Cameraman Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Cameraman? Lees de functieomschrijving.

Een Cameraman maakt video-opnamen. Te denken valt aan filmen tijdens een concert of optreden, maar ook soaps, drama, toneel, talkshows, of documentaires en actualiteiten.

Afhankelijk van wat de Cameraman moet filmen kan hij werkzaam zijn binnen in een studio of set of op locatie.

Op locatie werkt hij veelal zelfstandig, met bijvoorbeeld een geluidsman en verslaggever. In een studio of op een set ben je meestal met meerdere Cameramannen. In dit laatste geval zullen vaak stukken beeldmateriaal van verschillende Cameramannen door elkaar gebruikt worden in het uiteindelijke product.

Als Cameraman voer je op set of in de studio vaak een vooraf opgesteld plan uit. Daarin staat o.a. vast wanneer wat in beeld moet, hoe de camera moet bewegen en hoe er gebruik moet worden gemaakt van de zoom. Aan de Cameraman de taak om focus en belichting aan te passen voor een zo goed mogelijke kwaliteit en voor het bereiken van de gewenste resultaten.

De Cameraman is vaak ook betrokken bij het schrijven van het te volgen cameraplan en beheerst meerdere filmtechnieken.

Wanneer je als Cameraman werkzaam bent op locatie bijvoorbeeld om nieuwsfeiten vast te leggen en reportages te maken heb je meer vrijheid omdat er meestal geen vooraf opgesteld plan is. Natuurlijk gebeurt alles wel in overleg met het team.

Wil je werken als Cameraman?

Werk je al als Cameraman en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Cameraman worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Cameraman, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Cameraman in één oogopslag

Netwerk:

 • Cameraman
 • Lichttechnicus
 • Geluidstechnicus
 • Geluidsman
 • Audiovisueel Medewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1450 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Cameraman

Wat verdient een Cameraman?

Een Cameraman verdient maandelijks tussen de €1450 en €4000. Deze bedragen lopen dus sterk uiteen, evenals de secundaire voorwaarden. Een reiskostenvergoeding en dertiende maand komen beiden wel voor in de functie voor Cameraman, maar zijn zeker niet gebruikelijk.

De reden dat het salaris van een Cameraman zo sterk uiteenloopt, is omdat het zeer nauw samenhangt met de kwaliteiten van de Cameraman, evenals zijn ervaring en leeftijd. Een andere belangrijke factor is de werkgever. Veel Cameramannen werken freelance en de een krijgt dus meer klussen dan de ander en van ander kaliber. Wanneer een Cameraman in vaste dienst werkt wil het ook sterk verschillen of hij werkzaam is voor een groot televisiestation of reclamebureau dan wel een veel kleiner bedrijf dat minder te besteden heeft.

Salarisschaal Cameraman

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Cameraman

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Cameraman

Hoe goed is de toekomst voor de Cameraman? 

Als Cameraman kun je aan de slag bij grotere televisieproducenten waar vaak meerdere collega's werken, maar veruit de meeste Cameramannen werken freelance.

Een mogelijkheid voor groei is het doorstuderen op HBO niveau in de richting film en televisie. Echter op de werkvloer is groei niet zo eenvoudig. Je zal starten als aankomend Cameraman en doorgroeien naar Cameraman. Daar houdt het op, aangezien de overige werknemers binnen de crew allemaal een andere expertise hebben.

De enige groeimogelijkheid is door het opdoen van ervaring en het opbouwen van een goede naam. Hoe beter en bekender je wordt als Cameraman hoe aannemelijker de kans dat je voor steeds grotere en belangrijkere producties wordt gevraagd.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Cameraman worden: Opleidingen tot Cameraman

Hoe word je een Cameraman? 

Om Cameraman te worden moet je een grafische MBO of HBO opleiding volgen in de richting Audio Visueel. Onder de diverse specialisatiemogelijkheden valt ook de richting Cameraman.

Je kunt als Cameraman wilt worden ook eerst MBO niveau 4 doen en daarna doorstuderen op HBO niveau.

In de opleiding tot Cameraman is aandacht voor onder meer het gebruik van een cameraplan, cameratechnieken, cameravoering en technische aspecten van camera's. Het gaat in op de beide takken van sport, met aan de ene kant filmen met een losse camera zoals dat bijvoorbeeld op locatie gedaan wordt en aan de andere kant de studiocamera's.

Wanneer je eenmaal het filmen met één camera onder de knie hebt gaat de opleiding ook door op het gebruik van meerdere camera's.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Cameraman

video professional / camjo
We zijn trots op de grote camjo TV-titels die we op eigen naam hebben geproduceerd. Door onze praktijk ervaring weten wij precies wat een camjo (camera journalist) in het veld tegenkomt, en …
Meer opleidingen Cameraman

Weet je nog niet of je Cameraman wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Cameraman of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Cameraman

Met wie werkt een Cameraman samen? 

Als Cameraman zal je eigenlijk altijd in opdracht van iemand werken. De directe opdrachtgever of een leidinggevende van het project is degene waaraan de Cameraman verantwoording aflegt.

Tijdens de werkzaamheden heeft de Cameraman bijna altijd te maken met de mensen van het met geluid en licht. Ook een eventuele Audiovisueel Medewerker die de apparatuur aansluit en controleert hoort tot zijn netwerk.

Bij grotere projecten werkt een Cameraman natuurlijk ook samen met andere Cameramannen.


 • Cameraman
 • Lichttechnicus
 • Geluidstechnicus
 • Geluidsman
 • Audiovisueel Medewerker
Cameraman


Organisaties waar een Cameraman werkzaam is

Waar werkt een Cameraman meestal? 

Veruit de meeste producties die een Cameraman aflevert zijn voor de profitsector. Er zijn eigenlijk maar weinig non-profit organisaties die voldoende geld hebben voor het inhuren van een Cameraman.

Toch gebeurt het zo nu en dan wel. Kijk bijvoorbeeld naar de grotere natuurbeschermingsorganisaties en de bijbehorende televisiereclames.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Cameraman

Waar kun je het beste werken als Cameraman? Hieronder vindt je de best door de Cameraman beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Cameraman.

Competenties, Skills en Vaardigheden Cameraman:

Welke competenties heeft een een Cameraman nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Cameraman

Wat voor persoonlijkheid heb je als Cameraman nodig? 

Een Cameraman moet iemand zijn die oog heeft voor detail. Je moet de wil hebben om het perfecte shot te maken en niet te snel tevreden zijn. Je moet je als Cameraman ook kunnen onderscheiden van anderen (Perfectionist).

Daarnaast is het van belang dat wat de Cameraman aan beeldmateriaal aflevert in overeenstemming is met wat de klant wil hebben. Een zekere mate van energie en ijver zijn goede eigenschappen. Doorgaan tot het beeldmateriaal naar volle tevredenheid is en zo succesvolle opdrachten afleveren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Cameraman


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Cameraman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Cameraman

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Cameraman

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Cameraman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Cameraman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Cameraman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Cameraman. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Cameraman iets voor je?

Zou je graag Cameraman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Cameraman bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Cameraman

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar