U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Choreograaf

Choreograaf worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een choreograaf? Lees de functieomschrijving.

De choregraaf redigeert een dans of beweging zodat dansers of acteurs deze choreografie uit kunnen voeren. Dit kan gaan om een muziek video, balletvoorstelling, of een beweeglijke scene in film/TV. De choreograaf bepaalt waar iedereen staat, hoe men beweegt, en wat er gebeurt in de scene, geheel zelfstandig of in overleg met de regisseur of producent.

Choreografie kan ofwel om een script of muziekstuk heen worden gemaakt, ofwel voorop staan. Een choreograaf heeft dan ook een flexibele, creatieve geest nodig. Zoals andere kunstenaars heeft men jaren ervaring, geduld en inspiratie nodig om als choreograaf een naam op te bouwen. Pas als men een reputatie heeft die goed verkoopt kan men van volledige creatieve vrijheid genieten, voor die tijd zal een choreograaf het doel van een ander moeten zien te verwezenlijken.

Als choreograaf werkt men lange dagen om een stuk te creeren, en nog langer om dit stuk aan dansers of acteurs over te brengen. Er is vaak sprake van een strenge deadline, waardoor een choregraaf weinig tijd heeft om alles goed te krijgen en dus ook zeer sterk als instructeur en drill-sergeant moet kunnen optreden om de dans goed neer te zetten. Elke danser dient geinstrueert te worden, en iedereen moet precies weten wat er van hem/haar verwacht word om de voorstelling een succes te maken.

Hoewel er een enorme druk op de choreograaf staat, krijgt deze wel de kans om diens visie aan een groot publiek over te kunnen dragen, en kan het beroep zo zeer bevredigend zijn. Een choreograaf weet waarom die zo hard heeft gewerkt wanneer die tijdens een voorstelling de zaal in kijkt of zijn werk op de televisie terug ziet.

Mensen vonden ons op: Job Choreograaf, Baan Choreograaf, Choreograaf Worden, Functie-eisen Choreograaf, Verantwoordelijkheden Choreograaf, Functieprofiel Choreograaf, Wat doet een Choreograaf, Werken als Choreograaf.

Choreograaf worden: Opleiding tot choreograaf

Om choreograaf te worden heeft men bovenal een achtergrond in Dans of Muziek nodig. Zonder een begrip van ritme en beweging kan men niet begrijpen hoe een voorstelling in elkaar zit, laat staan er zelf een creeren. Er bestaan Choreografie opleidingen, maar deze kunnen enkel een natuurlijk aanwezige vaardigheid accentueren en verder naar buiten brengen. Veelal beginnen choreografen als dansers, en werken ze zich langzamerhand op tot de choreografie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Choreograaf, Choreograaf Worden, Opleidingsniveau Choreograaf, Scholing Choreograaf, Studie Choreograaf, Bijscholing Choreograaf, Omscholing Choreograaf.

Organisaties waar een choreograaf doorgaans werkzaam is

Een choregraaf werkt voor een dans-studio, theater, commerciele artiest of TV-maker. Hierbij komen verschillende vormen van entertainment kijken, van klassiek tot spektakel. De choregraaf moet zich steeds op de werkgever en het beoogde publiek aan zien te passen.

Het werk zelf kan thuis ondernomen worden of in een oefenruimte, afhankelijk van waar de choreograaf zich het meest geinspireerd voelt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Choreograaf, Choreograaf Worden, Opleidingsniveau Choreograaf, Scholing Choreograaf, Studie Choreograaf, Bijscholing Choreograaf, Omscholing Choreograaf.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden choreograaf

Het loon van een choreograaf is, zoals vele banen in de kunst, zeer sporadisch. Met een grote opdracht kan men in een keer een hele hoop geld verdienen, maar tussen opdrachten kan men een tijd helemaal niks verdienen, waardoor het gemiddelde minimale loon op de 900 euro per maand kan uitkomen, bruto. Veel choregrafen werken ook als danser of hebben een ander bijbaantje om zichzelf in hun passie te kunnen ondersteunen.

Pas als men een grote reputatie heeft opgebouwd als choreograaf, en ook in het buitenland gevraagd wordt, zal het salaris boven de 2280 euro per maand uit kunnen komen. Dan is het natuurlijk zo dat men ver boven deze indicatie uitkomt.

Mensen vonden ons op: Salaris Choreograaf, Loon Choreograaf, Wat verdien je als Choreograaf, Salarisschaal Choreograaf, Salarisindicatie Choreograaf, Bonus Choreograaf, CAO Choreograaf, Brutoloon Choreograaf, Nettoloon Choreograaf, Vakantiedagen Choreograaf, Pensioen Choreograaf.

Competenties, skills & vaardigheden choreograaf

 • Discipline
 • Creativiteit
 • Coachen
 • Omgaan met details
 • Visie
 • een goed verstand van dans en beweging hebben
 • weten wat een publiek wil zien
 • dansers in kunnen schatten en tot het uiterste benutten
Mensen vonden ons op: Kennis Choreograaf, Vaardigheden Choreograaf, Attitude Choreograaf, Kwalificaties Choreograaf, Competentieprofiel Choreograaf.

Boeken voor het beroep choreograaf

Wil je meer weten over het beroep choreograaf? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je choreograaf bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken choreograaf te komen.

De goddelijke dans | Richard Rohr

een prachtige choreografie voor een gloedvol leven - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043528276 | 240 pagina's

In 'De goddelijke dans' verkent Richard Rohr de oeroude goddelijke drie-eenheid van de Vader, Zoon en Heilige Geest. De vroege christenen gebruikten hiervoor het woord perichoresis, dat je zou kunnen vertalen als dansen. Aan de hand van Bijbelteksten, the...

2019-2021 Three Year Planner | John Book Publishing

3 Year Planner 2019-202, 36 Months Calendar Agenda, 3 Year Planner Calendar, Personal Planner for the Next Three Years, Pocket Planner 6x9 (2019-2021 Monthly Calendar Planner Diary Journal)(2019-2021 Monthly Calendar Planner Diary Journal) (Volume 2) - Engels | Paperback | 9781725095724 | 122 pagina's

...

Acrogym in beeld | Hetty van den Berg

acrogym - demogym - choreografie en tumblingspringen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060764329 | 279 pagina's

met acrogym in beeld kom je veel te weten over de oudste gymnastische sport die er bestaat. Deze oude sport heeft een nieuw jasje aangetrokken en is via talrijke verschijningsvormen immens populair geworden en geschikt voor vele doelgroepen. Voor het onde...

Mensen vonden ons op: boeken voor Choreograaf, Choreograaf ebooks, boek Choreograaf.

Persoonstypen choreograaf

Als choreograaf heeft men meestal een zekere vrijheid om diens stuk in te vullen zoals men zelf wil. Het is daarom belangrijk dat een choreograaf een grote mate van inventiviteit en fantasie bezit, en zich kan voorstellen hoe het stuk er uit komt te zien voordat er ook maar iets op papier of toneel staat. Elk stuk heeft een unieke aantrekkelijkheid nodig, die alleen door iemand met een romantische visie op het leven naar buiten gebracht kan worden (Romanticus).

Een productie bestaat vaak uit meerdere mensen, meerdere scenes, en dus een hoop bewegingen door en achter elkaar die in snel tempo opeenvolgen, waardoor er snel chaos kan ontstaan. Het is de taak van de choreograaf om op alle aspecten van het stuk te letten, elk detail goed neer te zetten, en zo het geheel tot een succes te maken (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Choreograaf, Karakter Choreograaf.

Netwerk choreograaf

De choreograaf geeft leiding aan een groep dansers of acteurs, en legt deze precies uit wat er van hun wordt verwacht. Veel tijd gaat dan ook op aan training en repetitie. Voordat men tot dit stadium komt, is het nodig om als choreograaf met de andere stakeholders te overleggen, en zo samen met de regisseur, producent, dirigent of nog andere werkgevers in overeenkomst te komen over de uitvoering en het doel dat men wil bereiken. Tussen de initiele fase en de training werkt de choregraaf vaak alleen om het stuk in elkaar te zetten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Choreograaf, Medewerkers Choreograaf.

Is het beroep choreograaf iets voor jou?

Zou je graag choreograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als choreograaf bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Choreograaf, beroepskeuzetest Choreograaf, beroep Choreograaf kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden choreograaf

Vaak komt een choreograaf via contacten uit de dans- of muziekwereld aan het werk. Het is dan ook moeilijk in te schatten hoeveel werk er voor choreografen te vinden is, omdat dit aan eigen initiatief gekoppeld is. Er zijn veel dansers die door willen stromen naar choreografie, waardoor er een grote druk op de arbeidsmarkt staat en men zich dus op uitzonderlijke wijze dient te laten zien.

Een beginnend choreograaf zal door een dans-studio gevraagd worden, en vanuit zulk werk doorstromen naar grotere projecten zoals voorstellingen of videos. De hoogste eer is het om in het buitenland gevraagd te worden, en dus niet meer te hoeven werken om opdrachten binnen te krijgen maar de vrije keuze te hebben om zo alle tijd aan de creatie te besteden.

Arbeidsmarktperspectief score choreograaf

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep choreograaf. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Choreograaf, Promotie mogelijkheden Choreograaf, Carriere Choreograaf.

Solliciteren op de functie choreograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als choreograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor choreograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als choreograaf. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Choreograaf, CV Choreograaf, sollicitatie Choreograaf.

Interviews met choreograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen choreograaf

Vacatures choreograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Choreograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Choreograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De choregraaf redigeert een dans of beweging zodat dansers of acteurs deze choreografie uit kunnen voeren. Dit kan gaan om een muziek video, balletvoorstelling, of een beweeglijke scene in film/TV. De choreograaf bepaalt waar iedereen staat, hoe men beweegt, en wat er gebeurt in de scene, geheel zelfstandig of in overleg met de regisseur of producent.

Beoordeling Choreograaf

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Choreograaf' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Choreograaf

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

welk nivaeu moet je hebben? bijvoorbeeld havo of vwo

Door: fan van dans

Havo voldoende,vwo beter.Talent onmisbaar.

Door: danser

Reageer op dit beroep