Choreograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Choreograaf? Lees de functieomschrijving.

De choregraaf redigeert een dans of beweging zodat dansers of acteurs deze choreografie uit kunnen voeren. Dit kan gaan om een muziek video, balletvoorstelling, of een beweeglijke scene in film/TV. De choreograaf bepaalt waar iedereen staat, hoe men beweegt, en wat er gebeurt in de scene, geheel zelfstandig of in overleg met de regisseur of producent.

Choreografie kan ofwel om een script of muziekstuk heen worden gemaakt, ofwel voorop staan. Een choreograaf heeft dan ook een flexibele, creatieve geest nodig. Zoals andere kunstenaars heeft men jaren ervaring, geduld en inspiratie nodig om als choreograaf een naam op te bouwen. Pas als men een reputatie heeft die goed verkoopt kan men van volledige creatieve vrijheid genieten, voor die tijd zal een choreograaf het doel van een ander moeten zien te verwezenlijken.

Als choreograaf werkt men lange dagen om een stuk te creeren, en nog langer om dit stuk aan dansers of acteurs over te brengen. Er is vaak sprake van een strenge deadline, waardoor een choregraaf weinig tijd heeft om alles goed te krijgen en dus ook zeer sterk als instructeur en drill-sergeant moet kunnen optreden om de dans goed neer te zetten. Elke danser dient geinstrueert te worden, en iedereen moet precies weten wat er van hem/haar verwacht word om de voorstelling een succes te maken.

Hoewel er een enorme druk op de choreograaf staat, krijgt deze wel de kans om diens visie aan een groot publiek over te kunnen dragen, en kan het beroep zo zeer bevredigend zijn. Een choreograaf weet waarom die zo hard heeft gewerkt wanneer die tijdens een voorstelling de zaal in kijkt of zijn werk op de televisie terug ziet.

Wil je werken als Choreograaf?

Werk je al als Choreograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Choreograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Choreograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Choreograaf in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Danser
 • Regisseur
 • Producent
 • Dirigent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €900 tot €2280

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Choreograaf

Wat verdient een Choreograaf?

Het loon van een choreograaf is, zoals vele banen in de kunst, zeer sporadisch. Met een grote opdracht kan men in een keer een hele hoop geld verdienen, maar tussen opdrachten kan men een tijd helemaal niks verdienen, waardoor het gemiddelde minimale loon op de 900 euro per maand kan uitkomen, bruto. Veel choregrafen werken ook als danser of hebben een ander bijbaantje om zichzelf in hun passie te kunnen ondersteunen.

Pas als men een grote reputatie heeft opgebouwd als choreograaf, en ook in het buitenland gevraagd wordt, zal het salaris boven de 2280 euro per maand uit kunnen komen. Dan is het natuurlijk zo dat men ver boven deze indicatie uitkomt.

Salarisschaal Choreograaf

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Choreograaf

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Choreograaf

Hoe goed is de toekomst voor de Choreograaf? 

Vaak komt een choreograaf via contacten uit de dans- of muziekwereld aan het werk. Het is dan ook moeilijk in te schatten hoeveel werk er voor choreografen te vinden is, omdat dit aan eigen initiatief gekoppeld is. Er zijn veel dansers die door willen stromen naar choreografie, waardoor er een grote druk op de arbeidsmarkt staat en men zich dus op uitzonderlijke wijze dient te laten zien.

Een beginnend choreograaf zal door een dans-studio gevraagd worden, en vanuit zulk werk doorstromen naar grotere projecten zoals voorstellingen of videos. De hoogste eer is het om in het buitenland gevraagd te worden, en dus niet meer te hoeven werken om opdrachten binnen te krijgen maar de vrije keuze te hebben om zo alle tijd aan de creatie te besteden.

Baankans Choreograaf

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Choreograaf worden: Opleidingen tot Choreograaf

Hoe word je een Choreograaf? 

Om choreograaf te worden heeft men bovenal een achtergrond in Dans of Muziek nodig. Zonder een begrip van ritme en beweging kan men niet begrijpen hoe een voorstelling in elkaar zit, laat staan er zelf een creeren. Er bestaan Choreografie opleidingen, maar deze kunnen enkel een natuurlijk aanwezige vaardigheid accentueren en verder naar buiten brengen. Veelal beginnen choreografen als dansers, en werken ze zich langzamerhand op tot de choreografie.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Choreograaf

Meer opleidingen Choreograaf

Weet je nog niet of je Choreograaf wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Choreograaf of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Choreograaf

Met wie werkt een Choreograaf samen? 

De choreograaf geeft leiding aan een groep dansers of acteurs, en legt deze precies uit wat er van hun wordt verwacht. Veel tijd gaat dan ook op aan training en repetitie. Voordat men tot dit stadium komt, is het nodig om als choreograaf met de andere stakeholders te overleggen, en zo samen met de regisseur, producent, dirigent of nog andere werkgevers in overeenkomst te komen over de uitvoering en het doel dat men wil bereiken. Tussen de initiele fase en de training werkt de choregraaf vaak alleen om het stuk in elkaar te zetten.


 • Danser
 • Regisseur
 • Producent
 • Dirigent
Choreograaf


Organisaties waar een Choreograaf werkzaam is

Waar werkt een Choreograaf meestal? 

Een choregraaf werkt voor een dans-studio, theater, commerciele artiest of TV-maker. Hierbij komen verschillende vormen van entertainment kijken, van klassiek tot spektakel. De choregraaf moet zich steeds op de werkgever en het beoogde publiek aan zien te passen.

Het werk zelf kan thuis ondernomen worden of in een oefenruimte, afhankelijk van waar de choreograaf zich het meest geinspireerd voelt.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Choreograaf

Waar kun je het beste werken als Choreograaf? Hieronder vindt je de best door de Choreograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Choreograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Choreograaf:

Welke competenties heeft een een Choreograaf nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Choreograaf

Wat voor persoonlijkheid heb je als Choreograaf nodig? 

Als choreograaf heeft men meestal een zekere vrijheid om diens stuk in te vullen zoals men zelf wil. Het is daarom belangrijk dat een choreograaf een grote mate van inventiviteit en fantasie bezit, en zich kan voorstellen hoe het stuk er uit komt te zien voordat er ook maar iets op papier of toneel staat. Elk stuk heeft een unieke aantrekkelijkheid nodig, die alleen door iemand met een romantische visie op het leven naar buiten gebracht kan worden (Romanticus).

Een productie bestaat vaak uit meerdere mensen, meerdere scenes, en dus een hoop bewegingen door en achter elkaar die in snel tempo opeenvolgen, waardoor er snel chaos kan ontstaan. Het is de taak van de choreograaf om op alle aspecten van het stuk te letten, elk detail goed neer te zetten, en zo het geheel tot een succes te maken (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Choreograaf


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Choreograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Choreograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Choreograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Choreograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Choreograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Choreograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Choreograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Choreograaf iets voor je?

Zou je graag Choreograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Choreograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Choreograaf

fan van dans

welk nivaeu moet je hebben? bijvoorbeeld havo of vwo

danser

Havo voldoende,vwo beter.Talent onmisbaar.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar