U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hartfunctielaborant

Hartfunctielaborant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hartfunctielaborant? Lees de functieomschrijving.

Een Hartfunctielaborant is werkzaam op een cardiologische afdeling (afdeling Hartfunctie) van een ziekenhuis. Hij verricht zelfstandig onderzoek naar de toestand van de patiënt; specifiek het functioneren van het menselijk hart. De Hartfunctielaborant bereidt patiënten voor op het onderzoek, begeleidt hen tijdens het onderzoek en rapporteert de onderzoeksresultaten aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor de diagnostiek en behandeling van hartaandoeningen zijn hartfunctieonderzoeken essentieel. Bij deze onderzoeken werkt de Hartfunctielaborant met diverse apparatuur zoals de elektrocardiograaf (ECG), die de elektrische activiteit van de hartspier meet, en verricht hij inspanningstesten bijvoorbeeld op een fiets of loopband.

Naast het bepalen van de oorzaak van de klachten is door middel van hartfunctieonderzoeken, assisteert de Hartfunctielaborant de Cardioloog bij ingrepen aan het hart. Afhankelijk van de specialisatie van de Hartfunctielaborant past hij speciale technieken toe zoals hartkatheterisatie, holteranalyse, pacemakertechnieken en echocardiografie. In het zorgproces vormt de Hartfunctielaborant een belangrijke schakel tussen de behandelend arts (meestal Cardioloog, Elektrofysioloog of Thoraxchirurg, maar ook Huisarts, Physician Assistent of Verpleegkundig Specialist) en de patiënt. De werkzaamheden van een Hartfunctielaborant moeten volgens bepaalde richtlijnen worden verricht.

Mensen vonden ons op: Job Hartfunctielaborant, Baan Hartfunctielaborant, Hartfunctielaborant Worden, Functie-eisen Hartfunctielaborant, Verantwoordelijkheden Hartfunctielaborant, Functieprofiel Hartfunctielaborant, Wat doet een Hartfunctielaborant, Werken als Hartfunctielaborant.

Hartfunctielaborant worden: Opleiding tot hartfunctielaborant

Om de HBO opleiding tot Hartfunctielaborant te volgen moet je een MBO niveau 4, HAVO of VWO diploma hebben. Zonder een dergelijk diploma kan, afhankelijk van het opleidingsinstituut, een toelatingsprogramma worden gevolgd. De opleiding tot Hartfunctielaborant is duaal: terwijl je al werkt als leerling-Hartfunctielaborant (op een opleidingsplaats in een geaccrediteerd ziekenhuis), volg je een driejarige opleiding. Een student moet een leer/arbeidsovereenkomst met een ziekenhuis gesloten hebben om zijn leerdoelen te behalen. Er zijn contactdagen, waarbij de student naar het opleidingsinstituut gaat, maar het grootste deel is zelfstudie en kan thuis worden gedaan. In de eerste twee jaar wordt de basis aangeleerd en vervolgens wordt er een specialisatie gekozen: hartkatheterisatie, cardio-implantaten, holteranalyse of echocardiografie. Het is gebruikelijk om één of twee specialisaties te volgen. Na de eerste twee studiejaren ontvangt de student een certificaat en mag zich Algemeen Hartfunctielaborant noemen. Na de specialisatie en het afleggen van een praktijkexamen heeft de student de titel Bachelor of Health behaald en is hij Gespecialiseerd Hartfunctielaborant.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hartfunctielaborant, Hartfunctielaborant Worden, Opleidingsniveau Hartfunctielaborant, Scholing Hartfunctielaborant, Studie Hartfunctielaborant, Bijscholing Hartfunctielaborant, Omscholing Hartfunctielaborant.

Organisaties waar een hartfunctielaborant doorgaans werkzaam is

Vrijwel alle Hartfunctielaboranten zijn in dienst van een universitair medisch centrum of een algemeen ziekenhuis. Enkelen zijn in dienst van commerciële bedrijven en enkelen zijn zzp'er.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hartfunctielaborant, Hartfunctielaborant Worden, Opleidingsniveau Hartfunctielaborant, Scholing Hartfunctielaborant, Studie Hartfunctielaborant, Bijscholing Hartfunctielaborant, Omscholing Hartfunctielaborant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hartfunctielaborant

De arbeidsvoorwaarden van een Hartfunctielaborant bij een algemeen ziekenhuis zijn vastgesteld in de CAO Ziekenhuizen. Voor een Hartfunctielaborant bij een universitair medisch centrum wordt de CAO Universitair Medische Centra gevolgd. Salarisinschaling gebeurt aan de hand van de Functie Waardering Gezondheidszorg. De zwaarte van de gezichtspunten van de functie leidt tot inschaling. Deze gezichtspunten zijn: kennis, zelfstandigheid, sociale vaardigheden, risico's, verantwoordelijkheden en invloed, uitdrukkingsvaardigheden, bewegingsvaardigheden, oplettendheid en overige functie-eisen.

Tijdens de opleiding ontvangt een leerling-Hartfunctielaborant al salaris. Dit salaris ligt rond het minimumloon. Afhankelijk van opleiding, ervaring en leeftijd wordt het salaris van de Hartfunctielaborant vastgesteld. Een beginnend Hartfunctielaborant ontvangt zo'n €2665 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €4466.

Een Hartfunctielaborant kan onregelmatige werktijden hebben. Een onregelmatigheidstoeslag komt dan bovenop het salaris. Vaak zijn er ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, vakantiegeld, een pensioenregeling en collectieve verzekeringen. Om geaccrediteerd Hartfunctielaborant te blijven is het verplicht om aanvullende cursussen, bij- en nascholingen te volgen. Dit behoort dan ook tot de arbeidsvoorwaarden.

Mensen vonden ons op: Salaris Hartfunctielaborant, Loon Hartfunctielaborant, Wat verdien je als Hartfunctielaborant, Salarisschaal Hartfunctielaborant, Salarisindicatie Hartfunctielaborant, Bonus Hartfunctielaborant, CAO Hartfunctielaborant, Brutoloon Hartfunctielaborant, Nettoloon Hartfunctielaborant, Vakantiedagen Hartfunctielaborant, Pensioen Hartfunctielaborant.

Competenties, skills & vaardigheden hartfunctielaborant

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Motiveren
 • Sensitiviteit
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Hartfunctielaborant, Vaardigheden Hartfunctielaborant, Attitude Hartfunctielaborant, Kwalificaties Hartfunctielaborant, Competentieprofiel Hartfunctielaborant.

Boeken voor het beroep hartfunctielaborant

Wil je meer weten over het beroep hartfunctielaborant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hartfunctielaborant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hartfunctielaborant te komen.

De cardiologie vereenvoudigd | A. Six

een didactische wegwijzer voor hartfunctielaboranten, gespecialiseerde verpleegkundigen, paramedici, artsen, researchmedewerkers - Nederlands | Druk: 6 | Hardcover | 9789059319608

De cardiologie vereenvoudigd 6e druk is een boek van A. Six uitgegeven bij Boom Lemma Uitgevers. ISBN 9789059319608 Circa veertig procent van de westerse bevolking krijgt te maken met hart- en vaatziekten. Voor de behandeling van die miljoenen pati nten w...

De cardiologie vereenvoudigd | A.J. Six

een didactische wegwijzer voor hartfunctielaboranten, gespecialiseerde verpleegkundigen, paramedici, artsen, researchmedewerkers - Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789059311893 | 191 pagina's

Circa veertig procent van de westerse bevolking krijgt te maken met hart- en vaatziekten. Voor de behandeling van die miljoenen patiënten worden de cardiologen bijgestaan door talloos veel assistenten, laboranten en technici. Speciaal voor hen is dit boek...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hartfunctielaborant, Hartfunctielaborant ebooks, boek Hartfunctielaborant.

Persoonstypen hartfunctielaborant

De Hartfunctielaborant werkt geconcentreerd en nauwkeurig, om problemen te herkennen en bijzonderheden op te merken(Perfectionist). Stressbestendigheid is nodig voor het omgaan met onverwachte situaties. Integriteit en betrouwbaarheid kenmerken de persoonlijkheid van een Hartfunctielaborant. Een Hartfunctielaborant moet zich kunnen inleven in de patiënt. Empathie, tact, hulpvaardigheid en het vermogen te motiveren zijn van belang bij de begeleiding van patiënten (Gever). Een Hartfunctielaborant moet de patiënt, die vaak gespannen is voor een onderzoek, op zijn gemak kunnen stellen en hun vragen duidelijk en tactvol beantwoorden. Ook aan de arts moet hij helder kunnen rapporteren. Een goede Hartfunctielaborant is dus sociaal en communicatief vaardig, en kan zich tegelijkertijd op het onderzoek concentreren.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hartfunctielaborant, Karakter Hartfunctielaborant.

Netwerk hartfunctielaborant

De Hartfunctielaborant moet rapporteren aan de behandelend arts. De Hartfunctielaborant vormt zo een schakel tussen de behandelend arts en de patiënt. Artsen die zich met het hart bezighouden zijn bijvoorbeeld de Cardioloog, de Thoraxchirurg, de Elektrofysioloog en de Huisarts. De Hartfunctielaborant assisteert de Cardioloog of Thoraxchirurg bij ingrepen aan het hart.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hartfunctielaborant, Medewerkers Hartfunctielaborant.

Is het beroep hartfunctielaborant iets voor jou?

Zou je graag hartfunctielaborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hartfunctielaborant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hartfunctielaborant, beroepskeuzetest Hartfunctielaborant, beroep Hartfunctielaborant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hartfunctielaborant

Een Hartfunctielaborant kan meestal snel een passende baan vinden.

Een Hartfunctielaborant kan zich, na de reguliere specialisatie, nog verder specialiseren. Dit wordt een gespecialiseerde Hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied genoemd. Het takenpakket wordt dan versmalt en verdiept. De competenties voor het specifieke aandachtsgebied worden door aanvullende trainingen en cursussen met een post-HBO karakter verworven. Een Hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied participeert vaak in wetenschappelijk onderzoek.

Arbeidsmarktperspectief score hartfunctielaborant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hartfunctielaborant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hartfunctielaborant, Promotie mogelijkheden Hartfunctielaborant, Carriere Hartfunctielaborant.

Solliciteren op de functie hartfunctielaborant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hartfunctielaborant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hartfunctielaborant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hartfunctielaborant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hartfunctielaborant, CV Hartfunctielaborant, sollicitatie Hartfunctielaborant.

Interviews met hartfunctielaborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hartfunctielaborant

Vacatures hartfunctielaborant

Op zoek naar een nieuwe baan als Hartfunctielaborant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hartfunctielaborant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Hartfunctielaborant is werkzaam op een cardiologische afdeling (afdeling Hartfunctie) van een ziekenhuis. Hij verricht zelfstandig onderzoek naar de toestand van de patiënt; specifiek het functioneren van het menselijk hart. De Hartfunctielaborant bereidt patiënten voor op het onderzoek, begeleidt hen tijdens het onderzoek en rapporteert de onderzoeksresultaten aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Beoordeling Hartfunctielaborant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hartfunctielaborant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hartfunctielaborant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik heb de hbo hartfunctielaborant opleiding afgerond met de uitstroom hartkatheterisatie. Hiervoor heb ik de hbo-v afgerond. In vergelijking hiermee vind ik de hbo hartfunctielaborant opleiding slecht. Het werk op de hart catheterisatiekamer is erg leuk, maar terugkijkend op mijn studie heb ik niet het gevoel dat ik een hbo studie heb afgerond. De lesstof vind ik achterhaald en sluit niet aan met de praktijk. M.b.t. het afstudeerproces ontbreekt het simpelweg aan lesstof over de vaardigheden die nodig zijn voor Evidence Based onderzoek. Dit houdt in dat je dit autodidactisch moet leren. Contact met de leraren gaat moeizaam via de loi-website. Via getypte tekst, zonder chat/mail systeem, vond ik het lastig om feedback verder uit te vragen. Daardoor voelde ik mij soms beperkt in mijn mogelijkheden om mijn resultaten zo goed mogelijk te krijgen. Dit leverde mij veel frustratie op omdat ik graag zo goed mogelijk werk aflever. Het contact met de loi is slecht. Telefonisch kon ik slecht geholpen worden. Via de e-mail duurde het vaak 1 maand voordat ik een reactie had.  Onder medestudenten die deze opleiding volgt hoor je over het algemeen veel klachten over deze opleiding. Hoewel er af en toe naar feedback wordt gevraagd is er in mijn studietijd weinig verbetering doorgevoerd. Een gemiste kans omdat de loi een monopolie heeft met deze opleiding. Ik hoop dat mensen die overwegen met deze opleiding te starten iets aan deze informatie hebben. Zodat ze een betere afweging kunnen maken dan dat ik destijds kon.

Door: Henk Peterson

Salaris klopt niet ... het is meer dan 2740. Je moet naar de FWG schalen kijken

Door: Joost

Vraag me af waar je als Hartfunctielaborant 4400 euro bruto kan verdienen. 

Door: Michel

Bovenstaande salarisindicatie klopt vrij nauwkeurig met de werkelijkheid.Gr.Jean

Door: Jean

In de regio Rotterdam zit je in FWG 60 en kan je inderdaad 4400 verdienen.

Door: Stefan

Reageer op dit beroep