensief kan worden samengewerkt met de regie van de programma's, zodat 'de klant' (de kijker) op haar wenken wordt bediend.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Beeldtechnicus, Beeldtechnicus Worden, Opleidingsniveau Beeldtechnicus, Scholing Beeldtechnicus, Studie Beeldtechnicus, Bijscholing Beeldtechnicus, Omscholing Beeldtechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden beeldtechnicus

Primair: De beeldtechnicus verdient zo'n 1750-2500,- euro Bruto per maand. Dit bedrag is afhankelijk van de afspraken met de werkgever, de werkervaring en de kwaliteiten van de medewerker.

Secundair: Voor de Beeldtechnicus zijn er verschillende mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, afhankelijk van het bedrijf waarvoor de gegadigde zal gaan werken. Zo bestaat er bijvoorbeeld een vakantiesalaris van acht procent, een dertiende maand, een collectieve ziektekostenverzekering, een collectief pensioen e.d.

Deze genoemde voorwaarden gelden voor de personen met een vast dienstverband. Het is echter ook mogelijk om tijdelijk werkzaam te zijn in de hoedanigheid van Beeldtechnicus, hiervoor dienen individuele afspraken gemaakt te worden tussen de 'klant' en de technicus. Hiervoor zou de technicus zich bijvoorbeeld kunnen specialiseren in een bepaalde vorm van beeldbewerking, waardoor hij/zij zich zou kunnen verhuren aan verschillende soorten klanten.


 

Mensen vonden ons op: Salaris Beeldtechnicus, Loon Beeldtechnicus, Wat verdien je als Beeldtechnicus, Salarisschaal Beeldtechnicus, Salarisindicatie Beeldtechnicus, Bonus Beeldtechnicus, CAO Beeldtechnicus, Brutoloon Beeldtechnicus, Nettoloon Beeldtechnicus, Vakantiedagen Beeldtechnicus, Pensioen Beeldtechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden beeldtechnicus

 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
 • Om kunnen gaan met computers en techniek.
 • Verstand hebben van Audio- en Videobewerking.
 • Bereid zijn te werken buiten de '9 tot 5'-uren.
 • Beschikken over enige spierkracht.
Mensen vonden ons op: Kennis Beeldtechnicus, Vaardigheden Beeldtechnicus, Attitude Beeldtechnicus, Kwalificaties Beeldtechnicus, Competentieprofiel Beeldtechnicus.

Boeken voor het beroep beeldtechnicus

Wil je meer weten over het beroep beeldtechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je beeldtechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken beeldtechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Beeldtechnicus, Beeldtechnicus ebooks, boek Beeldtechnicus.

Persoonstypen beeldtechnicus

De Beeldtechnicus is een 'Gever' en een 'Succesvolle werker'.

Wanneer men kijkt naar de persoonlijkheid van de technicus dan vallen zijn/haar zorgzaamheid, generositeit, enthousiasme, ontvankelijkheid, zelfverzekerheid, gedrevenheid en prakticiteit gelijk op. Op zijn tijd kan het echter voorkomen dat de Beeldtechnicus zich van zijn/haar wat mindere kanten laat zien. Op zulke momenten blijkt dat hij/zij indirect, oppervlakkig, prestatiegericht, pretentieus, narcistisch, hysterisch, indirect, bezitterig, manipulatief en ijdel kan zijn.

Aangezien de medewerker probeert om een eindproduct van zo hoog mogelijke kwaliteit neer te zetten, weet de Beeldtechnicus doorgaans zijn positieve aspecten op de voorgrond te houden. Dit resulteert in een mix van enthousiasme, gedrevenheid, prakticiteit en prestatiegerichtheid, waardoor de Beeldtechnicus accuraat en gedwee zijn/haar werk kan beoefenen.
 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Beeldtechnicus, Karakter Beeldtechnicus.

Netwerk beeldtechnicus

Intern: De Beeldtechnicus werkt tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden samen met collega Beeltechnici en daarbij komt hij/zij in contact met 'De Geluidstechnicus', aangezien er een goede samenwerking benodigd is voor het beoogde resultaat. Vaak zal er overleg zijn met de Cameramannen om er zeker van te zijn dat de juiste zaken worden belicht tijdens de productie. Het is mogelijk om onder leiding te staan van een omroepmedewerker of 'hogere' technicus, dit is echter afhankelijk van de individuele situatie.

Extern: Tijdens de werkzaamheden kan de Beeldtechnicus in contact komen Het Publiek en zal hij/zij vrijwel zeker in contact komen met De Klant. Het contact met het publiek dat aanwezig kan zijn tijdens opnames zal doorgaans bestaan uit het verlenen van praktische adviezen of sociale gesprekken. Het contact met De Klant zal bestaan uit het bespreken van de toekomstige plannen voor producties of het bespreken van de kwaliteit van geleverde werkzaamheden.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Beeldtechnicus, Medewerkers Beeldtechnicus.

Is het beroep beeldtechnicus iets voor jou?

Zou je graag beeldtechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als beeldtechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Beeldtechnicus, beroepskeuzetest Beeldtechnicus, beroep Beeldtechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden beeldtechnicus

De Beeldtechnicus kan na afloop van zijn/haar contract een verlenging krijgen binnen de vastgestelde functie bij de huidige werkgever. Tevens is het mogelijk dat de Beeldtechnicus voor de concurrentie gaat werken.

Wanneer men naast 'het werk' verder heeft geleerd, bestaat er de mogelijkheid om meer verantwoordelijkheden te verkrijgen binnen de sector. Men zou er zelfs voor kunnen kiezen om een gespecialiseerd bedrijf op te richten, wat zich bijvoorbeeld bezig zou kunnen houden met dienstverlening aan grotere bedrijven.

Mocht de Beeldtechnicus niet langer binnen de huidige functie werkzaam willen blijven, dan zou er enige omscholing nodig zijn om in aanmerking te komen voor ander werk op het beoogde niveau.

Momenteel hebben enkele Audio- en Video-bedrijven vacatures open staan voor de Beeldtechnicus. Aangezien de televisie, filmindustrie en in toenemende mate ook internet gebruik maken van Beeldtechnici, zal er in de nabije en middellange toekomst werk blijven in deze sector.
 

Arbeidsmarktperspectief score beeldtechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep beeldtechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Beeldtechnicus, Promotie mogelijkheden Beeldtechnicus, Carriere Beeldtechnicus.

Solliciteren op de functie beeldtechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als beeldtechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor beeldtechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als beeldtechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Beeldtechnicus, CV Beeldtechnicus, sollicitatie Beeldtechnicus.

Interviews met beeldtechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen beeldtechnicus

Vacatures beeldtechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Beeldtechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beeldtechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Beeldtechnicus heeft drie mogelijke werkverbanden. Ten eerste kan hij/zij werkzaam worden bij een grote productie-maatschappij, ten tweede kan hij/zij werkzaam worden bij een kleine tot middelgrote meer gespecialiseerde dienstverlenende onderneming en ten derde kan de technicus zich als zelfstandige laten inhuren voor uiteenlopende klussen. Bij een specialisatie valt te denken aan bepaalde genres of opname- en montage-technieken.

Beoordeling Beeldtechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Beeldtechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Beeldtechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep