Danser Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Danser? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep danser. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je danser wordt.

 

Wat is een Danser?

In Nederland zijn er veel mensen die voor hun plezier dansen. Sommige personen dansen echter ook als beroep. Als men praat over een danser, gaat dit meestal om een danser in bijvoorbeeld musicals of dansvoorstellingen (ballet bijvoorbeeld is een geheel andere tak van sport, en balletdanseressen worden dan ook zelden "gewoon" 'danseres' genoemd). Het wordt vrijwel altijd gezien als een leuk beroep, maar feit is dat het ook een beroep is dat veel hard werken betekent, met weinig zekerheid en weinig royale salarissen.

Het gebrek aan zekerheid komt doordat de werkgevers van dansers (en danseressen) voornamelijk musicals of dansvoorstellingen zijn. De stukken waar de danser voor wordt ingehuurd worden voor een afgebakende periode opgevoerd (varierend van enkele maanden tot enkele jaren). Hierdoor kunnen deze werkgevers dansers zelden een vaste aanstelling bieden. Dansers zijn dan ook veel bezig met het zoeken naar nieuwe projecten, en doen er soms twee of meer tegelijkertijd. Het kan hierdoor natuurlijk altijd gebeuren dat je als danser een tijdje zonder werk komt te zitten. Er is veel aanbod en relatief weinig vraag in deze branche, en de selectieprocedures zijn vaak zwaar. Een belangrijke competentie voor de professionele danser is dan ook het doorzettingsvermogen en de discipline om je ergens volledig voor in te zetten.Wil je werken als Danser?

Werk je al als Danser en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Danser worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Danser, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Danser in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Musicalacteur
 • Choreograaf
 • Regisseur
 • Zanger
 • Dansprogrammeur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Danser

Wat verdient een Danser?

Dansers doen vaak projecten, dat wil zeggen: hebben een aanstelling voor een bepaalde periode waarvoor ze een vooraf vastgesteld bedrag krijgen, en de meesten blijven nooit langer dan een paar jaar voor dezelfde werkgever werken. Dit heeft als gevolg dat het salaris sterk uiteen kan lopen. Er kan gesteld worden dat een danser die constant aan het werk is minimaal rond de 2000 euro per maand zal zitten, maar tot hoever dit doorgroeit is niet te zeggen. Goede dansers die een belangrijke rol hebben krijgen waarschijnlijk meer betaald dan de dansers die in groepen dansen (en dus makkelijker vervangen kunnen worden). Bij topproducties kan dit salaris oplopen richting de 4000 euro, maar dit is voor beginnende dansers niet de realiteit. Die zullen vaak hard hun best moeten doen voor een beperkte periode werk met een niet al te ruim salaris.

Salarisschaal Danser

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Danser

Er zijn geen vacatures Danser aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Danser in werkt.

Meer weten over de sector waar een Danser in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Danser

Wat is de toekomst van Danser?

Het arbeidsmarktperspectief voor dansers is niet zozeer ongunstig, er zijn wel mogelijkheden om aan het werk te komen, maar de selecties zijn overal zwaar. Dansers zullen zichzelf keer op keer op hun best moeten laten zien, en zullen zich ook constant moeten blijven verbeteren. Verbeteren ze zich ook werkelijk, dan liggen de mooiere rollen voor de hand als doorgroeimogelijkheden. Andere functies waarnaar de danser zou kunnen doorstromen zijn die van docent (dansopleidingen hebben veel verschillende soorten docenten dans), choreograaf of zelfs regisseur.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Danser worden: Opleidingen tot Danser

Wil je Danser worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Danser.

Hoe word je een Danser? 

Er zijn opleidingen op mbo-niveau die alle aspecten van het beroep van danser behandelen. Desondanks is er in principe geen (beroeps)opleiding voor nodig om je geld te verdienen met dansen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Danser

Er zijn geen opleidingen Danser aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Danser in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Danser

Als je Danser wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Danser zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Danser

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Danser?

Competenties en Vaardigheden Danser

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Danser nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Danser nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Danser

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Zelfkennis
Zelfkennis
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Danser

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Danser. Als Danser wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Danser:


zie volledige beschrijving persoonstype Danser

Vakkennis voor een Danser

Het is voor een Danser ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Danser zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Danser


Werkervaring Danser

Het is voor een startend Danser die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Danser is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Choreograaf, Musicalacteur .

Iets anders leren?

Is Danser het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Danser

Met wie werkt een Danser samen? 

Een danser(es) werkt vrijwel altijd in een gezelschap van andere dansers, danseressen en in het geval van musicals ook acteurs (acteur, musicalacteur). Daarnaast staat een danser natuurlijk veel in contact met de crew achter de schermen, de dansprogrammeur, de choreograaf, de regisseur, enzovoorts.


 • Musicalacteur
 • Choreograaf
 • Regisseur
 • Zanger
 • Dansprogrammeur
Danser


Organisaties waar een Danser werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Danser meestal werkt.

Waar werkt een Danser?

Dansers werken voor organisaties die musicals en dans- en -theatershows organiseren. Natuurlijk kan een danser ook werken op een dansschool, maar dan wordt het beroep eerder aangeduid als ‘docent dans’.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Danser

Waar kun je het beste werken als Danser? Hieronder vind je de best door de Danser beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Danser.

Competenties, Skills en Vaardigheden Danser:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Danser.

Welke competenties heeft een Danser nodig?

Een Danser heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Danser

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Danser passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Danser nodig? 

Enerzijds is de danser een creatieve persoonlijkheid, iemand die gevoelig, warm en scherpzinnig is, kortom het persoonstype Romanticus. Anderzijds is het beroep zwaar, en vereist het een hoge kwaliteitsstandaard en discipline, eigenschappen van het persoonstype Perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Danser


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Danser

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Danser

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Danser

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Danser

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Danser dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Danser belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Danser. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Danser iets voor je?

Zou je graag Danser willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Danser bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Danser

Benthe

Ik wil heel graag danseres worden en dan vooral in videoclips waar moet ik beginnen ?

Benthe

Ik wil heel graag danseres worden en dan vooral in videoclips waar moet ik beginnen ?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar