U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Enquêteur

Enquêteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een enquêteur? Lees de functieomschrijving.

 

Als enquêteur peil je de meningen van mensen over een bepaalde instantie, gebeurtenis of product. Dat kan variëren van meningen over overheidsbeslissingen tot klanttevredenheid, en van koopgedrag tot politieke voorkeur. Het doel is om zoveel mogelijk verschillendemensen te enquêteren om een zo representatief mogelijk beeld te geven voor de opdrachtgever. Dat zijn vooral bedrijven die willen weten wat hun (mogelijke) klanten vinden, om hun producten en diensten daaraan aan te passen en zo meer te kunnen verkopen.

Als enquêteur kun je 'in het veld' aan de slag, wat inhoudt dat je de straat opgaat en mensen benadert die bijvoorbeeld aan het winkelen zijn, in de winkel waarvoor het onderzoek gehouden wordt, of in de winkelstraat in opdracht van de gemeente. Om de enquêtes af te nemen worden wel clipboard gebruikt, maar steeds vaker gebeurt het met zakcomputers, ofwel PDA's.

Voor meningen over nieuwsfeiten worden echter vaker telefonisch enquêtes afgenomen. Om die enquêtes af te nemen wordt over het algemeen een gewone computer gebruikt. De enquêteur zit in dat geval achter een bureau.

Om de uitslag van de enquête representatief te laten zijn voor een bepaalde bevolkingsgroep (bij onderzoek voor een dameskledingzaak worden bijvoorbeeld geen mannen geïnterviewd, bij politieke peilingen geen kinderen), moet er een blinde steekproef gehouden worden. Zo kan de opdrachtgever of het enquêteursbedrijf beslissen dat bijvoorbeeld één op de vier mensen worden geënqueteerd, om een eventuele voorkeur van de enquêteur voor personen op basis van hun uitstraling tegen te gaan. Dit is echter alleen mogelijk bij enquêtes die kort duren, en waar er dus een hoog responspercentage is. Bij langere enquêtes weigeren mensen vaker mee te werken, en moet elke persoon die mee wil werken als representatief te worden gezien.

Mensen vonden ons op: Job Enquêteur, Baan Enquêteur, Enquêteur Worden, Functie-eisen Enquêteur, Verantwoordelijkheden Enquêteur, Functieprofiel Enquêteur, Wat doet een Enquêteur, Werken als Enquêteur.

Enquêteur worden: Opleiding tot enquêteur

 

Er zijn geen opleidingen tot enquêteur. Met een afgeronde middelbare-schoolopleiding kun je feitelijk al aan de slag. Wel moet je ingewerkt worden en een goede werkinstelling hebben. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Enquêteur, Enquêteur Worden, Opleidingsniveau Enquêteur, Scholing Enquêteur, Studie Enquêteur, Bijscholing Enquêteur, Omscholing Enquêteur.

Organisaties waar een enquêteur doorgaans werkzaam is

 

Een enquêteur is werkzaam in bedrijven zoals onderzoeksbureaus, maar ook bij overheidsorganisaties zoals het Centraal Bureau van de Statistiek; zij gaan bij burgers langs om een volkstelling te maken. Ook kunnen enquêteurs werken bij een opiniepanel.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Enquêteur, Enquêteur Worden, Opleidingsniveau Enquêteur, Scholing Enquêteur, Studie Enquêteur, Bijscholing Enquêteur, Omscholing Enquêteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden enquêteur

 

Een enquêteur verdient niet veel - het is laaggeschoold werk en wordt vooral als bijbaantje door studenten. Het is echter wel mogelijk om fulltime als enquêteur aan de slag te gaan. Bij een 40-urige werkweek verdient men dan ongeveer 1.504 euro bruto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Enquêteur, Loon Enquêteur, Wat verdien je als Enquêteur, Salarisschaal Enquêteur, Salarisindicatie Enquêteur, Bonus Enquêteur, CAO Enquêteur, Brutoloon Enquêteur, Nettoloon Enquêteur, Vakantiedagen Enquêteur, Pensioen Enquêteur.

Competenties, skills & vaardigheden enquêteur

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Initiatief ontplooien
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Anticiperen
 • Geduldig
 • Goed interpretatievermogen
 • Doorzetter
Mensen vonden ons op: Kennis Enquêteur, Vaardigheden Enquêteur, Attitude Enquêteur, Kwalificaties Enquêteur, Competentieprofiel Enquêteur.

Boeken voor het beroep enquêteur

Wil je meer weten over het beroep enquêteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je enquêteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken enquêteur te komen.

Coupable d'être policier | Philippe Paul

Mémoires d'un enquêteur tenace - Franstalig | E-book | 9782897111960

En 2014, Philippe Paul, sergent-détective à la Division du crime organisé du Service de police de la Ville de Montréal (SPVM), est l'objet d'une controverse : dans les médias, on relate des opérations qu'il a menées, on dévoile des aspects de sa vie privé...

Inavouable vérité | Jean-Francois Abgrall

Fourniret, une victime, un enquêteur - Franstalig | E-book | 9782226301994

A 14 ans, Dahina Le Guennan est enlevée par Michel Fourniret. Son témoignage courageux envoie alors son agresseur aux assises. Quinze ans plus tard, l'homme est en passe de devenir un des plus redoutables tueurs en série que la France ait connu (nombreuse...

Les Chants d'Anoro | Regina Walks

Jeff SORIARN - Enquêteur Galactique - Franstalig | E-book | 9782956114611

Jeff ne choisit pas ses enquêtes ! Du système d'Anoro jusqu'à celui de Kapesh, celle-ci l'emmènera jusqu'aux confins de la Galaxie de Namboo pour se terminer sur la planète Damentib au grand désarroi de notre Enquêteur. Préparez-vous, Voyageurs ! Vous ave...

Mensen vonden ons op: boeken voor Enquêteur, Enquêteur ebooks, boek Enquêteur.

Persoonstypen enquêteur

Allereerst moet de enquêteur een waarnemer zijn: hij moet goed kunnen luisteren en de waarnemingen nauwkeurig kunnen noteren. Het gaat hierbij niet om input geven hierop of antwoorden weerleggen, maar puur waarnemen. Het antwoord van de ondervraagde persoon is waar het tijdens het enquêteren om draait en dient in zijn totaliteit op zo nauwkeurig mogelijke wijze genoteerd of verwerkt te worden (Waarnemer).

Daarnaast moet de enquêteur een grote mate van eigen initiatief, zelfstandigheid en zelfsturing bezitten: eigenschappen van een 'baas', maar ook van een succesvolle werker. De enquêteur moet op iedereen af kunnen stappen en daarbij heeft hij zich vaak aan bepaalde quota te houden. Hij moet zijn eigen tijd in kunnen delen en in kunnen zien wanneer zijn werk niet tot het juiste resultaat zal leiden. Hiervoor is bijsturing nodig en veel overzicht over de situatie. De enquêteur is in principe altijd in dienst van een bureau of organisatie en heeft dus wel degelijk mensen boven zich staan, maar heeft het eigen heft in handen wanneer hij de werkvloer op gestuurd wordt (Baas, Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Enquêteur, Karakter Enquêteur.

Netwerk enquêteur

 

De enquêteur heeft geen uitgebreid netwerk. Hij zal voornamelijk in aanraking komen met collega's die op dezelfde plek werkzaam zijn - als er veel enquêtes afgenomen moeten worden kan men niet van één enquêteur afhankelijk zijn. Daarnaast kan het zijn dat opdrachtgevers, zoals winkeliers of restauranteigenaren waar de enquêteur op dat moment werkzaam is hem tijdens het onderzoek vragen stellen naar de respons van klanten. Maar omdat het onderzoek op dat punt nog niet afgerond is, kan de enquêteur daar op dat moment niet bindend op antwoorden en kunnen de eigenaren dan ook niet tot het netwerk van de enquêteur gerekend worden. De uitslag van het onderzoek wordt hen medegedeeld in een uitgebreid rapport waar de enquêteur behalve de enquêtes niet aan meewerkt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Enquêteur, Medewerkers Enquêteur.

Is het beroep enquêteur iets voor jou?

Zou je graag enquêteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als enquêteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Enquêteur, beroepskeuzetest Enquêteur, beroep Enquêteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden enquêteur

 

Voor een enquêteur zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden. Wel kan hij eventueel binnen het bedrijf waar hij werkzaam is promotie maken en bijvoorbeeld teamleider worden, waarbij hij de data van alle enquêtes van een onderzoek moet verzamelen en er één geheel van maken.

Werkgevers in andere sectoren kunnen in het succesvolle uitoefenen van het beroep van enquêteur zien dat hij over enkele belangrijke eigenschappen beschikking heeft, zoals doorzettingsvermogen, sociabiliteit en geduld. De enquêteur kan dat in het marktonderzoeksegment doorgroeien: denk aan e-marketeer, marketingmedewerker of marktonderzoeker. Hier is echter wel minimaal een relevante HBO-opleiding voor nodig. 

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Enquêteur, Promotie mogelijkheden Enquêteur, Carriere Enquêteur.

Solliciteren op de functie enquêteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als enquêteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor enquêteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als enquêteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Enquêteur, CV Enquêteur, sollicitatie Enquêteur.

Interviews met enquêteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen enquêteur

Vacatures enquêteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Enquêteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Enquêteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als enquêteur peil je de meningen van mensen over een bepaalde instantie, gebeurtenis of product. Dat kan variëren van meningen over overheidsbeslissingen tot klanttevredenheid, en van koopgedrag tot politieke voorkeur. Het doel is om zoveel mogelijk verschillendemensen te enquêteren om een zo representatief mogelijk beeld te geven voor de opdrachtgever.

Beoordeling Enquêteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Enquêteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Enquêteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep