Choreograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Choreograaf? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep choreograaf. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je choreograaf wordt.

 

Wat is een Choreograaf?

De choregraaf redigeert een dans of beweging zodat dansers of acteurs deze choreografie uit kunnen voeren. Dit kan gaan om een muziek video, balletvoorstelling, of een beweeglijke scene in film/TV. De choreograaf bepaalt waar iedereen staat, hoe men beweegt, en wat er gebeurt in de scene, geheel zelfstandig of in overleg met de regisseur of producent.

Choreografie kan ofwel om een script of muziekstuk heen worden gemaakt, ofwel voorop staan. Een choreograaf heeft dan ook een flexibele, creatieve geest nodig. Zoals andere kunstenaars heeft men jaren ervaring, geduld en inspiratie nodig om als choreograaf een naam op te bouwen. Pas als men een reputatie heeft die goed verkoopt kan men van volledige creatieve vrijheid genieten, voor die tijd zal een choreograaf het doel van een ander moeten zien te verwezenlijken.

Als choreograaf werkt men lange dagen om een stuk te creeren, en nog langer om dit stuk aan dansers of acteurs over te brengen. Er is vaak sprake van een strenge deadline, waardoor een choregraaf weinig tijd heeft om alles goed te krijgen en dus ook zeer sterk als instructeur en drill-sergeant moet kunnen optreden om de dans goed neer te zetten. Elke danser dient geinstrueert te worden, en iedereen moet precies weten wat er van hem/haar verwacht word om de voorstelling een succes te maken.

Hoewel er een enorme druk op de choreograaf staat, krijgt deze wel de kans om diens visie aan een groot publiek over te kunnen dragen, en kan het beroep zo zeer bevredigend zijn. Een choreograaf weet waarom die zo hard heeft gewerkt wanneer die tijdens een voorstelling de zaal in kijkt of zijn werk op de televisie terug ziet.Wil je werken als Choreograaf?

Werk je al als Choreograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Choreograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Choreograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Choreograaf in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Danser
 • Regisseur
 • Producent
 • Dirigent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €900 tot €2280

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Choreograaf

Wat verdient een Choreograaf?

Het loon van een choreograaf is, zoals vele banen in de kunst, zeer sporadisch. Met een grote opdracht kan men in een keer een hele hoop geld verdienen, maar tussen opdrachten kan men een tijd helemaal niks verdienen, waardoor het gemiddelde minimale loon op de 900 euro per maand kan uitkomen, bruto. Veel choregrafen werken ook als danser of hebben een ander bijbaantje om zichzelf in hun passie te kunnen ondersteunen.

Pas als men een grote reputatie heeft opgebouwd als choreograaf, en ook in het buitenland gevraagd wordt, zal het salaris boven de 2280 euro per maand uit kunnen komen. Dan is het natuurlijk zo dat men ver boven deze indicatie uitkomt.

Salarisschaal Choreograaf

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Choreograaf

Er zijn geen vacatures Choreograaf aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Choreograaf in werkt.

Meer weten over de sector waar een Choreograaf in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Choreograaf

Wat is de toekomst van Choreograaf?

Vaak komt een choreograaf via contacten uit de dans- of muziekwereld aan het werk. Het is dan ook moeilijk in te schatten hoeveel werk er voor choreografen te vinden is, omdat dit aan eigen initiatief gekoppeld is. Er zijn veel dansers die door willen stromen naar choreografie, waardoor er een grote druk op de arbeidsmarkt staat en men zich dus op uitzonderlijke wijze dient te laten zien.

Een beginnend choreograaf zal door een dans-studio gevraagd worden, en vanuit zulk werk doorstromen naar grotere projecten zoals voorstellingen of videos. De hoogste eer is het om in het buitenland gevraagd te worden, en dus niet meer te hoeven werken om opdrachten binnen te krijgen maar de vrije keuze te hebben om zo alle tijd aan de creatie te besteden.

Baankans Choreograaf

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Choreograaf worden: Opleidingen tot Choreograaf

Wil je Choreograaf worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Choreograaf.

Hoe word je een Choreograaf? 

Om choreograaf te worden heeft men bovenal een achtergrond in Dans of Muziek nodig. Zonder een begrip van ritme en beweging kan men niet begrijpen hoe een voorstelling in elkaar zit, laat staan er zelf een creeren. Er bestaan Choreografie opleidingen, maar deze kunnen enkel een natuurlijk aanwezige vaardigheid accentueren en verder naar buiten brengen. Veelal beginnen choreografen als dansers, en werken ze zich langzamerhand op tot de choreografie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Choreograaf

Er zijn geen opleidingen Choreograaf aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Choreograaf in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Choreograaf

Als je Choreograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Choreograaf zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Choreograaf

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Choreograaf?

Competenties en Vaardigheden Choreograaf

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Choreograaf nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Choreograaf nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Choreograaf

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Choreograaf

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Choreograaf. Als Choreograaf wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Choreograaf:


zie volledige beschrijving persoonstype Choreograaf

Vakkennis voor een Choreograaf

Het is voor een Choreograaf ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Choreograaf zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Choreograaf


Werkervaring Choreograaf

Het is voor een startend Choreograaf die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Choreograaf is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Regisseur, Danser .

Iets anders leren?

Is Choreograaf het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Choreograaf

Met wie werkt een Choreograaf samen? 

De choreograaf geeft leiding aan een groep dansers of acteurs, en legt deze precies uit wat er van hun wordt verwacht. Veel tijd gaat dan ook op aan training en repetitie. Voordat men tot dit stadium komt, is het nodig om als choreograaf met de andere stakeholders te overleggen, en zo samen met de regisseur, producent, dirigent of nog andere werkgevers in overeenkomst te komen over de uitvoering en het doel dat men wil bereiken. Tussen de initiele fase en de training werkt de choregraaf vaak alleen om het stuk in elkaar te zetten.


 • Danser
 • Regisseur
 • Producent
 • Dirigent
Choreograaf


Organisaties waar een Choreograaf werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Choreograaf meestal werkt.

Waar werkt een Choreograaf?

Een choregraaf werkt voor een dans-studio, theater, commerciele artiest of TV-maker. Hierbij komen verschillende vormen van entertainment kijken, van klassiek tot spektakel. De choregraaf moet zich steeds op de werkgever en het beoogde publiek aan zien te passen.

Het werk zelf kan thuis ondernomen worden of in een oefenruimte, afhankelijk van waar de choreograaf zich het meest geinspireerd voelt.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Choreograaf

Waar kun je het beste werken als Choreograaf? Hieronder vind je de best door de Choreograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Choreograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Choreograaf:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Choreograaf.

Welke competenties heeft een Choreograaf nodig?

Een Choreograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Choreograaf

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Choreograaf passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Choreograaf nodig? 

Als choreograaf heeft men meestal een zekere vrijheid om diens stuk in te vullen zoals men zelf wil. Het is daarom belangrijk dat een choreograaf een grote mate van inventiviteit en fantasie bezit, en zich kan voorstellen hoe het stuk er uit komt te zien voordat er ook maar iets op papier of toneel staat. Elk stuk heeft een unieke aantrekkelijkheid nodig, die alleen door iemand met een romantische visie op het leven naar buiten gebracht kan worden (Romanticus).

Een productie bestaat vaak uit meerdere mensen, meerdere scenes, en dus een hoop bewegingen door en achter elkaar die in snel tempo opeenvolgen, waardoor er snel chaos kan ontstaan. Het is de taak van de choreograaf om op alle aspecten van het stuk te letten, elk detail goed neer te zetten, en zo het geheel tot een succes te maken (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Choreograaf


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Choreograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Choreograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Choreograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Choreograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Choreograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Choreograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Choreograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Choreograaf iets voor je?

Zou je graag Choreograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Choreograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Choreograaf

fan van dans

welk nivaeu moet je hebben? bijvoorbeeld havo of vwo

danser

Havo voldoende,vwo beter.Talent onmisbaar.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar